הרב משה הלל הירש

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף משה הלל הירש)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הרב משה הלל הירש
הרב משה הלל הירש בעת מסירת שיעור כללי בהיכל ישיבת סלבודקה
הרב משה הלל הירש בעת מסירת שיעור כללי בהיכל ישיבת סלבודקה
לידה 26 באוקטובר 1936 (גיל: 87)
תרצ"ז
ארצות הברית
מקום פעילות בני ברק
השתייכות חרדים ליטאים
תחומי עיסוק חינוך ראש ישיבת סלבודקה
תפקידים נוספים חבר מועצת גדולי התורה של דגל התורה
רבותיו רבי אהרן קוטלר
חותנים רבי מרדכי שולמן ראש ישיבת סלבודקה (בני ברק)
בעת מסירת שיעור

הרב משה הלל הירש (נולד בי' בחשון תרצ"ז, 26 באוקטובר 1936) הוא ראש ישיבת סלבודקה בבני ברק חבר מועצת גדולי התורה של דגל התורה וממנהיגי הציבור החרדי ליטאי.

ביוגרפיה

נולד בארצות הברית לדוד יצחק ומינדל, שהיגרו לשם מהונגריה וניהלו קייטרינג מקומי לפרנסתם, (בהמשך עלו הוריו בעקבותיו לארץ ישראל וגרו בסמיכות אליו).

למד בישיבת רבינו יעקב יוסף, ישיבה שעיצבה את דמותו הרוחנית כבן ישיבה, בין רבותיו שם: רבי שמואל דוד ורשבצ'יק (מי שלימים התמנה כר"מ בישיבת כנסת חזקיהו בכפר חסידים), וכן רבי אבא גרוסברד, לאחר מכן למד בישיבת לייקווד בראשות רבי אהרן קוטלר, אותו הוא מחשיב כרבו המובהק.

בשנת תשכ"ג נשא את אביגיל, בתו הצעירה של רבי מרדכי שולמן, ראש ישיבת סלבודקה. לאחר כחמש שנים עלה לישראל ולמד בכולל סלבודקה,

בגיל 35 החל במסירת שיעורים בישיבה. בשנת ה'תשמ"ב (1982) לאחר פטירת חותנו מונה לאחד מראשי הישיבה, לצד גיסיו רבי נתן צבי שולמן ורבי עמרם זקס. ולצד ראשי הישיבה רבי ברוך רוזנברג והרב דוב לנדו.

הקים את ארגון 'המשיבים' המאחד את המשיבים בעולם הישיבות[1].

הרב הירש היה ממקורביו של רבי אהרן לייב שטיינמן שאף ראה בו אחד מהאנשים הראויים להנהיג את הדור אחריו.[דרוש מקור] באב ה'תשע"ב, אוגוסט 2012, מונה לחבר מועצת גדולי התורה של דגל התורה ומהעשור השני של המאה ה-21 הוא מרבה לעסוק בענייני ציבור. היה מעורב במשבר שפילג את ישיבת חדרה, בסוגיית ההתייצבות של בחורי ישיבות בלשכת הגיוס[2] וברישום לסמינרים[3].  הוא מכהן כחבר נשיאות המרכז הארצי לטהרת המשפחה, וכן מכהן כנשיא ארגוני בני הישיבות, ישיבות ועמותות רבות.

בסיון ה'תשפ"ג לאחר שנים בהן הובעה אי שביעות רצון על התנהלותה של ועדת הרבנים לענייני תקשורת, ולאחר ניסיונות להקמת קומה מתחרה. הוביל הרב הירש מהלך לשינוי הרכבה של הוועדה הקיימת והוספת חברים חדשים שייצגו את כלל המגזר החרדי, כשבראשות הוועדה יעמוד הרב הירש כשלצדו האדמו"ר מויז'ניץ הרב ישראל הגר חבר מועצת גדולי התורה של אגודת ישראל והרב משה מאיה זקן חברי מועצת חכמי התורה של ש"ס[4]. מהלך זה עדיין דורש את אישור מפרק העמותה שמונה על ידי בית המשפט [דרוש מקור].

במערכת הבחירות המוניציפליות בשנת 2024 התגלע משבר חריף בין ההנהגה הפוליטית הליטאית לבין זו הספרדית בעקבות תוצאות הבחירות לראשות העיר אלעד, בהמשך, כאשר בעיר בית שמש עמד על הפרק סיבוב בחירות שני, היה נראה כי המשבר רק מעמיק וכי הדבר יכול להביא לקרע בלתי ניתן לאיחוי בין הציבור החרדי הספרדי לבין החרדים האשכנזיים. בשל כך כינס הרב הירש בביתו מספר אסיפות של רבנים שונים, כמו כן כינס במעונו את חברי הכנסת של דגל התורה והורה להם להביא לויתורים מפליגים ולשותפות מלאה עם ש"ס בהנהגת העיר ובזה למעשה הביא הרב הירש לאחדות בין חלקי הציבור החרדי.

משפחתו

לרב הירש ולאשתו הרבנית אביגיל שני ילדים.

בתו נשואה לרב בן ציון חדש (בנו של הרב נפתלי חדש, משגיח ישיבת אור אלחנן[5]), המשמש כר"מ בישיבה.

בנו הרב יקותיאל אהרן מנהל את הישיבה ואחראי על קבלת התלמידים.

עמדותיו

לדעתו ראוי לאברכים ללמוד סוגיות בעיון ישיבתי, אך כל אחד צריך ללמוד באופן המתאים לו[6].

בתקופת מגפת הקורונה הורה לדחות חתונה ולא להתנגש עם הוראות הממשלה שאסרו על כינוס יותר משני אנשים, זאת מחשש שייגרם חילול השם[7].

הרב סובר שחוסר בהערכה עצמית הוא הסיבה להרבה מבעיות החינוך אצל בחורי הישיבות בדורנו, בשיחותיו מבאר שגדלות האדם בדורנו זה מתבטא במחשבה עצמית שאם אדם יודע שהוא בן של מלך ממילא הוא מעריך את עצמו הרבה יותר ורואה חשיבות במה שהוא עושה ומאידך יש דברים שהוא לא יעשה בגלל זה.

הרב רואה חשיבות בשמירה על הבחורים בימי בין הזמנים בתוך מסגרת ולשם כך יזם עם הרב דוד כהן את ארגוני איחוד בני הישיבות ואיגוד בני הישיבות שמארגנים לבחורים סדרי לימוד ופעילויות במשך השנה בכלל ובבין הזמנים בפרט.[8]

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא הרב משה הלל הירש בוויקישיתוף

הערות שוליים


P vip.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא אישים. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0