יישובי חורשים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יישובי חורשים
אורנית, היישוב הגדול בגוש, וסביבו גדר ההפרדה
אורנית, היישוב הגדול בגוש, וסביבו גדר ההפרדה
מספר יישובים 5
מדינה ישראלישראל ישראל
מחוז המרכז, יהודה ושומרון
חבל ארץ השומרון, השרון
העיר הגדולה אורנית
תאריך ייסוד 1949
שטח 11 קמ"ר
אוכלוסייה
 ‑ בגוש 15,295[1] (2021)
אזור זמן UTC +2

יישובי חורשים מהווים גוש התיישבות בתוך תחומי גוש דן המורחב, על גבול שרון-שומרון. מיקומם בין כביש 6 לגדר ההפרדה והם נמצאים משני צידי הקו הירוק.

הגוש נתחם מדרום על ידי כפר ברא וכפר קאסם, ומצפון על ידי הקו הירוק וכביש 55. מקור שמו הוא באחד היישובים בו, חורשים.

יישובי הגוש, מצפון לדרום: מתן, ירחיב, נירית, חורשים ואורנית. לעיתים הגדרת הגוש איננה מתייחסת לאורנית.

במרכז הגוש נמצאים יער חורשים ונחל קנה.

תחבורה

מבחינה תחבורתית, אורנית מופרדת משאר הגוש בצורה כמעט מוחלטת על ידי נחל קנה וחלקו הדרומי של יער חורשים, ובמקום זאת היא מקושרת לרשת התחבורה הארצית דרך כביש 5442 למחלף שער שומרון.

שאר חלקי הגוש מחוברים אחד לשני על ידי הכבישים 5232 ו-5235. היציאה מהגוש מתאפשרת רק מערבה, ורק על ידי כביש 5233 מחורשים לכביש 444. כביש זה עובר על גשרים מעל לכבישים 6 ו-531 בדרכו לכביש 444, ולא מאפשר מעבר אליהם.

ההפרדה הכמעט מוחלטת של הגוש משאר מערכת הכבישים הארצית יוצרת מצב שבו, לדוגמה, נסיעה מהיישוב מתן לכביש 6, אשר מרחקם זה מזה קטן מקילומטר בקו אווירי, אורכת 10 קילומטר ועוברת בשני מחלפים: מחלף חורשים (שלמרות שמו הוא כלל לא מחובר לגוש) ומחלף ג'לג'וליה.

בעקבות בעיות התחבורתיות באזור, קיים שאטל בין יישובי חורשים לתחנת הרכבת ראש העין – צפון.[2]

בסכסוך הישראלי-פלסטיני

הגוש מייצר חוצץ טריטוריאלי בין כפר קאסם וכפר ברא, המהוות את הקצה הדרומי של המשולש, לבין שאר המשולש ולאזורים ערביים בשומרון. בנוסף, הגוש חוצץ בין העיירה ג'לג'וליה לאותם אזורים ערביים, המרוחקים רק כקילומטר וחצי ביניהם. בכך, הגוש מונע קשר ישיר בין יישובים ערביים משני צידי הקו הירוק, ומונע בפועל צירוף של יישובי המשולש למדינה פלסטינית, במידה ותקום. שיטת הפרדה זו, הפועלת לכל אורך המשולש, נוצרה לראשונה בבניית יישובי הכוכבים, ופועלת בין היתר גם בגוש שקד.

בהצעות לסיום הסכסוך הישראלי-פלסטיני, כלל גוש חורשים, כולל אורנית, נכלל מאז ומתמיד בתחומים שיישארו בשטחי ישראל, למרות גודלו הקטן יחסית.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא יישובי חורשים בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ אוכלוסייה בעיריות, במועצות המקומיות והאזוריות וביישובים בעלי 2,000 תושבים לפחות - לפי טבלה חודשית של למ"ס עבור סוף אוקטובר 2024 (אומדן), בכל יתר היישובים - לפי טבלה שנתית של למ"ס עבור סוף 2023.
  2. ^ חדש! שאטל מישובי גוש חורשים - לרכבת ראש העין צפון, באתר נירית, ‏2 באוקטובר 2022


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

37934141יישובי חורשים