גוגל תצוגת רחוב
גוגל תצוגת רחוב (באנגלית: Google Street View) הוא שירות של חברת גוגל המוגש כחלק מגוגל מפות ו-Google Earth, המאפשר לצפות בתמונות פנורמיות ממיקומים רבים ברחובות ערים רבות בעולם. השירות מאפשר למשתמש "לשוטט", באופן וירטואלי, ברחובות הערים ולהביט לכל כיוון, כאילו הוא עצמו צועד ברחוב.
היסטוריה
השירות הושק לראשונה ב-25 במאי 2007. ניתן לצפות ב"כיסוי הגאוגרפי" של השירות על ידי כניסה ל"Google Earth'" או "גוגל מפות", ואז, הזזת סמן בצורת איש קטן בצבע כתום שנמצא בפינת היישום והחזקתו, ללא עזיבת העכבר, על האזור לגביו מעוניינים לראות את הכיסוי. לאחר כמה שניות, מופיע "שקף" כחול המתאר את כל המרחב שבו יש כיסוי לשירות.
יצירת מאגר התמונות מתבצעת על ידי כלי רכב הנוסעים ברחובות הערים כשהם מאובזרים במצלמה פנורמית המצלמת תמונות ב-360 מעלות. את התמונות מחברים יחד ומעלים לאתר, וכך מאפשרים לצופה להביט לכל כיוון בו יחפוץ.
במרץ 2013 חויבה גוגל לשלם 7 מיליון דולרים ל-37 מדינות בארצות הברית, בעקבות תלונות נגדה על איסוף לא מורשה של נתונים אישיים מנתבים אלחוטיים שנעשה באמצעות רכבי הצילום.[1]
בשנת 2014 יצאה אפשרות ל-Street View המאפשרת לראות את הצילומים במציאות מדומה.
על פי מפות הכיסוי של השירות בישראל, נכון לנובמבר 2013, יש לגוגל, ככל הנראה, את מפת הפריסה המעודכנת של כל ה"נקודות החמות" של רשתות ה-Wi-Fi בישראל, בהיבטי מיקום ושמות הרשתות, לכל הפחות. נתונים אלה מאפשרים לחברה לתת שירותי מיקום למשתמשיה בדיוק של מטרים בודדים על ידי "הצלבת" נתוני קליטת "ג'י פי אס", "רשתות הסלולר" ו"רשתות הוויי פיי" באופן רצוף וניהול וטיוב רצופים של כל המידע הזה, כל הזמן.
ערים ואתרים בישראל
בספטמבר 2011 החלה גוגל לצלם רחובות בישראל והודיעה כי תצלם רק במרחבים ציבוריים, תטשטש פרצופים ולוחיות זיהוי.[2] באפריל 2012 עלה לראשונה השירות שהוצגו בו רחובות תל אביב, ירושלים וחיפה.[3] אחר כך הוצגו בהדרגה גם ערים ואתרים נוספים ברחבי ישראל.[4] ובהם אוניברסיטת בן-גוריון, אוניברסיטת בר-אילן, מוזיאון ישראל, המרכז למורשת הצ'רקסית בכפר כמא, הספארי ברמת גן, גן החיות התנ"כי ועוד. עד לנובמבר 2013, כמעט כל המרחב הבנוי בישראל צולם והפך לזמין לחיפוש וצפייה באמצעות השירות.
גוגל דואגת לעדכן את צילומי הערים לאורך השנים ומפרסמת את לוח הנסיעות של הרכב באתר תצוגת רחוב.[5]
מסיבות ביטחוניות הושמטו אזורים מרכזיים בתוך שטחי הצילום, בהם גם אזור הקריה ובסיסי צבא נוספים. בשנים האחרונות נצפו מכוניות צילום של גוגל גם מעבר לקו הירוק; בין היתר ביישובים אלקנה, אריאל, שערי תקווה ואורנית.
בינואר 2016 החלה חברת גוגל להציג גם את שביל ישראל[6].
בספטמבר 2022 החלה גוגל לצלם מחדש בישראל. בין היישובים כוללים את: אילת, אשדוד, אשקלון, באר שבע, דימונה, חדרה, חיפה, ירושלים וערים רבות נוספות[7].
ביקורת
לצד הביקורת החיובית שעוררה היוזמה של גוגל, הושמעו טענות בגין הפרת פרטיות המצולמים, איסוף מידע אודות אנשים (גוגל אף הודתה בכך[8]), וצילום ללא אישור. בשל העובדה שהתמונות מצולמות באופן אוטומטי בכל מקום בו ניידת הצילום עוברת, ביניהם אף תמונות הפוגעות קשות בצניעות ובצינעת הפרט, במקרים מסוימים, גוגל אף חויבה לפצות את המצולמים.[9]
מעבר לכך, צילומים מתוכננים של השירות חוללו סערה עקב מיקומם הבעייתי, בין אם עקב צילום מבני ביטחון מסווגים, ובין אם מדובר במקומות שלא נהוג לצלמם כלל. בעקבות דיונים אלו, במדינות מסוימות הצילומים אכן בוטלו, בין אם בעקבות החלטת החברה או בעקבות החלטת המדינה.[10]
ראו גם
קישורים חיצוניים
- אתר האינטרנט הרשמי של גוגל תצוגת רחוב
- אתר השירות
- ניצן סדן, ניידות גוגל אוספות מידע פרטי מרשתות פתוחות, ynet, 15 במאי 2010.
- תצוגת רחוב בגוגל ארת', google map, גוגל מפה, תצוגת רחוב
- מיה אפשטיין, גוגל סטריט וויו בישראל: החיים שלכם לעיני המצלמות, באתר TheMarker
- איתן לשם, הרובוט של גוגל נתקל בעצמו, וזה בעיקר מצחיק אבל גם קריפי, באתר הארץ, 22 באפריל 2019
הערות שוליים
- ^ Google to pay $7 million to US states for Wi-Fi eavesdropping, PC WORLD
- ^ ענבל בורנצוויג, גוגל סטריט ויו בישראל: "נצלם רק במרחבים ציבוריים; נטשטש פרצופים ולוחיות זיהוי", באתר TheMarker, 12 בספטמבר 2011
- ^ דניס ויטצ'בסקי, גוגל סטריט וויו: עכשיו בישראל, באתר וואלה!, 19 באפריל 2012
- ^ רועי גולדנברג, גוגל Street View מגיע לערים ואתרים נוספים בישראל, באתר גלובס, 17 בינואר 2013
- ^ Where We’ve Been & Where We’re Headed Next
- ^ חדש: לטייל בשביל ישראל ב-Google Street View, באתר ynet, 24 בינואר 2016
- ^ מן, יובל (2022-09-11). "הצטרפנו למכונית של גוגל סטריט וויו בהריסות של תל אביב". Ynet. נבדק ב-2022-09-12.
- ^ גוגל מודה: שירות סטריט וויו הפר פרטיות כאשר אסף מידע על אנשים, באתר TheMarker, 13 במרץ 2013
- ^ גוגל תפצה אישה שצולמה על ידי מצלמות סטריט וויו, באתר TheMarker, 1 בנובמבר 2014
- ^ יוסי גורביץ, גוגל מקפיאה את פרויקט סטריט ויו בגרמניה: תפסיק לצלם את הרחובות, באתר כלכליסט, 11 באפריל 2011
גוגל תצוגת רחוב36031805Q213602