נחל באר שבע
נַחַל בְּאֵר שֶׁבַע הוא נחל העובר באזור הנגב, ואחד הגדולים בנגב הצפוני. הוא אחד מיובליו של נחל הבשור. הנחל הוא נחל אכזב, אורכו כ־50 קילומטר, ושטח אגן הניקוז שלו הוא כ־1700 קמ"ר. בחלקו, זורם הנחל ליד היישוב בית אשל.
נתיב הנחל
ראשיתו של נחל באר שבע במורדות הצפוניים של הר קינה, כקילומטר אחד מדרום לאזור התעשייה של העיר ערד. הנחל ממשיך לכוון מערב, בדרכו חוצה הנחל את בקעת ערד וממשיך בדרכו לכוון העיר באר שבע דרך בקעת באר שבע. בדרכו עובר הנחל גם ליד תל באר שבע. מראשית הנחל ועד העיר באר שבע נשפכים אל הנחל היובלים היורדים מרכס הרי דימונה והיובלים מהמורדות הדרומיים של הר חברון. יובלי הנחל הם: מכוון מזרח "נחל טלה" ו"נחל עדרים". היובלים הנשפכים מכוון צפון הם "נחל עינם" ו"נחל יתיר". יובלי הדרום הם "נחל ערוער", ו"נחל נבטים".
הנחל ממשיך בנתיבו מהעיר באר שבע בכוון הכללי דרום מערב עד שנשפך לנחל הבשור ליד באר אסנת הנמצאת כ־3 קילומטר מדרום-מזרח לקיבוץ צאלים. בדרכו עד השפך עובר הנחל ליד שטחי החולות ומישורי הלס של הנגב בצפוני.
פארק נחל באר שבע
בתוואי הנחל הסמוך לעיר באר שבע, מתל באר שבע עד שכונת נווה זאב, באורך של כ-8 ק"מ, תוכנן פרויקט שיקום בעלות הנאמדת ב-400 מיליון שקלים. כחלק מהפרויקט מוקם בסמוך לנחל פארק ענק בשטח של כ-5,300 דונם וכולל את האמפיתיאטרון הגדול ביותר בישראל עם כ-12,000 מקומות ישיבה שמתוכם כשליש מקומות קבועים, בתכנונו של אדריכל הנוף גדעון שריג, מתחם אגם מלאכותי (בהקמה) בשטח של 670 דונם שבמרכזו אגם מים בשטח 90 דונם, טיילת, מסלולי אופניים וספורטק (בהקמה)[1].
עבודות ניקוי הביוב, פסולת הבניין ופסולת המחצבה מתוואי הנחל בוצעו בין שנת 2000 לשנת 2001. תוכנית האב לפרויקט שיקום הנחל אושרה כבר בינואר 2002 ובאוקטובר 2009 אישרה עבורו הממשלה תקציב של 150 מיליון ש"ח בפריסה ל-7 שנים[2][3] שמתוכם 21 מיליון ש"ח הוקצו לצורך פיתוח דרכי גישה על ידי משרד התחבורה[4]. לצד הממשלה גם גופים נוספים נרתמו למימון הפרויקט, ביניהם הקרן הקיימת לישראל וגופים פרטיים.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- אילנה קוריאל, החלו העבודות להקמת האגם המלאכותי הגדול בארץ, באתר ynet, 27 באוגוסט 2015
הערות שוליים
- ^ ראו פרק תמונות ומפות שיקום הנחלים בנחלים וניקוז - תהליכים, הנדסה ותכן בעריכת אריה בן צבי, נחמיה שחף ואורי צדקה, בהוצאת רשות ניקוז שקמה בשור, עומר 2008, מהדורה ראשונה - 2010.
- ^ הממשלה אישרה את מימון פרויקט נחל באר-שבע בהיקף של 150 מיליון שקל באתר גלובס
- ^ עופר וולפסון,אושר בממשלה: 150 מיליון ש"ח לפארק באר-שבע באתר חדשות מחלקה ראשונה
- ^ רנית נחום הלוי, משרד התחבורה ישקיע 21 מיליון שקל בפיתוח תשתיות בפארק נחל באר שבע באתר Themarker
נחל באר שבע24161589