תל מור
תֵּל מוֹר הוא תל ארכאולוגי קדום השוכן על הגדה הצפונית של נחל לכיש, על דרך הים הקדומה, כק"מ אחד לפני שפכו אל הים ובסמוך ל"תעשיות עורף נמל אשדוד". התל שוכן קרוב מאד לדרך הים הקדומה, והוא נקרא גם בשם תל אל-אח'דר, שפירושו בערבית "התל הירוק". שטח התל כ-6 דונם, גובהו 17 מטר מעל סביבתו ו-25 מטר מעל פני הים. התל משולט ויש בו שבילים ומדרגות.
התל נחפר בין השנים 1960-1959 (בעת הקמת נמל אשדוד) על ידי משלחת של אגף העתיקות בראשותו של משה דותן ובהשתתפות עמנואל דונאייבסקי וש' מוסקוביץ. באתר התגלו 12 שכבות ארכאולוגיות על פי עומק של 7 מטר. השכבה העמוקה ביותר (שכבה 12) היא מסוף תקופת הברונזה המאוחרת, והשכבה המאוחרת ביותר מהתקופה ההלניסטית. שמונה השכבות העליונות (שטח A) שהשתרעו על פני שטח של כ-100 מ"ר נחפרו כמעט בשלמותן, 4 השכבות התחתונות (שטח B) רק בחלקן.[1]
מממצאים שנתגלו בתל עולה כי תושבי העיר התפרנסו בעיקר מן הנמל שבמוצא הנחל האיתן של נחל לכיש, אשר היה בשליטת עיר הממלכה אשדוד הפלשתית, ולכן ניתן להסיק כי תל מור היה עיר הנמל של אשדוד. במדרון המזרחי של התל ישנם שרידי מצודה שנהרסה במאה ה-13 לפנה"ס, והחוקרים משערים כי נהרסה על ידי בני ישראל בעת כיבוש הארץ ויישובהּ. כמו כן נחשף מתקן להפקת צבעי הארגמן מחלזונות. בסמוך לגבעה נמצאה באר מים ובתוכה אלפי חלזונות אשר שימשו להפקת צבע הארגמן. בראש התל נמצאת באר בעומק של 22 מטר וקוטרה 1.5 מ´ לערך, ובמחצית עומקה קיים נקיק החצוב בצורה אופקית לכיוון מערב. נראה כי הנקיק שימש כתעלת מילוט לתושבי התל.
|
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ משה דותן, תל מור, האנציקלופדיה החדשה לחפירות ארכאולוגיות בארץ ישראל, כרך 3, עמ' 922
22477937תל מור