המוסד לתקינה בחשבונאות פיננסית
המוסד לתקינה בחשבונאות פיננסית (באנגלית: Financial Accounting Standards Board; ראשי תיבות: FASB) הוא גוף אמריקאי פרטי ללא מטרות רווח שמטרתו היא לבסס ולשפר עקרונות חשבונאיים מקובלים בארצות הברית, עקרונות אלו מכונים בשם: "US GAAP". הוועדה לניירות ערך ולבורסות האמריקאית הגדירה את ה-FASB כארגון האחראי לקביעת התקנים החשבונאיים עבור חברות ציבוריות בארצות הברית. ב-1 ביולי 1973 החליף ה-FASB את הועדה לעקרונות חשבונאים (APB) שהייתה גוף אשר השתייך ללשכת רואי החשבון האמריקאית (AICPA).
תקני החשבונאות שמפרסם ה-FASB משומשים על ידי ארגונים רבים הכוללים מוסדות תקינה רבים ברחבי העולם וביניהם גם לשכת רואי החשבון האמריקאית (AICPA)[1].
רקע
בתחילת 1970 נשיא לשכת רואי החשבון האמריקאית, מארשל אמסטרונג, מינה קבוצה של 7 אנשים (אשר כונתה "ועדת החיטה") לבחון את הארגון והפעילות של הועדה לעקרונות חשבונאים (APB) במטרה לבדוק איזה התאמות צריך לעשות על מנת שיהיה ניתן להגיע לתוצאות מדויקות יותר ומתוזמנות יותר בדיווחים החשבונאים של החברות בארצות הברית. מסקנות הוועדה פורסמו במרץ 1927 וכללו, בין השאר, הצעה להקמת גוף תקינה חשבונאית אשר יהיה נפרד ובלתי תלוי מפירמות מקצועיות אחרות. ה-FASB נועד להיות גוף אשר החברים בו עושים את עבודתם במשרה מלאה בשביל להבטיח השתתפות מעמיקה ואובייקטיבית ככל הניתן ובשביל לוודא שהחברים אינם מושפעים ממניעים פוליטיים/פרטיים כלשהם.
בשנת 1973 פרסמה הוועדה לניירות ערך ולבורסות האמריקאית מסמך שקובע כי לפרסומי ה-FASB יש "תמיכה סטטוטרית משמעותית"[2], זאת גם השנה שבה פורסם התקן הראשון של ה-FASB.
חוק סרבנס-אוקסלי
ביולי 2002 נחקק חוק סרבנס-אוקסלי אשר מטרתו היא להגן על משקיעים ובעלי עניין אחרים על ידי שיפור האמינות והדיוק של הדיווחים הכספיים של החברות בארצות הברית. החקיקה גם הובילה להקמת המועצה לפיקוח על הביקורת בחברות ציבוריות (PCAOB) וכללה עמלות ממנפיקי ניירות ערך ל-FASB[3].
מבנה
ה-FASB ממוקם בקונטיקט וחברים בו 17 משתתפים במשרה מלאה כאשר אחד מהם מהווה היו"ר אשר ממונה על ידי המוסד לחשבונאות פיננסית (FAF). הקדנציה של היו"ר נמשכת 5 שנים כאשר ישנה אפשרות הארכה של שנה נוספת[4].
הקריטריונים להיבחר כחבר ב-FASB כוללים, בין השאר, כישורים וניסיון פרקטי בתחומי החשבונאות, ההשקעות והתכנון הפיננסי. חברי המוסד כוללים אנשי עסקים, אקדמאיים, משפטנים וסוכנים ממשלתיים[5][6].
בנוסף ל-17 החברים במוסד, ישנו צוות של כ-60 עובדים אשר תומכים בפעילות השוטפת של ה-FASB.
הגוף שאחראי על פיקוח על ה-FASB נקרא המוסד לחשבונאות פיננסית (FAF) והוא זה שבוחר את חברי המוסד. חברי המוסד לחשבונאות פיננסית נבחרים בתהליך שמעורבים בו מספר ארגונים מתחומי ההשקעות, חשבונאות והעסקים ובנוסף מוערבים בו גם גופים ממשלתיים. הגוף שמממן את ה-FASB נקרא מועצת תקני החשבונאות הממשלתית (GASB).
המסגרת המושגית
המסגרת המושגית של ה-FASB פורסמה ב-1973 והיא מהווה סט של חוקים וכללים אשר מטרתם לדון ולפתור בבעיות שעולות בעת יישום תקני החשבונאות שמפרסם ה-FASB, יש המתייחסים למסגרת המושגית כמאין "חוקה" חשבונאית. המסגרת מתארת את העומד מאחורי השיקולים של המוסד כאשר הוא מנסח תקנים חדשים[7].
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ אודות ה-FASB,מתוך אתר ה-FASB
- ^ אבני הדרך בהקמת ה-FASB, מתוך אתר ה-FASB
- ^ חוק סרבנס-אוקסלי, מתוך אתר המידע של ממשלת ארצות הברית
- ^ עובדות על ה-FASB, מתוך אתר ה-FASB
- ^ מה הם הקרטריונים בשביל להיות חבר ב-FASB?, מתוך Chron
- ^ חברי ה-FASB, מתוך אתר ה-FASB
- ^ מה היא המשגרת המושגית?, מתוך Chron
27834341המוסד לתקינה בחשבונאות פיננסית