מרכז מפנה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מרכז מִפְנֶה בראש פינה מתמחה בטיפול בתינוקות בסיכון אשר אובחנו אצלם סימנים מוקדמים של אוטיזם, בטווח הגילאים שבין שישה חודשים לשנתיים. שלב הטיפול הראשוני נמשך שלושה שבועות רצופים, שבעה ימים בשבוע, שבו התינוק שוהה עם בני משפחתו במרכז, ועובר טיפול רציף על ידי מגוון של אנשי מקצוע, במשך מרבית שעות הערוּת. הגישה הטיפולית שהתפתחה במרכז, נשענת על גמישות המוח בטווח גילאים זה, ועל היכולת ליצור שינויים מהותיים ביכולותיו ההיקשרותיים של התינוק על ידי טיפול אינטנסיבי ומקיף, המספק גרייה מבוקרת של אלמנטים התפתחותיים במערכות הפיזיות-סנסוריות-רגשיות וקוגניטיביות, כחלק קריטי בהתפתחות המוח,[1] נחשבת לייחודית בעולם הטיפול באוטיזם.[2][3][4][5]

גישת מפנה לטיפול באוטיזם בינקות

גישת מפנה מתבססת על גמישותו המיוחדת של המוח בגיל הינקות.[1] על כן הטיפול יכול להתחיל החל מהגיל המוקדם של שישה חודשים, ועד גיל שנתיים. כדי לגרות את המוח לשינויים מקיפים נדרשת עבודה אינטנסיבית, רציפה ומקיפה; לשם כך הטיפול במסגרת גישת מפנה מתחיל בשלושה שבועות של טיפול מלא ורציף, כאשר כל המשפחה שוהה עם התינוק במרכז מפנה שבראש פינה. לאחר שלושה שבועות אלה ישנו טיפול המשך, לרוב בבית המשפחה; טיפול זה נמשך שנים. היעילות של שלושה שבועות אינטנסיביים בגיל הינקות נשענת על ההבנה שמוחו הגמיש של התינוק מתאים את עצמו לתנאים החדשים, וכך עשוי להתגבר באופן מלא על בעיית התקשורת.

העבודה עם התינוק בטרם מוחו מתעצב לחלוטין מאפשרת לשפר את יכולתו להתמודד עם העולם ועם עודף הגירויים המתקבלים ממנו, כך שהוא יכול לפתח יכולת תקשורתית תקינה עם העולם והסובבים אותו. למעשה מדובר בצמצום התגובה הקשה של האוטיסט לגירוי היתר שהוא נחשף לו, בתקופה הקריטית של עיצוב המוח; ובכך מניעת ההחרפה של בעיית התקשורת, ובמקרים רבים מניעתה לחלוטין.[3]

בהתבסס על ההנחה שההורים הם המשאב העיקרי לסיפוק הצרכים של ילדיהם ובעלי יכולת לקדם את התפתחות ילדיהם במהלך השלבים המוקדמים והמשמעותיים של הינקות, מקיפה התוכנית את המשפחה הגרעינית כולה. התוכנית כוללת תצפית במרכיבים ההתפתחותיים של התינוק ומשמעותם, עבודה עם הורים באמצעות משובים אישיים, זוגיים ומשפחתיים. ההורים מעורבים באופן מלא ומקבלים הכשרה רלוונטית לתהליכים הטיפוליים של ילדיהם על מנת להמשיך וליישמם בחיי היום יום שלהם. התוכנית אף כוללת עבודה עם האחאים, והתייחסות מיוחדת למצבם הרגיש על רקע היחס המוקדש לילד המאובחן כאוטיסט, בהתאם לצרכים המיוחדים של כל משפחה.

הגישה הטיפולית הוליסטית ומשלבת היבטים רפואיים, ביולוגים, פסיכולוגים-חברתיים וסביבתיים. התוכנית הטיפולית, שפותחה במרכז מפנה, מתמקדת בכל המרכיבים ההתפתחותיים של התינוק - פיזיים, תחושתיים, מוטוריים, רגשיים וקוגניטיביים. הטיפול נערך באמצעות משחק הדדי, במטרה לעודד את התינוק לפיתוח יחסים הדדיים ובריאים עם סביבתו.

הצוות הטיפולי כולל מומחים בתחומי הרפואה, פסיכולוגיה, פסיכותרפיה, טיפול משפחתי, והתפתחות בגיל הרך, שעוברים בנוסף הכשרה על פי גישת מפנה.

מעקב אחר הילדים שעברו טיפול במרכז, שנערך על ידי מרכז שניידר לרפואת ילדים בישראל, העריך התקדמות כמעט בכל הפרמטרים כבר מיד לאחר שלושת השבועות האינטנסיביים של הטיפול, וכן במעקב לאחר חצי שנה.[6] 88% מהתינוקות המטופלים במרכז השתלבו בבגרותם באופן מלא במסגרות רגילות.[7]

הגישה נלמדת במסגרת תוכנית דו-שנתית ללימודי המשך בשיתוף בית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטת בר-אילן, הכוללת לימודים אקדמיים באוניברסיטה ועבודה טיפולית עם פעוטות המאובחנים בספקטרום האוטיזם ובני משפחותיהם במסגרת המרכז.[7]

בעולם הוקמו מספר מרכזים המטפלים בגישת מפנה (בנוסף למרכז הישראלי בראש פינה): הראשון הוקם בשנת 2010, במסגרת חגיגות 550 שנה לאוניברסיטת בזל, במחלקה הפסיכיאטרית בבית החולים האוניברסיטאי בבזל שבשווייץ.[8][9] מרכז נוסף הוקם באנגליה,[10][11] בארצות הברית וברומניה.[4]

על המרכז

המרכז הוקם בשנת 1987 על ידי ד"ר חנה אלונים, שפיתחה את גישת מפנה. גישת מפנה הייתה הראשונה בעולם[דרוש מקור] שהפנתה את הזרקור לאיתור סימני אוטיזם בינקות, ולצורך לטפל בהם כבר בשלב זה; בתקופה שבה אוטיזם כלל לא אובחן לפני גיל חמש. בהסתמך על גמישותו המופלאה של המוח בגיל הינקות, ניתן לשפר או אף לבטל לחלוטין את הנטייה לאוטיזם.

העבודה עם התינוקות במרכז נחשבת לייחודית, ולטיפול מגיעות משפחות מכל העולם.[12][13]

מרכז מפנה הוא עמותה ללא כוונת רווח, ומתחייב לטפל במשפחות ישראליות ללא תלות במצבם הסוציו-אקונומי, תוך התבססות במקרים המתאימים על תרומות שמכסות את עלות הטיפול, בהתאם לצורך.[14] בנוסף, המרכז מעניק שירות של תמיכה וייעוץ טלפוני להורים החושדים כי לתינוקם יש בעיית תקשורת, ללא עלות - גם זמן קצר לאחר הלידה, בשלב החשדות הראשוניים (גם בשלב שבו עוד לא ניתן להפנות את התינוק לאבחון מסודר, לפני גיל שלושה חודשים).

במרכז מפנה פותח ב-2004 הכלי ©EPASSI לאיתור מוקדם של פרה-אוטיזם בקרב תינוקות.[15]

בית מפנה

בית מפנה נבנה בשנים 1936–1938, כחלק מהמושבה היהודית הראשונה - גיא אוני, ונותר נטוש במשך שנים רבות. מועצת ראש פינה בראשותו של אהרון ברנזון, המליצה על מסירת המבנה לטובת עמותת מפנה, והוא הוחכר לעמותה על ידי מינהל מקרקעי ישראל. שיפוץ המתחם נערך בסוף שנות התשעים, בסיוע "קרן מפנה שווייץ" וד"ר רוברט טאוסקי, בשיתוף עם "קרן ריץ". מאז משמש הבניין כמרכז לפעילותה של עמותת מפנה.

לקריאה נוספת

  • Hanna A. Alonim, „Early Signs of Autism in First Year of Life: Identification of Key Factors Using Artificial Neural Networks”. IMFAR, US (2014).
  • Hanna A. Alonim, „Origin of the Self, and Pathways to Autism”. Journal of Infant, Child and Adolescent Psychotherapy, 13, pp. 270-279.
  • Routledge, Taylor & Francis Group, LLC (2013). „Commentary on „The Protest of 6-month-Old Girl”. Journal of Infant, Child and Adolescent Psychotherapy, 12, 1-8.
  • Routledge, Taylor & Francis Group, LLC. (2013). „Early signs of autism in infants”. Israeli Journal of Pediatrics. 76. (2011).
  • Hanna A. Alonim, „Signs of autism in infants: Recognition and early intervention”. London: Karnac Books, ISBN.: 9781855754867. (Chapter 7). (2007).
  • Hanna A. Alonim, „The Mifne Method”, Journal of Child & Adolescence Mental Health. 16(1,) 39-43. (2004).

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 נורמן דוידג', המוח הגמיש: סיפורים מקו החזית של חקר המוח, כתר, 2009, עמ' 52–54, 61–63, 84–91
  2. ^ admin, Mifne Intervention Program, Mifne USA (באנגלית)
  3. ^ 3.0 3.1 The Mifne Centre – Transforming Autism (באנגלית)
  4. ^ 4.0 4.1 Un nou tratament pentru autism: terapia Mifne, o metodă unică în lume, descoperită de o doctoriță israeliană cu origini românești | Psihologie, Avantaje.ro - De 20 de ani pretuieste femei ca tine, ‏2018-09-01 (באנגלית)
  5. ^ TEDx Talks, The beautiful reality of autism | Guy Shahar | TEDxWandsworth, נבדק ב-2019-02-04
  6. ^ Hanna Alonim, The Mifne Method — ISRAEL. Early intervention in the treatment of autism/PDD: A therapeutic programme for the nuclear family and their child, Journal of Child & Adolescent Mental Health 16 (1), 2004, עמ' 39-43
  7. ^ 7.0 7.1 בית הספר לעבודה סוציאלית :: היחידה ללימודי המשך, באתר www.biu.ac.il (ארכיון)
  8. ^ שיטת טיפול ישראלית לאוטיזם גם בשוויץ, באתר nrg מעריב, ‏16 במרץ 2010
  9. ^ תומר ולמר, הכרה בינלאומית לטיפול ישראלי באוטיזם, באתר nrg, ‏1 בנובמבר 2009
  10. ^ Our Purpose – Transforming Autism (באנגלית)
  11. ^ Mifne Clinic UK - simonhumphreys.co.uk, www.simonhumphreys.co.uk (ארכיון)
  12. ^ אילנה מסר, לראשונה בישראל: מרפאה לאבחון אוטיזם מגיל 3 חודשים, באתר ynet, ‏20.06.04
  13. ^ TEDx Talks, The beautiful reality of autism | Guy Shahar | TEDxWandsworth, נבדק ב-2019-01-31
  14. ^ קרן מפנה שוויץ, באתר מרכז מפנה
  15. ^ תקצירי הרצאות בכנס משותף של מרכז מפנה ואוניברסיטת בר-אילן, 17 באוקטובר 2017
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
מרכז מפנה29651269