קוישיקלך

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
לולב, הדסים וערבות אגודים בקוישיקל

קוישיקל או קוישל'ה (נגזר מהמילה קויש, תרגום של סל ביידיש) הוא כינויו העממי בלשון רבים של מקלעת עלי לולב יהודית-מסורתית הנעשית לצורך אגידתם יחדיו של הלולב, ההדסים והערבות מארבעת המינים בחג סוכות.

רקע

מטרת הקוישיקל היא לקיים מצוות "אגד" בלולב, שאמנם על פי התלמוד אינה חובה להלכה, אך התקבלה כרצויה וכהידור מצווה כדברי חז"ל על הפסוק: "זה אלי ואנווהו -התנאה לפניו במצוות". כיוון שאגידת הלולב אינה חובה, ניתן לקיימה על ידי כל דבר[1], אולם מקובל לאגוד את הלולב דווקא בעלי לולב, שהם "מינו" של הלולב - ומכאן השימוש בקוישיקלך[2].

יש המתירים מנהג זה של שימוש בקוישיקלך בתור אגד[3], ויש הסוברים שאין די בו לקיום מצווה זו[4]. כיום הוא מקובל בעיקר בקרב האשכנזים. במקביל, ישנם האוגדים את ארבעת המינים ב'טבעות' העשויות אף הן מעלי הלולב, וישנם המשתמשים בשניהם יחד, כמקובל בהרבה מקהילות החסידים.

סוגים

סוג קליעת הקוישיקל הרווח הוא בצורת טבעת עבה בעלת שתי זרועות משני הצדדים. בתוך הטבעת מונח הלולב ואילו שתי הזרועות מיועדות אחת להדסים והשניה לערבות לפי סדר הנטילה הנכתב בהלכה.

סוג נוסף של קליעה הוא טבעת מרכזית כפולה עבור הלולב ושלוש טבעות יוצאות ממנה לימין ולשמאל ומלפנים, זאת לנוהגים לאגוד על פי סדר האר"י - הדס אחד מלפנים ללולב והדס וערבה יחד בכל טבעת מימין ומשמאל.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ שולחן ערוך סימן תרנ"א סעיף א'.
  2. ^ ראה דברי הרב משה בן שלמה אבן חביב בספר "כפות תמרים" על מסכת סוכה דף ל"ו עמוד ב'.
  3. ^ משנה ברורה סימן תרנ"א ס"ק ח': "ועיין בתשובת 'אגורה באהלך' שמצדד דמה שנוהגין העולם שלא לעשות קשר אלא עושין מן עלי לולב כמין בית יד ותוחבין הלולב בו גם זה בכלל קשר".
  4. ^ הרב מרדכי אליהו, ארבעת המינים, על פי כף החיים שם, ס"ק י"א.
ערך זה הוא קצרמר בנושא יהדות. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.

הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואין לראות בו פסיקה הלכתית.