פארק התעשייה שוקת
ערך זה עוסק במיזם עתידי
| ||
ערך זה עוסק במיזם עתידי |
שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית שכונה ריקה. פארק תעשייה שוקת הוא פארק תעשייה עתידי המתכונן להיבנות בסמוך למחלף מיתר ולא רחוק ממחלף שוקת. על אף שמו, פארק התעשייה קרוב יותר למחלף מיתר. שמו ניתן לו מכיוון שבתקופת תכננו מחלף מיתר טרם נבנה. פארק התעשייה ישמש את תושבי האזור בהם תושבי מיתר, כרמית, חורה, אום בטין ויספק שירותים לקריית המודיעין של צה"ל שעתידה להיבנות בסמוך לפארק התעשייה.
מיקומו של פארק התעשייה נבחר בגלל נגישותו התחבורתית הטובה. צומת שוקת מחבר בין כביש 60, כביש 6 וכביש 31 וממוקם על מפגש של צירים מרכזיים לתחבורה בצפון הנגב, וייתכן ואף יהנה משירות תחבורתי של מסילת עוקף באר שבע שישרת גם בין היתר את עיר הבהדים ויישובי אזור צומת הנגב[1]. וכן הקמת מרכז תחבורה שעתיד לקום ברובע המערבי של פארק התעסוקה.
היסטוריה
הפרויקט החל בשנת 1998 כאשר המועצה המקומית מיתר ביקשה לפתח אזור תעשייה עצמאי בשטח השיפוט שלה. נעשתה פנייה לוועדה המחוזית לתכנון ובנייה במחוז הדרום, ובה הוחלט להרחיב את הפרויקט ולשתף בו רשויות המקומיות נוספות באזור[2].
הקמת הפארק בפועל החלה בשנת 2001, כאשר נבחר המיקום שלו, בשיתוף הרשויות המקומיות באזור, ששטח שיפוטן גובל בצומת שוקת: לקייה, חורה, מיתר והמועצה האזורית בני שמעון. לצורך מימוש הפרויקט, אושרה ביולי 2001 הקמת מינהלה משותפת של הרשויות המקומיות. ליו"ר המינהלת נבחר סלומון כהן, ראש מועצת מיתר[1]. מטרת הפרויקט, בין השאר, היא גם לקדם שיתוף פעולה כלכלי וחברתי בין האוכלוסייה היהודית בנגב לזו הבדואית[3].
באוגוסט 2003, זכתה חברת "חברת י.ג. מתאר" מקבוצת "גדיש הנדסה וניהול", במכרז של מינהל מקרקעי ישראל לניהול הקמתו של הפארק. על פי התוכנית הראשונית שהוצגה באותה עת, פארק התעשייה יתפקד כמרכז אזורי וישמש למטרות מסחר, תעשייה עתירת ידע, ספורט, נופש, תעסוקה ומיתקני תחבורה, בשטח של 4,000 דונם, שבהקמתו יושקעו בשלבים הראשונים למעלה מ-40 מיליון דולר. מאחר שמרבית השטח עליו יוקם הפארק נמצא בתחום השיפוט של המועצה האזורית בני שמעון, נחתם הסכם הקובע, כי 75% מהשטח יהיה בתחום המועצה האזורית ו-25% בתחום היישוב מיתר[4].
בינואר 2005 המועצה האזורית בני שמעון והרשויות המקומיות לקייה, חורה ומיתר, חתמו על ההסכם לפיתוח והקמת הפארק, בתקציב של 50 מיליון דולר[2].
ביולי 2005 הוועדה לשמירה על קרקע חקלאית ושטחים פתוחים אישרה את הקמתו של אזור התעסוקה בצומת שוקת, כאשר סיווג הקרקע בשטח הפארק שונה משטח פתוח לשטח לתעסוקה[5].
בנובמבר 2005 דחה משרד הפנים את בקשתה של המועצה המקומית חורה להעביר חלק משטח הפארק לתחום שיפוטה, עם זאת קיבלה חורה שטחים ליד יער יתיר במקום ליד צומת שוקת[6].
במרץ 2012 אושרה קריית המודיעין של צה"ל בסמוך למיקום המתוכנן של הפארק[7].
בשנת 2017 הוקמה ועדה גאוגרפית במחוז הדרום, לבחינה מחדש של חלוקת הכנסות ושטחי פארק התעשייה בצומת שוקת שהחליטה כי כ-57% משטחו יהיה בתחום השיפוט של המועצה האזורית בני שמעון, וכ-43% בתחום השיפוט של מיתר[8].
התפתחות נוספת בנושא התרחשה במאי 2018 כאשר שונה מעט ההסכם בכך שיהיה משותף גם למועצה האזורית אל־קסום מלבד האלו שהוחלט עליהן כמה שנים קודם לכן, לאחר מכן בוצעה הנחת אבן הפינה של פארק התעשייה בהשתתפותו של שר הכלכלה אלי כהן, מלבד זאת פורסם מידע נוסף אודות אזור התעשייה. בין היתר פורסם כי שטח אזור התעשייה ישתרע על שטח של כ-4,145 דונם, שהפארק התעשייה יכלול כ-4 רבעים שייבנו מסביב למחלף מיתר וכן שעלות הקמתו של פארק התעשייה תהיה כ־70 מיליון שקל[9]. על מנת להקל על קידום פארק התעשייה הוקמה מנהלת משותפת שמורכבת מכמה נציגים של הרשויות המקומיות ששותפות לניהול פארק התעשייה ובעתיד יהיו גם אחראיות על מימון והקמתו של הפארק[10].
מטרתו של פארק התעשייה תהיה לסייע לשמור על רמת אבטלה נמוכה באזור הנגב, לחזק את צמצום הפערים בין מרכז הארץ לפריפריה ואף להוות מוקד תעסוקה למגזר הבדואי המתגורר בסמוך לפארק התעשייה[11], מבנים מרכזים מלבד תעשייה שיוקמו בפארק הם מגרשי ספורט, מתנ"ס, הקמת תחנת מד"א ותחנת משטרה "תחנת משטרת העיירות" וכן מלוניות למבקרים[12], סיבות אלו גורמות לכך שפארק שוקת מצטרף לרשימת אזורי תעשייה אזוריים שהוקמו בנגב בעשור השני של המאה ה-21 כמו אזור התעשייה "עידן הנגב" הסמוך לצומת להבים ופארק נ.ע.מ הסמוך לנתיבות והרחבתו של פארק התעסוקה בעומר. בנוסף לכך הקמתו של פארק התעשייה בצומת שוקת הוא תוצר של שיתוף פעולה בין רשויות ועשיית צדק חלוקתי[13].
באמצע 2020 נפתח מחלף מיתר על שטח שהיה בעבר צומת שוקת, כחלק מתוכנית של חיבור כביש 6 לדרום הנגב והקלה על העובדים שעתידיים לעבוד בפארק התעשייה, דבר זה התווסף לעבודה שכביש 31 שודרג והורחב בהתאם לצורכי התושבים באזור[14].
קישורים חיצוניים
- א.ת. המשותף צומת שוקת, באתר "החברה הכלכלית בני שמעון"
- גדי גולן, הסכם לאיזור תעסוקה משותף בצומת שוקת, באתר גלובס, 9 בינואר 2005
- יאסר עוקבי, פארק תעשייה חדש יקום בנגב בעלות 70 מיליון שקל, באתר מעריב אונליין, 22 במאי 2018
הערות שוליים
- ^ 1.0 1.1 גדי גולן, 35 מיליון דולר יושקעו בהקמת איזור תעשייה ליד צומת שוקת בנגב, באתר גלובס, 12 ביולי 2001
- ^ 2.0 2.1 גדי גולן, מועצת בני שמעון ורשויות מקומיות יקימו איזור תעסוקה, מסחר ותיירות בצומת שוקת, באתר גלובס, 4 בינואר 2005
- ^ ליאור גרינבאום, מתגבשת תוכנית לאיזורי תעשייה משותפים לרשויות יהודיות וערביות, באתר גלובס, 14 באפריל 2004
- ^ גדי גולן, י.ג. מתאר זכתה במכרז להקמת איזור תעשייה בצומת שוקת, באתר גלובס, 28 באוגוסט 2003
- ^ אושרה תוכנית אזור נופש ותעסוקה בצומת שוקת, באתר גלובס, 3 ביולי 2005
- ^ גדי גולן, היישוב חורה יקבל שטחים ליד יער יתיר במקום ליד צומת שוקת, באתר גלובס, 27 בנובמבר 2005
- ^ מיכל מרגלית, תושבים בדואים מתנגדים לתוכנית מעבר קרית המודיעין של צה"ל לנגב, באתר גלובס, 21 במרץ 2012
- ^ שלומית צור, דרעי: "למרות הקורונה, יהיו ביקושים לשטחי תעסוקה חדשים", באתר כלכליסט, 6 באוגוסט 2020
- ^ עודד בר-מאיר, אזור תעשייה חדש ייבנה בצומת שוקת בהשקעה של 70 מיליון שקל, באתר mynet באר שבע, 17 במאי 2018
- ^ יניב סול, תכירו: אזור התעשייה המשותף “צומת שוקת”, באתר מקומון שבע, 21 במאי 2018
- ^ יאסר עוקבי, פארק תעשייה חדש יקום בנגב בעלות 70 מיליון שקל, באתר מעריב אונליין, 22 במאי 2018
- ^ ליאור נגה, פארק תעשיה שוקת יוקם בהשקעה של 70 מליון שקל, באתר ביזנעס, 23 במאי 2018
- ^ אלישיב רייכנר, הפתרון האזורי: פארק שוקת בנגב הוא הזדמנות לנפץ בועות, בעיתון מקור ראשון, 27 במאי 2018
- ^ עודד בר מאיר, שימו לב: הלילה שינויים בתנועה בצומת שוקת, באתר mynet באר שבע, 3 במרץ 2020
38123389פארק התעשייה שוקת