תפוח בדבש

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
תפוח בדבש
פלחי תפוח וצלוחית דבש לראש השנה
פלחי תפוח וצלוחית דבש לראש השנה
מאכלים
אופן הגשה לאחר הקידוש
ברכתו בורא פרי העץ
תפוח בדבש לצד רימון ויין לקידוש מסממני ראש השנה

טבילה של תפוח בדבש היא מנהג יהודי שמקורו ביהדות אשכנז. בסדר ליל ראש השנה נוהגים לטבול תפוח בדבש ולומר ”שתחדש עלינו שנה טובה ומתוקה”. מנהג זה מבטא את התקווה שהשנה החדשה תהיה "מתוקה" (מטאפורית, כלומר טובה). תפוח בדבש הוא מסמלי ראש השנה.

מקור המנהג

המנהג נזכר לראשונה[דרושה הבהרה] בכתבי המהרי"ל בשם רבותיו (במפנה המאה ה-15), שבהם נאמר: ”מנהגא הוא לאכול אחר הקידוש בליל ראש השנה תפוחים מתוקים בדבש ומהר"י סג"ל היה מברך בורא פרי העץ על התפוח ולא יותר ואמר שבכל מקום שהזכירו רבותינו טיבול זה תפשו בלשונם "נוטלים התפוח וטובלים בדבש", משמע שהתפוח הוא עיקר.”.[1]

בתקופת הראשונים הוזכרה אכילה של רימון, תפוח ודגים ודבש. רק בסוף תקופת הראשונים אוחד בקרב יהדות אשכנז המנהג של אכילת הדבש עם מנהג אכילת התפוח למנהג של אכילת תפוח בדבש, שהתפשט לרבות מקהילות ישראל גם במקומות אחרים. בעקבות מנהג זה התפשט הנוהג לאכול עוגת דבש במהלך החג.

בעדות מסוימות נהגו להמיר את התפוח בדבש באכילת תפוח מסוכר, בין היתר בשל דברי האר"י שהסתייג מאכילת דבש בראש השנה.

טעם המנהג

לפי רבי צדוק הכהן מלובלין, התפוח והדבש מרמזים ל"נעשה ונשמע": התפוח מסמל את ה'נעשה', כלומר את קבלת עול המצוות בגלל הציווי האלוהי עוד לפני שנשמעו, כדברי רבי חמא בר חנינא: ”למה נמשלו ישראל לתפוח - לומר לך: מה תפוח זה פריו קודם לעליו, אף ישראל - הקדימו נעשה לנשמע” (תלמוד בבלי, מסכת שבת, דף פ"ח עמוד א'), והדבש מסמל את ה'נשמע', כלומר הבנת דברי התורה והמשמעות שלהם. אכילת התפוח בדבש והבקשה שתתחדש שנה טובה ומתוקה מביעים את השאיפה שדברי התורה יהיו ערבים ומובנים.[2]

ברכתו

הפוסקים נחלקו האם מברך רק על התפוח היות והוא העיקר או שצריך לברך גם ברכת שהכל על הדבש, יש שמכח ספק זה הציעו שיש לטבול את התפוח יחד עם הפת בדבש ובכך הכל טפל לפת[3]. להלכה פסק המשנה ברורה שהדבש טפל לתפוח ומברך רק על התפוח[4].

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא תפוח בדבש בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ מהרי"ל מנהגים, הלכות ראש השנה, אות ו.
  2. ^ ר' צדוק הכהן מלובלין - פרי צדיק דברים לראש השנה
  3. ^ שערי תשובה סימן תקפ"ג ס"ק ב בשם השבות יעקב
  4. ^ משנה ברורה, סימן תקפ"ג, סעיף קטן ג'
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

תפוח בדבש37100694Q25490476