שבע האחיות (קטע כביש)
מוצא | |
---|---|
|
שבע האחיות (Seven Sisters) הוא שם שבו כונה כביש העקלתון, הבנוי על בסיס כביש רומי, שהיו בו 17 עיקולים - בעלייה לקסטל ובירידה ממנו. היום מכונה בשם זה קטע בכביש 3985 היורד ממבשרת ציון, (מעוז ציון לשעבר) לבין ארזה שבמוצא עילית.[1]
הגאוגרף, חוקר ארץ ישראל, יהודה זיו העלה את הסברה כי את השם נתן פקיד בריטי תושב העיירה Seven Sisters (אנ') במחוז נית' פורט טאלבוט (Neath Port Talbot) בדרום ויילס, או חבר במועדון רוגבי בשם זה. הוא גם מעלה את האפשרות כי צוקי החוף סאסקס הריטג' (The Sussex Heritage Coast), המשקיפים על התעלה האנגלית היו המקור לשם.
תולדות הכביש
המסלול שיצא מירושלים עלה דרומה מעט לאחר בית הכנסת העתיק במוצא,[2] עבר מדרום למוצא עילית הגיע לארזה ושם העיקולים המפורסמים המכונים "שבע האחיות", עד למרכז המסחרי של מעוז ציון ומשם מתחבר במחלף הראל עם כביש 1. קטע הכביש המכונה "שבע האחיות" איבד מחשיבותו עם סלילת הדרך המכונה "כביש הַקַסטֶל", הוא הקטע בכביש 1 מירושלים לתל אביב, שעלה מגשר מוצא ליד בית הכנסת העתיק, כאשר מדרום היישוב מוצא עילית ומצפון מבשרת ציון, והגיע לראש המעלה כאשר בפיסגת ההר, הנקרא "הר מָעוֹז", מבחינים בשרידי הכפר הערבי קסטל. ממנו ירד הכביש לעין חמד היום. בשנים האחרונות יושר הכביש כמעט לחלוטין באמצעות גשר העובר מעל מעיין מוצא ומנהרה החצובה בהר.
יו בראון, שהיה קצין הנדסה בארץ ישראל בימי מלחמת העולם השנייה העלה זכרונות מקטע כביש "שבע האחיות":
מראש מעבר ההרים צוללת הדרך אל אחת הדוגמאות יוצאות הדופן ביותר של הנדסת הדרכים שפגשתי מעודי - סדרת עיקולים חדים, הנודעת בשם "שבע האחיות". בפרפורים הללו, קצרים ותלולים עד אימה, צריך לחזות כדי להאמין; בליטה חדה בתחתית העקלתון מדופנת למעשה בלוחות פלדה איתנים, וכלי רכב, המחמיץ כאן מבלי משים את הפניה ומישיר דרכו, עלול למצוא את הקרקע נשמטת מתחת גלגליו ! בחורף עוטה המעבר לרוב עננים, המצמצמים את הראות עד לאפס; אני מתייחס אל נסיעה לילית בתנאים הללו (שעה שנאלצתי פעם לנווט בעיקול, שמשאית תקועה חוסמת אותו) כאל הנועז במעללים שביצעתי אי פעם. עתה מוליכה דרך עורקית חדשה, (המכונה היום כביש 1) ומעולה בין ערוציהם של הוואדיות שמתחת , ו"שבע האחיות" המרושעות ניטשו לעד על גבי הרכס עטוי העננים של המעבר, המתנשא אל על.
— 'Braun H. 1947, The Centuries Look Down,London הובא ותורגם על ידי יהודה זיו
בשנות המלחמה, בשנת 1943, נבנה בקטע בין קריית ענבים לבין מוצא תחתית קטע העוקף את הקטע של "שבע האחיות": מהכפר הערבי בית נקובא אל ראש הקסטל.[3] ממחלף הראל ירדה הדרך לגשר מוצא, החוצה את החורשה הצפונית לארזה.
"שבע אחיות" נוספות בישראל
קטע כביש נוסף דוגמת "שבע האחיות" הוא קטע בכביש 232 הנקרא "סְלָאלוּם", בין צומת הודיה לצומת גבעתי. הדרך נסללה במלחמת העולם השנייה, בשנת 1942, בצורה עקלקלה כדי למנוע פגיעה בשיירות רכב חונות על ידי מפציצי אויב, הטסים בקו ישר.[4] היה זה כביש עוקף בין הבסיס הצבאי בג'וליס לבין צומת גבעתי.
לקריאה נוספת
- יהודה זיו, שבעה שמות ל"שבע האחיות", מתוך יעקב אשל (עורך) מחקרי יהודה ושומרון - קובץ י"ב, המכללה האקדמית יהודה ושומרון - מכון מחקר - אריאל, 2003
הערות שוליים
- ^ באתר מוצא עילית בקישור החיצוני מפה טופוגרפית באתר "עמוד ענן" ניתן להבחין בפיתולים, בעיקר במפת PEF
- ^ היום יש שם תמרור "אסורה הכניסה"
- ^ קטע ממנו ניתן לראות עד היום מהיציאה מעין חמד לכיוון כביש 1, אשר חסומה ליציאה
- ^ מקור: יהודה זיו המביא את זה בשם: הברון ר. וגזית ד. מערכת העיקול, ארץ וטבע, ט/6 עמ' 68-69
34976060שבע האחיות (קטע כביש)