פורטל:סוציולוגיה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

Logo sociology.png

סוציולוגיה היא תחום המחקר העוסק בחברה ובהתנהגות החברתית של האדם.

מאז שחר האנושות, האדם תהה על מאפייניה של החברה. כבר ביוון העתיקה, הפילוסוף סוקרטס תהה על אופיה של החברה האנושית וניסח מספר אבחנות לגביה.

שורשיה של הסוציולוגיה נטועים בעידן הנאורות. פילוסופים רבים - ביניהם תומאס הובס, ג'ון לוק וז'אן-ז'אק רוסו - החלו לעסוק במבנה החברה, בסיבות צמיחתה ובאפשרות קיומה של חברה אחרת.

טקס שריפת צלב על ידי הקבוצה האמריקאית הגזענית קו קלוקס קלאן.

המונח גזע, כאשר הוא מיוחס לבני אדם, הוא מונח מסַוֵּג שנעשה בו שימוש לחלוקת האנושות לקבוצות בעלות זיקה של מוצא משותף.

לרוב נעשית החלוקה על בסיס מאפיינים פנוטיפיים (מראה חיצוני) מובחנים (גם אם מדובר באנשים ממוצא מעורב, כגון שחורים, לבנים, וצבעונים). יחד עם זאת, קיימות גם חלוקות אחרות לגזעים אנושיים המתבססות על עקרונות מגוונים, כגון על בסיס גאוגרפי (אירופיים, אפריקאים או אסיאתיים); שבטי (כגון צ'ירוקי או זולו); משפחות לשוניות (כגון סלביות, לטיניות, הודו-אירופיות או שמיות); מיעוטים (כגון יהודים או צוענים); מאפיינים ביולוגיים (כגון סוג דם או היקף הגולגולת); ומאפיינים גנטיים.

תאוריות מוקדמות על אודות החלוקה האנושית לגזעים התבססו על מאפיינים פנוטיפיים כוללניים, כגון צבע עור. הן לא התבססו על מובחנות ביולוגית גנטית מעמיקה יותר. כך, למשל, אפריקאי ויליד אוסטרלי נחשבו על ידי בלומנבך כשייכים ל"גזע השחור" אף על פי שבמוצאם הם אינם קרובים יותר משאר האנשים. הגדרות מאוחרות יותר הצביעו על מאפיינים ביולוגיים תורשתיים, שאינם חיצוניים בהכרח, כמופיעים בתדירות גבוהה יותר בקרב קבוצות אוכלוסייה מסוימות יותר מאשר באחרות, כבסיס לחלוקה לגזעים.

קובץ:Simmel 01.JPG
גאורג זימל (1 במרץ 1858 - 26 בספטמבר 1918) הוא סוציולוג ופילוסוף, בן הדור הראשון של הסוציולוגים הגרמניים. כתב על נושאים מגוונים כמו כסף, המשוטט, העיר והוסיף נדבך לתאוריית הקונפליקט.

המושג מזרחים כשלעצמו לא נוצר אלא רק לאחר העלייה ההמונית של שנות ה-50. המושג אינו משקף בהכרח גבולות גאוגרפיים, אלא גבולות חברתיים.

לדוגמה, שמה הרשמי של מרוקו בערבית הוא "ממלכת המערב" (مملكة المغرب), ואזור צפון אפריקה מכונה בערבית "מגרב" (المغرب) שפירושו "המערב". והוא נבדל מה"משרק" (المشرق), "המזרח", שהוא אזור מסופוטמיה וחצי האי ערב. לכן יהודי ארצות צפון אפריקה נקראו "מוגרבים" או "מערביים", וכך נקראו במשך שנים רבות היהודים שעלו מאזורים אלה לארץ. בנוסף, גם בקרב יהדות אשכנז התקיימה חלוקה גאוגרפית של מזרח ומערב: יהודי מזרח אירופה כונו בעבר "אוסט יודן" (Ostjuden), שפירושו "יהודים מזרחים", על ידי יהודי מרכז אירופה.

להלן קטגוריות המשנה שתחת קטגוריית הסוציולוגיה בוויקיפדיה:


Article.gif
מומלצי ויקיפדיה

נבחרי הפורטל

תת תחומים סוציולוגיה של המדע - סוציולוגיה של הידע - סוציולוגיה של הדת - פסיכולוגיה חברתית - חקר רשתות חברתיות - משאבי אנוש בארגון - זכויות האדם
תחומים קרובים אנתרופולוגיה - קרימינולוגיה - פסיכולוגיה - מדע המדינה - כלכלה - עבודה סוציאלית
מושגים חברה - תנועה חברתית - ארגון - חיברות - עבודה - עוד...
גישות מרקסיזם - פונקציונליזם - אינטראקציוניזם סימבולי - נאו-מרקסיזם - פוסטמודרניזם
סוציולוגים קרל מרקס - אמיל דורקהיים - מקס ובר - הרברט מרקוזה - פייר בורדייה - מישל פוקו - עוד...
קובץ:P Society.png P psychology2.png P parthenon.svg P satellite dish.svg
פורטל מדעי החברה פורטל פסיכולוגיה פורטל מדע המדינה פורטל תקשורת

Exquisite-kwrite.png

רוצים לעזור? הנה כמה משימות שבהן אתם יכולים לתרום:

מצאו ערכים לשיפור בנושא סוציולוגיה: לשכתובלעריכהלהשלמהקצרמריםחדשיםדורשי מקורלפישוט

בלי תמונה (יש לגלול את המסך כלפי מטה)

מהו פורטל?רשימת כל קטגוריות המשנה והערכים