ג'ניפר גרנהולם

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ג'ניפר גרנהולם
Jennifer Granholm
לידה 5 בפברואר 1959 (גיל: 65)
ונקובר, קולומביה הבריטית, קנדה
שם מלא ג'ניפר מולהרן גרנהולם
מדינה ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית
השכלה אוניברסיטת קליפורניה בברקלי
בית הספר הרווארד למשפטים
עיסוק משפטנית, פוליטיקאית
מפלגה המפלגה הדמוקרטית
מזכירת האנרגיה של ארצות הברית ה־16
25 בפברואר 202120 בינואר 2025
(3 שנים ו־47 שבועות)
סגן מזכירת האנרגיה של ארצות הברית דייוויד טארק
תחת הנשיא ג'ו ביידן
אינגריד קולב (בפועל) ←
מושלת מישיגן ה־47
1 בינואר 20031 בינואר 2011
(8 שנים)
סגן מושלת מישיגן ג'ון צ'רי
התובעת הכללית של מדינת מישיגן ה־51
1 בינואר 19991 בינואר 2003
(4 שנים)
→ פרנק קלי
מייקס קוקס ←

ג'ניפר מולהרן גרנהולםאנגלית: Jennifer Mulhern Granholm; נולדה ב-5 בפברואר 1959) היא משפטנית, מחברת ופוליטיקאית אמריקאית, שכיהנה כמזכירת האנרגיה של ארצות הברית בין השנים 2021–2025. גרנהולם, חברת המפלגה הדמוקרטית, כיהנה כתובעת הכללית של מדינת מישיגן בשנים 1999–2003, ולאחר הייתה מושלת מישיגן ה-47 מינואר 2003 עד ינואר 2011. היא הייתה האישה הראשונה בתפקיד זה. בינואר 2017 החלה לעבוד כפרשנית פוליטית ברשת הטלוויזיה "CNN"[1].

גרנהולם נולדה בוונקובר שבקולומביה הבריטית, ובגיל ארבע היגרה לארצות הברית מקנדה. היא סיימה את לימודיה התיכוניים בתיכון סן קרלוס וניסתה לזמן קצר להיטמע בתעשיית הסרטים והקולנוע, ואז עבדה במשרות אחדות בטרם החלה את לימודיה באוניברסיטת קליפורניה בברקלי. ב-1984 השלימה לימודי תואר ראשון וכעבור זמן מה קיבלה תואר שני במשפטים מבית הספר הרווארד למשפטים, שם שימשה כעורכת הראשית של כתב העת המשפטי של הרווארד לענייני זכויות אזרח וחירויות אזרחיות. לאחר מכן הייתה גרנהולם עוזרת משפטית של השופט דיימון קית' בבית המשפט הפדרלי השישי לערעורים של ארצות הברית, וב-1991 הייתה עוזרת לתובע הפדרלי של ארצות הברית במחוז המזרחי של מישיגן.

בשנת 1998 התמודדה למשרת התובע הכללי של מישיגן. היא הביסה את ג'ון סמייטאנקה הרפובליקני, ברוב של 52% מהקולות ואיישה את התפקיד בשנים 1999–2003. בבחירות 2002 התמודדה לתפקיד מושל מישיגן במקומו של ג'ון אנגלר שפרש מתפקידו. אחרי שסחפה כ-51% מקולות הבוחרים וגברה על סגן המושל המכהן, הושבעה כאישה הראשונה לתפקיד זה בהיסטוריה של מישיגן. היא נבחרה מחדש לתקופת כהונה שנייה בשנת 2006 וכהונתה הסתיימה ביום הראשון של שנת 2011, שכן על מושל מישיגן מוטלת הגבלת כהונות.

גרנהולם הייתה חברה בצוות המעבר הנשיאותי של ברק אובמה טרם ההשבעה הנשיאותית בינואר 2009. לאחר שעזבה את החיים הציבוריים, הצטרפה גרנהולם ביחד עם בעלה דניאל מולהרן לסגל אוניברסיטת קליפורניה בברקלי. ב-15 בדצמבר 2020 הוכרז כי נבחרה בידי ג'ו ביידן, הנשיא הנבחר של ארצות הברית, לעמוד בראשות מחלקת האנרגיה של ארצות הברית[2].

ביוגרפיה

ראשית חייה

נולדה בוונקובר שבפרובינציית קולומביה הבריטית בקנדה, בתם של ויקטור איוור גרנהולם ושירלי אלפרֶדה (לבית דודן), שעבדו שניהם כטלרים בבנק[3]. הוריה של אמה הגיעו מאירלנד ומניופאונדלנד. סבתה מצד אביה הייתה מהגרת מנורווגיה, וסבה מצד אביה, שהיגר לקנדה בשנות ה-30 של המאה ה-20, הגיע במקור מהעיירה רוברטספורס שבמחוז וסטרבוטן בשוודיה, שם אביו היה ראש העירייה. שרת התעשייה והאנרגיה וסגנית ראש ממשלת שוודיה לשעבר מאוד אולופסון (Maud Olofsson) התגוררה ברוברטספורס, וכאשר נפגשה עם גרנהולם בסטוקהולם חשפו כלי התקשורת כי בעלה של אולופסון הוא קרוב משפחתה של גרנהולם[4].

משפחתה היגרה לקליפורניה כשהייתה בת ארבע. היא גדלה באנהיים, בסן חוזה ובסן קרלוס. למדה בתיכונים "אידה פרייס ג'וניור" וב"תיכון דל מאר" לפני שהשלימה את לימודיה התיכוניים בתיכון סן קרלוס בשנת 1977. בצעירותה ניסתה לפתוח בקריירת משחק בהוליווד אך ניסיונות אלה לא קרמו עור וגידים, ובגיל 21 זנחה רצונות אלה. בשנת 1978 הופיעה בתוכנית הטלוויזיה של ABC "משחק הדייטים", ולפרנסתה עבדה כמדריכת סיורים באולפני יוניברסל ובמוקד טלפוני לשירות לקוחות בלוס אנג'לס טיימס, והייתה המדריכה הראשונה בפארק "Marine World/Africa USA" ברדוורד סיטי, כשהיא מתפעלת סיורים ימיים על ספינה.

בשנת 1980, בגיל 21, התאזרחה, ועבדה במטה הבחירות של ג'ון אנדרסון שהתמודד לנשיאות ארצות הברית כפוליטיקאי עצמאי בבחירות הנשיאותיות באותה השנה. לאחר מכן נרשמה ללימודים באוניברסיטת קליפורניה בברקלי, והייתה לאדם הראשון במשפחתה שלמד במוסד להשכלה גבוהה. הייתה חברה באחוות פי בטא קפא, ובשנת 1984 השלימה לימודי תואר ראשון בצרפתית ובמדע המדינה. במשך שנה חיה בצרפת וסייעה בהברחת ביגוד וציוד רפואי ליהודים בברית המועצות. כמו כן, היא הייתה פעילה בתנועה נגד אפרטהייד. לאחר מכן סיימה לימודי תואר שני בבית הספר הרווארד למשפטים ב-1987. באוניברסיטת הרווארד שימשה כעורכת הראשית של כתב העת המשפטי לענייני זכויות אזרח וחירויות אזרחיות (Harvard Civil Rights–Civil Liberties Law Review), כתב העת המשפטי הפרוגרסיבי המוביל בארצות הברית.

תחילת דרכה המקצועית

לאחר שסיימה את לימודיה האקדמאיים, שירתה בין השנים 1987–1988 כעוזרת משפטית של דיימון קית' (Damon Keith), שופט בכיר בבית המשפט הפדרלי השישי לערעורים של ארצות הברית, שבסמכותו המדינות מישיגן, טנסי, קנטקי ואוהיו. במהלך הבחירות לנשיאות ארצות הברית 1988 עבדה גם במטה הבחירות של מייקל דוקאקיס. לאחר שעבדה כתובעת במשרד הרשות המבצעת של מחוז ויין מ-1989 עד 1991, מונתה לעוזרת התובע הפדרלי במחוז המזרחי של מישיגן ב-1991[5]. היא סייעה להעמיד לדין סוחרי סמים, חברי כנופיות וצורכי תכנים בלתי צנועים בעליל, תבעה את המדינה ונלחמה נגד הונאת כרטיסי אשראי. מתוך 154 האנשים שתבעה, 151 הורשעו. בשנת 1995 מונתה לכהן כיועצת תאגידית במחוז ויין, והפכה לאדם הצעיר ביותר בתפקיד. היא הגנה על המחוז מפני תביעות, תבעה את המדינה בגין מיסוי על כבישים ציבוריים ופעלה למען סביבתנות.

התובעת הכללית של מישיגן

בחירות 1998

לאחר תקופת כהונה בת 37 שנה, התובע הכללי של מישיגן פרנק קלי מהמפלגה הדמוקרטית בחר שלא להתמודד לקדנציה עשירית ב-1998, וגרנהולם הודיעה על התמודדותה בבחירות להחליפו. ללא התמודדות בבחירות מקדימות, התמודדה גרנהולם בבחירות הכלליות מול ג'ון סמייטנקה (Smietanka) הרפובליקני, המועמד לתפקיד מ-1994 ותובע פדרלי לשעבר במחוז המערבי של מישיגן. מסע הבחירות החל באופן ידידותי יחסית, כששני המועמדים הסכימו שהם רוצים להרחיב את היחידה לפשעים מקוונים, למסד תוכניות למאבק בפשע שכונתי ולהמשיך לעבוד למען הגנת הצרכן, כפי שעשה קלי[6].

עם זאת, באמצע ספטמבר נעכרו היחסים בין גרנהולם לסמייטנקה, כאשר האחרון פרסם תעמולה טלוויזיונית שכינתה את גרנהולם כליברלית "לא מנוסה" ו"מסוכנת". הוא גם ניסה לקשר בין גרנהולם לתוכנית הפשע של ג'פרי פיגר, המועמד הדמוקרטי למושל המדינה באותה השנה, שקראה לשים דגש רב יותר על שיקום לפושעים לא-אלימים וקיצור תקופת המאסר שלהם. גרנהולם, שהתנערה מתוכנית הפשע של פיגר כאשר זו פורסמה, אמרה כי טענותיו של סמייטנקה הן "שקר, פשוט שקר" וכי כתובעת הכללית של מישיגן יהיה עליה "להגן על הצרכן מפני הולכת שולל", בהתייחס לתעמולה שפרסם נגדה. כשנשאלה מה מפריד בינה לבין סמייטאקה, שאלה גרנהולם: "מלבד כנות?". התובע הכללי הפורש קלי יצא להגנתה של גרנהולם וכיכב במודעת בחירות דמוקרטית בה כינה את התעמולה של סמייטנקה "זבל" ו"הונאה", והאשים אותו בהרצת "קמפיין לא ישר". סמייטנקה מצדו כעס על סרטי בחירות דמוקרטים שהתייחסו לאיחוריו לכאורה במתן תשלומי מזונות לילדיו, ושגרסו כי שיקר בנוגע לכמה מכספו האישי תרם למסע הבחירות שלו[7].

בתום מערכת בחירות צמודה, עם סקרים שהציגו את שני המועמדים צמודים אחת לשני, גברה גרנהולם על סטיימטנקה ב-1,557,310 קולות (52.09%) לעומת 1,432,604 הקולות של יריבה (47.91%). לאחר שגרנהולם נבחרה למושלת המדינה בשנת 2002, התגלעו חילוקי דעות בין סמייטנקה למושל הרפובליקני ג'ון אנגלר בנוגע למי האחריות הרבה יותר לנסיקתה המטאורית של גרנהולם בפוליטיקה של מישיגן. סמייטנקה האשים את אנגלר ששכנע אותו להתמודד ב-1998 מול ג'ורג' סקוט רומני, בכך שהעלה לנושא את איחורי מתן תשלומי המזונות שלו ושלא תמך בו באופן חזק יותר לאחר שהביס את רומני בבחירות המקדימות הרפובליקניות. אנגלר טען כי סמייטנקה היה מועמד חלש שצריך היה לזוז הצידה לטובת רומני, שעשוי היה להביס את גרנהולם חסרת הניסיון, ואז לא היה לה רקע ציבורי בהתמודדותה לתפקיד המושל ב-2002.

כהונתה בתפקיד

גרנהולם הושבעה לתפקידה ב-3 בינואר 1999, והפכה לאישה הראשונה בתפקיד התובע הכללי של מישיגן. היא שירתה בתפקיד במשך קדנציה אחת, בין השנים 1999–2003. כתובעת הכללית, המשיכה בעבודתו של פרנק קלי בהגנה על אזרחים וזכויות הצרכן והקימה את היחידה הראשונה לפשעי היי טק במישיגן, ומינתה את טרנס ג'ורג' ברג לעמוד בראשות היחידה.

באפריל 1999 הודיעה גרנהולם על תביעה נגד החברה "RVP Development", שבנתה את מסלולי הגולף בעיר ארקדיה שבמערב מישיגן, בטענה כי בנייה גרועה של המסלול הביאה להזרמה בלתי חוקית של משקעים לימת מישיגן בעקבות סופות כבדות ב-1998, ש"הפכו גיא לערוץ הרוס". נשיא החברה, ריצ'רד פוסטמה (Postma), סירב לשלם את הקנסות שהטילה עליו המדינה בסך 425,000 דולר אמריקני, באומרו כי נקט בצעדים אחדים כדי לעצור את הסחיפה והאשים את גרנהולם בניסיון להפוך אותו ל"ילד פוסטר למען מסע בחירות עתידי". גרנהולם השיבה כי תפיסתו את הנוף הפוליטי במישיגן גרועה כמו יכולתו לבנות נוף של מסלול גולף." לאחר שנים של משא ומתן והתגוששויות משפטיות, התביעה הוסדרה באוגוסט 2003, כאשר "RVP Development" הסכימה לשלם קנס בגובה 125 אלף דולרים[8].

ביולי 2000, משרדה של גרנהולם יישב מחלוקת עם רשת חנויות הכלבו "J. C. Penney" לאחר שהרשת ביצע מספר רב של טעויות תמחור וסריקת מוצרים בסניפי הרשת במישיגן. הנושא הגיע לידיעת התביעה הכללית במישיגן לאחר שיעור תקלות חוזר ונשנה שהצביע על 33 אחוזים מהפריטים שנמכרו בדצמבר 1999 כמי שנמכרו במכיר גבוה יותר מהמחיר שנרשם על המדפים. רשת חנויות הכלבו נקנסה והסכימה לייעד "שותפי תמחור" לניטור טעויות בתמחור[9].

לאחר פיגועי 11 בספטמבר, הורתה גרנהולם לסוכנויות הממשלתיות במישיגן לעבוד עם חברי בית המחוקקים המדינה במטרה לשמור על המלחמה בטרור בסמכויות המדינה ולא באלה של הממשלה הפדרלית של ארצות הברית. היא גם התקינה תקנות על סוחרי בנזין כדי למנוע מהם להעלות מחירים באופן דרמטי, דבר שהתרחש באופן ספוראדי ברחבי מישיגן מיד לאחר פיגועי הטרור בניו יורק. בפברואר 2002 הודיעה גרנהולם כי משרדה מצטרף למשרד החברה "AARP" במישיגן בכדי לסייע לצרכנים להילחם בשיחות טלמרקטינג.

מושלת מדינת מישיגן

בחירות 2002

תוצאות הבחירות למושלות מישיגן ב-2002
גרנהולם:      50-40%      60-50%      70-60%
פוסתומוס:      50-40%      60-50%

בבחירות 2002, מושל מישיגן הרפובליקני המכהן, ג'ון אנגלר, היה נתון להגבלות כהונה ולפיכך לא יכול היה להתמודד פעם נוספת. הרפובליקנים התאחדו סביב סגן המושל של אנגלר, דיק פוסתומוס (Dick Posthumus). בינתיים, גרנהולם התמודדה בבחירות מקדימות תחרותיות נגד ג'יימס בלנצ'ארד (James Blanchard), המושל לשעבר ושגריר ארצות הברית בקנדה ונגד דייוויד בוניאור, לשעבר חבר בית הנבחרים של ארצות הברית. המושל בלנצ'ארד הפסיד בבחירות לכהונה השנייה ב-1990 לג'ון אנגלר, ובוניאור התפטר מתפקיד המצליף הדמוקרטי בבית הנבחרים כדי להתמודד לתפקיד המושל[10].

גרנהולם, שנתפשה בעיני רבים כ"פרצוף רענן" בפוליטיקה של מישיגן אחרי ממשל אנגלר בן תריסר השנים, גייסה יותר כסף מבלנצ'ארד ומבוניאור והובילה עליהם בעקביות בסקרי דעת הקהל בפערים ניכרים. מסע הבחירות שלה שלה הוביל להגדלת אחוז ההצבעה בקרב נשים, ובבחירות המקדימות זכתה עם 499,129 (47.69%) מכלל הקולות. המושל לשעבר בלאנצ'ארד סיים אחרון את הבחירות המקדימות עם 24.32% מהקולות, וביניהם ניצב בוניאור שגרף כ-28% מהקולות[11].

במערכת הבחירות הכלליות הייתה גרנהולם הפייבוריטית לניצחון, ונהנתה מתמיכה חזקה מאת אפרו-אמריקאים, מצביעים מתחת לגיל 30, ונשים[12]. גרנהולם מיקדה את מסע הבחירות שלה בשיעור הפשיעה, ונתפסה ככריזמטית יותר מאשר דיק פוסתומוס. אף על פי שמבחינה לאומית המפלגה הרפובליקנית רשמה הישגים נאים בבחירות האמצע ב-2002, בהן נטלו את הרוב בסנאט של ארצות הברית מידי הדמוקרטים והעמיקו את אחיזתם בבית הנבחרים, גרנהולם גברה על פוסתומוס בפער בן 1,633,796 קולות, וזכתה ב-51.42% מקולות הבוחרים.

כהונה ראשונה: 2003–2007

ב-1 בינואר 2003, גרנהולם הושבעה כמושלת ה-37 של מדינת מישיגן. עם השבעתה, בנוסף להיותה האישה הראשונה בתפקיד מושל מישיגן, היא גם הפכה למושלת השלישית במדינה שלא הייתה אזרחית-מלידה של ארצות הברית, והרביעית שנולדה מחוץ לשטחי ארצות הברית. שני המושלים הקודמים שלא היו אזרחים-מלידה היו פרד וורנר (Fred M. Warner), שנולד בנוטינגהאמשייר שבאנגליה והיה המושל ה-26 בשנים 1905–1911, וג'ון סווינסון (John Swainson), שנולד גם הוא בקנדה והיה המושל ה-42 בין השנים 1961–1963. המושל לשעבר ג'ורג' רומני, שנולד במקסיקו והיה המושל ה-27 בשנים 1963–1969, היה אזרח-מלידה על אף שנולד מחוץ לארצות הברית בשל היות הוריו אזרחים אמריקאים למהדרין.

גרנהולם הדגישה את הצורך של מישיגן למשוך אליה אנשים צעירים ובתי עסק באמצעות "יוזמת ערים מגניבות" (Cool Cities Initiative). כמושלת, היא הייתה חברה באגודת המושלים הלאומית, יושבת ראש ועדת הבריאות ושירותי האנוש של האגודה וכיהנה ביחד עם מושל נוסף כיו"ר כוח המשימה של האגודה בתחום בריאות הציבור. בעבר אף הייתה יו"ר אגודת המושלים הלאומית של המערב התיכון. בתקופת כהונתה התגוררה במעון הרשמי של מושל מישיגן, השוכן בסמוך לקפיטול מדינת מישיגן. בשנת 2003 גרנהולם רצה חמישה קילומטרים על פני גשר מקינאק (Mackinac), שמחבר בין חצי האי העליון של מישיגן לזה התחתון, תוך 47 דקות בלבד במהלך הצעדה על גשר מקינאק ביום העבודה. ריצתה על הגשר החלה מסורת חדשה של ריצת המושל המכהן על הגשר ביום העבודה.

במהלך השנה הראשונה של גרנהולם בתפקיד המושלת, היא נקטה במספר צעדים לקיצוץ תקציב המדינה של מישיגן כדי להתמודד עם גירעון תקציבי בן 1.7 מיליארד דולר אמריקני (כ-2% מתקציב המדינה השנתי). היא הייתה מוטרדת מההצעות לקצץ במימון המדינתי של תוכניות רווחה חברתית, כמו סיוע ממשלתי לדרי רחוב וסוכנויות ממשלתיות למען בריאות הנפש. מאז כהונתה הראשונה הייתה תומכת עקבית ברפורמה במערכת החינוך של מישיגן. בנאום מצב האומה שלה מ-2003, הכריזה גרנהולם על מיזם בשם "התחלה גדולה" ששם לו למטרה להתמקד בחינוך לילדים עד גיל חמש. מיזם זה תיאם, בין היתר, מאמצים ציבוריים ופרטיים לעידוד חינוך הורים צעירים.

גרנהולם הטעימה את ההשכלה והחינוך האקדמיים עבור תושבי מישיגן בעקבות הירידה במשרות הייצור במדינה, שרבות מהן לא דרשו תואר אקדמי. בשנת 2004 ביקשה מסגן המושל ג'ון שרי (John D. Cherry) להוביל את "הוועדה להשכלה גבוהה וצמיחה כלכלית" כדי להכפיל את מספר בוגרי האוניברסיטאות במישיגן. רבות מהמלצות הוועדה מוסדו כחוקים בתקופת כהונתה של גרנהולם כמושלת, למשל העלאת הרף לסיום לימודים תיכוניים ("תוכנית הלימודים למצוינות של מישיגן") כך שכל תלמיד תיכון במישיגן ישתתף בתוכנית מכינה ללימודים גבוהים הכוללת ארבע שנות לימוד של מתמטיקה ואנגלית או שפה אחרת, ושלוש שנות לימוד של מדעי החברה, תוכנית שנכנסה לתוקף עבור תלמידים כשהחלו ללמוד בתיכון בסתיו 2006[13].

בטקס חלוקת פרסים שהתקיים ב-28 באוקטובר 2004, הוכנסה גרנהולם ל"היכל התהילה לנשים במישיגן". היא גם זכתה בפרס "הצעירים והמצטיינים של מישיגן" מארגון לשכת הצעירים של ארצות הברית ובפרס "אשת השנה" של ארגון ימק"א. במהלך הבחירות לנשיאות ארצות הברית 2004 במישיגן, גרנהולם קידמה את התומדדותו של המועמד הדמוקרטי ג'ון קרי אחרי שסקרי דעת הקהל הצביעו על יתרון קל במישיגן עבור הנשיא המכהן ג'ורג' ווקר בוש. היא טענה כי כלכלת ארצות הברית היא הדאגה האמיתית של תושבי מישיגן ולא מלחמת עיראק או המלחמה העולמית בטרור, באומרה כי ”הגירעון גדול יותר, הדאו צונח, האבטלה גואה והגיעה לשיא של כל הזמנים, רווחי ג'נרל מוטורס מתחת לציפיות ותביעות בריאותיות מטילות דופי ברווח, ישנו מחסור בחיסון נגד שפעת ומחירי הנפט האמירו[14].”

בפברואר 2005 סירב בית המחוקקים במישיגן — שנשלט אז בידי המפלגה הרפובליקנית — להצביע בעד תקציב המדינה של גרנהולם, באמתלת הקיצוץ במימון המדינה במתן השכלה גבוהה. בשנים הקודמות לכהונתה של גרנהולם, קיצוצים במימון המדינתי להשכלה גבוהה נדרשו ונידונו בבית המחוקקים בשאיפה לאזן את תקציב מדינת מישיגן. שנה לפני כן, ב-2004, כינו המנהיגים הרפובליקנים את גרנהולם כ"מושלת אל-תעשי דבר" בטענה שלא הצליחה להנהיג, ואילו הדמוקרטים האשימו את הרפובליקנים המחוקקים כמי שלא מוכנים להגיע לעמק השווה. בינואר 2005 הציגה גרנהולם הצעה ראשונית לתקציב המדינה, דרשה תגובה מידית מבית המחוקקים וקיימה מסיבת עיתונאים המפרטת את עיקרי התקציב המוצע. לאחר שסירבו לשקול, לדון או להצביע בנוגע לתקציב המוצע, הצהירו הרפובליקנים כי יעדיפו אם הרשות המחוקקת תהא מעורבת יותר בבניית תקציב המדינה.

מאז שנת 2000, חלו תמורות שליליות בכלכלת מישיגן ומקומות עבודה רבים החלו להיאבד, בעיקר בגלל הנסיגה בענף הייצור התעשייתי בארצות הברית. גרנהולם תמכה בצעדי הגוונה (diversification) בכלכלה של מישיגן הרחק מהסתמכותה ההיסטורית על ייצור כלי רכב. היא הורתה להזרים 21 מיליארד דולר ל"קרן המאה העשרים ואחת", זאת במטרה ליצור משרות במישיגן בתחומי מדעי החיים, אנרגיה חלופית, ייצור מתקדם וביטחון פנים. גרנהולם תמכה גם במתן עבודות באנרגיה חלופות למישיגן כדי להחליף עבודות ייצור של כלי רכב אשר נעלמו.

בחירות 2006

במהלך בחירות אמצע הכהונה ב-2006 התמודדה גרנהולם לתקופת כהונה שנייה. יריבה הרפובליקני היה דיק דבוס, בעלה של מי שלימים תהיה מזכירת מחלקת החינוך של ארצות הברית בטסי דבוס. בבחירות הכלליות, הן מטה הבחירות של גרנהולם והן המפלגה הדמוקרטית במישיגן פרסמו תעמולה טלוויזיונית בהפקתו של היועץ הפוליטי ג'ו סלייד וייט, והתמקדו במאמציה של גרנהולם להפיח רוח חיים בכלכלת מישיגן. גרנהולם והדמוקרטים האשימו את דבוס בקיצוץ משרות במישיגן כאשר ניהל את חברת השיווק הרשתי "Amway". בסופו של דבר גרנהולם נבחרה בקלות לתקופת כהונה שנייה עם כ-56% מקולות הבוחרים, בשעה שדבוס גרף כ-42% בלבד, על אף שהוציא כ-35 מיליון דולר על מסע הבחירות שלו[15]. ביחס לבחירות ב-2002, גרנהולם העלתה את אחוז ההצבעה לה ב-4.9%.

כהונה שנייה: 2007–2011

בחירות האמצע בשנת 2006 סימנו את חזרת הדמוקרטים לרוב בבית הנבחרים של מדינת מישיגן, בשעה שהסנאט המדינתי נותר בידי הרפובליקנים. חלוקת הכוח המפלגתית החדשה במישיגן הובילה לעימותים בין גרנהולם לבין הסנאט הרפובליקני על תקציב המדינה לשנה הפיזיקלית של 2008. עימותים אלה הביאו להשבתה בת ארבע שעות בשירותי המדינה הלא-חיוניים בשעות הבוקר המוקדמות של יום 1 באוקטובר 2007, עד אשר תקציב המדינה הועבר ונחתם[16]. תקציב זה קיצץ בשירותי המדינה, הקפיא את הוצאות המדינה בתחומים כמו אומנויות, הגדיל את מס ההכנסה של המדינה ויצר מערך חדש של מסי שירות על מגוון עסקים, למשל מעליות סקי וחברות עיצוב פנים וגינון, כדי לטפל במחסורים תקציביים. כתוצאה מהתקציב השנוי במחלוקת, מספר משלמי מיסים ותומכי עסקים קראו ל-Recall election נגד גרנהולם ומחוקקים שהצביעו בעד העלאת המיסים.

בסופו של דבר, משבר התקציב הביא את חברת סטנדרד אנד פורס להוריד את דירוג האשראי של מישיגן מ-AA למינוס AA. בנוסף, המשבר תרם לצמצום בשיעור התמיכה הציבורית של גרנהולם, שהחל ב-43% באוגוסט 2007 וצנח ל-32% בדצמבר אותה השנה. בכך נמנתה בין המושלים בעלי שיעור התמיכה הנמוך ביותר בכלל מדינות ארצות הברית[17].

בשנת 2007 הציעה גרנהולם את "חוק אף עובד לא נותר מאחור" (No Worker Left Behind Act),שהעניק הכשרה חינמית בת שנתיים או לימודים במכללה קהילתית לעובדים מובטלים או כאלה שנעקרו ממשרתם. מאז חתימת החוק באוגוסט 2007, למעלה מ-130,000 איש נרשמו להסבה מקצועית. התוכנית הגדילה את הסיוע בשכר הלימוד בסכום של 5,000 דולר לשנה במשך שנתיים, וכיסתה הסבה מקצועית במקצועות להם הביקוש היה גבוהה כמו בייצורים התעשייתים. מחלקת האנרגיה, העבודה והצמיחה הכלכלית של מישיגן דיווחה עוד באוקטובר 2009 כי 62,206 אנשים נרשמו לתוכנית שהוצעה בחוק וכי מבין 34,355 האנשים שסיימו הכשרה, 72% מצאו עבודה או שמרו על משרתם ועוד 18,000 נותרו בהכשרה לטווח הארוך[18].

במהלך הבחירות המקדימות לנשיאות ארצות הברית במפלגה הדמוקרטית ב-2008, הפריימריז במישיגן הוקדם ל-15 בינואר בין היתר הודות ללחץ שהפעילה גרנהולם על הוועדה הדמוקרטית הלאומית. ההקדמה של תאריך הבחירות המקדימות הייתה ייחודית, שכן באופן היסטורי מישיגן קיימה את אספות הבחירה שלה ב-9 בפברואר. בשל המצב הכלכלי הקשה בו הייתה נתונה מישיגן בראשית 2008, בעקבות המשבר הכלכלי העולמי, הדמוקרטים במדינה זו רצו לקיים פריימריז לבדם בניגוד לדעת הממסד הדמוקרטי ולכן הם נענשו בידי הוועדה הדמוקרטית הלאומית: צירים ממדינה זו לא יכלו להשתתף בוועידה הדמוקרטית בסוף מסע הבחירות ולהצביע עבור המועמד שלהם[19]. לאחר הבחירות וניצחונו של ברק אובמה הועלו השערות כי ייתכן ותמונה לתובעת הכללית של ארצות הברית או ליו"ר אגודת המושלים הלאומית.

ב-29 באפריל 2008 עברה גרנהולם ניתוח חירום לתיקון חסימת מעיים שנבעה כתוצאה מתאונת דרכים שעברה ב-1993. בגלל הניתוח נאלצה גרנהולם לדחות מסע לכווית ולישראל[20]. לבסוף ביקוריה במזרח התיכון יצא לפועל בנובמבר אותה שנה, במהלכו חתמה על הסכם שותפות טכנולוגיית מים עם ממשלת ישראל. נוסף על כך, היא נשאה את הנאום המרכזי באירוע של תעשיית כלי הרכב שאורגן בידי הארגון "הגשר העסקי מישיגן וישראל" ומכון היצוא הישראלי"[21]. ב-17 בנובמבר 2008 ביקרה גרנהולם במוזיאון לתולדות השואה ביד ושם שבירושלים, בהדרכתה של מנהלת אגף המוזיאונים יהודית שן-דר[22]. באותו היום נועדה עם ראש ממשלת ישראל אהוד אולמרט במשרד ראש הממשלה[23].

בספטמבר 2008, המושלת גרנהולם גילמה את דמותה של מושלת אלסקה שרה פיילין, מועמדת המפלגה הרפובליקנית לסגנית נשיא ארצות הברית, בסדרת הכנות לעימות הבחירות בין פיילין ליריבה הדמוקרטי ג'ו ביידן. עם היבחרו של ברק אובמה לנשיאות ארצות הברית הצטרף גרנהולם לצוות הייעוץ הכלכלי שלו, לאחר שהייתה בעלת ניסיון רב בניהול כלכלת מישיגן, ובמקביל הועלו השערות האם תצטרף אל ממשלתו המתהווה של אובמה. ב-13 במאי 2009 דיווחה סוכנות הידיעות "AP" כי הנשיא אובמה שוקל, בין היתר, את מועמדותה של גרנהולם לבית המשפט העליון של ארצות הברית בעקבות פרישתו של דייוויד סוטר. בסופו של דבר בחר אובמה בסוניה סוטומיור.

לקראת הבחירות 2010 לא יכלה גרנהולם להתומדד לתקופת הכהונה השלישית שלה, לאור הגבלות כהונה הקבועות בחוק של מדינת מישיגן[24]. כהונתה נחתמה ב-1 בינואר 2011, כאשר הושבע ריק סניידר מהמפלגה הרפובליקנית, שניצח באותן בחירות.

לאחר כהונתה כמושלת מישיגן

כאשר עזבה את לנסינג, הייתה גרנהולם לפרופסור-חבר למשפט ומדיניות ציבורית בבית הספר ע"ש גולדמן למדיניות ציבורית באוניברסיטת קליפורניה בברקלי. בסתיו 2011 לימדה קורס לבוגרי אוניברסיטה בנושא "למשול בזמנים קשים". היא גם עמיתת מחקר בכירה בסגל "המכון לאנרגיה ואקלים בברקלי" (BECI) ומדענית פרויקטים בממעבדה הלאומית לורנס ברקלי. במקביל לקריירתה החדשה כאקדמאית, החלה להתקמצע בתחום העיתונות. למשל, גרנהולם הייתה אורחת קבועה בתוכנית פגוש את העיתונות של NBC News ובסתיו 2011 הוציאה לאור ספר שכתבה ביחד עם בעלה בשם "סיפורה של מושלת: המאבק עבור עבודות ועתידה הכלכלי של אמריקה".

ממרץ ועד אוקטובר 2011 ישבה במועצת המנהלים של דאו כימיקלים[25]. באוקטובר 2011 הודיעה רשת הטלוויזיה "Current TV" כי גרנהולם תצטרף לצוות הכתבים והפרשנים הפוליטיים של הרשת בהנחיית "חדר המלחמה עם ג'ניפר גרנהולם". בינואר 2013 היא הודיעה שהיא עוזבת את הרשת בגלל מכירתה לאל-ג'זירה.

במהלך העשור השני של המאה ה-21 גרנהולם התעסקה בעיקר בקריירה במגזר הפרטי, כמו עיתונות וישיבה במועצות מנהלים של חברות ותאגידים שונים. עם זאת, במקביל הועלו באופן עקבי ספוקלציות לפיהן ישנה הסתברות כי גרנהולם תשוב לקריירה פוליטית. לראיה, בינואר 2013, כאשר הסנאטור הבכיר ממישיגן קארל לוין הודיע על פרישתו מהחיים הפוליטיים — מועמדות אפשרית של גרנהולם הייתה מושא להשערות מצד התקשורת[26]. עם זאת היא הודיעה כי אין בכוונתה להתמודד לסנאט של ארצות הברית והביעה את תמיכתה בחבר בית הנבחרים גרי פיטרס.

מזכירת האנרגיה בממשל ביידן

ב-16 בדצמבר 2020 הכריז ג'ו ביידן, הנשיא הנבחר של ארצות הברית, כי בכוונתו למנות את גרנהולם למזכירת מחלקת האנרגיה של ארצות הברית[27]. מינויה כפוף לאישור הסנאט האמריקאי, ובמועמדותה דנה ועדת האנרגיה ומשאבי הטבע של הסנאט של ארצות הברית[28].

ב-27 בינואר נערך שימוע לגרנהולם בוועדת האנרגיה של הסנאט, לקראת ההצבעה על מינויה במליאה[29]. ב-25 בפברואר 2021 אישר הסנאט של ארצות הברית את מועמדותה למזכירת האנרגיה[30][31]. במועמדותה תמכו 67 סנאטורים מול 32 מתנגדים, בשעה שהסנאטור רפאל וורנוק לא הצביע בכלל[32].

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ג'ניפר גרנהולם בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ ניק ואדאלה, CNN adds Charles Ramsey, Rick Santorum to list of contributors, באתר Philadelphia Inquirer‏, 17 בינואר 2017 (באנגלית)
  2. ^ ליסה פרידמן, Biden to Pick Jennifer Granholm, Former Michigan Governor, for Energy Secretary, באתר הניו יורק טיימס, 15 בדצמבר 2020 (באנגלית)
  3. ^ די-אן דרבין, Democrat Jennifer Granholm sees attorney general's post as career move, כתבה בעיתון Ludington Daily News‏, 10 באוקטובר 1998 (באנגלית)
  4. ^ פאר קלארסון, Svenskättling kan bli Obamas minister, באתר אפטונבלודט, 10 בנובמבר 2008 (בשוודית)
  5. ^ He said, she said, באתר דטרויט מטרו טיימס, 21 באוקטובר 1998 (באנגלית)
  6. ^ AP‏, Smietanka Concedes to Granholm, מתוך העיתון The Michigan Daily‏, 4 בנובמבר 1998 (באנגלית)
  7. ^ Granholm considers future as Michigan’s first female attorney general, באתר Wayback Machine‏, 4 בנובמבר 1998 (באנגלית)
  8. ^ Erosion lawsuit settled in Arcadia, מתוך העיתון The Argus-Press‏, 24 באוגוסט 2003 (באנגלית)
  9. ^ Granholm Announces Settlement With Jc Penney, מתוך העיתון Ludington Daily News‏, 12 ביולי 2000 (באנגלית)
  10. ^ Michigan CUs Back Bonior Bid For Governor, באתר American Banker‏, 19 ביולי 2002 (באנגלית)
  11. ^ תוצאות הבחירות המקדימות למושל מישיגן, באתר מזכיר המדינה של מדינת מישיגן (באנגלית)
  12. ^ THE 2002 ELECTIONS: MIDWEST; MICHIGAN, באתר הניו יורק טיימס, 7 בנובמבר 2002 (באנגלית)
  13. ^ Final Report on Lt. Governor's Commission on Higher Education and Economic Growth, מהאתר Wayback Machine‏, מסמך מ-2004 (באנגלית)
  14. ^ ר. וו. אפל ג'וניור, Kerry in the Lead, but Almost by Default, באתר הניו יורק טיימס, 21 באוקטובר 2004 (באנגלית)
  15. ^ הוגו קוגייה, Democrats reclaim majority of governorships for first time in 12 years, באתר טייוואן ניוז, 8 בנובמבר 2006 (באנגלית)
  16. ^ Governor Granholm Says Comprehensive Budget Solution Resolves State's Fiscal Crisis, באתר ממשלת מישיגן, 1 באוקטובר 2007 (באנגלית)
  17. ^ SORTED ALPHABETICALLY: APPROVAL RATINGS FOR ALL 50 GOVERNORS AS OF 05/10/05, באתר Wayback Machine‏, 10 במאי 2005 (באנגלית)
  18. ^ No Worker Left Behind News, באתר ממשלת מישיגן, 15 בדצמבר 2009 (באנגלית)
  19. ^ שי אילן‏, הפריימריז במישיגן: זו הכלכלה, טמבל, באתר וואלה!‏, 15 בינואר 2008
  20. ^ AP‏, Granholm has emergency surgery; overseas trip is postponed, באתר The Blade‏, 30 באפריל 2008 (באנגלית)
  21. ^ Granholm signs water technologies agreement, באתר Crain Communications‏, 17 בנובמבר 2008 (באנגלית)
  22. ^ איריס רוזנברג, לאה גולדשטיין (ע), יד ושם ירושלים: גיליון 52 ,טבת תשס"ט, ינואר 2009, ירושלים: יד ושם, עמ' 16
  23. ^ תמונה של ראש הממשלה אולמרט והמושלת גרנהולם בירושלים, באתר אוסף התצלומים הלאומי, 17 בנובמבר 2008
  24. ^ סוזן סלוני, A Court Candidate Who Has a Sparse Legal Record, באתר הניו יורק טיימס, 23 במאי 2009 (באנגלית)
  25. ^ אנדרו דודסון, Breaking: Former Michigan Gov. Jennifer Granholm resigns from Dow Chemical board, באתר MLive‏, 12 באוקטובר 2011 (באנגלית)
  26. ^ שון סליבן, Thin benches in Michigan mean many question marks in race to replace Levin, באתר וושינגטון פוסט, 7 במרץ 2013 (באנגלית)
  27. ^ רויטרס, דיווח: ביידן ימנה את מושלת מישיגן לשעבר ג'ניפר גרנהולם לשרת האנרגיה, באתר ynet, 16 בדצמבר 2020
  28. ^ בריאן שוורץ, Biden Energy secretary pick Jennifer Granholm has past ties to utilities, chemical companies, באתר CNBC‏, 17 בדצמבר 2020 (באנגלית)
  29. ^ ג'ף בריידי, Energy Nominee Jennifer Granholm Stresses Climate Action And Jobs, באתר NPR‏, 27 בינואר 2021 (באנגלית)
  30. ^ טד בארט, Senate confirms Jennifer Granholm as energy secretary, באתר CNN‏, 25 בפברואר 2021 (באנגלית)
  31. ^ אווי פורדהאם, Senate confirms Jennifer Granholm as Biden's energy secretary, באתר פוקס ניוז, 25 בפברואר 2021 (באנגלית)
  32. ^ נתוני ההצבעה על אישור מינויה של גרנהולם, באתר הסנאט של ארצות הברית (באנגלית)
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

ג'ניפר גרנהולם31133466