פורטל:הספרייה הלאומית/מפות עתיקות/גלריה
גלריית מפות עתיקות של פורטל הספרייה הלאומית
לעריכת סדרות התמונות לחצו על המספר בכותרת ואחר כך "עריכה".
1
ירושלים ממעוף הציפור (בגרמנית: Jerusalem aus der Vogelschau) היא מפה היסטורית או תרשים דו-ממדי, שצויר בפרספקטיבה אלכסונית "ממעוף הציפור" מדרום-מערב לצפון-מזרח (זווית הסתכלות בלתי שגרתית על ירושלים בתיאורים מהתקופה כיוון שאין נקודת מבט מקיפה על העיר מזווית זו).
המפה הוכנה על ידי סטפן אילש בעקבות הכנת דגם ירושלים על ידו. המפה צויירה בתאריך לא ידוע לאחר שנת 1872 ולפני שנת 1879. גודל המפה 33X45 סנטימטרים. המפה הודפסה על ידי גוברנר והיירהאמל בווינה, בשמו של סטפן אילש מירושלים. הציור מפורט ומדויק ביותר. המפה ייחודית הן מבחינת הזווית הבלתי שגרתית של תיאור העיר, והן בשל נפילת האור הבלתי-אפשרית (הצל של המבנים במפה פונה לכיון דרום, דבר שאינו אפשרי שכן השמש אינה מאירה על העיר ירושלים מכיוון צפון). עותק מהמפה נמצא כיום באוסף המפות ע"ש ערן לאור בספרייה הלאומית.
2
מפת בונטינג או מפת בינטינג היא מפת עולם שצויירה על ידי הכומר, התאולוג והקרטוגרף הפרוטסטנטי היינריך בונטינג, אשר פורסמה בספרו "מסע דרך ספרי הקודש" בשנת 1581. המפה זכתה לפופולריות רבה ולגרסאות רבות. המפה הינה מפה פיגורטיבית, המתארת את העולם בדמות תלתן תלת עלי, שירושלים במרכז המפה. התלתן הוא סמלה של העיר הגרמנית הנובר, בה נולד בונטינג, וכן מסמלת את "השילוש ה"קדוש"" בנצרות. ירושלים ממוקמת במרכז שלוש היבשות, כאשר לכל יבשת צבע שונה - אירופה באדום, אסיה בירוק ואפריקה בצהוב. בין אפריקה ואסיה מצוי הים האדום הצבוע אף הוא באדום ולא בכחול. בראש המפה מופיעם איים המסמלים את אנגליה ודנמרק (כנראה הכוונה לסקנדינביה) למול חופי צרפת, וקצה השמאלי התחתון של המפה מצויה יבשת אמריקה המכונה "העולם החדש".
3
מפת דה פייר היא מפה עתיקה של העיר ירושלים שצויירה על ידי הצליין האוסטרי דה פייר בשנת 1728.
המפה מתארת בצורה מפורטת את העיר העתיקה של ירושלים תוך דיוק בתיאור חומת העיר העתיקה שנבנתה על ידי הסולטאן סולימאן המפואר, מבני הר הבית ומגדל דוד, אולם תוך ציור חופשי של המבנים המקיפים את העיר העתיקה ומיקום רחובות העיר העתיקה. המבט על העיר העתיקה הינו מבט מכיוון הר הזיתים לעבר העיר.
על המפה מתוארים אירועים היסטוריים המוזכרים בתנ"ך, ואירועים היסטוריים נוספים. ביניהם: העץ עליו נתלה אבשלום, שנים משנים עשר המרגלים כשהם אוחזים אשכול ענבים, דוד כשהוא נלחם בגוליית, אברהם ושלושת המלאכים. כמו כן מתוארים על המפה גם עניינים נוצריים, כמו כוכב בית לחם הנוצרי.
המפה מצויה כיום באוסף המפות ע"ש ערן לאור שבספרייה הלאומית בירושלים.
4
מפת נולין היא מפה היסטורית של ארץ ישראל והעיר ירושלים שצויירה על ידי הקרטוגרף והגאוגרף הצרפתי ז'אן-בטיסט נולין. המפה מורכבת מארבע גיליונות, כאשר במרכז המפה ניתן לראות את מרכז ארץ ישראל. בקצה השמאלי העליון של המפה ניתן לראות את הים התיכון ובימין המפה את ים המלח. בצד ימין של המפה איורים של אתרים, ובחלקה התחתון הימני התחתון של המפה מצויה מפה קטנה של העיר העתיקה של ירושלים בה ניתן לראות את רחובות העיר העתיקה ואת הר הבית. המפה יצאה לאור בשנת 1700.
5
"כנען כפי שנשלטה הן בימי אברהם הן בתקופת ישראל עם התחנות והאומות הגובלות בה" - מפה עתיקה של ארץ ישראל שהוכנה על ידי ההיסטוריון והכרטוגרף האנגלי ג'והן ספיד בשנת 1595. העותק היחיד של המפה נמצא כיום בספרייה הלאומית בירושלים.
ייחודה של המפה באיורי הכרטושים (מסגרות מאויירות) המצויים בצידיה (כרטושים גדולים ברביעים העליונים, וקטנים ברביעים התחתונים).
ברביע הימני העליון מופיע במסגרת איור המתאר את אדם וחווה, המבוסס על התחריט של אלברכט דירר משנת 1504 בשם זה (בשינויים קלים - בעיקר בבעלי החיים המתוארים ברקע הדמויות, כך לדוגמה, בתחריט של דירר מופיעה דמות שור שוכב מימין לחווה, ואילו במפה הוא מופיע משמאל לאדם; בתחריט חווה מתבוננת באדם ופניה בפרופיל, ואילו במפה פניה פונים לחזית). בראש המסגרת מופיע הכיתוב "א-לוהים" במסגרת נוספת.
ברביע השמאלי העליון מופיעים בתוך המסגרת משה ואהרון האוחזים בלוחות הברית. מעל מסגרת זו מופיע השם המפורש במסגרת מעוטרת. מעל משה ואהרון מופיעים איורים המתארים את המזבח במשכן, שולחן לחם הפנים, המנורה וארון הברית, וכן בין אהרון ומשה מופיע תיאור של מגדל בבל.
6
חלוקת ארץ ישראל לגבולותיה היא מפה עברית של ארץ ישראל שצויירה על ידי הגאון מווילנה בשנת 1802. המפה מכונה על שמו "מפת הגר"א".
הגר"א כתב מספר ספרים על ארץ ישראל ובהם הספר "צורת הארץ לגבולותיה סביב" אשר יצא לאור בשנת 1802 וכלל בתוכו שלוש מפות של ארץ ישראל, ובהם מפת "חלוקת הארץ לגבולותיה". ככל הנראה המפה מהווה העתק של מפה שהגר"א צייר מספר שנים קודם לכן- וכך כתוב בכותרת המפה באותיות קטנות "הועתק מהמאור הגאון הצדיק המפורסם".
המפה כתובה בכתב יד, בדיו, וצבועה בצבעי מים וכן דפי זהב. גודלה של המפה 440 על 530 מ"מ.
7
מפת העיר ירושלים וסביבותיה או מפת קרל ויליאם מרדית ון דה ולדה היא מפה של העיר ירושלים משת 1858 מעשה ידי הקרטוגרף ההולנדי קרל ויליאם מרדית ון דה ולדה.
המפה פונה לכיוון צפון ומציגה את העיר העתיקה במרכזה, ואת הר הזיתים בימין המפה. כמו כן ניתן לראות במפה את גיא בן הינום ואת בריכת הסולטון. במפה מופיעים מרבית הרחובות העיקריים של העיר העתיקה (לא כל הסימטאות), וכן מבנים עיקריים ובהם כנסיית הקבר, מגדל דוד, כיפת הסלע ומסגד אל אקצא.
8
מפה של ירושלים וסביבותיה הקרובות (Karte von Jerusalem und seiner naechsten Umgebungen) המכונה גם מפת פרנץ וילהלם זיבר או מפת זיבר היא מפה של העיר ירושלים משנת 1823.
המפה זכתה לשבחים בזמן פרסומה בשל דיוקה (יחסית לתקופה בה צויירה).
ייחודה של מפה זו, בהייתה אחת המפות הראשונות של ירושלים המבוססת על מדידות (ולא על מראה עיניים).
המפה פונה לכוון מזרח (בדומה למפות עתיקות, ובשונה ממפות מודרניות הפונות לכיוון צפון). על שולי המפה רשומים כיווניה: "זריחת השמש" (הכוונה למזרח), "צהריים (הכוונה לדרום), "ערב" (הכוונה למערב), "חצות הלילה" (הכוונה לצפון).
המפה מציגה את העיר העתיקה של ירושלים, המוקפת בחומות, ואת הר הזיתים, הר ציון וגיא בן הינום. על הר הזיתים ניתן לראות את כנסיית העלייה לשמיים. בחלקה התחתון של המפה (בכיוון מערב) ניתן לראות את בריכת הסולטאן ובריכת ממילא.
במפה ארבע מסגרות ובהן מפות מוקטנות של כנסיית הקבר, עותק של מפת ירושלים בעת העתיקה על פי מפה של הקרטוגרף הצרפתי בורגיניון ד'אנביל, עותק של מפת ירושלים מעשה ידי הקרטוגרף ריכרד פוקוק ועותק של מפת ירושלים משנת 1806 מעשה ידי הקרטוגרף פרנסואה רנה דה שטובריאן.
9
פורטל:הספרייה הלאומית/מפות עתיקות/9