פוליטיקה של הונגריה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סמל הונגריה
ערך זה הוא חלק מסדרת
ממשל ופוליטיקה של הונגריה
הרשות השופטת
בתי משפט נפתיים ורובעיים
בתי משפט לעניינים מנהליים ועבודה
בתי משפט מחוזיים
מועצות שיפוט
בית המשפט העליון

הפוליטיקה של הונגריה מתבססת על היותה רפובליקה פרלמנטרית דמוקרטית ייצוגית. ראש המדינה הוא נשיא הונגריה, הממלא תפקיד טקסי ברובו, וראש הרשות המבצעת הוא ראש ממשלת הונגריה המקבל את אמונו מהאספה הלאומית, בית המחוקקים החד-ביתי הנבחר במערכת רב-מפלגתית.

הרשות המבצעת ברפובליקה היא ממשלת הונגריה, המחזיקה גם בסמכות חקיקה לצד האספה הלאומית, הרשות המחוקקת במדינה, בית מחוקקים חד-ביתי המורכב מ-199 חברים הנבחרים לארבע שנים. הרשות השופטת אינה תלויה ברשות המבצעת וברשות המחוקקת.

ב-2022 הכריז האיחוד האירופי שהונגריה "אינה עוד דמוקרטיה מלאה" והפרלמנט האירופי הגדיר אותה כאוטוקרטיה אלקטורלית (אנ').[1][2] בהחלטה הוכרז שהמדינה עוברת שחיקה דמוקרטית[1] מאז 2010, אז זכתה ברית פידס-KDNP בראשות ויקטור אורבן ברוב מיוחס של שני שלישים בפרלמנט ואימצה חוקה חדשה.[3]

הנשיא

ערך מורחב – נשיא הונגריה
תמאש סוליוק, נשיא הונגריה ה-7 מאז 5 במרץ 2024

נשיא הונגריה, הנבחר על ידי האספה הלאומית כל חמש שנים, הוא ראש המדינה. תפקידו הוא טקסי ברובו, אך באופן רשמי הוא המפקד העליון של הכוחות המזוינים וסמכויותיו כוללות את מינוי ראש הממשלה, העמדתו להצבעת אמון בפרלמנט ומינוי רשמי של שרים. אם הנשיא מת, מתפטר או נבצר ממנו בדרך אחרת למלא את תפקידו, יושב ראש האספה הלאומית הופך לנשיא בפועל.

הרשות המבצעת

ערך מורחב – ממשלת הונגריה
ויקטור אורבן, ראש ממשלת הונגריה מאז 29 במאי 2010

ממשלת הונגריה היא הרשות המבצעת של המדינה. על הממשלה, ראשה ושריה לקבל אמון מהאספה הלאומית, הפרלמנט של הרפובליקה. חובותיה של ממשלת הונגריה הן, בין היתר, שמירה על הסדר החוקתי ועל זכויות האזרחים, ניהול עבודת משרדי הממשלה, הנחיית פעולות צבא הונגריה, המשטרה ורשויות אכיפת החוק והגדרת יחסי החוץ של הונגריה.

חוקת הונגריה מבוססת על חוק היסוד של הרפובליקה הפדרלית של גרמניה לאחר מלחמת העולם השנייה, ולכן אימצה הונגריה את השיטה הנהוגה בממשלת גרמניה. לראש הממשלה תפקיד מוביל ברשות המבצעת, והחוקה מעניקה לו את הסמכות להגדיר את המדיניות הכללית של הממשלה ואת הזכות הבלעדית למנות ולפטר שרים. על כל מועמד לתפקיד שר להופיע בדיון פתוח בפני ועדה פרלמנטרית אחת לפחות, ולאחר מכן עליו לעבור הצבעה באספה הלאומית ולקבל אישור רשמי מנשיא הרפובליקה.

ראש ממשלת הונגריה, נכון ל-2024, הוא ויקטור אורבן ממפלגת הימין השמרנית פידס. הוא מכהן מאז 29 במאי 2010 (14 שנים ו-208 ימים) בארבע כהונות רצופות, ולפני כן כיהן בתפקיד גם בשנים 1998–2002.

שרי הממשלה

משרד שר
משרד ראש הממשלה גרגלי גוליאס
לשכת ראש הממשלה אנטל רוגאן
משרד הפנים שנדור פינטר
משרד ההגנה טיבור בנקו
משרד משאבי האנוש מיקלוש קאסלר
משרד החוץ והמסחר פטר סיירטו
משרד המשפטים יודית ורגה
משרד האוצר מיהאי ורגה
משרד החקלאות אישטוואן נאגי
משרד החדשנות והטכנולוגיה לאסלו פלקוביץ'
שרים בלי תיק יאנוש סולי, אנדראה ברטפאי-מאגר, קטלין נובאק

הרשות המחוקקת

בניין הפרלמנט ההונגרי, מקום מושבה של האספה הלאומית
לאסלו קובר, נשיא האספה הלאומית מאז 6 באוגוסט 2010

האספה הלאומית, בית מחוקקים חד-ביתי בן 199 חברים, היא הרשות המחוקקת והפרלמנט של הונגריה. האספה יוזמת ומאשרת חקיקה. חברי האספה נבחרים מדי ארבע שנים בשיטת בחירות מעורבת: 106 נציגים נבחרים בבחירות אזוריות עם נציג אחד מכל מחוז בחירה, ו-93 נציגים נבחרים לפרלמנט מטעם מפלגה או רשימה בבחירות בשיטה היחסית. אחוז החסימה בבחירות היחסיות הוא 5%.

נשיא האספה הלאומית נבחר על ידי חברי הפרלמנט מדי ארבע שנים. הוא מנהל את ישיבות האספה ובמקרה של מוות, התפטרות או נבצרות של נשיא הונגריה הוא מכהן כראש המדינה בפועל. יושב ראש הפרלמנט הנוכחי הוא לאסלו קובר ממפלגת פידס, המכהן מאז 6 באוגוסט 2010 במשך ארבעה מושבים רצופים (מהאספה הלאומית השישית עד התשיעית).

מפלגות

ערך מורחב – קטגוריה:הונגריה: מפלגות
הרכב האספה הלאומית לאחר הבחירות הפרלמנטריות בהונגריה 2022:
  פידס-KDNP ‏(135)

המערכת הפוליטית של הונגריה היא מערכת רב-מפלגתית, אך למעשה יש בה רק שתי קואליציות גדולות.

קואליציית הימין היא פידס-KDNP, איחוד של הברית האזרחית ההונגרית עם מפלגת העם הנוצרית דמוקרטית השולטת באספה הלאומית ובממשלת הונגריה מאז 2010 ומחזיקה לאחר הבחירות הפרלמנטריות בהונגריה 2022 ברוב גדול של 135 מתוך 199 חברי פרלמנט, מתוכם 116 של פידס ו-19 של KDNP.

קואליציית המרכז-שמאל, הנמצאת באופוזיציה מאז 2010, היא יחד למען הונגריה המחזיקה ב-57 מושבים באספה הלאומית. הברית כוללת את הקואליציה הדמוקרטית (15 מושבים), המפלגה הסוציאליסטית ההונגרית (10), מומנטום (10), יוביק (8), דיאלוג – הירוקים (6) ו-LMP – מפלגת הירוקים של הונגריה (5).

מפלגות נוספות המיוצגות בפרלמנט הן מפלגת ימין הרדיקלי תנועת המולדת שלנו (6 מושבים) ושלטון עצמי לאומי של הגרמנים ההונגרים (1) המייצגת את המיעוט הגרמני.

הרשות השופטת

בניין בית המשפט העליון בבודפשט

הרשות השופטת בהונגריה כוללת ארבעה ערכאות: 106 בתי משפט של נפות (ושישה של רובעי בודפשט) ו-20 בתי משפט לעניינים מינהליים ועבודה הם הערכאה הנמוכה ביותר. מעליהם נמצאים 20 בתי משפט מחוזיים (אחד בכל אחד ממחוזות הונגריה ועוד אחד בבירה בודפשט). מעל בתי המשפט המחוזיים ישנן חמש מועצות שיפוט (בודפשט, דברצן, גיור, פץ' וסגד), שהן בתי דין לערעורים. בית המשפט העליון בהונגריה הוא הקוריה, המפרסם החלטות עקרוניות והחלטות שיפוטיות לגבי החלטות בתי המשפט הנמוכים. מערכת המשפט ההונגרית עצמאית לגמרי מהרשות המחוקקת והמבצעת.

בנוסף לבתי המשפט הרגילים, בהונגריה בית משפט חוקתי בן 15 שופטים, בעל סמכות להעביר ביקורת שיפוטית ולפסול חקיקה בשל חוסר חוקתיות. חברי בית המשפט נבחרים לתקופה של 12 שנים. במדינה גם יועץ משפטי לממשלה המשמש גם כתובע ראשי ואינו תלוי לחלוטין ברשות המבצעת, אך סמכויותיו אינן מוגדרות ושנויות במחלוקת. בנוסף קיימים משרדי נציב קבילות הציבור שמטרתם להגן על זכויות אזרחיות, מיעוטים, חינוך ואקולוגיה בעניינים לא שיפוטיים. לנציבי קבילות הציבור סמכות להוציא החלטות משפטיות מחייבות מאז סוף 2003.

רפורמות אורבן וטענות לפגיעה בדמוקרטיה

ב-2010, עם ניצחונה בבחירות של מפלגת פידס בראשות ויקטור אורבן ועלייתה לשלטון, החלו בהונגריה שינויים משמעותיים בנוגע לרשות השופטת.

השינוי הראשון שביצעה ממשלת אורבן היה שינוי הרכב ועדת הפרלמנט הקבועה לבחירת שופטים. עד 2010 כללה הוועדה נציג אחד מכל סיעה באספה הלאומית, אך לאחר השינוי חולקו חבריה לפי גודלן היחסי של המפלגות בפרלמנט. מבקרי הקואליציה השלטת טוענים כי מאז מילאה ממשלת הונגריה את בית המשפט החוקתי בשופטים נאמנים לה, ושכעת הוא משמש בעיקר להכשרת אינטרסים ממשלתיים ואיבד את מטרתו המקורית כמגן דמוקרטי של שלטון החוק וזכויות האדם.[4]

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

39768236פוליטיקה של הונגריה