אורות ישראל (ספר)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אורות ישראל
מידע כללי
מאת הראי"ה קוק
שפת המקור עברית
הוצאה
הוצאה "הסתדרות ירושלים"
תאריך הוצאה ה'תש"ב, ומאז ה'תש"י עם ספר אורות
מספר עמודים צ' (במהדורה הראשונה)
עורך הרצי"ה קוק

אורות ישראל הוא ספר מכתבי הראי"ה קוק בן תשעה פרקים אודות כנסת ישראל ועם ישראל, בהיבטים שונים. החיבור נערך בידי הרצי"ה קוק, בנו של הרב קוק, והחל מן המהדורה השנייה נדפס בתוך ספר אורות. בספר נבחנות סוגיות מרכזיות הנוגעות לעם ישראל ושאר העמים, דוגמת הלאומיות, המדינה, תרבות וחברה, סגולת ישראל ואהבת ישראל, תיקון העולם, גאולה, משיחיות ועוד.

הוצאה לאור

המהדורה הראשונה של הספר יצאה לאור בקיץ ה'תש"ב (1942),[1] לקראת יום השנה השביעי לפטירתו של הראי"ה בג' באלול ה'תש"ב, בהוצאת תנועת דגל ירושלים שעל יד ישיבת מרכז הרב, ונדפס בדפוס סלומון הירושלמי. בהקדמתו למהדורה זו התייחס העורך הרצי"ה קוק למאורעות השואה, שדיווחים אודותם החלו אט אט להתפשט. מהדורה זו כללה תשעים עמודים.

בשנת ה'תש"י (1950) הוציא לאור הרצי"ה מהדורה חדשה ומורחבת של הספר אורות (שנדפס לראשונה בשנת תר"פ, 1920), וצירף אליו בעצת גיסו הרב יהושע הוטנר – לצד "קריאה גדולה" (פורסמה לראשונה ב"לוח ארץ הצבי", יפו תרס"ח), מאמר למהלך האידיאות בישראל (פורסם לראשונה בהמשכים בכתב העת "העברי", יפו תרע"ב) וקובץ המאמרים זרעונים (פורסם לראשונה בקובץ "התרבות הישראלית", יפו תרע"ג) – את "אורות ישראל". מאז ועד היום, כוללות מהדורות ספר אורות את אורות ישראל, אשר חותם את החיבור.

תוכן הספר

הספר כולל תשעה פרקים בהם בסך הכל 108 פסקאות: א – מהות כנסת ישראל ותכונת חייה (16 פסקאות). ב – קשר היחיד והכלל בישראל (9 פסקאות). ג – ההתדבקות וההתקשרות בכללות ישראל (11 פרקים). דאהבת ישראל (10 פרקים). ה – ישראל ואומות העולם (16 פרקים). ולאומיות ישראל (9 פרקים). ז – שלמות נשמת ישראל (19 פרקים). חסגולת ישראל (9 פרקים). ט – קדושת ישראל (9 פרקים). לחתימת החיבור צורף עמוד בו מראי מקומות לכתבים נוספים מאת הראי"ה, שנדפסו בעבר, העוסקים בעניינים מקבילים לפרקי הספר.

מקורות הספר

מקורן של 39 פסקאות הוא שמונה קבצים (קבצים א-ג), מקורן של 5 פסקאות הוא פנקס "אחרון בבויסק", מקורן של 4 פסקאות הוא פנקס "פ"א פסקאות" (שני האחרונים נדפסו בסדרת פנקסי הראי"ה), ומקורן של שאר פסקאות הן מחברות שכתב הראי"ה וטרם נדפסו. הרב ד"ר מאיר מוניץ העיר כי יחסית לשאר חלקי ספר אורות, למעט חמש הפסקאות שנכתבו בבויסק ואותן ערך הרצי"ה באופן מסיבי, "אורות ישראל הוא החלק שבו הרצ"י התערב בצורה המעטה ביותר יחסית לשאר חלקי הספר".

מתוך הספר

  • "הדבקות בצדיקים, כדי שיתערב כח המציאות שבנשמתם עם הנשמה הבלתי־נשלמת, היא דבר נכבד מאד במהלך התפתחות הנפשות. אבל צריך שמירה גדולה, שאם יטעה בצדיק אחד, וידבק בו דבקות פנימית הויתית, וידבק גם כן בחסרונותיו, הם יפעלו לפעמים על הדבק במדה גרועה הרבה ממה שהם פועלים על האיש המקורי. אשריהם ישראל שהם דבקים בנשמת האומה, שהיא טוב מוחלט, לשאוב על ידה אור ד' הטוב" (פרק ג פסקה ג).
  • "אהבת ישראל והעבודה של הסניגוריא על הכלל ועל הפרטים איננה רק עבודה הרגשית לבדה, כי אם מקצוע גדול בתורה, וחכמה עמוקה ורחבה, רבת הענפים, שכולם צומחים ויונקים מלשד טל אור תורת חסד" (פרק ד פסקה א).
  • "האהבה הגדולה שאנחנו אוהבים את אומתנו, לא תסמא את עינינו מלבקר את כל מומיה, אבל הננו מוצאים את עצמיותה, גם אחרי הבקורת היותר חפשית, נקיה מכל מום. כֻּלָּךְ יָפָה רַעְיָתִי וּמוּם אֵין בָּךְ (שיר השירים ד, ז)" (פרק ד פסקה ג).
  • "ראויה היא האנושיות שתתאחד כולה למשפחה אחת, וחדלו אז כל התגרות וכל המדות הרעות היוצאות מחילוקי עמים וגבולותיהם. אבל העולם צריך להעידון התמציתי, שהאנושיות משתכללת על ידו בעושר הצביונים המיוחדים של כל אומה. וזה החסרון תשלים כנסת ישראל, שתכונתה היא כמין אוצר רוחות גדול הכולל בקרבו כל כשרון וכל נטית רוח עליונה" (פרק ה פסקה יא).
  • "בארץ ישראל אפשר להשיג איך שהבשר של הגוף הישראלי הוא קדוש ממש כקדושת הנשמה, ואין צורך כל כך להרגיז את הגוף ממנוחתו הטבעית, כי אם להעלותו ולהטעימו טעם האמת של חיי הקודש השופעים מקדושת הארץ, הספוגים באוירה המחכים של ארץ ישראל" (פרק ט פסקה ח).

מהדורות הספר

  • אורות ישראל – ירושלים תש"ב
  • אורות – מצורף לספר, ירושלים תש"י ומהדורות רבות
  • אורות ישראל – מהדורה מבוארת מאת הרב זאב סולטנוביץ', כרך א: פרקים א-ד, כרך ב: פרקים ה-ט, מכון הר ברכה תשס"ח
  • אורות ישראל – מהדורה מבוארת מאת הרב שלמה אבינר, כרך א: פרקים א-ד, כרך ב: פרקים ה-ט, ספריית חוה תשע"א

לקריאה נוספת

  • שמואל ליבנה, 'לאום ואמונה ב"אורות ישראל" : סוגיות מהגותו של הראי"ה קוק', עבודת גמר, האוניברסיטה העברית תשמ"ד
  • הרב ד"ר מאיר מוניץ, 'עריכת הספר אורות לראי"ה קוק', עלי ספר כ, תשס"ט

קישורים חיצוניים

הערות שוליים


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

31097207אורות ישראל (ספר)