מוצאו של נהר הקולורדו במרכז הרי הרוקי בארצות הברית, והוא זורם בכיוון כללי לדרום-מערב לרוחב רמת קולורדו ודרך הגרנד קניון אל אגם מיד בגבול שבין אריזונה לנבדה, שם הוא פונה דרומה לעבר הגבול עם מקסיקו. לאחר שהוא נכנס למקסיקו, מגיע הנהר לדלתה של הקולורדו בקצה הצפוני של מפרץ קליפורניה בין המדינות באחה קליפורניה וסונורה. זרימת המים בנהר וביובליו נשלטת על ידי מערכת גדולה של סכרים, מאגרי מים ומובילי מים, המטים כ-90% ממימי הנהר בארצות הברית לבדה על מנת לספק מים להשקיה ולשתייה לכ-30 מיליון אנשים בתוך אגן הניקוז שלו ומחוצה לו. צריכת מים הולכת וגוברת גרמה לייבוש 150 הקילומטרים האחרונים של הנהר עד כדי כך שמאז שנות ה-60 של המאה ה-20 לא מגיעים מי הנהר לים באופן קבוע.
בסעיף 11 לפקודת מס הכנסה נאמר שיישוב מוטב הוא "יישוב סמוך לגבול או יישוב שדירות המגורים שבתחומו, כולן או חלקן, שוכנות מצפון לקו רוחב 750, מדרום לקו רוחב 610 או ממזרח לקו אורך 250", ושטח פיתוח מוגדר כ"כל אחד מאלה:
(1) אזור יהודה, שומרון וחבל עזה;
(2) כל מקום צפונה מקו הרוחב 270;
(3) כל מקום דרומה מקו הרוחב 070, לרבות אזור ים המלח".
רשת הקואורדינטות הנפוצה היא זו של הקואורדינטות הגאוגרפיות, שבהן הקואורדינטות של ירושלים, למשל, הן 31°47′0″N 35°13′0″E שפירושן: 31 מעלות, 47 דקות, 0 שניות צפון, 35 מעלות, 13 דקות, 0 שניות מזרח. מערכי הקואורדינטות שבפקודת מס הכנסה ברור שהפקודה אינה משתמשת בקואורדינטות גאוגרפיות. בהגדרת יישוב מוטב משתמשת הפקודה בקואורדינטות לפי רשת ישראל החדשה (מחולקות באלף), שבה ערכי הקואורדינטות X במפת ישראל נעים בין 100,000 מטר במערב ל-300,000 מטר במזרח, וערכי הקואורדינטות Y במפה נעים בין קצת פחות מ-400,000 מטר בדרום לקצת יותר מ-800,000 מטר בצפון.
בהגדרת שטח פיתוח משתמשת הפקודה בקואורדינטות לפי רשת ישראל הישנה (מחולקות באלף), שבה ערכי הקואורדינטות X במפה נעים בין קצת פחות מ-900,000 מטר בדרום ל-1,000,000 מטר בנקודה ליד מצפה רמון ומ-0 מטר צפונית לאותה הנקודה לקצת יותר מ-300,000 מטר בצפון, וערכי הקואורדינטות Y במפה נעים בין 0 מטר במערב ל-300,000 מטר במזרח.
דוב הולך קילומטר דרומה, קילומטר מזרחה וקילומטר צפונה, ומוצא עצמו בנקודה שממנה יצא. מה צבע הדוב? לאחר פתרון החידה, נסו למצוא פתרון נוסף.
פתרון
המסע המתואר אינו אפשרי במישור, אך לשם פתרון החידה יש להיזכר שכדור הארץ הוא כדור (בקירוב), ומכך נובע שהדוב הוא דוב לבן, מפני שהוא נמצא בקוטב הצפוני. הוא הולך קילומטר דרומה, על קו אורך כלשהו, ממשיך קילומטר מזרחה על קו רוחב המרוחק קילומטר מהקוטב, והליכת קילומטר צפונה, על קו האורך שאליו הגיע, מחזירה אותו לקוטב הצפוני.
פתרון נוסף: הדוב נמצא בקרבת הקוטב הדרומי, בנקודה הנמצאת קילומטר מצפון לקו הרוחב שאורכו קילומטר. הדוב הולך קילומטר דרומה, ומגיע לקו הרוחב שאורכו קילומטר. הוא ממשיך קילומטר מזרחה על קו רוחב זה, ומבצע בדיוק הקפה שלמה אחת של קו הרוחב, כלומר חוזר לנקודה שבה התחיל את מסעו על-פני קו רוחב זה. בהליכתו קילומטר צפונה הוא חוזר על עקבותיו לנקודה שבה החל את טיולו. במציאות באזור זה אין דובים בשום צבע שהוא.
פתרון מוכלל: במקום קו הרוחב שאורכו קילומטר, ניתן לקחת קו רוחב שאורכו חצי קילומטר (הדוב יתחיל את מסעו בנקודה הנמצאת קילומטר מצפון לקו רוחב זה, ויעבור לכל אורכו של קו רוחב זה פעמיים בדיוק), או קו רוחב שאורכו שליש קילומטר (הדוב יתחיל את מסעו בנקודה הנמצאת קילומטר מצפון לקו רוחב זה, ויעבור לכל אורכו של קו רוחב זה שלוש פעמים בדיוק), ובאופן כללי קו רוחב שאורכו קילומטר, שהדוב יקיף אותו פעמים בדיוק).
ועדת השמות הממשלתית מתנגדת למתן שם לועזי ליישוב, אך יישובים רבים בישראל, הקרויים על שם אישים, קיבלו שם לועזי טרם הקמת הוועדה (ויש שקיבלו שם לועזי בניגוד להמלצת הוועדה). כאשר הוחלט לשנות את שמו של מושב זרעית לכפר רוזנוולד, על שמו של הנדבן היהודי-אמריקאיויליאם רוזנוולד (אנ'), עורר הדבר את התנגדות התושבים. כפשרה הציע יהודה זיו, יושב ראש ועדת השמות הממשלתית, לקבוע כי זרעית פירושו זכר רוזנוולד עמנו ישאר תמיד. התוכל להצביע על יישובים נוספים הקרויים על שם אדם, אך שם האדם רק נרמז בשם היישוב?
ברומן ההרפתקאות "מסביב לעולם בשמונים יום" פיליאס פוג מתערב עם חבריו שיקיף את כדור הארץ וישוב ללונדון כעבור 80 יום, כלומר עד שבת, 21 בדצמבר בשעה 20:45. הוא יצא לדרך מלונדון מזרחה, ובסוף המסע הוא סבור שהפסיד בהתערבות משום שאיחר בדקות אחדות את המועד שנקבע. משרתו הנאמן, פספרטו, היוצא לסידורים בעיר, מגלה שלמעשה הקדימו להגיע כמעט ביממה, וכך זכה פוג בהתערבות. כיצד קרה הדבר, אף שפוג הקפיד לספור את ימי המסע?
פתרון
במסעם מזרחה חצו פוג ופספרטו את קו התאריך הבינלאומי, ועקב כך זזו בלוח השנה יממה אחת לאחור. אמנם בשנת 1872, שבה הספר יצא לאור, לא הייתה קביעה בינלאומית מקובלת על הכול באשר לקו התאריך הבינלאומי, והניסיונות לקבוע אותו באופן אוניברסלי החלו רק בוועידה שהתקיימה בוושינגטון ב־1884, אך גם ללא קביעה מדויקת, בפועל היה צורך להזיז את מחוגי השעון יום אחד אחורה בעת הפלגה מאסיה לאמריקה, משום שהזמן באמריקה היה גם באותה תקופה, בטרם סומן קו התאריך הבינלאומי, מוקדם מהזמן באסיה.
מדינה טרנס קונטיננטלית היא מדינה ששטחה משתרע על שתי יבשות. דוגמה לכך היא רוסיה, שחלר ממנה נמצא באירופה וחלק באסיה. האם תוכל למנות עוד חמש מדינות שלהן שטח רצוף המשתרע על שתי יבשות? ומה עם עיר המשתרעת על שתי יבשות? ומה עם דוגמה למדינה שהשתרעה על שלוש יבשות?