תחנת הרכבת נשר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
תחנות עתידיות של רכבת ישראל
תחנת הרכבת נשר
מידע על הבנייה
חנוכת התחנה לא ידוע
מיקום
מיקום מתחם הקניות "מבנה תל חנן", ליד כביש 752, נשר
קואורדינטות 32°46′45″N 35°02′29″E / 32.779269°N 35.041426°E / 32.779269; 35.041426
מידע על התחנה
שירות רכבות חיפה, בית שאן, עתלית, עפולה
(למפת חיפה רגילה)
 
תחנת הרכבת נשר
תחנת הרכבת נשר
למידע מקיף על רכבת ישראל עיינו גם בפורטל רכבת ישראל

תחנת הרכבת נשר היא תחנת נוסעים מתוכננת של רכבת ישראל במסילת העמק העתידה לשרת את העיר נשר. התחנה תמוקם מאחורי מתחם הקניות "מבנה תל חנן" בדרך בר יהודה. מצב הפרויקט הנוכחי הוא הקפאה ואין תאריך יעד כלשהו לתכנון או לבניית התחנה.

באוקטובר 2018 החלה להיבנות תחנת רכבת תפעולית נשר ומבנה שליטה ובקרה באזור גשר של הרכבת סמוך לתחנת הדלק תפוז.

היסטוריה

תקופת רכבת העמק

שרידי תחנת הקילומטר ה-4.5. מבנה זה שימש כמגורי פועלי התחנה
מתקן ששימש כתחנת מסוף לקרונית מכלית שהעבירה מזוט ברכבת מבתי הזיקוק למילוי במכלי המזוט של המפעל, המזוט שימש כחומר בעירה להדלקת הכבשנים

בתקופת רכבת העמק נמצאו מספר תחנות ונקודות עצירה בתחומה של העיר נשר[1].

  • תחנת הקילומטר ה-4.5 - או בעברית "תחנת המחצבה", בערבית "חוואסה", תחנה קטנה זו נבנתה כקילומטר ממזרח לצומת הצ'ק פוסט בסמוך לכפר הקטן חוואסה במרחק 4.621 קילומטרים מתחנת חיפה מזרח ומכאן נובע הכינוי שעיגל את הנתונים. התחנה הזו הוקמה כדי לתת שירות למרכז מחסני הצבא הבריטי שהיו שם ולכן מבנה מגורי המסילאים הוא המבנה היחידי בה. התחנה לא נועדה לשירות הציבור, אולם רבים השתמשו בה, לרווחתם של הקונדוקטורים שעשו פה כסף קל. כיום ניצב במקום מבנה האבן בסמוך לשרידי הפסים, אשר שימש בעבר כמגורי הפועלים בתחנה.
  • תחנת בלד א-שייח' (היום תל חנן) - התחנה השנייה של רכבת העמק נבנתה בשנת 1904 כשם הכפר הערבי הסמוך. הייתה תחנת חניה בלבד עם מבנה בנוי מלבני סיליקט. ערביי המקום נודעו בהתנכלויות החוזרות ונשנות לתנועת הרכבות. בשנת 1913 חנכו הטורקים שלוחה שתחילתה בבלד א-שיח וסופה בעיר עכו. שלוחה זו פורקה במהלך מלחמת העולם הראשונה ונבנתה מחדש לאחריה על ידי השלטון הבריטי, כאשר השלוחה חוברה אז לנקודה מערבית יותר במסילה, נקודה קרובה יותר לחיפה (בתוואי המסילה הפעיל גם כיום כחלק ממסילת החוף). במהלך השנים הומרה שלוחה זו מרוחב צר לרוחב תקני.
  • תחנת נשר - היישוב - בעברית "נשר" בערבית "זיתון-אל-באסאטין", שימשה כחניה, במקום היה מבנה מלבני סיליקט.
  • תחנת נשר - המפעל - בעברית "נשר" בערבית "אל-יג'ור". הוקמה כתחנת שירות למפעל. תחנה זו הוקמה בשנת 1922 לטובת שינוע המלט המיוצר במפעל "נשר" לחיפה. התחנה שימשה לטעינת ופריקת סחורות בלבד, ולמעט קומץ עובדי המפעל לא שימשה להסעת נוסעים. התחנה נפתחה לאחר שהמהנדסים הבריטים הוסיפו פס שלישי לפסי מסילת העמק הקיימים וכך הפכה את המסילה לדו שימושית. הרחבת המסילה עד לתחנת נשר איפשרה חיבור קטע זה לרשת הרכבות הארצית. המיוחדות בתחנה זו הייתה שהקטרים לא נכנסו לתחום המפעל אלא הביאו את הקרונות עד הכניסה למפעל ומשם נמשכו הקרונות פנימה באמצעות כבלים שהפעלתם הייתה מהתחנה בהתאם לצורך. לתוך המפעל נכנסו שתי שלוחות, האחת לצורך פריקת מזוט שהמפעל נזקק לו לצורך הפעלת המכונות והשנייה לצורך העמסת התוצרת, שקי מלט "פורטלנט צמנט", וכך גם בשליפת הקרונות החוצה, באמצעות הכבלים בלבד.

חידוש הקו

במסגרת תוכנית החומש של רכבת ישראל הוחלט להקים מחדש את קו רכבת העמק מחיפה לבית שאן. התוכנית, בהסתייגויות מסוימות, אושרה בידי ועדות התכנון לקראת סוף 2005 והייתה אמורה להיבנות בין השנים 20052008[2], אך בפועל עבודות הסלילה בקו החדש-ישן התעכבו בשל מחלוקות על הכדאיות הכלכלית של הקו ובשל עדיפויות קודמות לתקציב[3][4].

בשנת 2010 החליטה ממשלת ישראל על הקמתה של מסילת העמק, כחלק ממיזם "נתיבי ישראל", שנועד לקצר זמני נסיעה בין מרכז המדינה לפריפריה. החלטת ממשלה קבעה שמימוש המיזם, בנוסף לסלילתה של מסילת עכו - כרמיאל יתחיל במהלך שנת 2011 ויבוצע על ידי נתיבי ישראל - החברה הלאומית לתשתיות תחבורה, שעד אז עסקה בהקמת רשת הכבישים הבינעירונית בלבד, ולא על ידי רכבת ישראל, כפי שהיה עד אז. במרץ 2016 הסתיימה הנחת פסי המסילה[5]. כלל העבודות של קו הרכבת הושלמו עד קיץ 2016, והקו המחודש הופעל ב-16 באוקטובר 2016[6].

ביחס למסלול ההיסטורי של המסילה, בחלקה המערבי בין גשר פז למחלף יגור עוברת המסילה מעט מצפון לתוואי המקורי (שעבר דרך צומת הצ'ק פוסט). בין מחלף יגור לצומת העמקים עוברת המסילה בתוואי כמעט זהה לתוואי המקורי.

הקמת התחנה

במסגרת תוכנית מסילת העמק תוכננה תחנה גם בנשר, אך עקב סיבות תקציביות ומחלוקת על מיקום התחנה בניית התחנה לא מקודמת[7]. מתכנני מסילת העמק טוענו כי המיקום היחיד שהתאים לתחנה, לאור תוואי המסילה, נמצא מצפון למתחם הקניות "מבנה תל חנן" בדרך בר יהודה, באזור התעשייה והמסחר של נשר. מנגד, עיריית נשר טוענת כי היא מתנגדת לבניית התחנה במקום זה, כיוון שהיא רחוקה מדרך השלום, המתוכננת להיות מרכז העסקים הראשי (המע"ר) של העיר, ולא נגישה מספיק להולכי רגל ותחבורה ציבורית[8].

ראו גם

הערות שוליים

  1. ^ מרדכי נאור, בחזרה לרכבת העמק, הוצאת ספריית יהודה דקל, המועצה לשימור אתרי מורשת בישראל, 2009
  2. ^ רכבת ישראל החלה בתכנון רכבת העמק
  3. ^ דיווח על תוכנית העבודה והפיתוח של רכבת ישראל - 14 בנובמבר 2006
  4. ^ [1] דיווח רכבת ישראל - 16 ביולי 2007
  5. ^ אתר למנויים בלבד אורן דורי, הירדנים מחכים לרכבת העמק: תאפשר הובלת מטענים מעמאן לנמל חיפה, באתר TheMarker‏, 9 במרץ 2016
  6. ^ "אתר משרד התחבורה". אורכב מ-המקור ב-2016-03-04. נבדק ב-2016-10-05.
  7. ^ מדוע רכבת העמק תעבור בנשר אך לא תעצור בה - באתר מדלן
  8. ^ דרך השלום צפויה להפוך לשדרה ותהיה מרכז העיר של נשר
קו הרכבת בית שאןעתלית (קו העמק)
עתליתחיפה – חוף הכרמלחיפה – בת גליםחיפה מרכז – השמונהמרכזית המפרץיקנעם – כפר יהושעמגדל העמק – כפר ברוךעפולהבית שאן
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

תחנת הרכבת נשר32379220Q28801864