אידיוסינקרטיה
אידיוסינקרטיה (באנגלית: Idiosyncrasy) היא תכונה יוצאת דופן של אדם או הרגל מוזר.[1] המונח משמש לעיתים קרובות כדי לבטא אקסצנטריות או מוזרות אך יכול להתייחס גם לתגובות יוצאות דופן לתרופות,[2][3] לסימפטומים ייחודיים למחלות שונות שאינם נראים אצל חולים אחרים, ועוד. אידיוסינקרטיה יכולה לבוא לילדי ביטוי בתחושת אי נוחות מריחות מסוימות, מצבעים ועוד הייחודיים לאותו אדם.[4]
ברפואה
אף על פי שהוא נחשב מיושן, המונח עדיין משמש בהתייחסות לרגישות החריגה (מולדת או נרכשת) של הנבדק לחלבונים מסוימים, מזונות, תרופות, חומרים שונים שאצל רוב האנשים אינם גורמים לתגובה מזיקה כלשהי. אידיוסינקרטיה היא רק אי סבילות ואין לבלבל אותה עם אלרגיה, מכיוון שאלרגיה היא תגובה ספציפית לאנשים מסוימים, המאופיינת ברגישות או אי סבילות לכמה תרופות, מזונות, ריחות. רגישות לסוג מזון, תרופות או גורם אחר אצל אדם מסוים. זהו מאפיין אישי הקשור למוח, או היווצרות פיזיולוגית או פסיכולוגית.
פרמקולוגיה
מתייחסת לתגובה חריגה או מוזרה או רגישות יתר לתרופה ללא מגע ישיר. אידיוסינקרטיה שונה מאלרגיות בכך שהיא יכולה להתפתח גם לאחר המגע הראשון עם חומר גירוי. גורמים פיזיים רבים מעוררים אידיוסינקרטיה – התבודדות, התקררות, טראומה. זמן קצר לאחר מגע עם החומר המגרה מופיע כאב ראש, הטמפרטורה עולה, לפעמים נוצרת תסיסה נפשית, הפרעות בתפקוד אברי העיכול ( בחילות, הקאות, שלשול), נשימה (קוצר נשימה, נזלת וכו'), בצקות. עור וריריות, אורטיקריה. תופעות אלו, הנגרמות על ידי הפרעות במחזור הדם, חדירות מוגברת של כלי הדם, התכווצויות של שרירים חלקים, נעלמות בדרך כלל מהר, אך לעיתים נמשכות מספר ימים. התגובה המועברת אינה יוצרת ירידה ברמת הרגישות לפעולה החוזרת של הסוכן.
פסיכיאטריה
בפסיכיאטריה, המונח מציין מצב נפשי ספציפי וייחודי של המטופל, מלווה לרוב בנטייה. בפסיכואנליזה וניתוח התנהגותי, הוא משמש לאופן הסובייקטיבי שבו אדם מסוים מקיים אינטראקציה, שזיכרונות ממנו עלולים לגרום לנוסטלגיה אצל אדם אחד או גועל אצל אחר. אידיוסינקרטיה נפשית מתייחסת לדחייה כלפי אובייקטים או אנשים בסביבה.
הפרעות בחשיבה המופשטת
חשיבה אידיוסינקרטית – החשיבה מהסוג הזה מיועדת לא רק לחושב, אלא גם לאחרים. לשם כך נדרש שטח רחב של הסכמה בנוגע לצורת החשיבה. דבר זה בא לידי ביטוי בכך שהמילים חייבות להיות משותפות, וגם השימוש במבנה המשפט והדקדוק חייבים לגלות חפיפה רבה. בעקבות זאת, בצורת חשיבה אידיוסינקרטית מופיעה לעיתים הפרעה קשה ביכולת של החשוב להעביר את החשיבה לזולת.
אידיוסינקרטיה באוטיזם
אחד המאפיינים של אוטיזם על פי ה DSM5 הוא בעיות בתקשורת. דיבור אידיוסינקרטי הוא שימוש באוצר מילים המובן רק לאדם עצמו או לשותפים לעולמו. מאפיינים נוספים הם אקולליה, דיבור חזרתי, שפה מטאפורית, החלפת שמות גוף, ועוד.[5][6]
סמלים
ניתן להחיל את המונח אידיוסינקרטיה גם על סמלים. לפיכך, סמל אידיוסינקרטי הוא סמל שיכול להיות בעל משמעות לאדם אחד ובעל משמעות אחר לגמרי לאדם אחר. לדוגמה, חרב יכולה להיות מלחמה עבור מישהו ואבירות עבור מישהו אחר.
פילוסופיה
בפילוסופיה, אידיוסינקרטיה פירושה קבוצה של מאפיינים ותכונות אופי של כל פרט, המייצגת אותו כאדם שניחן בתודעה, המגדירה את האונטולוגיה שלו.
בלשנות
המונח אידיוסינקרטיה משמש גם בבלשנות. באנגלית, לדוגמה שור מקבל את המילה ox, ואילו הבשר שלו במילה בק, עובדה המייצגת אידיוסינקרטיה לשונית.
הערות שוליים
- ^ "Idiosyncrasy". Cambridge Dictionaries Online. ארכיון מ-28 באוקטובר 2011. נבדק ב-26 באוקטובר 2011.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ פגיעה כבדית כתוצאה משימוש בתרופות בקרב ילדים – Drug induced hepatotoxicity in children – ויקירפואה, באתר wikirefua.org.il
- ^ אלרגיה לתרופות, באתר www.allergy-center.co.il
- ^ הערך Idiosyncrasy במהדורה האחת-עשרה של אנציקלופדיה בריטניקה בוויקיטקסט
- ^ אבחון אוטיזם עפ"י DSM-5, באתר אבני דרך לחיים, 2017-05-11
- ^ סימפטומים של אוטיזם, באתר www.shamir.org
36621215אידיוסינקרטיה