יחסי דנמרק–סוריה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יחסי דנמרקסוריה
דנמרקדנמרק סוריהסוריה
דנמרק סוריה
שטחקילומטר רבוע)
43,094 187,437
אוכלוסייה
5,990,049 25,146,024
תמ"ג (במיליוני דולרים)
404,199 8,980
תמ"ג לנפש (בדולרים)
67,478 357
משטר
מונרכיה חוקתית רפובליקה

יחסי דנמרק–סוריה הם יחסי החוץ בין דנמרק לסוריה. שתי המדינות כוננו יחסים דיפלומטיים ב-29 באוגוסט 1992. דנמרק מיוצגת בסוריה באמצעות שגרירותה בדמשק. בעקבות פרשת קריקטורות מוחמד וההתקפה לאחר מכן על שגרירות דנמרק בשנת 2006, הדרדרו מאוד היחסים בין המדינות.

תגובה לסרטים מצוירים של ג'ילנדס-פוסטן מוחמד ואלימות נגד שגרירות דנמרק

בעקבות פרסום קריקטורות מוחמד, היחסים בין המדינות הדרדרו. ב-4 בפברואר 2006 הוצתו השגרירויות הדנית והנורווגית בדמשק על ידי המפגינים. הם הניפו דיוקנאות של נשיא סוריה בשאר אל-אסד, ספרי כיס של הקוראן ודגלי חמאס וחזבאללה.

תגובת ממשלת דנמרק

ראש ממשלת דנמרס אנדרס פוך רסמוסן אמר כי ממשלות איראן וסוריה ניצלו בכוונה את המחאות המוסלמיות כדי להסיח את תשומת ליבם ממשברים דיפלומטיים משלהם. לדבריו, "סוריה ואיראן ניצלו את המצב מכיוון ששתי המדינות נמצאות תחת לחץ בינלאומי", רסמוסן אמר גם כי "לא ישלים עם האפשרות" כי סוריה הייתה מעורבת גם בהפגנות אלימות בביירות, לבנון, בהתייחסו לעובדה שאלימות דומה נגד שגרירות דנמרק בביירות התרחשה למחרת לאחר הפיגועים בדמשק.

שר החוץ פר סטיג מולר אמר כי "סוריה נכשלה בחובתה. אין זה מקובל לחלוטין שהשגרירות לא הוגנה על ידי הסורים". סטיג מולר אמר כי ממשלתו ביקשה גם מהאיחוד האירופי לגנות אירועים בדמשק. זמן קצר לאחר הפיגוע, ממשלת דנמרק אמרה לאזרחיה לעזוב את סוריה מייד. הצוות הדיפלומטי הדני עזב גם את סוריה וסגר באופן זמני את השגרירות באומרו כי הצוות "עזב את סוריה באופן זמני מכיוון שהשלטונות הסורים צמצמו את הגנתם לרמה נמוכה שלא מתקבלת על הדעת".

תגובה סורית

יממה לאחר הפיגועים, משרד החוץ של סוריה פרסם הודעה בה הביע "חרטה על מעשי האלימות שליוו את ההפגנות". ממשלת סוריה הכחישה כל תפקיד בפיגועים והאשימה את דנמרק באלימות, ובמאמר מערכת בעיתון היומי המופעל על ידי סוריה נמסר כי "ממשלת דנמרק הייתה יכולה להימנע מלהגיע לנקודה זו על ידי הוצאת התנצלות כנה". משרד החוץ הסורי גינה את הקריקטורות כפגיעה במוסלמים וערבים ודרש מממשלת דנמרק להעניש את העיתון הפוגע.

סוריה השיבה את השגריר שלה מדנמרק. סחורות דניות כולל לגו ובנג אולפסן הוחרמו בסוריה.

תגובת מדינות אחרות

ממשלות ארצות הברית ונורווגיה הטילו את האשמה על הממשל הסורי על כך שלא הצליחו להגן על השגרירויות. ממשלת ארצות הברית אמרה כי "בלתי ניתן לסלוח" כי נזק כזה ייגרם למשלחות הדיפלומטיות. נשיא ארצות הברית ג'ורג' ווקר בוש גינה את האלימות נגד שגרירויות דניות ודיבר על אירוע זה בשיחת טלפון עם ראש ממשלת דנמרק. בוש אמר גם "אני קורא לממשלות ברחבי העולם להפסיק את האלימות, לכבד, להגן על רכוש, להגן על חייהם של דיפלומטים חפים מפשע המשרתים את מדינותיהם מעבר לים." סקוט מק'קלן, דובר הבית הלבן אמר כי "אנו מחזיקים את סוריה באחריות להפגנות אלימות כאלה מכיוון שהן אינן מתרחשות ללא ידיעה ותמיכה מצד הממשלה".

שיקום היחסים

ב-27 בפברואר חזר שגריר דנמרק בסוריה, אולה אגברג מיקלסן לדמשק, שם קיים פגישה עם סגן שר החוץ הסורי, אחמד ארנוס. הם דנו כיצד לשפר את היחסים הדו-צדדיים באמצעות דיאלוג והבנה הדדית, והשר ארנוס הדגיש את הרצון של סוריה להמשיך בקשרים עם דנמרק. ממשלת סוריה אמרה כי היא תפצה על הנזקים שנגרמו בתקריות אלה לשגרירויות. עם זאת, עד פברואר 2007 דווח כי דנמרק לא קיבלה שום פיצוי מהממשלה הסורית בגין הנזק.

בינואר 2007 פינו אנשי השגרירות הדנית כולל השגריר את המדינה בעקבות חששות ביטחוניים.

יחסי תרבות

לממשלת דנמרק יש גם מכון דני שמוקם בבית אל אקווד בדמשק שנפתח בשנת 2000.

נציגויות דיפלומטיות

דנמרק מחזיקה בסוריה שגרירות בדמשק בלבד, אולם סוריה אינה מחזיקה בדנמרק אף נציגות דיפלומטית[1].

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

יחסי דנמרק–סוריה37829634Q5258062