יחסי אוסטרליה – הממלכה המאוחדת
יחסי אוסטרליה – הממלכה המאוחדת | |
---|---|
אוסטרליה | הממלכה המאוחדת |
שטח (בקילומטר רבוע) | |
7,741,228 | 243,610 |
אוכלוסייה | |
26,822,227 | 69,311,072 |
תמ"ג (במיליוני דולרים) | |
1,723,827 | 3,340,032 |
תמ"ג לנפש (בדולרים) | |
64,269 | 48,189 |
משטר | |
מונרכיה חוקתית | מונרכיה חוקתית |
יחסי אוסטרליה–הממלכה המאוחדת הם היחסים הדיפלומטיים הרשמיים שבין הקהילייה של אוסטרליה לבין הממלכה המאוחדת של בריטניה הגדולה וצפון אירלנד.
היסטוריה
גילוי אוסטרליה, התיישבות וקולוניזציה (1770–1851)
בשנת 1770 במהלך מסעו הראשון של מפקד הצי המלכותי הבריטי ג'יימס קוק לאוקיינוס השקט אשר עסק במיפוי רצועת החוף המזרחית של אוסטרליה ובנוסף נתן לאזור את שמו - ניו סאות' ויילס אך הדבר המשמעותי ביותר שקרה במסעו של קוק הוא שבריטניה תבעה בעלות על השטח.[1]
הרעיון להקמת מושבת העונשין באוסטרליה היה של שר הפנים הבריטי דאז, הויסקונט תומאס טאוסנד, שנשא בתואר "ברון סידני". כתוצאה מיוזמה זו הפליגו ב-13 במאי 1787 מנמל פורטסמות' 11 ספינות שנשאו כ-800 אסירים, מתוכם קרוב ל-600 גברים וכן כ-600 אנשי צוות ונוסעים לכוון היבשת שנחשבה אז כבלתי מיושבת.
על צי האניות פיקד קפטיין ארתור פיליפ. האוניות הפליגו דרך טנריפה, ריו דה ז'ניירו, חזרה לכף התקווה הטובה ומשם ליבשת אוסטרליה.
האניה הראשונה הגיעה ב-8 בינואר 1788 למפרץ בוטאני ושאר האניות הגיעו בהדרגה עד ל-20 בינואר. המפרץ הוערך כלא מתאים לעגינה ולהתיישבות ולכן צי האניות המשיך לפורט ג'קסון. שמו של המקום שונה למפרץ סידני על שם יוזם המסע. יום ההגעה למפרץ סידני, ה-26 בינואר 1788. מצוין כיום כ"יום אוסטרליה", החג הלאומי.
טסמניה (שנקראה אז ארץ ון דימן, "ואן דימן לנד") יושבה ב-1803 והפכה למושבה נפרדת ב-1825. בריטניה טענה לבעלות על מערב אוסטרליה ב-1829. בין השנים 1836–1863 הוקמו מושבות בחלקים אחרים באוסטרליה: ניו סאות' ויילס חולקה לאוסטרליה הדרומית (1836), המושבה ויקטוריה ב-1851 וקווינסלנד ב-1859. הטריטוריה הצפונית הוקמה ב-1863 כחלק מדרום אוסטרליה. ויקטוריה ודרום אוסטרליה הוקמו כ"מושבות חופשיות" (כלומר, לא כמושבות עונשין), אם כי ויקטוריה הסכימה לקבל אסירים שהועברו אליה מטסמניה. גם מערב אוסטרליה הוקמה כמושבה חופשית, אך בשל מחסור בכח אדם הסכימה לקבל אסירים לשטחה. ניו זילנד הייתה גם היא חלק מ"ניו סאות' ויילס" עד 1840, ואז הפכה למושבה בפני עצמה. בין 1840 ל-1868 ירדה כמות האסירים שהועברו לאוסטרליה. בסך הכול, כ-160,000 גברים ונשים הועברו לאוסטרליה כאסירים.
אוסטרליה כקולוניה בריטית (1851–1901)
ב-1851 התגלו מרבצי זהב באוסטרליה. בסוף שנות ה-50 של המאה ה-19 התחילה "בהלת זהב" באוסטרליה, אשר משכה ליבשת מהגרים אירופאיים (בעיקר בריטים, ואירים, אשר איבדו 2% מאוכלוסייתן לטובת אוסטרליה בתקופה זו) כמו גם מצפון אמריקה ומסין. המהגרים החדשים אשר הפכו לרוב האוכלוסייה, דחקו את רגליהם של האסירים לשעבר. הם הביאו עימם תרבות פוליטית דמוקרטית, כולל דרישה למשפט עם חבר מושבעים, שלטון ייצוגי וחופש הביטוי. ב-1854 התרחש "מרד ביצורי יוריקה" (Eureka Stockade), בין כורי הזהב לבין הממשל הקולוניאלי, אשר בישר למעשה את ניצני הלאומיות האוסטרלית. ההתיישבות המהירה פגעה קשות באוכלוסיית האבוריג'ינים. מוערך כי אלה איבדו בין השנים הראשונות שפגשו אירופאים לתחילת המאה ה-20 כ-90% מן האוכלוסייה המקורית. זאת, בראש ובראשונה בשל הידבקות במחלות "אירופאיות", נגדן לא היה להם חיסון טבעי (אבעבועות שחורות, חצבת, אך גם מחלות קלות יחסית לאדם המחוסן כנגדן כמו שפעת ואבעבועות רוח). בנוסף, במקרים רבים נדחקו האבוריג'ינים מאדמותיהם או נרצחו בידי מתיישבים.
בין השנים 1855–1890 נהפכו שש המושבות בהדרגה לאוטונומיות, והשלטון המקומי דאג לרוב ענייניהן הפנימיים. הממשל הבריטי שמר לעצמו כמה זכויות, בעיקר במדיניות החוץ, הביטחון והספנות הבינלאומית. למרות הכלכלה האגררית נשארה אוסטרליה מדינה אורבנית. הקהילות העיקריות נוצרו סביב סידני ומלבורן. בשנת 1880 הייתה מלבורן אחת הערים הגדולות באימפריה הבריטית. המקום זכה גם לכינוי "גן העדן של הפועלים" ו"מעבדה לרפורמות סוציאליות", עם ההצבעה החשאית הראשונה בעולם, ותחת הממשלה הראשונה של המדינה שהורכבה על ידי מפלגת השמאל.
אוסטרליה ובריטניה במלחמות העולם (1901–1945)
ב-1 בינואר 1901, בתום תהליך שנמשך עשור שנים, התאחדו המושבות למדינה פדרלית אחת כדומיניון של האימפריה הבריטית. על אף שאוסטרליה זכתה בעצמאות, שמר הממשל הבריטי לעצמו כמה תפקידים, עד אשר חוק וסטמינסטר (Statute of Westminster) ביטל מצב זה.
אוסטרליה השתתפה בשתי מלחמות העולם תחת הכתר הבריטי. הכוח הצבאי ההתנדבותי של אוסטרליה אוחד יחד עם הכוח הצבאי של ניו זילנד ונקרא אנזא"ק - ANZAC. במלחמת העולם הראשונה, אחד הקרבות המפורסמים בהם נלחם אנזא"ק הוא קרב גליפולי בטורקיה, אשר החל ב-25 באפריל 1915 (יום שאף אותו מציינים). בנוסף, כוח אנזא"ק היה חלק מהצבא הבריטי שכבש את ארץ ישראל מידי הטורקים. כוחות אנזא"ק גילו אהדה וחביבות לבני היישוב היהודי בארץ ישראל וזכורים עקב כך לטובה בהיסטוריה הציונית. בתחילת מלחמת העולם השנייה שוב התגייס הצבא האוסטרלי לצד בריטניה, במערכה נגד גרמניה הנאצית. לאחר ההשתלטות היפנית על דרום מזרח אסיה החלו היפנים להפציץ את ערי צפון אוסטרליה ונמליה, בעיקר דרווין שבטריטוריה הצפונית. על רקע החשש מיפן, הפנתה אוסטרליה את כוחותיה בעיקר לחזית באסיה, והתבוסה היפנית לצבא ארצות הברית הפכה את אוסטרליה לבת ברית קרובה של האמריקאים.
מאורעות מלחמת העולם השנייה הביאו את ממשלות אוסטרליה לקדם מדיניות של יישוב היבשת, אך תחת מדיניות אוסטרליה הלבנה הועדפו מהגרים אירופאים, בעיקר מבריטניה ואירלנד, ארצות האם של מרבית האוסטרלים, אך גם מיוון ואיטליה.
היסטוריה מודרנית של היחסים (1945–2000)
עד שנת 1949 חלקו הממלכה המאוחדת ואוסטרליה אותם חוקי התאזרחות ולאום. הקשר החוקי-משפטי שבין אוסטרליה לממלכה המאוחדת נגמר רשמית כשחוקק חוק אוסטרליה בשנת 1986. החוק ביטל את האפשרויות שנותרו לממלכה המאוחדת לחוקק חוקים הנוגעים לאוסטרליה, להיות מעורבת בפעילותה של ממשלת אוסטרליה ושמערכת בתי המשפט בבריטניה תשמש כערכאת ערעור על החלטות בתי המשפט באוסטרליה.
היחסים הכלכליים בין שתי המדינות צומצמו במידת מה לאחר הצטרפות הממלכה המאוחדת לקהילה הכלכלית האירופית בשנת 1973. עם זאת, נשארה הממלכה המאוחדת המשקיעה הזרה השנייה בגודלה באוסטרליה לכל אורך המאה. אוסטרליה מצידה הייתה המשקיעה הזרה השביעית בגודלה בממלכה המאוחדת עד סוף המאה ה-20 ובתחילת המאה ה-21.
היחסים במילניום השלישי (2000-הווה)
בשנת 2006, טוני בלייר ראש ממשלת הממלכה המאוחדת היה ראש הממשלה הבריטי הראשון לנאום בפני הפרלמנט האוסטרלי.
בשנת 2012 חתמו הממלכה המאוחדת וקנדה על מזכר הבנות, בו נכתבה כוונה להרחיבו גם לניו זילנד ולאוסטרליה. מטרת מזכר ההבנות בין שתי המדינות היא הרחבה של היחסים הדיפלומטיים בין ארבע המדינות והרחבת שיתוף הפעולה הבילטרלי בינן לבין עצמן ושיתוף הפעולה המולטילטרלי של כל ארבע המדינות הללו גם יחד.
לאחר שהממלכה המאוחדת הצביעה בעד יציאה מן האיחוד האירופי ב-2016 במהלך שנקרא ברקזיט, הציע ראש ממשלת אוסטרליה מלקולם טרנבול לראש ממשלת בריטניה תרזה מיי הקמת אזור סחר חופשי של הממלכה המאוחדת ואוסטרליה. ראש הממשלה האוסטרלי הציע גם לצרף את ניו זילנד לאיחוד עם הטבות הגירה וסחר. בין שלוש המדינות וקנדה מוצע איחוד דומה לאיחוד האירופי שזכה לשם CANZUK (קנדה - Canada, אוסטרליה - Australia, ניו זילנד - New Zealand, הממלכה המאוחדת - United Kingdom).
הגירה
גלי ההגירה מהאי הבריטי לאוסטרליה מילאו תפקיד מפתח בהתפתחותה של אוסטרליה, ועיקר תושבי אוסטרליה הם ממוצא בריטי או אירי. על פי מפקד האוכלוסין באוסטרליה בשנת 2011, כ-1.1 מיליון אוסטרלים נולדו בבריטניה, למרות שהתוכנית לעידוד הגירה מבריטניה לאוסטרליה הסתיימה בשנת 1972.
ראש ממשלת אוסטרליה לשעבר ג'וליה גילארד נולדה בויילס. המנהיג לשעבר של המפלגה הליברלית של אוסטרליה וראש הממשלה לשעבר טוני אבוט נולד גם כן בבריטניה, אם כי להורים ממוצא אוסטרלי.
בבריטניה ישנה אוכלוסייה של 100 אלף אוסטרלים, בייחוד בלונדון.[2]
בשנים האחרונות גוברת התמיכה ברעיון חופש התנועה בין בריטניה, קנדה, אוסטרליה וניו זילנד לאזרחים המסוגלים לחיות ולעבוד בכל אחת מארבע המדינות - בדומה להסדר הנסיעות בין אוסטרליה לניו זילנד.[3][4]
צבא
לשתי המדינות היסטוריה רחבה מאוד של שיתוף פעולה צבאי. אוסטרליה והממלכה המאוחדת חברות בבריתות משותפות כגון חמש העיניים בה חברות יחד עם קנדה, ארצות הברית, ניו זילנד וישראל כמדינה משקיפה וכוח ההגנה המחומש בו הן חברות יחד עם סינגפור, מלזיה וניו זילנד. שתי המדינות משתפות פעולה במסגרת הצבאית גם במסגרת כוח המשימה המשולב 151 שפועל במימי מפרץ עדן שממזרח לסומליה. כוח המשימה המשולב 151 פועל על מנת למגר ולענות לפעולות פיראטיות שנעשות במימיה הטריטוריאליים של סומליה ומסביב להם. שני הצבאות פעלו יחדיו גם בחקר טיסה 370 של מלזיה איירליינס שהתרסקה באמצע האוקיינוס ההודי ללא סיבה נראית לעין.
מערכת עיטורי הכבוד של הממלכה המאוחדת פעלה גם באוסטרליה עד שנת 1975, כך זכו לקבל ארבעה חיילים אוסטרלים את צלב ויקטוריה אף על פי שהממלכה המאוחדת עצמה כלל לא השתתפה במלחמה. אוסטרליה ייצרה ב-1991 צלב ויקטוריה משלה, שונה קצת בעיצובו ועשוי מאותו גוש המתכת כמו מקבילו מהממלכה המאוחדת.
תעשייה
עיריית לונדון מממנת את פיתוח המשאבים באוסטרליה מאז עידן הקולוניאליזם, וחברות אנגלו-אוסטרליות הפכו לכמה מחברות הכרייה הרב-לאומיות הגדולות ביותר דוגמת ריו טינטו ו-BHP Billiton. כמו כן, תעשיית הנפט האוסטרלית החלה בבתי הזיקוק של Coomonwealth Oil Refineries, שיתוף פעולה בין ממשלת אוסטרליה וחברת הנפט האנגלו-איראנית (כיום BP).
עוד תורמות לקשרי התעשייה בין המדינות הן "לשכת המסחר האוסטרלית-בריטית" האמונה על קשרי התעשייה והמסחר שבין המדינות מצד בריטניה ו"עסקי אוסטרלים בבריטניה" שאמונה על קשרי התעשייה והמסחר שבין המדינות מצד אוסטרליה.
מדע, טכנולוגיה והנדסה
שתי הפעולות הפעילו בשיתוף פעולה את מצפה הכוכבים האנגלו-אוסטרלי בניו סאות' ויילס שכלל את הטלסקופ האנגלו-אוסטרלי ואת טלסקופ שמידט הבריטי. המצפה היה קיים בתוך מצפה אחר, גדול יותר, בשם "סיידינג ספרינג". מיזם הג'וינט האנגלו-אוסטרלי הקים בשנת 1946 את מרכז הניסויים בטילים וומרה על יד הכפר וומרה שבאוסטרליה הדרומית. המרכז הוקם לשם ניסויים בטילים מיוחדים של הצבא הבריטי כגון הטיל "בלו סטיל" (פלדה כחולה). בעשור השני של המאה העשרים ואחת שימש האתר לניסויים במל"טים ומזל"טים פרי פיתוחן של הממלכה המאוחדת ושל אוסטרליה.
נציגויות דיפלומטיות
- אוסטרליה מיוצגת בממלכה המאוחדת בדרג השגרירות באמצעות נציבות גבוהה שהיא מחזיקה בלונדון, בירת המדינה.[5]
- הממלכה המאוחדת מיוצגת באוסטרליה בדרג השגרירות באמצעות נציבות גבוהה שהיא מחזיקה בקנברה, בירת המדינה.[6] הממלכה המאוחדת מיוצגת באוסטרליה גם בדרג הקונסולרי באמצעות תשע קונסוליות שהיא מחזיקה ברחבי אוסטרליה בערים: אדלייד,[7] אליס ספרינגס,[8] בריזביין,[9] קיירנס,[10] דרווין,[11] הובארט,[12] מלבורן,[13] פרת'[14] וסידני.[15]
-
הנציבות הגבוהה הבריטית בקנברה.
ערים תאומות
- ברוויק על הטוויד היא העיר התאומה של קייסי
- פרת' היא העיר התאומה של פרת'
- בקסלי היא העיר התאומה של פוטסקריי
- קובנטרי היא העיר התאומה של פרקס
- מחוז פנלנד הוא העיר התאומה של מארוצ'י
- הלסטון היא העיר התאומה של פורט אוגוסטה
- קינגס לין היא העיר התאומה של סנדירנגהאם
- לונססטון היא העיר התאומה של לונססטון
- לינקולן היא העיר התאומה של פורט לינקולן
- ניוקאסל היא העיר התאומה של ניוקאסל
- פנירת' היא העיר התאומה של פנירת'
- פנזאנס היא העיר התאומה של בנדיגו
- פורטסמות' היא העיר התאומה של סידני
- ויטבי היא העיר התאומה של קוקטאון
- ויטבי היא העיר התאומה של מערב ויאלונג
- טאמוורת' היא העיר התאומה של טאמוורת'
השוואה
שם נפוץ | אוסטרליה | הממלכה המאוחדת |
---|---|---|
שם רשמי | הקהילייה של אוסטרליה | הממלכה המאוחדת של בריטניה הגדולה וצפון אירלנד |
סמל | ||
דגל | ||
שטח | 7,741,228 קמ"ר | 243,610 קמ"ר (לא כולל הטריטוריות הבריטיות שמעבר לים) |
אוכלוסייה | 23,470,145 | 65,105,246 |
צפיפות אוכלוסייה | 3.03 לק"מ רבוע | 267.25 לק"מ רבוע |
עיר בירה | קנברה | לונדון |
המטרופולין הגדול ביותר | סידני (5,230,330) | לונדון (15,010,295) |
משטר | מונרכיה חוקתית פדרלית מערכת רב-מפלגתית |
מונרכיה חוקתית פדרלית מערכת רב-מפלגתית |
מונרך ראשון | אדוארד השביעי | ויליאם הראשון |
מונרך נוכחי | אליזבת השנייה | אליזבת השנייה |
ייסוד | 1 בינואר 1901 (עצמאות מהממלכה המאוחדת) | 527 (ממלכת מרסיה) |
שפות רשמיות | אנגלית | אנגלית בריטית, וולשית וגאלית סקוטית.[16][17] |
תוצר מקומי גולמי | 1,248,000 מיליון דולר | 2,925,000 מיליון דולר |
מדד הפיתוח האנושי | 0.939 (גבוה מאוד) | 0.922 (גבוה מאוד) |
ראשי קרב גרעיניים
פעילים / סך הכל |
0 | 120 / 215[18] |
קידומת טלפון בינלאומית | +61 | +44 |
אזור זמן | +8, +9, +10, +11 | 0 |
קישורים חיצוניים
- United Kingdom country brief, אתר מחלקת החוץ והסחר של ממשלת הקהילייה של אוסטרליה
הערות שוליים
- ^ European discovery and the colonisation of Australia - Australia's Culture Portal, web.archive.org, 2011-02-16
- ^ BBC NEWS | UK | Born Abroad | Australia|אתר=news.bbc.co.uk|תאריך_וידוא=2019-08-14
- ^ Press, Australian Associated (2014-11-03). "Australians and New Zealanders should be free to live and work in UK, report says". The Guardian (באנגלית בריטית). ISSN 0261-3077. נבדק ב-2019-08-14.
- ^ CFMO.org - Substance Abuse Counseling & Recovery, www.cfmo.org (באנגלית)
- ^ HIGH COMMISSION OF AUSTRALIA IN LONDON, UNITED KINGDOM
- ^ HIGH COMMISSION OF THE UNITED KINGDOM IN CANBERRA, AUSTRALIA
- ^ CONSULATE OF THE UNITED KINGDOM IN ADELAIDE, AUSTRALIA
- ^ CONSULATE OF THE UNITED KINGDOM IN ALICE SPRINGS, AUSTRALIA
- ^ CONSULATE OF THE UNITED KINGDOM IN BRISBANE, AUSTRALIA
- ^ CONSULATE OF THE UNITED KINGDOM IN CAIRNS, AUSTRALIA
- ^ CONSULATE OF THE UNITED KINGDOM IN DARWIN, AUSTRALIA
- ^ CONSULATE OF THE UNITED KINGDOM IN HOBART, AUSTRALIA
- ^ CONSULATE GENERAL OF THE UNITED KINGDOM IN MELBOURNE, AUSTRALIA
- ^ CONSULATE OF THE UNITED KINGDOM IN PERTH, AUSTRALIA
- ^ CONSULATE GENERAL OF THE UNITED KINGDOM IN SYDNEY, AUSTRALIA
- ^ אנגלית (דה פקטו מכוח תקדים), ולשית בוויילס וגאלית סקוטית בסקוטלנד על פי חוק משנת 2005).
- ^ השפה האנגלית היא השפה המדוברת. לוולשית וגאלית סקוטית יש מעמד שווה לאנגלית בוויילס וסקוטלנד בהתאמה.
- ^ האנס קריסטיאנסן ומאט קורדה, Status of World Nuclear Forces, פדרציית המדענים האמריקאית, מאי 2019
26267790יחסי אוסטרליה – הממלכה המאוחדת