רבי חיים קרייזווירט

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי חיים קרייזווירט
אין תמונה חופשית
לידה ה'תר"פ
וואיניטש, גליציה
פטירה ט"ז בטבת ה'תשס"ב (בגיל 81 בערך)
מקום מגורים אנטוורפן בלגיהבלגיה בלגיה
אב רבי אברהם יוסף קרייזווירט
הרב קרייזווירט בישיבת אדרת אליהו עם הרב יצחק שלמה זילברמן והרב אליהו זילברמן

רבי חיים קרייזווירט (נכתב גם: קרייזווירטה; תר"פט"ז בטבת תשס"ב) היה רבה של "קהילת מחזיקי הדת" באנטוורפן במשך כחמישים שנה.

קורותיו

נולד בוואיניטש שבגליציה, למשפחה חסידית, בנו של המרא דאתרא רבי אברהם יוסף קרייזווירט. בצעירותו למד בישיבת חכמי לובלין, וכונה "העילוי מקראקא". לאחמ''כ למד גם בישיבת טלז ובישיבת כנסת ישראל (סלבודקה) באחרונה נלקח על ידי משגיח הישיבה רבי אברהם גרודזינסקי, לחתן לבתו שרה, שאמר כי מלבד גאונותו בתורה, הוא גם גאון מופלא במידות טובות. בשנת תש''א עלה לישראל, במשך מספר שנים התגורר בירושלים. למד בבית מדרש לתורת ארץ ישראל בפתח תקווה. לאחר קום המדינה היגר לארצות הברית וכיהן כראש ישיבה בבית המדרש לתורה בשיקגו. בין תלמידיו בישיבה: הרב דוב בערל ויין, שאף הוסמך על ידו.

בשנת תשי"ד התמנה כרבה של "קהילת מחזיקי הדת" באנטוורפן, הקהילה החרדית המרכזית בעיר הנחשבת לאחת הקהילות הוותיקות והחשובות באירופה. היה אישיות התורנית והרבנית המרכזית בבלגיה, וכונה "רבה של אנטוורפן".

בשנת תשי"ז ביקר בשיקגו, ואנשי המקום ניסו לשדלו לשוב ולכהן בתפקידו בישיבה, אך ללא הועיל[1].

נודע בגאונותו ובזכרונו הפנומנאלי וכן בכושרו הרטורי. מלבד גאונותו בתורה, הירבה בעשיית מעשי צדקה וחסד. במשך שנים רבות היה נודד ברחבי העולם ומגייס סכומי כסף גדולים למטרת הכנסת כלה ולסיוע למשפחות נזקקות ויתומים. היה מעודד אברכים לבקיאות בש"ס ונהג להעניק 1,000 דולר לאברך שנבחן אצלו על כל הש"ס.

בשנות ה-70 חלה במחלת הסרטן, אך הבריא מחוליו[2].

מייסד ונשיא ישיבת מרכז התורה בירושלים, בראשה עמד חתנו הרב פנחס זליבנסקי[3].

נפטר באנטוורפן בשנת תשס"ב, והובא לקבורות בהר המנוחות בירושלים.

עם פטירתו הוקמה בירושלים ע"ש ישיבת תורת חיים המיועדת לבחורי חו"ל, ובראשה עומד כיום נכדו הרב מנחם צבי טברסקי.

הערכה

בשנת ת"ש, בגיל 20, העיד עליו הרב אברהם דוב כהנא שפירא במכתב:

”בתוך הגולה מגדולי התורה אשר הגלו אלינו מארץ פולין נמצא איש צעיר לימים כבן כ"ב שנה, עילוי נפלא הפלא ופלא, גאון מצויין ממש בקי בעל פה ממש בכל הש"ס עם תוספות ורובי הלכות הרמב"ם, ובשאר ספרים ראשונים ואחרונים ידיו רב לו, והוא גם מבין ומעמיק ומחדש חידושים נפלאים, והוא גם איש נעים ונחמד מתון ומנומס צנוע ומעלי טובא טובא... בחור צעיר מצד זה וגאון ממש מצד זה... אין אני מן המפריזים על המדה ולא גדשתי את הסאה אלא מחקתיה הרבה.”[4]

במאמר הערכה שפורסם בשנת ה'תשי"ז בכתב העת "הפרדס", בהיותו בן 37, נכתב:

”חזון בלתי נפרץ שנקרא "חיים קרייזווירט". איש פלא המפליא בזכרונו הגאוני ובעמקותו החודרת ובהבנתו הבהירה. נהירים לו שבילי הש"ס, בבלי וירושלמי, עמקן נפלא היורד עמוק עמוק לעומקא דדינא ומנתח כל עניין להפרדה אטומית. האמרה "כל רז לא אניס ליה" נאמרה עליו, כי באמת הוא בור סיד שאינו מאבד טיפה. נוסף על גאונותו ורוב בקיאותו בכל מכמני התורה מבורך הוא בכשרונות נדירים. פה מפיק מרגליות, הסברה ברורה, איש יפה הטאקט ואיש חסד שדאגת הזולת היא דאגתו. הרב קרייווירט מהווה בכל הווייתו תופעה נדירה בעולם התורה. לאיש פלא כזה זכתה העיר אנטוורפן, השומרת עליו כעל מרגלית יקרה.[1]

משפחתו

לקריאה נוספת

  • שמואל אברהם נוסבוים, מים חיים, אנטוורפן תשע"ו

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 כתב העת הפרדס, אתר היברובוקס
  2. ^ בזמן חוליו ביקש את ברכתו של רבי יעקב ישראל קנייבסקי, והוא יעץ לו להרבות במצוות הכנסת כלה כסגולה לריפוי ממחלתו. כרמז לדבר הוא ציטט את המשנה הנאמרת בברכות השחר: "אלו דברים שאין להם שיעור:... וביקור חולים והכנסת כלה ולוויית המת", מכאן ש"הכנסת כלה" מפרידה בין חולי למוות.
  3. ^ גיס גיסו של הרב קרייזווירט - הרב יצחק גרודזינסקי.
  4. ^ הבלוג תולדות ושורשים
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0