שירלי טילמן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

תבנית מדען ריקה שירלי טילמן (באנגלית: Shirley M. Tilghman; נולדה-17 בספטמבר 1946) היא חוקרת מתחום הביולוגיה המולקולרית ואחראית על כמה מפריצות הדרך החשובות בתחום זה. טילמן היא האישה הראשונה שנבחרה לנשיאות אוניברסיטת פרינסטון[1] והיא חברת דירקטוריון בגוגל. לאורך כל הקריירה שלה הייתה טילמן אישיות לדוגמה לנשים רבות בתחום המדע, לא רק דרך פרסום ותקשורת, היא דאגה גם לעזור לנשים באופן אישי ולפנות להן זמן[2].

חייה האישיים

טילמן נולדה בטורונטו שבקנדה ב-1946. היא סיימה את לימודיה בבית ספר תיכון קווין שבוויניפג, ועברה לאונטריו ללימודי תואר ראשון בכימיה ב-1968. טילמן הייתה מורה מחליפה בבית ספר בסיירה ליאון שבמערב אפריקה דרך " canadian University Services Overseas (CUSO) Program"[3] היא נישאה לג'וסף טילמן ב-1970 והם התגרשו ב- 1983. שירלי זכתה במשמורת על ילדיהם המשותפים. טילמן קיבלה את הדוקטורט שלה בביו כימיה באוניברסיטת טמפל שבפילדלפיה, תחת הנחייתו של ריצ'רד הנסון. שם עבודת הדוקטורט שלה היה "הויסות ההורמונלי של PEPCK". ב-2001 ירשה טילמן את מקומו של ארנולד שפירו ונהייתה לנשיאה ה-19 של אוניברסיטת פרינסטון, ולאישה הראשונה בתפקיד זה.

מחקרים

עבודתה של טילמן מתמקדת בביולוגיה מולקולרית בכלל ובוויסות הגנים במהלך ההתפתחות בפרט. בזמן עבודתה על הדוקטורט, טילמן וחבריה לקבוצה המחקר שיכפלו לראשונה גן של יונק. בהמשך הוכיחה טילמן כי גן הגלובין הוא גן מאוחה, משמע חלבון הגלובין הוא חלבון מאוחה אשר נוצר משילוב של 2 גנים,  הוכחה שאיששה רבות מתאוריות הרבולוציוניות על התנהגות הגן . היא המשיכה לגלות פריצות דרך בתחום המדע כחוקרת עצמאית במכון לחקר הסרטן בפילדפיה, וכעוזרת לפרופסור לגנטיקה האנושית באוניברסיטת פנסילבניה. ב- 1988 הצטרפה טילמן למכון הווארד יוס לרפואה כחוקרת. טילמן הייתה חלוצה בתחום השימוש בעכברים על מנת להבין את התנהגות הגנים על ידי חקירת ההשפעה של החדרת גנים בתאים עובריים. בשנת 1998 היא לקחה על עצמה תחומי אחריות נוספים כמייסדת של המכון הרב- תחומי לחקירת גנים מאוחים, באותו זמן שבו היא חקרה איך גנים של נשים וגברים נארזים והשלכת ההבדלים על וויסות צמיחת העובר[3].

קריירה כנשיאת אוניברסיטת פרינסטון

טילמן הפכה לנשיאה ה-19 באוניברסיטת פרינסטון בשנת 2001. היא הייתה האישה הראשונה שנבחרה לנשיאת אוניברסיטת פרינסטון. תחת הניהול שלה, האוניברסיטה בנתה בית מגורים שישי, מכללה על שם מג ויטמן, כדי להכיל הרחבה של 11 אחוזים סטודנטים ומשתלמים (גידול של כ 500 תלמידים).

פרסים

במהלך הקריירה שלה זכתה טילמן בפרסים הבאים;[2]

  • החברה האמריקאית לביולוגיה תאית (ASCB)- פרס לנשים בחקירת ביולוגיה תאית (2000)
  • לוריאל יוניסקו  פרס לנשים בתחום המדע (2002)
  • פרס הישג חיים מהחברה לביולוגיה התפתחותית (2003)
  • מדליית מוריאל סלואן קטרינג על תרומות יוצאות דופן לתחום הביו-רפואי (2004)
  • מדליית החברה האמריקאים לגנטיקה (2007)
  • פרס החלום האמריקאי להגירה מוצלחת לארצות הברית (2007)
  • פרס בינלאומי ע"ש הנרי ג. פרייזן על מחקר רפואי (2010)
  • קצינה במסדר של קנדה (2014)
  • פרס בנג'מין פרנקלין ליצירתיות בתחום המדע (2014)
  • אשת השנה בתחום המדע ע"פ כתב העת Science (2014)

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא שירלי טילמן בוויקישיתוף

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
שירלי טילמן23922910