כיבוש מתחם גשירה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
כיבוש מתחם גשירה
מלחמה: מלחמת יום הכיפורים
תאריכי הסכסוך 18 באוקטובר 1973
מקום כ-9 קילומטרים צפון מערבית לראש הגשר הישראלי
תוצאה ניצחון ישראלי
הצדדים הלוחמים

ישראלישראל ישראל

מצריםמצרים מצרים

כוחות

תג חטיבה 421.svgשני גדודים מחטיבה 421

כוחות שריון, חי"ר ונ"מ מצריים

אבדות

אין

בסיס טילים הושמד, מעל 40 טנקים הושמדו, כוחות חי"ר ותותחנים נפגעו

קרב גשירה היה קרב שניטש בחזית הדרום במלחמת יום הכיפורים. הקרב התחולל ב-18 באוקטובר 1973, היום השלושה עשר למלחמה, בין חטיבת שריון 421 של צה"ל לבין כוחות של הצבא המצרי. בסוף הקרב הורחב ראש הגשר לכיוון צפון מערב עד למרחק של 9 קילומטרים ללא אבדות לצה"ל.

רקע

ב-15 באוקטובר 1973 פתחו כוחות צה"ל בחזית הדרום במבצע אבירי לב – פעולה שמטרתה הייתה להקים ראש גשר ישראלי בגדה המערבית של תעלת סואץ, מתוך כוונה לשנות את מהלך הקרבות בזירה זו, ומעבר מקרבות בלימה ליוזמה התקפית בשטח האויב. כזירת הצליחה נקבע קטע התעלה המצוי מצפון לאגם המר הגדול ובצמוד אליו (בסמוך למעוז מצמד).

ב-17 באוקטובר הונחתו הפגזות מצריות על אזור ראש הגשר, וכוחות מצריים ניסו לתקוף את מתחם ראש הגשר מצפון. ניסיון ראשון של צה"ל להשתלט על השטח שמצפון לראש הגשר נכשל והכח הישראלי כותר ונסוג בעזרת כוח שנשלח לחלצו תוך ספיגת נפגעים רבים ("קרב סרפאום").

ביום המחרת, ב-18 באוקטובר, הוחלט להשתלט על המתחם מצפון-מערב לראש הגשר שסומן במפת סיריוס בשם "גשירה" על ידי שני גדודים מחטיבה 421.

הקרב

גדוד מס' 2 בחטיבה נע מראש הגשר צפונה לאורך תעלת המים המתוקים. לאחר נסיעה של כשני קילומטרים, פנה מערבה ונתקל בכוח טנקים. בקרב שריון שנערך בין הכוחות השמיד הגדוד הישראלי 15 טנקים מצריים ללא שנגרמו אבדות לצד הישראלי. הכוח הישראלי המשיך בדרכו צפונה, הגיע לבסיס טילי קרקע אוויר מצרי שסומן כבסיס "פרח 6321" ופגע קשות בבסיס המצרי. לאחר מכן המשיך בדרכו צפונה עד שהגיע למתחם שסומן במפת סריוס בשם "גשירה". לאחר שתפס את המתחם פגע במספר טנקים מצריים נוספים בסמוך לו.

לאחר יציאת גדוד 2, החל לנוע גדוד 1 של חטיבה 421, גם הוא לכיוון צפון-מערב אך בצירים סמוכים. הכוח הישראלי פגע בדרכו בכוחות חי"ר שאיישו מוצבים לאורך הציר ובכלי ארטילריה מצריים. הכוח הישראלי השאיר מאחוריו פלוגה שאבטחה גשר שחלף על פניו, במטרה למנוע מכוחות מצריים להכות בעורף הגדוד. ואכן בעוד שהכוח הישראלי נע צפונה, ניסה לדלוק אחריו ולתקוף אותו גדוד מצרי מדרום. פלוגת החסימה הישראלית פתחה על הגדוד המצרי באש ופגעה ב-25 טנקים מצריים. שאר הטנקים המצריים נתקעו בבוץ.

לקראת הערב חזר גדוד 2 של חטיבת 421 לראש הגשר הישראלי לחימוש, תדלוק ואספקה והגדוד השני בחטיבה נותר להחזיק ב"גשירה".

תוצאות הקרב

ראש הגשר הישראלי הורחב לכוון צפון-מערב לעומק של כ-9 קילומטר מראש הגשר. מעל 40 טנקים מצריים נפגעו, בסיס טילי קרקע אוויר מצרי הושמד, כוחות חי"ר וארטילריה מצריים נפגעו. לכוחות צה"ל לא היו אבדות בנפש או בציוד.

קישורים חיצוניים


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0