קילומטר אפס
קילומטר אפס (או אבן דרך אפס) הוא נקודת ייחוס למדידת מרחק בין ערים. מרחקים הנמדדים אל עיר מסוימת וממנה מחושבים על פי נקודה זו, שנמצאת בדרך כלל במרכז העיר (בניין העירייה או המועצה של אותה עיר, ובהיעדרו – בניין הדואר המרכזי) או באתר היסטורי חשוב. בדרכים המובילות אל עיר מסוימת, השלטים ואבני הדרך מציינים את המרחק אל אותה נקודת ייחוס. קילומטר אפס נהוג גם להגדיר עבור דרכים שאינן מובילות אל עיר מסוימת, כדי לציין נקודת ייחוס, שממנה נמדד המרחק הרשום על גבי אבני הדרך. במדינות מסוימות מוגדר אף קילומטר אפס (או אבן דרך אפס) כנקודת ייחוס למדינה כולה, ובדרך כלל הכוונה לקילומטר אפס של עיר הבירה. במדינות בהן לא משתמשים בשיטה המטרית, המונח המקובל הוא אבן מיל אפס, כגון בארצות הברית: Zero Milestone. נקודה זו יכולה גם להופיע ב"צומת מרכזי", "מחלף" או "כיכר מרכזית" הממוקמים בעיר הבירה שממנה יוצאים כמה רחובות מרכזיים הממשיכים בתור "דרכים מרכזיות" אל ערים אחרות. נקודה זו משמשת לעיתים גם בתור נקודת ציון עירונית.
אירופה
רומא
בשנת 20 לפנה"ס קבע אוגוסטוס קיסר את אבן דרך הזהב (מילריום אאוראום Miliarium Aureum) ברומא, כנקודת ייחוס למדידת מרחקים בכל הדרכים. האבן עמדה במקום המפגש של שלוש דרכים מרכזיות, הייתה בצורת גליל, שגובהו 2.5 מטרים וקוטרו 1.2 מטרים, מצופה ארד ועליו היו חקוקות שמות הערים המרכזיות באימפריה הרומית והמרחקים אליהם. בשנת 1835 בעת סלילת דרך חדשה, התגלה החלק התחתון של האבן, אך המיקום המקורי המדויק שלה איננו ידוע כיום. החלק התחתון של האבן מוצב כיום בפורום רומאנום, סמוך למקדש סטורנוס.
מדידת המרחקים של הדרכים המובילות אל רומא החל מהמאה ה-17 נקבעה בכל דרך אל חומת העיר הקרובה. כיום קילומטר אפס של רומא היא פסגת גבעת הקפיטולין - לא רחוק ממיקום אבן דרך הזהב המקורית.
פריז
בפריז, הכיכר שלפני החזית המערבית של קתדרלת נוטרדאם הייתה מרחב פתוח עוד מימי הביניים. בכיכר זו היה מתקיים שוק והיא היוותה את החלל הציבורי החשוב ביותר של פריז בעת זו. עד היום מצויה בכיכר נקודה בולטת בריצוף הכיכר ובה כוכב עשוי ארד, המכונה "נקודת האפס של צרפת" ("Point zéro") והיא המרכז הגאוגרפי הרשמי של פריז ושל צרפת כולה. נקודה זו שהייתה אבן המיל ההיסטורית מופיעה עד היום כנקודת ציון רשמית של מרכז העיר במפות. על פי אמונה עממית, כל מי שנעמד מעל נקודת האפס, בהכרח יחזור עוד לפריז בחייו.
בשנת 2000 נוסד בפריז איגוד בינלאומי של אומנים ויוצרים בתיאטרון ובעיתונות שנקרא קילומטר אפס (Kilometer Zero) - על שם הנקודה שלפני קתדרלת נוטרדאם.
מדריד
קילומטר אפס (בספרדית: Kilómetro cero) של מדריד ושל ספרד כולה - מצוין על גבי אבני הריצוף מול בניין בית הדואר (Casa del Reloj) בפוארטה דל סול (Puerta del Sol) - כיכר שער השמש, שהיא הכיכר המרכזית של העיר, ובעבר הייתה אחד השערים בחומה שהקיפה את מדריד במאה החמש עשרה. מכיכר זו יוצאים רחובות ושדרות לכל הכיוונים. בכל אחד מהרחובות האלה, מיספור הבתים מתחיל מהצד הקרוב יותר אל כיכר פוארטה דל סול. כך גם ביתר הרחובות במדריד.
בשנת 2000 הופק הסרט הספרדי קילומטר 0 (Km. 0). הדמויות בסרט נוהגות לקבוע נקודת מפגש באותו קילומטר אפס שבכיכר פוארטה דל סול.
לונדון
אבן לונדון (באנגלית: London Stone) היא אבן עתיקה, הנמצאת ברחוב קנון (Cannon Street) 111 בלונדון. מיוחסת לרומאים, שקבעו אותה כנקודת אפס לחישוב כל הדרכים בבריטניה[דרוש מקור]. על פי האגדה, האבן הייתה חלק ממזבח שנבנה על ידי הקונסול הרומי ברוטוס מטרויה, מייסד העיר לונדון. האבן נחשבת כבר מאות שנים כמרכז הסיטי, וסביבה נערכו עסקות. ג'ק קייד, שהנהיג מרד נגד המלך הנרי השישי בשנת 1450, הכה בחרבו על אבן זו, כאשר כוחותיו נכנסו ללונדון, והכריז על עצמו כשליט העיר. האבן הייתה במקור במרכז רחוב קנון, והייתה גדולה יותר מאשר היום. מאוחר יותר הועברה לקיר כנסיית סנט. סוויתין, שהופצצה מאוחר יותר במהלך הבליץ במלחמת העולם השנייה. כיום נמצאת האבן בחזית חנות למוצרי ספורט, מול תחנת רחוב קנון, בבניין שמתוכנן להיהרס, ואז תועבר האבן אל מוזיאון לונדון.
בבריטניה המודרנית, הנקודה המקובלת ביותר בנקודת האפס של לונדון היא כיכר טרפלגר, אך בעבר היו מדידות שהתייחסו לנקודות אחרות במרכז העיר: גשר וסטמינסטר, פינת הייד פארק / מארבל ארץ', או וייטצ'אפל.
בודפשט
קילומטר אפס של בודפשט ושל הונגריה - נמצא בכניסה למנהרה ליד גשר השלשלאות (Széchenyi lánchíd) בבודפשט. במקום מונומנט בגובה 3 מטרים העשוי אבן גיר בצורת הספרה 0. זהו גשר, המגשר בין שני רובעי העיר המרכזיים: רובע "בודה" ורובע "פשט". המונומנט נמצא בצד בודה, בגן על שם המהנדס הבריטי, שתכנן את הגשר. בעבר היה קילומטר אפס במקום אחר - במפתן הכניסה לארמון המלכותי של בודה, אך עם בניית גשר השלשלאות בשנת 1849 הועבר קילומטר אפס למקומו הנוכחי.
בוקרשט
קילומטר אפס של בוקרשט ושל רומניה כולה - נמצא לפני כנסיית ג'ורג' ה"קדוש" החדשה (Biserica Sfântul Gheorghe Nou) במרכז העיר. במקום מונומנט כדורי ועליו גלגל המזלות. המונומנט נעשה על ידי קונסטנטין ברסקי (Constantin Baraski) בשנת 1938.
מוסקבה
קילומטר אפס של מוסקבה נמצא לפני הקפלה שליד שער התחייה (ברוסית: Воскресенские ворота) הקרוי גם השער האיוורי (Иверские ворота). שער זה תוחם את הכיכר האדומה מצפון.[1]
ורשה
קילומטר אפס של ורשה הוא עמוד אבן הנמצא בהצטלבות שדירות ירושלים (Aleje Jerozolimskie) עם רחוב מרשלקובסקה (Ulica Marszałkowska), סמוך לארמון התרבות והמדע.[2]
קייב
קילומטר אפס של קייב ושל אוקראינה נמצא ב"כיכר העצמאות" מאידאן נזאלז'נוסטי (באוקראינית Майдан Незалежності). הכיכר נחשבת לכיכר הראשית של העיר, בסמוך לה ניצב בית הדואר המרכזי במדינה. במרכז הכיכר ניצב עמוד לבן הנושא גלובוס כחול וסביבו דמויות של יוני דואר במעופן. העמוד מסמל את נקודת האפס במדינה.
ברטיסלאבה
קילומטר אפס של ברטיסלאבה נמצא מתחת לשער מיכאל (Michalská brána) - השער היחידי שנותר מביצורי העיר העתיקה של ברטיסלאבה.
אמריקה
וושינגטון הבירה
אבן דרך אפס (באנגלית: Zero Milestone) של וושינגטון הבירה נמצאת דרומית לבית הלבן, בקצה הצפוני של האליפסה שבפארק הנשיא (President's Park). המונומנט עשוי מאבן גרניט בגובה של כ-1.2 מטרים, וכולל שושנת רוחות עשויה מארד בעלת 16 כיוונים. תוכנן על ידי הארכיטקט הורס פיזלי (Horace W. Peaslee). הנקודה נקבעה כנקודת האפס בשנת 1919 והמונומנט נחנך בשנת 1923. בעבר שימשה אבן דרך זו לכל הדרכים בארצות הברית, אך כיום משמשת אבן דרך זו לדרכים באזור וושינגטון הבירה בלבד. העתקים של אבן זו נמצאים בערים רבות בארצות הברית, ובכל עיר אבן זו משמשת אבן דרך אפס מקומית.
הוואנה
קילומטר אפס של הוואנה ושל קובה כולה - נמצא בבניין אל קפיטוליו (El Capitolio). בבניין זה שכן בעבר הקונגרס הקובני, וכיום שוכנת בו האקדמיה הקובנית למדעים. במרכז האולם המרכזי, על הרצפה בדיוק מתחת לכיפת האבן נמצא כוכב מתכת ובמרכזו העתק של יהלום 25 קרט (5 גרם). היהלום המקורי, המיוחס לצאר הרוסי ניקולאי השני, נמכר לממשלת קובה על ידי סוחר טורקי, אך נגנב בשנת 1946, והוחזר באופן מסתורי כעבור חודשיים לנשיא קובה רמון גראו סן מרטין. בשנת 1973 הוחלף היהלום המקורי בהעתק דומה לו.
בואנוס איירס
קילומטר אפס של בואנוס איירס ושל ארגנטינה כולה - הוא עמוד אבן, שנמצא לפני בניין קונגרס העם (Congreso de la Nación). הוקם על ידי האחים הפסלים חוזה ופיוואראנטי מאקסימום, ונחנך בשנת 1935 על ידי נשיא המדינה דאז אוגוסטין חוסטו.
מקסיקו סיטי
קילומטר אפס של מקסיקו סיטי ושל מקסיקו כולה - נמצא סמוך לקתדרלה העירונית (Catedral Metropolitana).
לה פאס
קילומטר אפס של לה פאס ושל בוליביה כולה - בכיכר המרכזית פלאזה מוריו (Plaza Murillo).
סנטיאגו (צ'ילה)
קילומטר אפס של סנטיאגו ושל צ'ילה כולה - בכיכר הארמאס (Plaza de Armas)
מונטווידאו
קילומטר אפס של מונטווידאו ושל אורוגוואי כולה - נמצא בכיכר קאחנצ'ה (Plaza de Cagancha).
פנמה סיטי
קילומטר אפס של פנמה סיטי ושל פנמה כולה - נמצא בגשר מרטין סוסה בשדרות סימון בוליבר.
אסיה
ירושלים
בתקופה הרומית ובתקופה הביזנטית, ואולי גם מאוחר יותר, ניצב עמוד ניצחון רומי ברחבה שמול שער שכם, וממנו מדדו את המרחק אל ערים אחרות. עמוד זה מופיע במפת מידבא. העמוד לא שרד, אולם שער שכם נקרא עד ימינו בערבית "באב אל-עמוד" (باب العمود).
החל מהמאה ה-20, קילומטר אפס של ירושלים נמצא ברחבה שמחוץ לפתח בחומה שעל יד שער יפו. הפתח בחומה נעשה בשנת 1898 לכבוד ביקורו של קיסר גרמניה וילהלם השני. בתקופת המנדט הבריטי הותקנה עמדה מוגבהת עליה עמד שוטר תנועה - ברחבה שמחוץ לפתח בחומה. העמדה עליה עמד השוטר נקבעה כנקודת האפס למדידת מרחקים אל ירושלים.[3] כיום אין כל ציון בשטח לנקודה זו.
דלהי
קילומטר אפס של דלהי נמצא בפתח אתר ההנצחה ראג' גאת לזכרו של מהטמה גנדי. לאחר הירצחו, גופתו נשרפה במקום זה ב-31 בינואר 1948.
טוקיו
קילומטר אפס של יפן (ביפנית: 日本国道路元標) - עבור כל הכבישים ביפן - נמצא באמצע גשר ניג'ובאשי בטוקיו. נקודת האפס עבור מסילות הרכבת בכל יפן, נמצאת בתחנת הרכבת המרכזית של טוקיו.
בייג'ינג
קילומטר אפס של סין - הוא תבליט פליז בצורת שושנת הרוחות, ברצפת כיכר טיין-אן-מן בצד הדרומי של שער זן-יאנג. הכנת התבליט הושלמה בשנת 2006.[4]
מנילה
קילומטר אפס של מנילה ושל כל הפיליפינים - נמצא באנדרטה לזכר ז'וזה ריזל (José Rizal) הנמצא בפארק ריזל במרכז העיר.
אפריקה
אדיס אבבה
קילומטר אפס של אתיופיה כולה - באנדרטת מנליק השני בכיכר מנליק השני באדיס אבבה.
סאוטה
קילומטר אפס של העיר האוטונומית הספרדית סאוטה נמצא במקום בו מתחיל חצי האי אלמינה, סמוך לחומות המלכותיות והחפיר של סאן פליפה (Murallas reales y foso de San Felipe).
ראו גם
לקריאה נוספת
- Millarium Aureum the 'Golden Milestone' - Milestonesweb.
- Zero Milestone Washington, D.C. - Richard F. Weingroff, U.S. Department of Transportation.
- Milestone Inventory & Photographic Collection Ceremonial and Zero Milestones - U.S. Route 40.
- London's heart of stone - BBC News.
- The London Stone - BBC.
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ The Zero Kilometer Mark, Moscow, Russia - Degree confluence project
- ^ "Kilometer zero stone", Warsaw, Poland - Radosław Botev
- ^ שעריי חומות העיר העתיקה בירושלים - SYT פורטל טיולים ומחנאות
- ^ China's Zero Milestone in Tian'anmen Square - The Beijing Organizing Committee for the Games of the XXIX Olympiad.
קילומטר אפס33628664Q329477