רבי משה חיים שלנגר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הרב משה חיים שלנגר
לידה 3 בדצמבר 1931
כ"ד בכסלו ה'תרצ"ב
הונגריההונגריה בודפשט, הונגריה
פטירה י' באייר ה'תשפ"ג (בגיל 91)
מקום פעילות ישראלישראל ירושלים, ישראל
השתייכות יהדות חרדית
תחומי עיסוק משגיח, מוסר הלכה.

הרב משה חיים שלנגר (כ"ד בכסלו ה'תרצ"ב - י' באייר ה'תשפ"ג) היה משגיח ישיבת פורת יוסף ברובע היהודי בירושלים. הוציא לאור את המהדורה של ספר מסילת ישרים בהוצאת פלדהיים, עם ביאור "שמחת מרדכי".

ביוגרפיה

נולד בכ"ד בכסלו ה'תרצ"ב בבודפשט שבהונגריה כבן בכור לאברהם יצחק[1] ושבע שלנגר. למד בבית הספר היהודי "תורת אמת". ביולי 1944 הצליח אביו להכניס את משפחתם לרכבת קסטנר במסגרת עסקת סחורה תמורת דם, והם הובלו למחנה ברגן בלזן שם שהו במשך כששה חודשים בתוך מחנה נפרד. בכ"א בכסלו ה'תש"ה יצאו מברגן בלזן והועברו ברכבת לשוויץ, ומשם עלו לארץ ישראל באמצעות סרטיפקטים. לאחר עלייתם שהו בעתלית למשך תקופה קצרה, ומשם עברו לגבעת שמואל ומאוחר יותר לבני ברק.

בארץ למד בראשונה בכפר הנוער הדתי כפר חסידים, לאחר מכן למד בתיכון גבע בתל אביב, שם למד אצל הרב מאיר שפירא[2], במקביל הדריך בתנועת בני עקיבא, ואף היה חבר בהנהלת התנועה[דרוש מקור].

בעקבות אחיו הרב צבי דב, לימים ראש ישיבת מתיבתא בבולטימור בארצות הברית, שעבר מכפר הרוא"ה לישיבת סלבודקה, הכיר הרב משה חיים את החזון איש ושמע שיחות של הרב דסלר בישיבת פוניבז', ובהמשך התחזק ונכנס ללמוד בישיבת לומז'ה ואחר כך בישיבת באר יעקב שם היה לתלמידם של רבי משה שמואל שפירא ורבי שלמה וולבה. בהמשך עבר לישיבת חברון ולאחר נישואיו עם נחמה בתו של נתן גרדי, למד בכולל של ישיבת חברון. 

שימש בהלכה את רבי צבי פסח פראנק רבה של ירושלים, רבי יוסף שלום אלישיב ורבי שלמה זלמן אוירבך.

כאברך צעיר לימד גמרא בבית הספר התיכון מעלה בירושלים, לאחר מכן לימד בישיבת חורב בירושלים, והיה ראש המחלקה ללימודי רבנות במכון הרי פישל, כמו כן לימד שנים רבות פעם בשבוע במכללה ירושלים לבנות. על אף הסתייגותו של הרב שך מהמכללה, ביקש ממנו באופן אישי להמשיך ללמד בה. עם יסודה המחודש של ישיבת פורת יוסף בקטמון, ולאחר מכן בעיר העתיקה - מונה הרב שלנגר למנהלה הרוחני, תפקיד בו שימש משנת תשל"ב עד לפטירתו.

נפטר בי' באייר ה'תשפ"ג ונטמן בבית הקברות סנהדריה.

צאצאיו

ספריו

  • יסודות הלכות שבת, ירושלים תשמ"ו.
  • פירוש שמחת מרדכי למסילת ישרים (מסילת ישרים - שלנגר) ירושלים תשנ"ח, ואח"כ עוד ששה מהדורות.
  • אמונת חכמים, אוסף מקורות, בהוצאת מכללה ירושלים לבנות.
  • תרשימי עזר להלכות שבת, בהוצאת מכללה ירושלים לבנות.
  • תרגום לספר ל"ט הלכות שבת של הרב ברוך צייט.
  • אגרת מהישיבה, אגרות להדרכת בני תורה, תשס"ג. 

קישורים חיצוניים

ספריו

הערות שוליים

  1. ^ בן נכדתו של רבי שלמה זלמן אולמן[דרושה הבהרה] אב"ד מאקאווא בעל ספר תשובות ודרשות יריעות שלמה.
  2. ^ אביו של רבי משה שפירא