עז מבריגה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף יעל בורג)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןעז מבריגה
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: יונקים
סדרה: מכפילי פרסה
משפחה: פריים
סוג: יעל
מין: עז מבריגה
שם מדעי
Capra falconeri
וגנר, 1839
תחום תפוצה

עז מבריגה (שם מדעי: Capra falconeri) או יעל הבורג הוא מין של יעל המצוי בטבע בעיקר במספר מועט של אזורים מיוערים והרריים במערב ההימלאיה ובמרכז אסיה. העז המבריגה היא החיה הלאומית של פקיסטן.

עז מבריגה מתנשא לגובה של 140 - 180 סנטימטרים, ומשקלו נע בין 40 (אצל הנקבות) ל-100 קילוגרמים (אצל הזכרים), ולכן הוא גדול יחסית לשאר היעלים. לנקבות פרווה חומה-אפורה, ואילו לזכרים פרווה בגוון מעט בהיר יותר, פנים שחורות ו"זקן" גדול ומדובלל שצבעו לבן על הצוואר ובית החזה. הן לזכרים והן לנקבות בטן לבנה, דוגמה של פסים לבנים ושחורים על הרגליים וזוג קרניים מסולסלות דמויות בורג, ומכאן שם המין. קרני הזכרים יכולות להגיע לאורך של 160 סנטימטרים, ואצל הנקבות הן יכולות להגיע לאורך של 25 סנטימטרים בלבד. בדרך כלל, פרוות הקיץ קצרה באופן משמעותי מפרוות החורף הקר.

בית הגידול של עז מבריגה הוא הררי ומיוער. הם מצויים במערב ההימלאיה, ברום של 500 עד 3,500 מטרים מעל פני הים. יעל הבורג מותאם לחיים באזור הסלעי ולאוויר הדליל שבו, והוא מסוגל לדלג בקלות בינות הסלעים. הוא ניזון מעשבים, עלים, שיחים וכל צמח שיוכל למצוא. לעיתים ניתן לראות את עז מבריגה נעמד על רגליו האחוריות כדי להגיע לעלווה הרכה של עצים גבוהים.

עז מבריגה פעיל בעיקר בשעות הבוקר המוקדמות או לפנות ערב. הנקבות והפרטים הצעירים נוהגים להתאסף בעדרים קטנים המונים עד תשעה פרטים, ואילו הזכרים הם יחידאים (מתבודדים). במהלך עונת הרבייה, הזכרים נלחמים זה בזה בעזרת קרניהם. בתחילת הקרב, הזכרים מזנקים זה אל זה עד שקרניהם ננעלות זו בתוך זו, ואז הם דוחפים זה את זה בכוח עד שאחד הזכרים נכנע. קול הפעייה של יעל הבורג דומה לזה של עז הבית.

העז המבריגה נתונה בסכנת הכחדה. העז ניצודה, לרוב בצורה לא חוקית, לשם פרוותה, בשרה וקרניה.

בין הטורפים הטבעיים של יעל הבורג ניתן למנות את נמר השלג, דוב שחור אסייתי, דוב חום, שונר צפוני, זאב ההימלאיה וגם חתול נמרי בנגלי. הקטנים יכולים להיטרף גם בידי עיטים זהובים ושועלים, אך האמהות ינסו להגן עליהם בקרניהם החדות.

תת-מינים

החוקרים מבחינים בין שלושה תת-מינים של עז מבריגה:

קישורים חיצוניים

הערות שוליים


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

עז מבריגה23807547