טוב ראי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

טוב ראי היא סדרת ספרי ליקוט על התלמוד בבלי בה הובאו הערות, ביאורים, חידושי תורה והלכה, מכתביו ודבריו של הרב אברהם יצחק הכהן קוק. הסדרה יצאה בשתי מהדורות עיקריות.

הספרים

הסדרה מלקטת מחידושיו ההלכתיים והתלמודיים של הראי"ה קוק הפזורים בספריו השונים, כגון בשו"תים דעת כהן ואורח משפט, פירושו מצות ראיה לשולחן ערוך, הערות המופיעות באגרותיו, הספרים עץ הדר, שבת הארץ וחבש פאר, ועוד.

במקומות מסוימים הוכנסו לספרים גם מחידושיו באגדה, כשבחלקם הם מהוים מעין השלמה לדבריו בעניינים אלו שבמקומות אחרים, כגון בספרו עין איה.

דבריו חולקו לפרקים, כשבראש כל פרק נוסף ביאור תמציתי על הפרק, ראשי הפרקים מסודרים בתוכן בתחילת הכרך, ובסופו נדפס מפתח עניינים רחב[1].

הוצאה ומהדורות

הרב בנימין אלון ייסד את מכון "טוב ראי"[2] והיווה העורך הראשי של הסדרה במהדורתה הראשונה, בה יצאו לאור תשעה הכרכים על מסכתות: שבת, תשמ"ז; עירובין ופסחים, תשמ"ח; כתובות (בעריכת הרב אברהם שילר), תשמ"ח; ברכות, תשנ"א; ראש השנה, יומא וסוכה, תשנ"ד; ביצה, תענית, מגילה וחגיגה, תשנ"ח; סוטה (בעריכת הרבנים ברוך תאנה ומנשה רחמים), תש"ס; קידושין, תשס"ג; ויבמות, תשס"ח. כל אלו הודפסו ב"דפוס סדר בין החומות" שבעיר העתיקה של ירושלים.

בשנת ה'תש"ס החל מכון "טוב ראיה" בהוצאת מהדורה חדשה ומורחבת של הספרים, ובה נוספו והושלמו מובאות ופיסקאות רבות מדבריו של הרב קוק, וכן ביאורים ותימצות של עיקרי הדברים. בנוסף - צוינו הפניות בין דבריו השונים. חידוש נוסף במהדורה זו היה סימון ומיספור של סוגיות מרכזיות שנשטחו בספר. במהדורה זו שימש הרב ברוך תאנה כעורך ראשי, ובמסגרתה יצאו שמונה הכרכים על מסכתות: שבת ועירובין (ב'דפוס בין החומות' חידושי שבת היו בנפרד ושל עירובין עם פסחים), תש"ס; סוטה, תש"ס; קידושין, תשס"ג; כתובות, תשס"ד; פסחים, תשס"ז; יבמות, תשס"ח; בבא קמא, תשע"א; עבודה זרה והוריות, תשע"ג;

בנוסף יצא כרך על מסכת בבא בתרא בעריכת הרב חנינא משלוף, ירושלים תשנ"ח. בכרך זה יש נספח עם תמצית פירושי הראי"ה לאגדות רבה בר בר חנה.

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

31088629טוב ראי