נציגות דיפלומטית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

נציגות דיפלומטיות או נציגות זרות היא קבוצה של אנשים ממדינה מסוימת הנוסעים למדינה שותפה לה ומתיישבים בשטחה הריבוני ועוסקים בה במספר נושאים של שיתופי פעולה בין המדינות. בפועל, הביטוי שליחות דיפלומטית מציין בדרך כלל את שליחות התושבים, כלומר את השגרירות, שהיא המשרד הראשי של נציגים דיפלומטיים של מדינה במדינה אחרת, אך לא בהכרח, בדרך כלל בעיר הבירה של המדינה המקבלת. קונסוליות לעומת זאת, מדובר במשימות דיפלומטיות קטנות יותר הנמצאות בדרך כלל בערים הגדולות של המדינה המקבלת (לא בהכרח).

מינוח

למדינה עשויות להיות כמה סוגים שונים של משימות דיפלומטיות במדינה אחרת.

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – שגרירות
  • שגרירות היא משימה בשליחות דיפלומטית הממוקמת בדרך כלל בעיר הבירה של מדינה אחרת אשר מציעה מגוון רחב של שירותים, כולל שירותים קונסולריים. בהתאם לכך, השגריר, שהוא המנהל של השגרירות, הוא בעל הדרגה הגבוהה ביותר של נציג דיפלומטי. קיום שגרירות מהווה הכרה מלאה במדינה המארחת.
  • משלחת קבועה היא משימה בשליחות דיפלומטית לארגון בינלאומי גדול.
  • קונסוליה כללית היא משימה בשליחות דיפלומטית הממוקמת בעיר גדולה, בדרך כלל, למעט עיר הבירה, אשר מספקת מגוון רחב של שירותים קונסולריים.
Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – קונסוליה
  • קונסוליה היא משימה בשליחות דיפלומטית כי היא דומה לקונסוליה כללית, אבל לא מספקת מספר רחב של שירותים כמוה. בראש הקונסוליה עומד הקונסול. כאשר הקונסוליה מספקת את כל השירותים שמספקת שגרירות, כולל שירותים קונסולריים מלאים, היא תיקרא קונסוליה כללית והעומד בראשה יהיה קונסול כללי.
Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – צירות
  • צירות היה נציגות דיפלומטית אשר נמצאת בהיררכיה בדרגה נמוכה יותר מאשר שגרירות. בראשה עומד נציג דיפלומטי בדרג ציר (באנגלית: Minister או Envoy). ציר העומד בראש צירות מכונה "שליח מיוחד וציר מוסמך" (באנגלית: Envoy Extraordinary and Minister Plenipotentiary) והוא מגיש כתב האמנה לראש המדינה שאליה נשלח.
  • קונסוליה בראשות קונסול של כבוד היא משימה בשליחות דיפלומטית בראשות קונסול של כבוד אשר מספק מגוון מצומצם בלבד של שירותים.[1]

חברי המשימה הדיפלומטית יכולים להתגורר בתוך בניין הנציגות או מחוצה לו, ובתי המגורים הפרטיים שלהם נהנים מאותן הזכויות כמו הנציגות של המשימה בכל הנוגע לפגיעות והגנה.

קונסוליה דומה, אך לא זהה למשרות דיפלומטיות, אך עם דגש על התמודדות עם אנשים ועסקים פרטיים, כפי שהוגדר על ידי אמנת וינה בדבר יחסים קונסולריים. קונסוליה או קונסוליה כללית הם בדרך כלל נציגה של השגרירות באזורים מחוץ לעיר הבירה. למשל, לפיליפינים שגרירות הפיליפינים בוושינגטון הבירה, אך היא גם מפעילה שבע קונסוליות כלליות וארבע קונסוליות נוספות במקומות אחרים בארצות הברית. האחראי על קונסוליה או קונסוליה כללית מכונה קונסול או קונסול כללי, בהתאמה.

במקרים של מחלוקת, מקובל שמדינה תכתוב את כתב האמנה כאות למורת רוחה. זהו צעד פחות דרסטי מחיתוך יחסים דיפלומטיים לחלוטין, והמשימה עדיין ממשיכה לפעול פחות או יותר בדרך כלל, אבל זה עכשיו יהיה בראשות ממונה על היחסים (בדרך כלל מספר שתיים בשגרירות הסגן) להם סמכויות מוגבלות.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא נציגות דיפלומטית בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0