יחסי טג'יקיסטן–צרפת

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יחסי טג'יקיסטןצרפת
טג'יקיסטןטג'יקיסטן צרפתצרפת
טג'יקיסטן צרפת
שטחקילומטר רבוע)
144,100 643,801
אוכלוסייה
10,672,569 66,591,382
תמ"ג (במיליוני דולרים)
12,061 3,030,904
תמ"ג לנפש (בדולרים)
1,130 45,515
משטר
רפובליקה דמוקרטיה פרלמנטרית למחצה (או נשיאותית למחצה)

יחסי טג'יקיסטן–צרפת הם היחסים הדיפלומטיים בין הרפובליקה הצרפתית לבין טג'יקיסטן.

היסטוריה

ראשית היחסים

לאחר פירוק ברית המועצות טג'יקיסטן הפכה לרפובליקה עצמאית ב-9 בספטמבר 1991. צרפת הכירה בעצמאותה ב-16 בינואר 1992, וכוננה את היחסים הדיפלומטיים הראשונים ב-3 במרץ שלאחר מכן. עם זאת, התפרצותה של מלחמת אזרחים קטלנית במיוחד בעקבות עצמאותה של המדינה, שהביאה ללמעלה מ-50,000 קורבנות, פגעה לצמיתות בהתפתחות היחסים הדו-צדדיים. תקופת חוסר יציבות זו הסתיימה רק ביוני 2000, לאחר קיום בחירות לנשיאות ופרלמנט שציינו את החזרה לנורמליות פוליטית. במהלך תקופת חוסר ביטחון זו צמצמה צרפת את היחסים בין המדינות, מכיוון שבאוקטובר 1997 שני צרפתים שעבדו עבור ארגון לא ממשלתי שביצע תוכנית סיוע לילדי רחוב היו קורבנות באירוע של לקיחת בני ערובה בדושנבה, ואחד משני בני הערובה, קריין מאנה נהרג במהלך האירוע. לרצח זה היו השלכות חמורות על טג'יקיסטן, מכיוון שהאיחוד האירופי, אז התורם הגדול למדינה, החליט להשעות את יישום תוכניות TACIS בטג'יקיסטן.

מול העימותים שהסעירו את האזור, במיוחד באפגניסטן, הרשויות הצרפתיות התוודעו במהירות ליציבות אזורית במרכז אסיה אותה מייצגת טג'יקיסטן. בשנת 2001 הוקם מחדש דיאלוג דו-צדדי, ובפברואר ובמרץ 2001 ביקרו בצרפת מר טלבק נצרוב, שר החוץ של טג'יקיסטן ומר באבייב, היועץ הכלכלי של הנשיא אמומאלי רחמון, והעביר לשר החוץ הצרפתי את הרצון לחזק את היחסים הדו-צדדיים עם צרפת ועם האיחוד האירופי. אז הזמינה צרפת את שותפיה האירופיים, ובמיוחד את גרמניה, המדינה היחידה באיחוד האירופי עם שגרירות בטג'יקיסטן, לבחינת האפשרות לחדש תוכניות סיוע טכני של האיחוד האירופי ובמיוחד תוכניות TACIS שהושעו בשנת 1997.

שיפור היחסים

בעוד שתי המדינות ניסו למצוא אינטרסים משותפים, פיגועי 11 בספטמבר בניו יורק גרמו למלחמה באפגניסטן של כוחות צבא ארצות הברית ונאט"ו. נוכחותו של הצבא הצרפתי במלחמה יוצגה על ידי נוכחות ימית באוקיינוס ההודי, פעולת יחידות (מטוסי קרב, תובלה, תצפית ומל"טים אך גם יחידות קומנדו) של חיל האוויר מאפגניסטן כמו גם מבסיסים שנמצאים במדינות שכנות, כולל טג'יקיסטן, והשתתפות יחידות צבא בפעולות ביטחון והכשרה.

במסגרת המעורבות הצבאית הזו נחתם הסכם עם שלטונות טג'יקיסטן ב-8 בדצמבר 2001, הנוגע לפריסה בנמל התעופה בדושנבה של כוחות אוויר לתמיכה בפעולות צרפתיות באפגניסטן. צרפת עזבה את דושנבה רשמית בסוף אוקטובר 2014. טג'יקיסטן, התומכת בקואליציה הבינלאומית בהתערבות באפגניסטן, הראתה בכך את רצונה לייצב את סביבתה האזורית ולהבטיח ראות גבוהה למחויבותה הבינלאומית נגד טרור. בנוסף להתערבות באפגניסטן, DETAIR דושנבה שנמצא בטג'יקיסטן התערב בהכשרה של אנשי צבא טג'יקים, ובמספר מסוים של תוכניות המשרתות את האוכלוסייה המקומית, בפרט במטרה לשפר את מצבם של מבני הבריאות, וכן טיפול בילדים בגיל הרך במישור החברתי והחינוכי.

שנה לאחר הסכם זה, בדצמבר 2002, ערך הנשיא אמומאלי רחמון את ביקורו הרשמי הראשון במדינה מערבית בפריז בפגישה עם נשיא צרפת ז'אק שיראק, ובכך סימל את כינון היחסים בין שתי המדינות. הסניף הדיפלומטי הפך אז לשגרירות מן המניין. טג'יקיסטן מצידה פתחה שגרירות בפריז בספטמבר 2013.

בעקבות נוכחותה של DETAIR בנמל התעופה הבינלאומי דושנבה, כפי שהוסכם בתמורה בהסכם שנחתם בין שתי המדינות, צרפת, באמצעות צוותי ההנדסה האווירית, ביצעה תיקון ומודרניזציה מוחלטת של מסלול המסלול ונתיבי החניה למטוסים (בסכום כולל של 33 מיליון אירו), סייעה למימון הקמת טרמינל חדש שהועבר בשנת 2014 ומגדל בקרה חדש בנמל התעופה דושנבה.

נציגויות דיפלומטיות

  • טג'יקיסטן מחזיקה בצרפת שגרירות בפריז.
  • צרפת מחזיקה בטג'יקיסטן שגרירות בדושנבה[1].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

28864803יחסי טג'יקיסטן–צרפת