ישראל אהרוני (שף)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ישראל אהרוני
לידה 3 ביולי 1951 (גיל: 73)
ישראלישראל חיפה, ישראל
סגנון בישול
מסעדות
  • פת קואה
  • הירו ראמן בר

מסעדות שנסגרו

  • תפוח זהב
  • תפוח בגן
  • שאולין
  • טאי צ'י
  • ין ינג
טלוויזיה
ספרים ספרי בישול
קריקטורה מאת ניסים חזקיהו
ישראל אהרוני ונלי שפר (2014)

ישראל אהרוני (נולד ב-3 ביולי 1951) הוא שף ומסעדן ישראלי, מחלוצי המטבח העילי והמטבח הסיני בישראל. אהרוני פתח בעבר כמה מסעדות שהיו בבעלותו, הוא בעל טור קולינרי במוסף "שבעה ימים" של עיתון ידיעות אחרונות, ומחברם של ספרי בישול רבים. כמו כן, הוא מופיע בתוכניות טלוויזיה רבות, בין השאר גם כשחקן.

ביוגרפיה

נולד בשם ישראל ארנבייב בחיפה, להורים בוכרים. גדל בשכונת פועלים בעיר התחתית. סבו מצד אביו מתתיהו היה אחד מרבני הקהילה הבוכרית בסמרקנד.

עם גיוסו לצה"ל, שובץ בגדוד 13 של חטיבת גולני. בגולני עבר מסלול הכשרה כלוחם קורס חובשים, שירת כחובש קרבי ולחם במלחמת ההתשה.[1]

היה סטודנט לאמנות באמסטרדם כאשר הכיר לראשונה את המטבח הסיני. עם חזרתו ארצה התגורר בקיבוץ חולתה, שם היה מדריך של נוער בסיכון במשך כשנתיים וחצי.

קריירה

בשנת 1979 בעקבות היכרות עם המטבח הסיני דרך אמה של בת-זוגו נסע לטאיוואן במזרח הרחוק והחל את לימודיו שם. עם שובו לארץ פתח את מסעדת "ין-ינג" בשדרות רוטשילד בתל אביב ולאחריה את מסעדת "טאי-צ'י" בגן העיר בתל אביב, וכן מכולת סינית שהייתה צמודה למסעדה ואפשר היה להשיג בה מוצרי מזון מיוחדים שיובאו מסין. בשנות התשעים המאוחרות פתח בתל אביב את מסעדת "תפוח זהב", מסעדת גורמה צרפתית שנסגרה כעבור שנים אחדות, ואחריה את המסעדה הסינית "פת קואה" באזור התעשייה בהרצליה פיתוח. בעשור הראשון של המאה ה-21 עברה מסעדת "ין-ינג" הוותיקה למשכנה החדש - מגדל המילניום ברחוב הארבעה בתל אביב, ולתפריט הסיני נוסף תפריט וייטנאמי יחיד מסוגו בארץ. בסוף 2008 נסגרה מסעדת "ין ינג".

תחילת דרכו של אהרוני בעיתונות הייתה בטור האוכל של שאול אברון בעיתון "חדשות", בה הייתה לו פינה בשם "ביקורת ממתקים", הוא היה כותב בהומור על חטיפים חדשים שיצאו לשוק. החל מאמצע שנות השמונים ועד היום, כותב אהרוני טור אוכל קבוע מדי יום שישי ב"ידיעות אחרונות".

אהרוני כתב ספרי מתכונים רבים. כיום הוא ממשיך לכתוב מדורי אוכל בעיתון ומגיש תוכניות בישול בטלוויזיה; אהרוני גם משמש יועץ קולינרי למסעדות רבות. פועל גם כ-DJ.[2]

בשנת 2000 הגיש ביחד עם גברי בנאי את תוכנית הטלוויזיה "דרך האוכל" בערוץ 2, אשר עסקה במאכלי עדות ישראל.

ביוני 2011 עלתה לשידור בערוץ 10 סדרת הדוקו-אוכל "המסע המופלא של אהרוני וגידי" בהשתתפותו של אהרוני וגידי גוב. בעונה הראשונה הסדרה עסקה בתהליך שעברה הפסטה על דרך המשי באסיה, לאחר מכן המשיכה באוכל רחוב במדינות ואזורים אחרים בעולם, כמו יפן, ברזיל, מרוקו וסיציליה. התוכנית עודנה משודרת, ועד כה (2020) היו לה שמונה עונות.

החל מ-2014 שימש פרזנטור של "סלטי שמיר", והתפטר לאחר שנה בשל תוצאות מעבדה גרועות לסלטים שנדגמו.[3]

ב-9 במרץ 2017 הצטרף כשופט בעונתה השביעית של תוכנית המציאות "מאסטר שף", המשודרת בקשת 12.

ב-2020 הוציא לאור את ספרו "אהרוני - תחנות אוכל בחיי" בהוצאת אחוזת בית. הספר מהווה "אוטוביוגרפיה קולינרית" כהגדרתו, ומשובצים בו סיפורים מחייו לצד מתכונים.

חיים אישיים

אהרוני נשוי לחגית (גיגי), פסיכולוגית במקצועה, ולזוג שלושה ילדים ביולוגיים, בנוסף לבן מאומץ אחד יליד-קונגו[4] השחקן מייקל קביה פורגוד אהרוני (השתתף ב"נינג'ה ישראל").[5]

ספרי בישול

תוכניות טלוויזיה

ישראל אהרוני השתתף במספר תוכניות בישול מצליחות במספר ערוצי טלוויזיה.

כמו כן נוהג אהרוני להשתתף מדי פעם בפעם כשחקן אורח בתפקיד עצמו בתוכניות טלוויזיה שאינן עוסקות באופן ישיר בבישול, כמו קופה ראשית ושוטטות. בשנת 2006 גילם בתפקיד אורח את דמותו של רס"ר אהרון, רס"ר המטבח של בסיס להקת הנח"ל, בעונה השלישית של השיר שלנו. בשנת 2020 אהרוני גילם את עצמו בתפקיד אורח בסדרה "הטבח" ששודרה ב"yes".

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ישראל אהרוני בוויקישיתוף

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

31719670ישראל אהרוני (שף)