נחל אורן
נחל אורן מבט לכוון מזרח ממוצא הנחל במישור החוף ליד כביש 4 | |
מידע כללי | |
---|---|
אורך | 14 ק"מ |
אגן ניקוז | 35 קמ"ר |
מוצא | הכרמל ליד חורבת מעצרה |
גובה מוצא הנהר | 420 מטרים |
שפך | הים התיכון |
מדינות באגן הניקוז | ישראל |
נַחַל אורן (בערבית: ואדי פלאח) הוא נחל הזורם בהר הכרמל. תחילתו ברום 420 מטר מעל פני הים, ליד קו פרשת המים המרכזית של הכרמל באזור "חורבת מעצרה", כשני קילומטר מדרום-דרום-מזרח לעספיא. אורכו כ-14 ק"מ, והוא נשפך לים התיכון צפונית לעתלית. נחל אורן הוא הגדול באגני הניקוז המערבי של הכרמל. שטח אגן הניקוז מגיע לכ-35 קמ"ר.[1] לאורך חלקו המערבי התחתון של אפיק הנחל עובר כביש 721 המוביל מכביש 4 עד כביש 672.
אגן הניקוז של הנחל בנוי בעיקר מסלעים מתקופת קנומן טורון כגון אבן גיר, דולומיט וקירטון וכן מספר מחשופי טוף. מרבית חלקי הנחל מאופיינים בערוץ צר ועמוק. גדות הנחל מכוסים בחורש. לאורך ערוץ הנחל הוא עובר באזורים של צמחייה טבעית, אזורים מעובדים, ואזורים המושפעים מהתערבות האדם.[2]
הצמחייה לאורך גדות הנחל מורכבת מעצי אורן ירושלים, אלון מצוי אשחר רחב עלים, שיחים ובני-שיחים כגון הרדוף הנחלים, סירה קוצנית וטיון דביק וכן מגוון עשבוניים. בנחל גדלים מספר מיני צמחים נדירים, ביניהם שושן צחור, דבשה איטלקית ודבשה הדורה.
נקודות ציון לאורך הנחל
- ערכים מורחבים – בקעת אלון, נחל אורן (אתר ארכאולוגי)
בזרימתו של הנחל מזרחית לעספיא נשפך אליו יובלו נחל חיק. במקום זה מתרחב עמק הנחל וזאת כתוצאה מהתחתרותו בטוף הגעשי. אזור זה נקרא בקעת אלון. לאורך אפיק הנחל נובעים שני מעיינות שכבה "עין אלון" ו"עין אורן". מעיינות אלה סגורים בחלקם על ידי מתקני שאיבה. עיקר המים הזורמים בנחל הם מי שטפונות החורף. עין אלון היא קבוצת נביעות בבקעת אלון בקרבת "שמורת הר אלון". שתי הנביעות המרכזיות המכוסות במבני בטון המזרימים את המים לצינורות. ליד אחת הנביעות נמצא בית משאבה נטוש שהוקם בתקופת המנדט הבריטי על ידי משפחת קרמאן מחיפה, לצורך מפעל הטבק שפעל ב"דמון". המערכת סיפקה מים גם לבית הכלא עד להשבתתה. עין אורן נובע בחלק הנחל שליד חוות משמר הכרמל (במפה שם המקום הוא "יערות הכרמל"). הנביעה יוצרת פלג באורך 300–400 מטר שלגדותיו צומחים צמחי הרדוף הנחלים, שיחי פטל וקיסוסית. בסמוך לנביעה נמצאים שרידי טחנת קמח שפעלה עד תחילת המאה ה-20. קטע האפיק שבין שני המעיינות נקרא ואדי שלאלה שפירושו "נחל השלוליות".[3]
לאורך אפיקו של הנחל מספר ריכוזי צנירים. ריכוז גדול של צנירים נמצא באזור פיתול חד של הנחל דרומית-מערבית לקיבוץ בית אורן. אורך קן הצנירים הוא כ-200 מטר והוא נמצא כ-70 מטר מעל ערוץ הנחל. קו הצנירים כולל צניר ענק באורך 45 מטר המגיע עד גובה 7 מטר ועומק 5 מטר.
לצד הכביש באזור הפיתול החד נמצאות מחצבות קדומים. אלה שרידי מחצבה קדומה של אבן גיר מהתקופות הרומית והביזנטית. וכן חוות משמר הכרמל על גבעה המתנשאת מעל נחל אורן.
במצוק הדולומיט שמעל הנחל פזורות מספר מערות. הגדולה בהן היא "מערת ישח" הנמצאת בגדה הדרומית של הנחל. למערה פתח קשתי בגובה 4 מטר ורוחב 7 מטר, ועומקה 13 מטר. מהחלל המרכזי של המערה יוצאים כוכים נוספים, ובסמוך למערה שרידי מבנה. מערה גדולה נוספת היא "מערת אורן" הנמצאת בגדה הצפונית של הנחל. פתח המערה מקומר בגובה 8 מטר ורוחבו בבסיסו הוא 10 מטר. עומק המערה כ-15 מטר. במערה זו נערכו חפירות ארכאולוגיות על ידי הארכאולוג משה שטקליס, ונמצאו בה שרידים מתקופת התרבות הכבארית, שכללו כלי צור ונתזים, וכן שרידים מתקופת התרבות הנטופית והתקופה הנאוליתית שכללו שלדים, שרידי מבנים וחפצי אמנות.
באזור פתח הנחל בסמוך לכביש 4, בגדה הצפונית מתנשא מצוק באורך 400 מטר וגובהו בין 25–30 מטר. לאורך המצוק נמצאות מספר מערות.
בגדה הדרומית באזור "רכס אצבע" במצוק גיר קשה, נמצאת מערה קארסטית הנקראת "מערת אצבע". פתח המערה בגובה 4.5 מטר וברוחב 3 מטר. חלל המערה מחולק לשלושה אולמות הניצבים בטור ומחוברים זה לזה במעברים מעוגלים. באולם הראשון התגלו ממצאים מהתקופה הפלאוליתית העליונה ומהתקופה הנאוליתית. באולם הפנימי, הגדול ביותר יש פתח עגול וצר בתקרת המערה המחדיר מעט אור לחלל המערה. בחדר זה שורות יפות של נטיפים פעילים ובקצותיהם זוהרות טיפות מים לאור הפנסים. המערה קיבלה את שמה ׳אצבע׳, מפני שצורתה האורכית ומבנה שלושת החללים מזכירים את שלושת הפרקים של האצבעות.
חלקו התחתון של נחל אורן משמש דוגמה טובה לניגוד בין בתי גידול שיוצר המפנה. הצלע הצפונית של הנחל, היא המפנה הדרומי, חשופה לשמש יותר מאשר הצלע הדרומית, היא המפנה הצפוני. הבדלי הקרינה יוצרים מיקרו-אקלים שונה בכל אחת מהצלעות, וזה יוצר הבדלים מרחיקי לכת בהרכב ובצפיפות הצמחייה, וכן בפאונה המאכלסת כל צלע. אזור זה של הנחל ידוע בקרב הביולוגים כ"קניון האבולוציה", בשל מחקרים רבים שנעשו במכון לאבולוציה באוניברסיטת חיפה, אודות התאמתם של האורגניזמים בכל צלע של הנחל, לתנאי המיקרו-אקלים הייחודיים של אותה צלע.
לאחר שהנחל חוצה את כביש 4, הוא עובר במישור חוף הכרמל, ובדרכו לים התיכון עובר בתוך פירצה ברכס הכורכר שאורכה כ-200 מטר ורוחבה 50 מטר שמקורה אינו ידוע. הסברות הן שהפירצה היא טבעית או שנעשתה בידי אדם בתקופה הרומית או בתקופה הביזנטית. הפירצה עוברת בתוך שטח שמורת טבע חורבת קרתא מצפון למבצר דטרוא.[4] מדרום לשפך הנחל במרחק כ-200 מטר מהחוף נמצאת "מלחת נחל אורן". המלחה נוצרה מערבוב מי התהום המתוקים ומי הים שיצרו בית גידול לצמחייה כמו טיון בשרני, סמר ימי פרקן עשבוני וצמחים נוספים.
בשריפה בכרמל שהתרחשה בדצמבר 2010 נפגעה צמחיית הנחל.
לקריאה נוספת
- מנחם מרקוס, הר הכרמל סקר נוף ומסלולי טיול, רשות שמורות הטבע, 1997, עמ' 23, 78-62
- שטפונות וסחף בנחל הררי ים תיכוני - אגן מחקר נחל אורן, הכרמל, אופקים לגאוגרפיה 65-64, 2005, עמ' 173–186
- התפוצה מרחבית של צומח גדות ויחסה למבנה האפיק - נחל אורן, הר הכרמל, אופקים לגאוגרפיה 65-64, 2005, עמ' 203–214
- "נחל אורן" מדריך ישראל החדש כרך 5: הכרמל וחופו ורמות מנשה, בעריכה סלמאן אבו רוכן ויעקב שורר, הוצאת משרד הביטחון 2001 עמ' 148–150
קישורים חיצוניים
- מסלול טיול בנחל אורן במנהלת הטיולים
- מערת אצבע, באתר הסקר הארכאולוגי של ישראל
- מערת נחל אורן עילית (70), באתר הסקר הארכאולוגי של ישראל
- מערת אורן (70), באתר הסקר הארכאולוגי של ישראל
- איל שפירא, נחל אורן בכרמל: טיול קליל ב"הר ההפתעות", באתר וואלה!, 13 בינואר 2017
הערות שוליים
- ^ הר הכרמל סקר נוף ומסלולי טיול, עמ' 23
- ^ התפוצה מרחבית של צומח גדות ויחסה למבנה האפיק - נחל אורן, הר הכרמל, עמ' 175, 205
- ^ מדריך ישראל החדש, עמ' 149
- ^ "נחל אורן" מדריך ישראל החדש כרך 5: הכרמל וחופו ורמות מנשה, בעריכה סלמאן אבו רוכן ויעקב שורר, הוצאת משרד הביטחון 2001 עמ' 150
|
24475302נחל אורן