כביש 7212

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
כביש 7212
ISR-HW-7212.svg
כביש 7212, מבט מערבה לכיוון גבעת נשר
כביש 7212, מבט מערבה לכיוון גבעת נשר
מידע כללי
כינוי הכביש הישן לאוניברסיטת חיפה
סיווג כביש אזורי
ציר כביש רוחב
אורך 6 ק"מ
מיקום
ערים ראשיות נשר
נקודת התחלה כביש 752
נקודת סיום כביש 672 ליד האנטנה בקרבת גבעת ההגנה

Click to Shrink Back
גבעת נשרבית הספר בית יהושעפארק הכלניותכביש 7212פארק הכרמלגבעת העמדותKalaniot park in Nesher map.svg
אודות התמונה

פארק הכלניות בנשר
ניתן ללחוץ על הקישורים לשמות המקומות.

מבט מגבעת נשר לעבר כביש 7212, ברקע גבעת העמדות, הבונקרים של מתחם הנ"מ הבריטי ממלחמת העולם השנייה, צריף הפועל ובתי שכונת נשר ותיקה. צולם ב־1963
פארק הכלניות - הכניסה לפארק מרחוב הכלניות כולל שלט של הקרן הקיימת לישראל
שלט המודיע על שדרוג פארק הכלניות ליד בית הספר בית יהושע ברחוב התשבי בנשר
האנדרטה במצפה אורי, משקיפה על שכונת גבעת נשר
תצפית נוף ממצפה אורי לשכונת גבעת נשר מימין, נחל נשר, כביש 705 ושכונת רמות יצחק בעיר נשר באופק לכיוון צפון בתי זיקוק לנפט והלבניות
כביש 7212 והמפגש בצומת עם רחוב העלייה בגבעת נשר

כביש 7212 הוא כביש נופי מתפתל על הר הכרמל אשר נסלל במקורו ב־1942 על ידי מפעל נשר למלט. כל הכביש נמצא בשטח השיפוט של העיר נשר. מהכביש יש תצפיות יפות לעמק זבולון, קריית טבעון, קריית אתא וכל מפרץ חיפה. הכביש מתחיל בעמק זבולון מכביש 752 מול אצטדיון נשר, מתמשך לאורך 6 ק"מ ומתחבר בקו פרשת המים לכביש 672 בקטע הכביש שבין אוניברסיטת חיפה וגבעת ההגנה.

היסטוריה

סלילת הכביש נעשתה ב־1942 על ידי מפעל המלט נשר, לצורך הגעה למחצבה ב"חרייבה"". המפעל השתמש מיום פתיחתו ב־1925 במחצבת האבן הסמוכה למפעל. פרוץ מלחמת העולם השנייה שינה את מצבו הכלכלי של המפעל. הצבא הבריטי נזקק לכמויות גדולות והולכות של מלט, ופעילות ייצור המלט חודשה. בעקבות הידלדלות מקורות אבן הסיד ממחצבת נשר ליד בית החרושת, החליטה הנהלת המפעל לפתוח את המחצבה ב"חרייבה", ולשם כך השלימה את רכישת השטח (שתוכנן להירכש כבר בשנת 1922). ב־18 בינואר 1942 החלה סלילת הכביש מהמפעל אל פסגת ההר. סלילת הכביש הסתיימה ב־19 בדצמבר 1942.[1]

הכביש יצא מתוך מחצבת נשר הישנה מול בית החרושת ופנה במעלה ההר בנתיב הנוכחי במקום בו היום נמצא הצומת עם רחוב הרקפות בשכונת גבעת נשר. קטע הכביש הסלול שהוביל מכביש 705, הכביש ההיסטורי הראשי מחיפה לעמק יזרעאל, נסלל בשלב מאוחר יותר עם הקמת שכונת גבעת נשר בשנת 1949.

בשנת 1997 שופץ הכביש על ידי מע"צ בעלות של 5.5 מיליון ש"ח. שיפוץ הכביש כולל הרחבת הכביש לכ־8 מטר, סלילתו באספלט, עבודות חציבה וחיזוק הכביש, בחלקים מהכביש נבנה מעקה מבטון[2].

בקטעי כביש שונים אפשר היה בעבר לראות מבני בטון מעל הכביש שנבנו מתחת לרכבל המשא שעבר מעליהם. מטרתם הייתה להגן על הנוסעים בכביש מפני שפוכת חומר שהובל בקרוניות. בטונדות אלה הוסרו בעשור השני של המאה ה־21 (בין מרץ 2010 למאי 2013)

הכביש סובל מבעיות של אשפה ולכלוך שלא מנוקות בתדירות מספקת על ידי חברת נתיבי ישראל - החברה הלאומית לתשתיות תחבורה האחראית על ניקיון הכביש מהצומת של הרחובות העלייה ורחוב הכלניות בכניסה לשכונת גבעת נשר ועד הצומת עם כביש 672 בקטע שבין אוניברסיטת חיפה ועוספיה. לפי נתיבי ישראל הם אחראים על ניקיון הכביש ושולי הכביש עד מרחק 10 מטר. ותדירות הניקיון על ידי הקבלן היא אחת לחודשיים, תדירות שאינה מספקת לכביש כה מתוייר. נוסעים ברכבים ורוכבי אופניים זורקים אשפה בצד הדרך[3][4][5].

גאוגרפיה

הכביש מתחיל בעמק זבולון מכביש 752 מול אצטדיון נשר, מתמשך לאורך 6 ק"מ ומתחבר לכביש 672 בקטע הכביש שבין אוניברסיטת חיפה וגבעת ההגנה.

קטע דרך בר יהודה ורחוב העלייה

Postscript-viewer-blue.svg ערכים מורחבים – בית הדואר המנדטורי בנשר, גבעת העמדות, פארק הכלניות, גבעת נשר
כיכר גדוד 21, חטיבת כרמלי

תחילתו של כביש 7212 הוא בכביש 752 דרך בר יהודה בצידו הדרומי, מול אצטדיון נשר, ליד כיכר ההסתדרות מימין ומבנה בית הדואר המנדטורי בנשר שהוקם באמצע שנות ה-30 של המאה ה-20 (מבנה לשימור) משמאל. חלק זה של הכביש קיבל את השם רחוב הכלניות והוא ממשיך בשם זה במעלה הכביש עד הצומת של רחוב הכלניות ורחוב העלייה שהוא הכניסה המזרחית לשכונת גבעת נשר. בקטע זה של הכביש יש 4 צמתים. צומת בצורת כיכר בין רחוב הכלניות ורחוב התשבי. שמה של הכיכר שונה ל"כיכר גדוד 21, חטיבת כרמלי" בספטמבר 2023. צומת טי נוסף עם רחוב התשבי, וצומת בין רחוב הכלניות ורחוב הרקפות היוצא משכונת גבעת נשר. אין כניסה מרחוב הכלניות לרחוב הרקפות. צומת רחוב העלייה שהוא בצורת האות T. בצומת זה מתחיל פארק הכרמל. הזרוע הימנית של הצומת הפונה מערבה מובילה לשכונת גבעת נשר. הזרוע השמאלית עולה במעלה ההר ופונה מזרחה.

כיכר גדוד 21 חטיבת כרמלי הוקם בשנת 2017, כשעיריית נשר נגסה בחלק מהשטח של גבעת העמדות. באפריל 2023 אישרה ועדת השמות של עיריית נשר לשנות את שם הכיכר ל"כיכר גדוד 21, חטיבת כרמלי" ולהנציח בכיכר שמות של 12 חללי נשר ממלחמת העצמאות, שהיו חיילים בגדוד. ב-18 בספטמבר 2023, התקיים טקס חנוכת הכיכר בנוכחות ראש העיר רועי לוי, בני משפחות נופלים, יו"ר עמותת חטיבת כרמלי, קצינים מגדוד 21 חטיבת כרמלי, יהודית יחזקאלי גלילי, ותושבי נשר.

מצדו המערבי של הכביש בקטע זה, נמצא פארק הכלניות שהוקם בשנת 1989 על ידי קרן קיימת לישראל בשיתוף פעולה עם מועצת נשר. שמו בתחילה היה "פארק נשר". בשנת 2004 הקימה קק"ל פארק נוסף בעיר נשר היוצא משכונת רמות יצחק, וקראה גם לו פארק נשר. שני השמות הזהים לשני פארקים באותה עיר גרמו לבלבול למגיעים לפארק ומטיילים הגיעו לשכונת גבעת נשר בחיפוש אחרי הגשרים התלויים שפארק ברמות יצחק. רק בשנת 2017, שונה שמו של הפארק ל"פארק הכלניות" השלט בכניסה לפארק מכביש 7212 שונה בהתאם, אבל שלט הכניסה לפארק מרחוב המעפילים לא שונה ונכון לאוקטובר 2021, מופיע עליו השם "פארק נשר". בחודש דצמבר 2023 החל שדרוג הפארק הכולל השארת מגרש טניס אחד בכניסה אליו, ויצירת שביל הליכה רחב המגיע עד בית הספר בית יהושע בשכונת נשר הוותיקה.

שטח פארק הכלניות נמצא בתוך שמורת טבע קטנה המשתרעת במעלה הכביש מימינו בין בית הספר היסודי "בית יהושע" לצומת הטי עם רחוב העלייה. שטח זה שהוא בבעלות חברת כלל תעשיות אושר כשמורת טבע במסגרת תוכנית הבנייה של כלל נדל"ן לבניית בתוך מחצבת נשר הישנה הנמצאת בקטע זה ממזרח לכביש 7212.

בצידו המזרחי של כביש 7212 של קטע כביש זה שוכנת גבעת העמדות שהיא גבעה עם שרידי בונקרים של הצבא הבריטי ממלחמת העולם השנייה, עמדות תותחים ששימשו להגנה על האזור מפני התקפות אוויריות ועמדת בטון מבוצרת ממלחמת העצמאות. מצדה המערבי משקיפה הגבעה על שכונת גבעת נשר, מצידה הצפוני על עמק זבולון ומפרץ חיפה ומצידה המזרחי, על מחצבת בית החרושת נשר שעברה ניסוי שיקום נקודתי במסגרת פרויקט ניסיוני של האמן יצחק דנציגר, פרויקט שיקום מחצבת נשר.

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פארק הכלניות, נשר בוויקישיתוף
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא גבעת העמדות בוויקישיתוף

קטע הדרך בין צומת העלייה והפיתול הראשון בכביש

קטע כביש זה תחילתו בצומת רחוב העלייה בגבעת נשר. בצומת גינה קטנה עם ספסל מנוחה המשקיף על הכביש העולה מכביש 752. הכתובת "גבעת נשר" מאותיות גדולות מבטון צבועות באדום, ושלט המכריז על פארק הכרמל ומשני צדיו דגל ישראל ודגל רשות הטבע והגנים. הכביש עולה בעלייה מתונה ויישרה מזרחה עד העיקול הראשון. כמעט לאורך כל קטע כביש זה נבנה קיר נמוך בגובה כחצי מטר המגן על ההולכים לאורך הכביש. בקטע קיימים מספר מרזבי מים, האוספים את המים הזורמים במקביל למעקה, בעת ירידת גשם.

בעיקול הראשון של הכביש שמאלה התחיל בעבר השביל הירוק העובר על צלע הכרמל מנשר ליגור. הכניסה לשביל זה בוטלה על ידי רשות הטבע והגנים מנהלת פארק הכרמל והוועדה לסימון שבילים.

קטע הדרך בין הפיתול הראשון והשני בכביש – מצפה אורי

קטע כביש זה עולה בעלייה מתונה מערבה עד העיקול השני. הכביש כולל פיתול דרומה העובר בוואדי קטן על צלע ההר. בקטע כביש זה שוכנת בריכת מים המשרתת את העיר נשר. הבריכה ממוקמת מתחת לכביש לקראת סופו של קטע הכביש. אל הבריכה מוביל גרם מדרגות היורד מהכביש.

בפיתול הכביש הוקם בשנת 2006 מצפה אורי המנציח את סגן אורי בינמו, בנו של אברהם בינמו, ראש עיריית נשר לשעבר, יליד העיר, אשר נהרג בפעילות מבצעית בכ"ח בכסלו תשס"ו, נר חמישי של חנוכה (29 בדצמבר 2005), וקיבל לאחר מותו ציון לשבח. אורי בינמו מונצח גם בשביל הליכה דרך אורי בפארק הגשרים התלויים בנשר.

המצפה משקיף על גבעת נשר השכונה בה אורי גדל. המצפה הוקם על ידי פקודיו של אורי בינמו מגדוד נחשון חטיבת כפיר. המצפה כולל אבן המנציחה את אורי, ספסל ישיבה, דגל ישראל ותמונתו של אורי שהוספו בשנת 2014. המצפה כולל תצפית צפון מערבה לשכונת רמות יצחק בנשר, כביש 705, עמק זבולון, בית חרושת נשר והאגמים שלידו ומחלף יגור. הגישה אל המצפה עצמו מהעיקול בכביש אינה מוסדרת. יש דרדרת אבנים בין דרך העפר היוצאת מהעיקול מערבה לאנדרטה. והירידה בתוך הדרדרת מסוכנת.

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מצפה אורי בוויקישיתוף

קטע הכביש בין הפיתול השני ועד יער היערנים

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – דרך נוף כרמל

באזור יער היערנים ליד סימן הק"מ השלישי על הכביש, מתחילה דרך נוף כרמל שאורכה 15 ק"מ. זו הנקודה הצפונית ביותר, וסופה בקרן הכרמל המהווה את הנקודה הדרומית ביותר. חלקה הראון של דרך נוף כרמל נמצא בשטח המוניציפלי של נשר.

"יער היערנים" טופח על ידי קרן קיימת לישראל, שם היער ניתן לו כהוקרה ליערני קרן קיימת לישראל. בתוך השטח הנקרא יער היערנים יש שני חניונים לרכבים, שולחנות עץ, ברזי מים, חניון לילה בחינם, מתקני משחקים ושירותים, מקומות ייעודיים להדלקת אש ופחי אשפה. במקום יש שבילי הליכה למטיילים. מתוך יער היערנים יוצא מסלול טיול מסומן בשילוט אדום לנחל נשר העליון.

קטע הכביש בין יער היערנים ועד כביש 672

הכביש ממשיך מיער היערנים מערבה ודרומה תוך עלייה מתמדת עד שהכביש מסתיים בצומת המחבר עם כביש 672, שם גם מתחילות שדרות אבא חושי בעיר חיפה. בדרך הכביש עובר ליד הכניסה למחצבת החרייבה השוכן מתחת לגבעת ההגנה. שטח המחצבה שייך לחברת כלל תעשיות. במקור השטח היה שייך למפעל המלט נשר בנשר. בשנת 1942, כשהמפעל ניצל עד תום את שטח מחצבת האבן ליד בית החרושת, החליטו לנצל את האבן שנמצאה באזור החרייבה והקימו שם את המחצבה. לשם כך נסלל כביש 7212 לצורך הובלת האבן שנחצב עד לשטח המפעל. בשנות ה-60 של המאה ה-20 הקימו רכבל שהוביל את האבן מהמחצבה ישירות למסוע שנמצא במחצבת נשר הישנה ליד המפעל. הרכבל עבר מעל הכביש, וכדי למנוע סכנה של נפילת אבן על הרכבים הנוסעים בכביש, נבנו מבני בטון מעל הכביש במקום בו עבר קו הרכבל מבנים אלה נהרסו בשנת 2013. לאחר שהשימוש במחצבה פסק, הפסיק הרכבל לפעול. בתוך שטח המחצבה נשאר מבנה ששימש לרכבל והוא הוכרז כמבנה לשימור.[6]

צמתים עיקריים

קילומטרים שם סוג מפגש מיקום דרכים מצטלבות
כביש 7212 מדרום-מערב לצפון-מזרח
0 צומת ללא שם Fareskilt 20.PNG חיפה ISR-HW-672.svg  כביש 672
2 צומת ללא שם Fareskilt 20.PNG פארק הכרמל דרך נוף כרמל
6 צומת נשר Fareskilt 20.PNG נשר ISR-HW-752.svg  כביש 752

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא כביש 7212 בוויקישיתוף
סרטונים ביו טיוב

גלריית תמונות

הערות שוליים


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0