נחל גלים
נַחַל גָּלִּים הוא נחל בהר הכרמל באזור הכרמל הגבוה. תחילתו ליד ומדרום לאוניברסיטת חיפה בחיפה ליד קו פרשת המים וכביש 672 בגובה של 400 מטר מעל פני הים. הנחל הוא חלק מפארק הכרמל.
הנחל זורם בתלילות על הצלע המערבית של הכרמל לכוון דרום מערב. בתחילת זרימתו מתחתר הנחל בשיפוע תלול בסלע הקירטון, ובחלקו העליון יוצר הנחל עמק רחב יחסית. נחל חוצה בדרכו דרך רכב המגיעה לשמורת חי בר. לאחר שהוא מתחבר ליובלו נחל כלח שנשפך אליו מכוון דרום מזרח, פונה הנחל מערבה ועובר בדרכו סלע קשה עם קירות המגיעים לגובה של 8-6 מטר, ויוצר בדרכו צנירים, מפלים וכוכים. גובה המפל הגבוה הוא כ-5 מטר. חלק זה של הנחל הוא בעל שיפוע מתון יחסית. בדרכו נשפכים אליו מדרום נחל דורים ונחל אורנית, ומצפון נחל נדר. הנחל עובר בדרכו בתוך טירת כרמל ונשפך לים התיכון מדרום לכפר גלים. חלקו העליון המזרחי של הנחל נקרא בערבית "אלוַאסְט" (התיכון), חלקו המערבי נקרא "אלעין" על שם עין קדם.
מעל נקודת החיבור של נחל נדר לנחל גלים מתנשא מצוק גיר באורך 200 מטר ובגובה 15-10 מטר. במצוק מספר מערות, הגדולה שבהם היא "מערת אורנית" שאורכה 42 מטר והיא חוצה את המצוק. למערה שני פתחים והיא כוללת מספר אולמות. במערה נמצאו ממצאים ארכאולוגים מהתרבות המוסטרית והתקופה הכלקוליתית. המערה היא מקלט לעטלפי חרקים.
אגן הניקוז של נחל גלים הוא כ-11 קמ"ר. אגן הנחל ויובליו הוכרזו כשמורת טבע והם חלק מפארק הכרמל. שטח של כ-6,500 דונם בתוך השמורה גודר בשנות השבעים לצורך יצירת החי בר בכרמל המשמש לרביית בעלי חיים שנכחדו מהכרמל.
אזור שמורת נחל גלים נפגע בשריפה בכרמל שהתרחשה בשנת 1989. השיקום של השמורה נעשה כמעט ללא התערבות אדם.
הצמחייה בנחל
הצמחייה האופיינית בנחל הוא חורש ים תיכוני. על אדמת הרנדזינה צומחים אורן ירושלים, אלה ארצישראלית, ליבנה רפואי, בר זית בינוני, קטלב מצוי ועוד. ניתן לראות בנחל לוטם שעיר ולוטם מרווני. במפנה הצפוני של הנחל ובאזורים הלחים יותר צומחים כליל החורש, ער אציל ומורן החורש.
ממצאים ארכאולוגים
בחודשים נובמבר 2000 - ינואר 2001 נערכה חפירת הצלה בגדה הצפונית של נחל גלים במרחק של כ-300 מטר ממזרח לטירת כרמל. במקום נמצאו שלוש אמות מים שהובילו מים מעין קדם שבנחל נדר אל הכפר טירה. האמה הקדומה ממנה נחפרו כ-30 מטר עשויה מאבני גוויל ומטויחת בטיח לבן. מעליה נמצאה אמה נוספת שנבנתה על מסד של אבני גזית ועליהם חוליות אבן. האמה השלישית נחפרה לאורך 115 מטר. היא בנויה בשיפולי המדרון. אמה זו נבנתה משתי שורות של אבני גיר כשביניהן נבנה צינור חרס. ממצא כלי החרס היה קטן ולא איפשר תיארוך של האמות. השערת החופרים היא שהאמות היו בשימוש מהתקופה הביזנטית ועד המאה ה-20, כאשר האמה השנייה הונחה מעל הראשונה, וכשאמה זו יצאה מכלל שימוש נבנתה אמה שלישית באותו תוואי. אמות אלה נסקרו על ידי אברהרד פון-מולינן שסקר את הכרמל ותעד את ממצאיו בין השנים 1908-1907. במקום נמצאו גם מחצבה, מערות קבורה ובריכת מים.[1]
לקריאה נוספת
- "נחל גלים" מדריך ישראל החדש כרך 5: הכרמל וחופו ורמות מנשה, בעריכה סלמאן אבו רוכן ויעקב שורר, הוצאת משרד הביטחון 2001 עמ' 162-161
- "נחל גלים העילי", מנחם מרקוס, הר הכרמל סקר נוף ומסלולי טיול, רשות שמורות הטבע, 1997, עמ' 48
קישורים חיצוניים
- שווייצריה הקטנה: נחלי כלח ונחל גלים, באתר טיולי, 15 ביוני 2018
- מסלול טיול נחל כלח תחתון - נחל גלים עליון במנהלת הטיולים
- תמונות מנחל גלים
הערות שוליים
- ^ טירת כרמל ב' אורית סגל, חדשות ארכאולוגיות גיליון 118, 19 בנובמבר 2006
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] נחל גלים23509102