מחלף יגור
מחלף יגור, חיפה ברקע, יוני 2016 | |
מיקום | יגור |
---|---|
כבישים במחלף |
כביש 70 כביש 75 כביש 752 |
מסילות במחלף | מסילת העמק |
אתרים סמוכים | נחל הקישון |
מחלף יגור הוא מחלף מרכזי בעמק זבולון, במזרח מטרופולין חיפה, שקיבל את שמו מקיבוץ יגור הסמוך. עד לשנת 2012 עמד במקום צומת.
המחלף מפגיש שלושה כבישים בינעירוניים המהווים עורקים ראשיים בצפון ישראל, והוא מורכב מגשר אחד שעליו שורת רמזורים, ומעבר אחד חופשי מרמזורים לתנועה מכיוון חיפה לעמק יזרעאל. כל התנועה האחרת עוברת על הגשר דרך הרמזורים. מאז פתיחתו המחלף סובל מעומסי תנועה לכיוון עמק יזרעאל מהמחלף ועד צומת העמקים ובחזרה, היוצרים כל בוקר וכל אחר הצהריים פקקי תנועה. הפניה ימינה מכיוון עמק יזרעאל לכיוון מחלף סומך ומחלף גבעות אלונים, נעשית גם היא על גבי הגשר שמתחילה בנתיב פניה אחד ימינה ההופך בהמשך לשני נתיבי פניה בלבד, המוסיפים לעומס. הקמת המחלף לא פתרה את בעיית עומסי התנועה באזור. במרץ 2019 נפתח קטע ממונהר של כביש 6 בין מחלף העמקים למחלף סומך שמייתר את הצורך לעבור דרך מחלף יגור לנוסעים בין מחלף העמקים למחלף סומך.
היסטוריה
- כביש 70 – מתחיל במחלף זה, ממשיך למחלף גבעות אלונים ומגיע עד צומת חניתה בשלומי;
- כביש 75 – בין נצרת וקריית טבעון (דרך צומת העמקים) למחלף קישון;
- כביש 752 – מתחיל בנקודה זו וחוצה את צומת הצ'ק פוסט ונכנס לעיר התחתית.
כביש 75 חוצה את מחלף יגור בכיוון מערב-מזרח, כשמקבילים אליו ערוץ נחל קישון מצפון ותוואי רכבת העמק מדרום; והוא ממשיך מערבה תחת השם דרך העמקים. כביש 70, שכיוונו צפון-דרום, מתחיל במחלף ומוביל ליישובי הגליל. כביש 752 יוצא מהמחלף דרומה ומיד מתעקל מערבהּ, וחוצה את העיר נשר תחת השם דרך בר-יהודה. קטעו המערבי של כביש 75, בין מחלף יגור ומחלף קישון, הוא דרך רב נתיבית שהושלמה רק סמוך למפנה המאה ה-21. בטרם נבנה המחלף, שדרכו עוברים בממוצע 30 אלף כלי רכב ביום, היה ידוע הצומת כמוקד של עומסי-תנועה בשעות מסוימות, ובשנים הראשונות של המאה ה-21 גם נרשמה בו עלייה בשיעור תאונות הדרכים.
הקרקע שעליה משתרע הצומת שייכת ברובה לקיבוץ יגור, שמדרום. מרכזיותו של הצומת מושכת אליו מוכרי תוצרת חקלאית לצד מפגינים; כך למשל, ב-2007 חסמו את הצומת תלמידי מכללת אורנים, כחלק משביתת המחאה הגדולה במערכת ההשכלה הגבוהה באותו זמן.
ב-10 באפריל 2002 אירע בצומת פיגוע התאבדות, כשמחבל פוצץ את עצמו באוטובוס של אגד בקו 960 שהיה בדרכו מחיפה לירושלים, וקיפד את חייהם של שמונה נוסעים.
במרץ 2010, לאחר שנים של דחיות והתלבטויות בסוגיית הצורך בהסבת הצומת המרומזר למחלף, אושרה הקמת מחלף בצומת יגור, בעלות של כרבע מיליארד ש"ח. הפרויקט מתוכנן להשתלב בהפעלת קו הרכבת ההיסטורי חיפה-בית-שאן, שעובר בסמוך. עבודות הקמת המחלף החלו בחודש יוני 2011, והסתיימו בשנת 2013.
באמצע נובמבר 2012, נפתח הגשר העובר מכיוון נשר למחלף סומך לתנועה. הרמזורים במסלול הנסיעה של כביש 75, בין צומת לב המפרץ לצומת העמקים בוטלו. במקביל למסלול זה, נפתח מתחת לגשר מעבר למסילת העמק שתנוע בטבורו של המחלף. במרכז הגשר הוצבו רמזורים המנווטים את התנועה מנשר ומסומך לכיוון חיפה. הנוסעים מנשר ליגור ולעמק יזרעאל, פונים ימינה לפני העלייה לגשר.
ב-6 במרץ 2013 נפתח המחלף לתנועה במלואו, מספר חודשים מוקדם מהצפוי.[1]
בסמוך למחלף נבנה חניון חנה וסע אשר ישמש לנקודת הקצה של קו המטרונית שנסלל עד לשכונת הדר בחיפה. הצפי לסיום העבודות על הקו, שהחלו בחודש מרץ 2018. בניית הקו הסתיימה בשנת 2021.[2] אבל נכון ליוני 2022, הקו עדיין לא נפתח.
הגשר העליון מעל מחלף יגור משמש למחאות. בשנים 2021-2020 בתקופת המחאה נגד בנימין נתניהו התקיימו בכל שבת אחר הצהריים הפגנות על הגשר. ביוני 2022 חזרו ההפגנות לגשר תחת הכותרת: "כן לממשלת השינוי והאחדות"
גלריה
-
מחלף יגור מכיוון צומת העמקים
-
מחלף יגור מכיוון נשר, מימין קיבוץ יגור
-
כביש 752
-
ברקע מחלף יגור, בתחתית בית הספר התיכון האזורי בית חינוך כרמל זבולון
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ דה מרקר 5.3.2013 אחרי שנה וחצי: מחלף יגור ייפתח מחר לתנועה
- ^ אדי גל, קו רביעי:החלו העבודות להקמת קו מטרונית מיגור לחיפה, באתר "מיינט קריות", 29 במרץ 2018
מחלף יגור34124844Q6958291