רבי יואל שוורץ

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי יואל שוורץ
הרב יואל שוורץ
הרב יואל שוורץ
לידה ט"ז בתשרי ה'ת"ש
פלשתינה (א"י)
פטירה י"ב באלול ה'תשפ"ב (בגיל 82)
השתייכות יהדות חרדית

הרב יואל שוורץ (ט"ז בתשרי ה'ת"ש, 29 בספטמבר 1939 - י"ב באלול ה'תשפ"ב, 8 בספטמבר 2022) היה רב ראש ישיבה ואיש חינוך חרדי ומחבר ספרים.

ביוגרפיה

הרב שוורץ באפריל 2012

נולד בארץ ישראל, בנם היחיד של אהרן ולאה שוורץ, ילידי הונגריה שהתיישבו בירושלים.

בישיבה קטנה למד בישיבת קול תורה אצל הגרש"ז אויערבך, בפרט קיבל הרבה מרבי גדליה אייזמן, שהשפיע עליו להישאר בעולמה של תורה ולהחזיק בזה את העולם ולא ללכת לצבא, כפי שהיה מקובל אז אצל רוב הציבור[1]. בישיבה גדולה למד ארבע שנים בישיבת פוניבז', שם היה מתלמידיו של רבי יחזקאל לוינשטיין ואף כתב ספר אודותיו. בין האירוסין לחתונה זכה להיות ממקימי ישיבת עזתה.

לאחר החתונה למד בישיבת מיר, ולאחר מספר שנים זכה ללמוד בחברותא עם רבי חיים שמואלביץ במשך שלוש שנים ואף קיבל ממנו סמיכה.

משרות רבניות

באלול תשכ"ז הקים הרב מרדכי אליפנט את ישיבת איתרי, מספר חדשים לאחר הקמתה ביקש מהרב שוורץ לבוא לכהן בה כמשגיח. הוא התלבט בדבר היות והיה רק בן 28 שנים ומדובר היה בישיבה גדולה, לאחר שרבותיו הרב איזמן והרב שמואלביץ עודדו אותו קיבל את התפקיד. בין תלמידיו מאותה תקופה: הרב יצחק מרדכי רובין, הרב שלום גלבר והרב יצחק גולדשטיין.

לאחר שהרב אליפנט הכניס את הרב בנימין זילבר להיות גם משגיח בישיבה, הוא הרגיש שהוא לא יכול לכהן לצד אדם גדול כזה ועזב את התפקיד. באותם שנים כיהן במשך תקופות קצרות כר"מ ומשגיח בישיבות עזתה נתיבות, אופקים, ראדין בנתניה, ולבסוף חזר לאיתרי.

בתקופה זו הוצע לו לעבור לכהן כמשגיח בישיבת קול תורה לצידו של ר' גדליה איזמן שכבר הרגיש שהוא חלש, אבל רבו ר' יחזקאל לוינשטיין סבר שלצד רבו הוא לא יצליח להתקדם.

באזור שנת תשל"ה הוקמה ישיבת דבר ירושלים אחת מהישיבות הראשונות לחוזרים בתשובה בראשות הרב ברוך הורוויץ והוא לימד בה מהקמתה ועד שנת תשפ"א. כהכרת טובה לישיבה קרא את ספריו בשם דבר ירושלים.

בתקופה זו מסר הרצאות ושיעורים בישיבות רבות ובכל ארגוני הקירוב. בהמשך היה רב בית הכנסת אהל בנימין ברחוב שטראוס בירושלים. לאחר שהתחבר לנח"ל החרדי הפסיקו להזמין אותו להרצאות, אז הציעו לו תלמידיו שיסריטו אותו ויעלו את שיעוריו ליוטיוב, שיעורים שזכו להרבה צפיות.

תפקידים ציבוריים

בשנת תשמ"א פירסם את הספר הראשון בנושא בדיקת תולעים במזון. בתקופה זו לא היה שום מידע על הנושא, ובשביל כך יצר קשר עם משרד הבריאות בישראל ובאנגליה בסיוע הרב פסח אליהו פאלק. הספר יצא עם תמונות בצבע שחור לבן. הרבנות הראשית הייתה שולחת אליו את המפעלים לקבל אישור לכשרות מתולעים[2].

בשנת תשמ"ט הצטרף והיה מחלוצי יצירת הפתרון של ירקות ללא תולעים בחברת חסלט (חסה - גלאט) עלי קטיף. הוא היה הרב שנתן הכשר למוצרים החדשים ובדק כל הזמן שהירק עומד בהגדרות ההלכתיות למוכרו כנקי מתועלים. בתחילת הדרך כאשר הרעיון היה בשלביו הראשוניים וכדי לקדמו, היה מוכר את התוצרת בחנות שבבעלותו 'סריגת יואל' [כיום 'יש כיסוי'] הממוקמת עד היום ברחוב מאה שערים בואכה כיכר השבת בירושלים.

מתחילת שנות התשעים הוא ליווה את קהילת "בני נח" שבארצות הברית מייסודו של הארכאולוג ונדל ג'ונס[3]. בשל פעילותו זו הוזמן בשנת 2010 לכינוס בין-דתי שנערך באיראן[4] אך סירב ולא השתתף. באותה שנה קיבל את פרס מוסקוביץ' לציונות.

הרב שוורץ היה אב בית דין בסנהדרין החדשה והוא ראה את תפקידה בעיקר כלפי לא-יהודים המבקשים לקבל על עצמם את שבע מצוות בני נח.

בסוף שנות התשעים היה מיוזמי הנח"ל החרדי עבור נוער חרדי שנפלט מעולם הישיבות, ועמד בראש העמותה המלווה אותו. בשל כך הוא עבר מסכת רדיפות מצד קנאים, ונאלץ לעקור מדירתו שבשכונת מאה שערים.

במכתב מיום ד' באב ה'תשס"א כתבו בד"צ העדה החרדית מכתב "חוות דעת ודעת תורה" במענה לפנייתו של הרב בן ציון מוצפי ובו קראו שלא להזמינו לדרשות, בעקבות פעילותו במסגרת הנח"ל החרדי. לדבריהם הרב שוורץ פעל באופן אקטיבי לגיוס בחורים לנח"ל. על המכתב חתומים רבי בנימין רבינוביץ, הרב משה שטרנבוך ורבי מאיר ברנדסדורפר.

ביולי 2013, בעקבות קידום החוק לגיוס בני ישיבות[5], פרש מתפקידו בנימוק שאינו רוצה ליטול חלק במלחמת תרבות; "ברגע שכופים זו מלחמה ובמלחמה צריך להתגונן"[6].

במרץ 2020 קרא לכל היהודים לעלות לארץ ישראל, בנימוק שמלבד החיוב מדין תורה לעלות כדברי הרמב"ן, זהו גם המקום הבטוח ביותר, גם לאור עליית האנטישמיות בארצות הברית ובעולם[7].

הרב שוורץ תמך באגודת קדושת ציון והשתתף דרך קבע ב"ועידות השנתיות" שהיא מקיימת ביום ירושלים.

נפטר בי"ב באלול ה'תשפ"ב, לאחר מחלה ממושכת.

ספריו

הרב שוורץ חיבר כ 300 חוברות וספרים בנושאים מגוונים, העוסקים בין היתר בהלכה, מחשבת ישראל, ביוגרפיות רבניות ונושאים אקטואליים. רוב הספרים יצאו בהוצאת דבר ירושלים. ונמצאים כיום באוצר החכמה ובהיברובוקס.

ספרו הראשון היה 'בן תורה וישיבה' ספר ההדרכה הראשון לבני ישיבות. ספר שנמכר באלפי עותקים וגם יצא לאור לאחר פטירתו במהדורה חדשה[8]. לאחר מכן הוציא עוד ספרים רבים בעיקר בנושאים שראה שאף אחד לא כתב עליהם.

לספריו הראשונים קיבל הסכמה מרבותיו - הגרש"ז אויערבך, הגר"ח שמואלביץ. וכן מהרב שלמה וולבה.

בשנת תשמ"ג הוציא ספר 'אור לעמים' על החשיבות והחובה ללמד את הגויים את שבע מצוות בני נח, שהם חייבים בהם. בספר הוא כתב ופרט את דיני השבע המצוות. לאחר כמה שנים הספר התגלגל לידי גוים שהתלהבו מהדבר ובאו לבקש מהרב שוורץ שילמד אותם את הדינים וההלכות. אותם בני נח תרגמו את הספר 'אור לעמים' למספר שפות: אנגלית, צרפתית, גרמנית, ספרדית, רוסית[9]. ובהמשך אף תרגם ערבי את הספר לערבית, בית ספר ערבי ישראלי קנה ספרים לחלק לתלמידים וכעבור זמן קצר המהדורה כולה אזלה[10].

החל משנת תש"ן החל לכתוב רבות על מאורעות התקופה, דרכו הייתה ללמוד מכל מאורע את הדבר שזה בא ללמד אותנו, בבחינת 'בינו שנות דור ודור' ועל כך כתב ספרים וחוברות רבים. בהמשך החל גם לכתוב הרבה על גימטריאות שרומזים על דברים בתקופה, דבר שרבים זלזלו בזה ולא ראו בזה ערך[11].

בשנותיו האחרונות ארגון אש"ל הוציא עלון חודשי בשם דבר חודש בחודשו עם דברי תורתו.

מספריו

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ מתוך החוברת חייו של עבד ה' עמוד כ"ו בהוצאת המשפחה.
  2. ^ חייו של עבד ה', עמ' פא
  3. ^ צופיה הירשפלד, נוח עם שבע מצוות, באתר ynet, 11 בינואר 2011
  4. ^ מנחם כץ, ‏רב חרדי הוזמן להיפגש עם נציגי הנשיא אחמדניג´אד, באתר כיכר השבת, 17 בפברואר 2010
    הרב יואל שוורץ: שום דבר כבר לא מבהיל אותי, באתר בחדרי חרדים, 18 בפברואר 2010
  5. ^ מוטי לוי‏, רב הנח"ל החרדי: חיילים צריכים לצאת מטקסים עם נשים, באתר וואלה!‏, 28 ביולי 2011
  6. ^ הגר"י שוורץ: פורש מהנח"ל. לא אטול חלק במלחמת תרבות, באתר בחדרי חרדים, 10 ביולי 2013; יואל קוריץ, הרב שוורץ: לא להתגייס לנח"ל • ב'נצח יהודה' תוקפים, באתר בחדרי חרדים, 2 ביוני 2013
  7. ^ בקשה לכל היהודים בארבע פינות העולם לעלות לארץ, יוטיוב
  8. ^ פ. שוורץ, חייו של עבד ה', עמ' סז
  9. ^ מסופר בשער הספר ואתם עדי באוצר החכמה. וכן ראו עולם החסידות גיליון 179 סיון תשס"ז.
  10. ^ ספר 'האמנת בני נח' באתר אוצר החכמה.
  11. ^ פ. שוורץ, חייו של עבד ה', עמ' עב
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

34640568יואל שוורץ