אהרון גומפרץ

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אהרון שלמה אמריך גומפרץגרמנית: Aron Salomon Emmerich Gumpertz,‏ 10 בדצמבר 1723 ברלין - 1769 המבורג), רופא ומלומד יהודי, ידידו ומדריכו של משה מנדלסון בראשית ימיו בברלין.

רקע משפחתי

אהרון אמריך היה בן למשפחת גומפרץ (Gumperz או Gomperz), משפחה יהודית גרמנית מיוחסת ואמידה, ממנה קמו, בין השאר, מספר רופאים ובנקאים. דוד מרוחק, שלמה אמריך גופמרץ (1728-1662) למד רפואה באוניברסיטת ליידן ואחר כך חי ופעל בפראג. גם בנו של הדוד, משה שלמה גומפרץ (Moses Salomon Gumperz) היה רופא שלמד באוניברסיטת פרנקפורט על נהר אודר. הוא סיים את לימודיו בשנת 1721 והיה לרופא היהודי הראשון שזכה לדיפלומה לרפואה בפרוסיה.[1].

אהרון שלמה אמריך גומפרץ למד רפואה באוניברסיטה בפרנקפורט על נהר אודר ובמרץ 1751 קיבל את התואר דוקטור לרפואה בפרוסיה. מלבד עיסוקו ברפואה רכש ידיעות נרחבות גם במקצועות היהדות ובהשכלה כללית. מבחינה היסטורית גומפרץ משתייך לקבוצת המשכילים המוקדמים, כלומר מלומדים יהודים שרכשו השכלה כללית ופעלו בעולם התרבותי הנוכרי אך עדיין לא במסגרת מאורגנת ותוך העמדת אלטרנטיבה לאליטה הרבנית כפי שעשו אנשי תנועת ההשכלה היהודית.

גומפרץ פעל כדי להיכנס לתוך חוג האינטלקטואלים שפעלו בגרמניה. בין השאר שימש כמזכירו של המארקיז ד'ארז'ן ושל נשיא האקדמיה הפרוסית למדעים פייר לואי דה מופרטי. ב-1745 ביקש מהסופר יוהאן גוטשד חסות אקדמית, אך נענה בשלילה. היכרותו עם המחזאי גוטהולד אפרים לסינג שימשה לזה האחרון השראה לכתיבת המחזה שלו "היהודים" (Die Juden).

שמו של גומפרץ נזכר בעיקר כמי שהכניס את משה מנדלסון הצעיר לעולם האינטלקטואלי בברלין. גומפרץ, שהיה מבוגר ממנדלסון בשש שנים, לימד את מנדלסון צרפתית ואנגלית, האהיב עליו את לימוד הפילוסופיה והספרות ושימש לו כמדריך ומלווה בשנותיו הראשונות בברלין. הוא הכיר בין מנדלסון לדמויות מובילות בין המשכילים, ובין השאר הכיר בין מנדלסון ובין לסינג, והשניים נעשו מיד ידידים קרובים.

דמותו של גומפרץ שימשה השראה לאנשי רוח יהודיים גם במאה ה-19 ובהם גם משה הס, אבי הפילוסופיה הציונית המוקדמת.

גומפרץ חיבר פירוש על פירושו של אבן עזרא לחמש מגילות בשם "מגלה סוד", ממנו נדפס רק החלק שעסק בספר קהלת (המבורג תקכ"ה, 1765). במבוא לפירוש הקדים חיבור קצר בשם "מאמר המדע" על פילוסופיה, מדע ודת.

קישורים חיצוניים

(משה מנדלסון - כתבים פילוסופיים, עריכה:דניאל דאהלסטרום, קיימבריג', 1997)

ביוגרפיה של משה מנדלסון בלקסיקון לביוגרפיה ספרותית)

הערות שוליים

  1. ^ Adolf Kober
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

אהרון גומפרץ28484321