שפה בין-לאומית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יש לשכתב ערך זה. הסיבה היא: נדרשת עריכה רצינית של התרגום הקלוקל.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.
יש לשכתב ערך זה. הסיבה היא: נדרשת עריכה רצינית של התרגום הקלוקל.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.

שפת בין-לאומיתאנגלית: World language) היא גם שפה שמדוברת על ידי רבים בעולם כשפת אם וגם מדוברת על ידי רבים כשפה שנייה. שפה בינלאומית מאופיינת לא רק על ידי המספר הכולל של הדוברים אותה (אם כשפת אם ואם כשפה שנייה) אלא גם לפי חלוקה גאוגרפית והשימוש בהן בארגונים בינלאומיים ובדיפלומטיה.

השפה הבינלאומית המדוברת ביותר כיום היא אנגלית, עם יותר מ-1.1 מיליארד דוברים כשפת אם ושפה שנייה ברחבי העולם.[1] מטעמים דומים, צרפתית מקוטלגת גם כשפה בינלאומית. שפות פופולריות נוספות אחרות כוללות את הספרדית, ערבית, הינדוסטנית, מנדרינית, רוסית ופורטוגזית.

מבחינה היסטורית, ארמית, יוונית עתיקה, לטינית, סינית קלאסית, פרסית, סנסקריט וערבית קלאסית כמו גם לינגואה פרנקה שימשו תפקיד מרכזי בהיסטוריה.

סקירה כללית

שפות אסייתיות

ערבית

ערך מורחב – ערבית

ערבית זכתה לגדולה בינלאומית בימי הביניים בהם האסלאם כבשו מקומות מסוימים, אסלאמיזציה, וערביזציה בפרט במזרח התיכון ובצפון אפריקה, וזו גם לשון קודש בקרב קהילות מוסלמיות מחוץ לעולם הערבי.

סינית

ערך מורחב – מנדרינית תקנית

מנדרינית תקנית היא החלופה הישירה של הסינית הקלאסית (אנ'), אשר הייתה לינגואה פרנקה במזרח אסיה עד תחילת המאה ה-20, וכיום משמשת כשפה משותפת בין הדוברים מזנים אחרים של סינים לא רק בתוך סין אלא בקהילות סיניות מעבר לים. היא נלמדת גם כשפה שנייה בינלאומית.

שפות הודיות

השפות הרשמיות בתת-היבשת ההודית ישנן שפות דומות לשאר העולם בגלל האוכלוסייה הגדולה שבאזור, הן כוללות הינדוסטנית, אורדו, טמילית. טמילית מדוברת נרחב בדרום הודו. טמילית היא שפה רשמית בסרי לנקה ובסינגפור. טמילית מוכרת גם כשפת מיעוט בחוקה של דרום אפריקה.[2] טמילית היא אחת משלוש שפות החינוך המוכרות במלזיה. האוכלוסייה דוברת הילידים בבנגלית עולה בהרבה על אלה המדברים צרפתית כשפה ראשונה, והיא אחת השפות המדוברות ביותר (מדורגת חמישית או שישית ) בעולם עם כמעט 230 מיליון דוברים בסך הכל, והיא ידועה במסורת הספרותית הארוכה והעשירה שלה.[3]

שפות אירופאיות

אנגלית

ערך מורחב – אנגלית

בנוסף ל-370 מיליון דוברי אנגלית כשפת אם, ההערכה היא כי לאנגלית יש יותר מ-610 מיליון דוברים כשפה שנייה. אנגלית הולכת וגוברת להיות כשפה הדומיננטית של מחקרים ומדעים ברחבי העולם, לאחר שאף עלתה על השפה הלאומית במדינות מערב אירופה, כולל צרפת, שם מחקר שנערך לאחרונה הראה כי האנגלית עקפה את הצרפתית באופן מאסיבי כשפת המחקר המדעי כמו גם במדעים יישומיים.[4] אנגלית היא השכיחה ביותר מבין השפות השימושיות באינטרנט. נכון לשנת 2019, על פי סקר אחד, משתמשים באנגלית כ-54.0% מעשרת מיליון אתרי האינטרנט המובילים בעולם,[5] ועל פי סקר אחר, 25.5% מכלל משתמשי האינטרנט הם דוברי אנגלית.[6]

צרפתית

ערך מורחב – צרפתית

במהלך המאה ה-19 ותחילת המאה העשרים הייתה צרפתית שפת התקשורת והדיפלומטיה, והשפה השנייה המועדפת בקרב האליטות המשכילות באירופה (כולל רוסיה, רומניה, בולגריה ויוון), כמו גם במזרח התיכון, צפון אפריקה ומדינות כמו סוריה, מצרים, טורקיה ואיראן, כמו גם בכמה ממדינות דרום אמריקה כמו ארגנטינה, ברזיל, צ'ילה ואורוגוואי. עם זאת, הצרפתית ירדה בפופולריות מאז מלחמת העולם הראשונה, והוחלפה בהדרגה על ידי האנגלית. אם כי בלבנון, בתוניסיה, באלג'יריה ובמרוקו, הצרפתית ממשיכה להיות השפה השנייה המועדפת, כמו כן היא שפה רשמית במדינות כמו קנדה, שווייץ ובלגיה. יתר על כן, צרפתית עדיין נותרה אחת משפות העבודה של ארגונים בינלאומיים רבים, כולל האו"ם, נאט"ו, האיחוד האירופי ו-NAFTA. צרפתית היא שפת העבודה העיקרית של בית הדין האירופי לצדק. צרפתית ידועה כשפה שיש לה יוקרה לשונית גבוהה, שעדיין משמשת בדיפלומטיה ובמסחר בינלאומי, כמו גם כמי שיש בה חלק ניכר מדוברי השפה השנייה ברחבי העולם.[7]

גרמנית

ערך מורחב – גרמנית

גרמנית, אף על פי שהיו לה ניבים רבים ושונים מהולנד ופלנדריה בצפון-מערב, דרך שלזוויג בצפון אל מזרח פרוסיה בצפון-מזרח, עד שטיריה ואוסטריה התחתונה בדרום-מזרח וברן ודרום טירול שבדרום, שימשה לשפה בחלקים גדולים של אירופה במשך מאות שנים, בעיקר באימפריה הרומית ה"קדושה" ובאזורים המזרחיים של ממלכת פרוסיה ובהמשך בתוך האימפריה האוסטרו-הונגרית ואזורים אחרים שבהם התיישבו גרמנים, כמו המדינות הבלטיות וטרנסילבניה. היא גם נותרה שפה שנייה חשובה ברוב מרכז אירופה ומזרחה. זוהי שפת הילידים המדוברת ביותר באיחוד האירופי כמו גם אחת משלוש "שפות הפרוצדורליות" של מוסדותיה לצד אנגלית וצרפתית. נכון לשנת 2019 זוהי השפה השלישית הנפוצה ביותר בתכני אתרי אינטרנט, כאשר 5.8% מעשרת מיליון אתרי האינטרנט המובילים בעולם משתמשים בה, ו-2.1% מכלל משתמשי האינטרנט הם דוברי גרמנית.[8]

רוסית

ערך מורחב – רוסית

רוסית היא שפת האם הנפוצה באירופה, השפה הנפוצה ביותר בגאוגרפיה באירואסיה, אחת משש השפות הרשמיות של האו"ם ואחת משתי השפות הרשמיות של תחנת החלל הבינלאומית. נכון לשנת 2019 זוהי השפה השנייה הנפוצה ביותר בתכני אתרים, כאשר 5.9% מעשרת מיליון אתרי האינטרנט המובילים בעולם משתמשים בה, ו-2.5% מכלל משתמשי האינטרנט הם דוברי רוסית.[9] רוסית שימשה את האימפריה הרוסית ואת ברית המועצות, וההוראה שלה נעשתה לחובה במדינות הגוש המזרחי. עם זאת, השימוש והוראה ברוסית פחתו, הן בגוש המזרחי לשעבר והן בקרב מדינות ברית המועצות לשעבר. סגנית שר החינוך ברוסיה צוטטה באומרה בדצמבר 2013 כי מספר דוברי הרוסית צנח ב-100 מיליון מאז פירוק ברית המועצות. עם זאת, זו עדיין מדוברת רבות ברחבי קווקז, מרכז אסיה, במזרח אירופה והמדינות הבלטיות.[10][11]

ספרדית

ערך מורחב – ספרדית

ספרדית היא שפת האם השנייה המדוברת בעולם, אחרי מנדרינית. ספרדית שימשה את האימפריה הספרדית וכיום נמצאת בשימוש בספרד, באמריקה הלטינית כמו גם בחלקים נרחבים בארצות הברית, בעיקר בפלורידה ומדינות אשר גובלות במקסיקו. עד 2011 כ-13% מאוכלוסיית ארצות הברית הייתה דוברת ספרדית שוטפת. עד שנת 2016, ספרדית הייתה השפה הלא-אנגלית הנלמדת ביותר בבתי ספר תיכוניים אמריקאיים ובבתי ספר להשכלה גבוהה. גם הספרדית היא שפה רשמית של האו"ם. נכון לשנת 2019 היה מספר הספרדים השלישי בגודלו של משתמשי האינטרנט לפי שפות, עם 7.9%, אחרי אנגלית עם 25.2% ומנדרינית עם 19.3%.

היסטוריה

שפות היסטוריות בעלות משמעות בינלאומית של אימפריות היסטוריות כוללות את המצרית במצרים העתיקה, שומרית, אכדית וארמית באזורים במסופוטמיה. יוונית עתיקה בהקולוניזציה היוונית, כמו גם קוינה בתקופה ההלניסטית לאחר הכיבוש של אלכסנדר הגדול והאימפריה המקדונית ולאחר מכן בחלקה המזרחי של האימפריה הרומית ובשטחי האימפריה הביזנטית. הסינית הקלאסית (אנ') דוברה במזרח אסיה במהלך ההיסטוריה של סין. פרסית בממלכת פרס, ופעם שימשה כשפה השנייה של העולם המוסלמי אחרי הערבית.[12] סנסקריט בתקופות ההיסטוריות העתיקות של מדינות שונות בדרום אסיה, דרום מזרח אסיה ומרכז אסיה.

איטלקית תמיד הייתה חשובה באזור הים התיכון, וכיום היא השפה המדוברת ביותר בקרב חברי הכנסייה הקתולית, והיא משמשת גם במוזיקה (בעיקר אופרה) ותעשיית האופנה. טורקית הייתה חשובה באותה מידה כמו השפה העיקרית של האימפריה העות'מאנית. קוינה יוונית הייתה השפה העולמית בתקופה ההלניסטית אך תפוצתה לא באה לידי ביטוי ביוונית מודרנית בשל ההשפעה הלשונית של הסלאבים.

כמו אימפריאליזם לשוני כך גם להצעתה של שפה נתונה כשפה בינלאומית ישנן השלכות פוליטיות חזקות. מספר שפות עזר בינלאומית (אנ') הוצגו כשפות עולם פוטנציאליות, שהמוצלחות שבהן הייתה אספרנטו, אך אף אחת מהן לא נלמדה על ידי אנשים רבים כמו בשפות העולם כלינגואה פרנקה.

ראו גם

הערות שוליים

  1. ^ English, Ethnologue (באנגלית)
  2. ^ Constitution of the Republic of South Africa, 1996 - Chapter 1: Founding Provisions | South African Government, www.gov.za
  3. ^ MSN Encarta - Multimedia - Languages Spoken by More Than 10 Million People, web.archive.org, ‏9 בינואר 2006
  4. ^ A History of the English Language, Cambridge Core, ‏2006/04 (באנגלית)
  5. ^ Usage Statistics and Market Share of Content Languages for Websites, August 2020, w3techs.com
  6. ^ Top Ten Internet Languages in The World - Internet Statistics, www.internetworldstats.com
  7. ^ Official Languages, www.un.org, ‏18 בנובמבר 2014 (באנגלית)
  8. ^ Press corner, European Commission - European Commission (באנגלית)
  9. ^ Russian: Eurasia's Most Geographically Widespread Language, Day Translations Blog, ‏2014-08-04 (באנגלית)
  10. ^ Russia’s Waning Soft Power in Central Asia, thediplomat.com (באנגלית)
  11. ^ Kyrgyzstan’s Russian-Language Teaching Getting Squeezed Out | Eurasianet, eurasianet.org (באנגלית)
  12. ^ Islam : religion, history, and civilization : Nasr, Seyyed Hossein : Free Download, Borrow, and Streaming, Internet Archive (באנגלית)

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

33337494שפה בין-לאומית