יחסי גאנה–גרמניה
יחסי גאנה–גרמניה | |
---|---|
גאנה | גרמניה |
שטח (בקילומטר רבוע) | |
238,533 | 357,022 |
אוכלוסייה | |
34,692,951 | 84,351,895 |
תמ"ג (במיליוני דולרים) | |
76,370 | 4,456,081 |
תמ"ג לנפש (בדולרים) | |
2,201 | 52,827 |
משטר | |
דמוקרטיה נשיאותית | רפובליקה פדרלית |
יחסי גאנה–גרמניה הם יחסי החוץ בין גאנה וגרמניה.
יחסים דיפלומטיים
גרמניה וגאנה מקיימות יחסים פוליטיים הדוקים ואינטנסיביים. גאנה היא שותפה מרכזית עבור גרמניה במערב אפריקה, כפי שממחיש לא פחות מכך הכללתה של גאנה ביוזמת G20 קומפקט עם אפריקה בראשות נשיא G20 הגרמני בשנת 2017 ובסיומה של רפורמה דו-צדדית ושותפות השקעות באותה השנה.
הביקורים הממלכתיים של נשיא גרמניה פרנק-ואלטר שטיינמאייר בגאנה בדצמבר 2017 ושל קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל באוגוסט 2018 היו נקודות שיא ביחסי גרמניה וגאנה. מאז כניסתה לתפקיד נפגשה נשיאת גאנה, ננה אקופו-אדדו, ארבע פעמים עם הקנצלרית אנגלה מרקל: ביוני 2017 לרגל ועידת G20 באפריקה בברלין, בפברואר 2018 בביקור רשמי בגרמניה להשתתפות בכנסים כלכליים בדורטמונד ובברלין, בסתיו 2018 לכנס סקירת CwA הראשון, ושוב בנובמבר 2019 לקראת פסגת ה-CwA השנייה בברלין.
מגוון רחב של מוסדות גרמניים וארגוני תיווך פעילים בגאנה. ארגונים עסקיים גרמנים פעילים באקרה מאז 2011 באמצעות משרד צירים לתעשייה ומסחר גרמני. משרד סחר והשקעה גרמניה (GTAI) קיים גם הוא באקרה מאז תחילת 2014.
גאנה היא מדינה מועדפת לשיתוף פעולה פיתוח דו-צדדי גרמני. ל-Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) משרד באקרה מאז 1983, ו-KfW Entwicklungsbank (בנק הפיתוח של KfW) ו-Deutsche Investitions- und Entwicklungsgesellschaft (DEG, חברת השקעות ופיתוח גרמנית) שמרו גם על משרדים בעיר. מאז 2008. בנוסף, DW Akademie וקרן בנקי החיסכון לשיתוף פעולה בינלאומי עוסקות בשיתופי פעולה עם גאנה.
ארגונים המזוהים עם הכנסייה (כגון MISEREOR ו-Bread for the World - Service Development Protestant) פעילים בתחומים כולל פיתוח כפרי והכשרה מקצועית. הכנסייה האוונגליסטית בגרמניה (EKD) שלחה כומר לקהילה דוברת הגרמנית בגאנה בשנת 2017, לאחר שהתפקיד היה פנוי תקופה ארוכה יותר.
כחלק מפעולות שמירת שלום ומניעת משברים, גרמניה עוסקת במאמצים לפתח ולייצב מבני ביטחון אזוריים, למשל באמצעות עבודתו של המרכז להכשרת שלום (KIPI), שהוקם בשנת 2004 עם תמיכה משמעותית מגרמניה. גרמניה מסייעת ל-KAIPTC להכשיר כוחות למשימות שלום מטעם האו"ם, האיחוד האפריקאי (AU) והקהילה הכלכלית של מדינות מערב אפריקה (ECOWAS), כמו גם אנשי משטרה ואזרחים לפריסה במצבים לאחר סכסוך. גרמניה גם מינתה יועץ משטרתי גרמני ויועץ צבאי גרמני שיסייע בפעילות זו.
בנוסף, גרמניה מספקת באמצעות תוכנית הסיוע לציוד קבוצת ייעוץ טכני של הכוחות המזוינים הפדרליים שתסייע לגאנה לבנות גדוד הנדסה לכוח התגובה המהיר המתוכנן של AU ו-ECOWAS. גרמניה תורמת ציוד גם לארבעת מרכזי התיאום הימיים הרב-לאומיים של ECOWAS (MMCC) הממוקמים על מפרץ גינאה, אחד מהם ממוקם באקרה[1].
יחסים כלכליים
גאנה היא אחת השותפות החשובות ביותר של גרמניה באפריקה שמדרום לסהרה. הסחר הבילטרלי של גאנה עם גרמניה הסתכם בשנת 2018 ב-628 מיליון אירו, המהווה גידול של כ-30% לעומת שנת 2017. גרמניה ייצאה סחורות בשווי 231 מיליון אירו לגאנה בשנת 2018, בעוד שהיא מייבאת סחורות בשווי 394 מיליון אירו. ממשלת גאנה מבקשת לעורר את כלכלת המדינה, בייחוד באמצעות חיזוק המגזר הפרטי, תוך מטרתה לפרק חסמים קיימים להשקעות זרות. גאנה חברה בחברת יוזמת G20 קומפקט עם אפריקה, שהושקה תחת נשיאות G20 הגרמנית כדי לשפר את התנאים להשקעה פרטית ובכך להגביר את החדשנות ויצירת מקומות העבודה באפריקה.
בפברואר 2019 אירחה גאנה את פסגת העסקים האפריקאית הגרמנית (GABS), האירוע העסקי החתימה של גרמניה באפריקה שהפגיש יותר מ-650 משתתפים מ-25 מדינות. בנובמבר 2019 התקיימה בברלין ישיבת מועצת העסקים גאנה–גרמניה הראשונה אי פעם. זו המועצה העסקית היחידה שמנהלת גרמניה עם מדינה מאפריקה שמדרום לסהרה. עתיד היחסים הכלכליים יוגדר יותר מכל על ידי המגזרים אנרגיות מתחדשות, מיחזור, ניהול שפכים ופיתוח בר-קיימא, ובעיקר בתחומי אוטומציה והכשרה מקצועית. תערוכת ויריד הסחר באנרגיה נקייה ואיכות הסביבה במערב אפריקה (WACEE) שאורגנה על ידי משרד הנציג של התעשייה והמסחר הגרמנית באקרה לא רק ביססה את עצמה כיריד הסביבה החשוב ביותר ויריד האנרגיה אלא גם כיריד העסקים הגדול והבינלאומי ביותר במערב אפריקה. חברות מגרמניה מגלות עניין גובר בגאנה. כמה חברות גרמניות פתחו לאחרונה משרדים אזוריים בגאנה האחראים למערב אפריקה[1].
שיתוף פעולה בפיתוח
שיתוף הפעולה הגרמני עם גאנה מתמקד בתחומי העדיפות הבאים:
- חקלאות: עלייה מתמשכת בתחרותיות ובכוונת השוק של המגזר החקלאי תוך התמקדות בשרשראות ערך
- פיתוח כלכלי בר-קיימא (כולל הכשרה מקצועית): תמיכה ברפורמה בתחום ההכשרה המקצועית וכן שיפור הגישה לשירותים פיננסיים
- ממשל טוב / ביזור: קידום השתתפות בתהליכי קבלת החלטות מקומיים, יצירת תנאי מחיה טובים יותר באמצעות מינהל עירוני יעיל, הגדלת הכנסות המס וחיזוק האחריות הפיננסית המקומית
בנוסף, שיתוף פעולה פיתוח דו-צדדי גרמני מספק תמיכה בתחומי האנרגיה המתחדשת ויעילות אנרגטית כמו גם מיחזור פסולת חשמלית ואלקטרונית.
בדצמבר 2017 גרמניה גם נכנסה לשותפות רפורמות עם גאנה תחת הגג של יוזמת G20 עם אפריקה. זה בא עם התחייבות של 100 מיליון אירו נוספים - תחת העיקרון המנחה של "אתגר ותמיכה". גרמניה סיפקה בסך הכל יותר מ-1.5 מיליארד אירו לתמיכה בפיתוח בר-קיימא של גאנה מאז כינון היחסים הדיפלומטיים הדו-צדדיים בשנת 1957. בתקופה שבין 2015–2017, הסיוע הבילטרלי הגרמני לגאנה הסתכם ב-141.1 מיליון אירו בתוספת 100 מיליון אירו עבור שותפות ברפורמות. כתוצאה מהמשא ומתן הבין-ממשלתי על שיתוף פעולה לפיתוח דו-צדדי עם גאנה בסתיו 2018, גרמניה סייעה לגאנה בהיקף של 16 מיליון אירו בכדי להבטיח את אחזקותיה וחברותה בסוכנות לביטוח סחר אפריקאי (ATI), כהסכם המימון הראשון במסגרת הרפורמה שותפות השקעות עם גרמניה[1].
יחסי תרבות
מכון גתה פעיל באקרה כבר למעלה מ-50 שנה, ומציע קורסים ובחינות שפה וכן תוכנית רחבה של אירועי תרבות. שירות החליפין האקדמי הגרמני מחזיק סניף באקרה שממנו הצוות תומך בחילופי סטודנטים ואקדמאים ומקדם את גרמניה כמקום לימוד. מספר הסטודנטים הגנאים שמקבלים מלגות צמח ביותר מ-60 אחוזים בחמש השנים האחרונות.
כיום קיימות כ-50 שותפויות דו-צדדיות בין אוניברסיטאות בגאנה ובגרמניה. אוניברסיטת החינוך, ווינבה והמכון לשפות גאנה, בקמפוסים באקרה ובקומאסי, מציעים תוכניות בגרמנית כשפה זרה וכן בלימודי גרמנית ותרגום.
מאז שנת הלימודים 2012/13, בית הספר הבינלאומי הגרמני-שווייצרי (GSIS) באקרה נהיה בית ספר גרמני רשמי בחו"ל במימון ממשלת גרמניה. זהו בית הספר הגרמני המוסמך היחיד במערב אפריקה.
באמצעות תמיכה הניתנת על ידי משרד החוץ הפדרלי הגרמני במסגרת יוזמתו "בתי ספר: שותפים לעתיד" (PASCH) "הוראת השפה הגרמנית ניתנת גם באקדמיה באקרה ובבית הספר התיכון הבכיר של בנות ווסלי באקרה ובאופוקו וור, תיכון בכיר בקומאסי.
יוזמת המחקר של מרכז שירות המדע במערב אפריקה לשינויים באקלים ושימוש בקרקע מותאמת (WASCAL) הושק בשנת 2012 על ידי עשר מדינות מערב אפריקה (בנין, בורקינה פאסו, חוף השנהב, גמביה, גאנה, מאלי, ניז'ר, ניגריה, סנגל וטוגו) יחד עם גרמניה לטפח נטוורקינג מדעי בתחום חקר האקלים ולחזק את יכולת ההסתגלות לשינויי האקלים ולקדם שימוש קרקעי בר קיימא במערב אפריקה. WASCAL ממומנת על ידי משרד החינוך הפדרלי ומוחלת ומיושמת במשותף על ידי שותפים מערב אפריקאיים וגרמנים. האחריות לתיאום הפרויקטים מוטלת על המרכז לחקר הפיתוח באוניברסיטת בון.
במהלך ביקורו הממלכתי של נשיא גרמניה פרנק-ואלטר שטיינמאייר בדצמבר 2017, נחתם הסכם להקמת מרכז מחקר בנושא ממשל בר-קיימא בין אוניברסיטת גאנה לבין קונסורציום של מוסדות מחקר בהובלת אוניברסיטת פרייבורג. מכון מריה סיבילה מריאן החדש ללימודים מתקדמים באפריקה (MIASA), הממומן על ידי משרד החינוך הפדרלי והמחקר, החל לפעול באקרה בשנת 2018[1].
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ 1.0 1.1 1.2 1.3 יחסי גאנה–גרמניה, באתר משרד החוץ הפדרלי
30935457יחסי גאנה–גרמניה