מצודת פראג
מצודת פראג (בצ'כית: Pražský hrad) היא טירה בפראג בה מלכי בוהמיה וקיסרי הקיסרות הרומית ה"קדושה" ומאוחר יותר נשיאי הרפובליקה של צ'כיה החזיקו לשכות ומשרדים. תכשיטי הכתר של מלכי בוהמיה נשמרים בה. מצודת פראג היא אחת הטירות הגדולות בעולם (ולפי ספר השיאים של גינס היא הטירה העתיקה הגדולה ביותר בעולם) עם אורך של 570 מטר ורוחב ממוצע של 130 מטר.
היסטוריה
ההיסטוריה של מצודת פראג מתחילה עוד מהמאה ה-9 לספירה (שנת 870). הבניין בעל הקיר הראשון היה כנסיית גבירתנו. בזיליקת ג'ורג' הקדוש ובזיליקת ויטוס ה"קדוש" נוסדה במחצית הראשונה של המאה ה-10. המנזר הראשון בבוהמיה נוסד בתוך המצודה, ליד כנסיית ג'ורג' הקדוש. ארמון רומנסקי הוקם במהלך המאה ה-12. במאה ה-14, תחת שלטונו של הקיסר קארל הרביעי נבנה הארמון המלכותי מחדש בסגנון גותי וביצורי המצודה חוזקו. במקום הרוטנדה והבזיליקה של ויטוס ה"קדוש" החלה בניית קתדרלה גותית (1344), שהושלמה רק שש מאות שנה לאחר מכן (1929).
בזמן מלחמות ההוסיטים ובעשורים שלאחר מכן, המצודה הייתה לא מיושבת. בשנת 1485 ולדיסלב השני, מלך בוהמיה החל לבנות מחדש את המצודה. אולם ולדיסלב הגדול (נבנה בידי Benedikt Rejt) נוסף לארמון המלכותי. בנוסף נבנו מגדלי הגנה חדשים בצד הצפוני של המצודה. ב-1541 נהרסו חלקים גדולים של המצודה בשרפה. תחת שלטון בית האבסבורג נוספו בניינים חדשים בסגנון הרנסאנס. הקיסר פרדיננד הראשון בנה את ארמון בלוודר, ארמון קיץ לאשתו אן. הקיסר רודולף השני השתמש במצודת פראג כמקום מגוריו העיקרי. הוא בנה את האגף הצפוני של הארמון, עם האולם הספרדי, שם הוצג האוסף האמנותי היקר שלו.
ההשלכה השנייה מהחלון ב-1618 התחילה את ההפיכה הבוהמית, במהלכה ניזוקה הטירה ונרגמה. יצירות אמנות רבות מהאוסף של רודולף השני נבזזו בידי שוודים ב-1648 במהלך מלחמת שלושים השנים. הבנייה המשמעותית האחרונה במצודה נעשתה בידי הקיסרית מריה תרזה במחצית השנייה של המאה ה-18. פרדיננד הראשון, קיסר אוסטריה בחר במצודה כביתו, לאחר שהתפטר מכהונתו.
ב-1918 נהפכה המצודה למושב הנשיא של צ'כוסלובקיה החדשה. הארמון המלכותי החדש והגנים חודשו בידי האדריכל הסלובני יוז'ה פלצ'ניק (Jože Plečnik).
בזמן השלטון הנאצי במלחמת העולם השנייה הפכה מצודת פראג למטהו של ריינהרד היידריך, שזכה לתואר "פרוטקטור הרייך של בוהמיה ומוראביה". אומרים שהוא חבש את כתר בוהמיה על ראשו וראה בעצמו מלך אדיר; אגדות ישנות אומרות שמי שתופס את השלטון החוקי בהפיכה וחובש על ראשו את הכתר מת בתוך שנה. פחות משנה לאחר שעלה לשלטון התנקשו בהיידריך והוא מת. אחרי שחרור צ'כוסלובקיה והכיבוש הקומוניסטי, שיכנה המצודה את משרדי הממשלה הקומוניסטית. לאחר שצ'כוסלובקיה התפצלה לצ'כיה וסלובקיה, הפכה המצודה למקום מושבם של נשיאי צ'כיה.
אתרים ומבנים במצודת פראג
מצודת פראג שימשה לכל אורך ההיסטוריה כסמל שלטוני, ולכן כל שליט ששלט בפראג הקפיד להוסיף בניין למצודה שינציח את שלטונו. עובדה זו הביאה לכך שכיום הבניינים המצויים במצודת פראג מייצגים כמעט כל סגנון אדריכלי מרכז במהלך המילניום האחרון. המצודה כוללת את קתדרלת ויטוס ה"קדוש" הגותית, את בזיליקת ג'ורג' הקדוש הרומנסקית, מנזר, מספר ארמונות, גנים ומגדלי מגן. רוב חלקי המצודה פתוחים לתיירים. כיום במצודה נמצאים מספר מוזיאונים, בהם הגלריה הלאומית ובה אוסף של יצירות אומנות מהבארוק, תערוכה המוקדשת להיסטוריה של צ'כיה, מוזיאון הצעצועים, גלריית תמונות של מצודת פראג המבוססת על האוסף של רודולף השני, קיסר האימפריה הרומית ה"קדושה". פסטיבל הקיץ של שייקספיר מתקיים מדי שנה בחצר ארמוו בורגרב. מדי שעה מתקיימים בחצר הראשונה חילופי משמרות כאשר בשעה 12:00 בכל יום מתקיים טקס חילופי משמרות מרכזי הכולל את כל פלוגת המשמר בהרכב מלא ובליווי תזמורת ונגינת חצוצרות.
השכונה שמסביב מצודת פראג נקראת הראדצ'אני Hradčany והיא נחשבת לאחד האזורים המתוייריים ביותר בעיר פראג.
כנסיות
- קתדרלת ויטוס ה"קדוש"
- בזיליקת ג'ורג' הקדוש (יז'י הקדוש)
- קפלת הצלב הקדוש (כיום קופה לקניית כרטיסים לחלקי המצודה)
ארמונות
- הארמון המלכותי הישן (אולם ולדיסלאב)
- ארמון הקיץ בלוודר (מחוץ לחומות)
- ארמון לובקוביץ'
- ארמון רוזנברג
- הארמון המלכותי החדש (האולם הספרדי, גלריית רודולף)
- ארמון ולדשטיין
בניינים אחרים
- מגדל דאליבור
- מגדל האבקה מיהולקה
- סמטת הזהב (Zlatá ulička)
- בית 22 בו התגורר פרנץ קפקא
- בית 24 בו יש כניסה לתערוכת נשק
- מוזיאון הצעצועים
- Supreme Burgrave's House
- אולם משחקי הכדור
- בית ספר לרכיבה
- האורוות הקיסריות
- מגורי הראש הישנים
- מגורי הראש החדשים
גנים
- הגן המלכותי
- גני הטרסות של בית הספר לרכיבה
- גני הבסטיון
- הגנים הדרומיים
- גני גן עדן
- גן הביצורים
- גן הארטיג
- חפיר הצבאים
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
תמונות ומדיה בוויקישיתוף: מצודת פראג |
- האתר הרשמי (באנגלית)
- תמונת פנורמה אינטראקטיבית והיסטוריה של המצודה
- דף מידע בעברית על רובע המצודה
- היסטוריה של המצודה (באנגלית)
- מצודת פראג אחרי גשם (בצ'כית ואנגלית)
23929209מצודת פראג