אוסף היכל הפסלים הלאומי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אוסף היכל הפסלים הלאומי הוא אוסף פסלים ייצוגי של אישים אמריקאים, המוצג בהיכל הפסלים הלאומי שנמצא בבניין הקפיטול, מושב הקונגרס של ארצות הברית בעיר וושינגטון די. סי., בירת ארצות הברית. האוסף נוסד בשנת 1864, וכולל כיום 101 פסלים - שניים שנמסרו מטעם כל אחת מחמישים מדינות ארצות הברית ופסל אחד שנמסר מטעם מחוז קולומביה, לפי בחירתם.

האוסף

הקמת והרחבת האוסף

פסלו של תומאס אדיסון, מטעם מדינת אוהיו. יוצר: אלן קוטריל (Alan Cottrill)

עם הרחבת בניין הקפיטול בשנות ה-50 של המאה ה-19 עברה מליאת בית הנבחרים מאולמה המקורי לאולם מרווח יותר. אז הועלו הצעות שונות בנוגע לשימוש באולם שהתפנה, ובכלל זה כחלל לתצוגת אמנות. בשנת 1864 חוקק הקונגרס חוק שבו הוסמך נשיא ארצות הברית להזמין את מדינות הברית למסור לקונגרס לתצוגה בהיכל פסל אחד או שניים, משיש או מארד, של אישים מאזרחיהן שכבר אינם בין החיים, אשר מייצגים את ההיסטוריה שלהן או שהצטיינו בשירות צבאי או אזרחי.

ההליך בכל מדינה למסירת פסל החל בדרך כלל בהחלטה של בית המחוקקים שלה שקבעה את זהות האישיות שתונצח על ידי יצירת פסל, הקימה ועדה שבחרה את יוצר הפסל וכן קבעה את אופן מימון היצירה. בעבר נמסר כל פסל לקונגרס במסגרת טקס שהתקיים ברוטונדה של הקפיטול, שלאחריו הוא הוצג בה לתקופה של עד ששה חדשים בטרם הועבר למקומו הקבוע בבניין.

בתחילה הוצגו כל הפסלים שנמסרו על ידי המדינות בהיכל הפסלים הלאומי, אך ככל שגדל מספר הפסלים בו הוא החל לסבול מצפיפות יתר. ב-1933 הוצגו בו בצפיפות רבה 65 פסלים, אשר גם איימו על יכולת רצפת ההיכל לשאת את משקלם. על כן קיבל הקונגרס בשנה זו החלטה שהסמיכה את אדריכל הקפיטול, באישור וועדת הספרייה המשותפת של הקונגרס, להציב חלק מן הפסלים באזורים אחרים של בניין הקפיטול. אז הוחלט כי בהיכל יוצג פסל אחד בלבד של כל מדינה. ארגון מחדש נוסף של האוסף נעשה בשנת 1976, ובמסגרתו הוצבו בהיכל 38 פסלים שנבחרו על פי גובהם והחומר שממנו נוצרו. פסלים של עשר משלוש עשרה המדינות המקוריות של ארצות הברית הוצבו באולם הסמוך לכניסה המזרחית לבניין הקפיטול. יתר הפסלים הוצבו במיקומים שונים ברחבי הבניין. הפסל המאה של המדינות - פופאי הילידי - שהיה פסלה השני של ניו מקסיקו, צורף לאוסף בשנת 2005.

בשנת 2000 תיקן הקונגרס את החוק באופן שהותר למדינות להחליף את הפסלים שמסרו וליטול חזרה את הפסלים הקודמים. עד כה (2019) עשו שבע מדינות שימוש בזכות זו (ראו להלן).

בשנת 2002 החלו בקונגרס הליכי חקיקה במטרה לאפשר גם למחוז קולומביה לצרף שני פסלים לאוסף. בעקבות זאת יצרו שלטונות המחוז שני פסלים - של פרדריק דאגלס ושל פייר ל'אנפאן - בתקווה שיינתן להם לצרפם לאוסף. בשנת 2012 הושגה לבסוף פשרה שאפשרה לקבל תיקון לחוק בדבר הצבת פסל אחד מטעם מחוז קולומביה באוסף, ובשנת 2013 צירף המחוז לאוסף את פסלו של דאגלס.

בשנת 2005 הועלתה הצעה לתקן את החוק כך שיתאפשר לכל טריטוריה של ארצות הברית לצרף פסל לאוסף, אך ההצעה לא התקבלה. באותה שנה חוקק הקונגרס חוק שהורה לוועדת הספרייה המשותפת להשיג פסל של פעילת זכויות האדם האפריקאית-אמריקאית רוזה פארקס ולהציבו בהיכל הפסלים הלאומי, וכך נעשה. עם זאת פסל זה איננו נחשב חלק מן האוסף.

ייצוגים באוסף

באוסף מוצגים פסליהן של תשע נשים, ובנוסף מוצג כאמור בהיכל הפסלים הלאומי פסלה של רוזה פארקס. פסל האישה הראשון באוסף היה של פרנסס וילארד (אנ') מאילינוי.

מרבית הפסלים באוסף הם של גברים לבנים. עם זאת כלולים בו פסליהם של ששה אמריקאים ילידים, של יליד הוואי ושל היספני. אף מדינה טרם הציבה מטעמה באוסף פסל של אפריקאי-אמריקאי, אך באוסף כלול כאמור מטעם מחוז קולומביה פסלו של פרדריק דאגלס, שהיה אפריקאי אמריקאי.[1]

האוסף כולל מספר פסלים של מדינאים ואנשי צבא ממדינות הקונפדרציה, וביניהם פסליהם של ג'פרסון דייוויס ורוברט אדוארד לי. מחלוקת שוררת בקונגרס בנוגע להצבתם באוסף של פסלי אישים מהקונפדרציה והועלתה הצעה להוציאם ממנו, אך היא לא נתקבלה.

האוסף כולל את פסליהם של שישה מנשיאי ארצות הברית - ג'ורג' וושינגטון (מטעם וירג'יניה), אנדרו ג'קסון (טנסי), ג'יימס גרפילד (אוהיו), דווייט אייזנהאואר (קנזס), ג'רלד פורד (מישיגן) ורונלד רייגן (קליפורניה). נמצאים בו גם פסליהם של שלושה סגני נשיא.

בקומפלקס הקפיטול מוצבים תשעה פסלים נוספים של אישים. מצויים בו גם עשרה פסלים נוספים, שרובם הוצבו בו במהלך המאה ה-19, וביניהם פסל החופש, הממוקם בראש כיפת הקפיטול.

הפסלים באוסף

לאחר שם האישיות מובאת שנת צירוף פסלה לאוסף:


פסלים שהוצאו מן האוסף

  • ויליאם אלן, פוליטיקאי (ניתן על ידי אוהיו, 1887) - הוחלף על ידי פסל תומאס אדיסון
  • ג'אבס למאר מונרו קארי, פוליטיקאי (אלבמה, 1908) - הוחלף על ידי פסל הלן קלר
  • ג'יימס הרלן, פוליטיקאי (איווה, 1910) - הוחלף על ידי פסל נורמן בורלוג
  • זכריה צ'נדלר, פוליטיקאי (מישיגן, 1913) - הוחלף על ידי פסל ג'רלד פורד
  • ג'ורג' וושינגטון גליק, פוליטיקאי (קנזס, 1914) - הוחלף על ידי פסל דווייט אייזנהאואר
  • ג'ון קמפבל גרינווי, איש צבא (אריזונה, 1930) - הוחלף על ידי פסל בארי גולדווטר
  • תומאס סטאר קינג, כומר (קליפורניה, 1931) - הוחלף על ידי פסל רונלד רייגן

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ מדינת פלורידה החליטה להחליף את פסלו של אדמונד קירבי סמית' בפסלה של מרי מקלאוד בת'ון, פעילת זכויות אדם שהיתה אפרו-אמריקאית. מדינת ארקנסו תחליף את שני פסליה ותציב במקום אחד מהם את פסלה של דייזי בייטס, פעילת זכויות אדם אפרו-אמריקאית.
  2. ^ ארקנסו תחליף את שני פסליה ותציב במקומם את פסלי ג'וני קאש ודייזי בייטס.
  3. ^ הפסל יוחלף על ידי פסלה של מרתה יוז קאנון.
  4. ^ הפסל יוחלף על ידי פסלו של סטנדינג בר.
  5. ^ הפסל יוחלף על ידי פסלה של וילה קאת'ר.
  6. ^ הפסל יוחלף על ידי פסלה של מרי מקלאוד בת'ון.
  7. ^ הפסל יוחלף על ידי פסלו של בילי גרהאם.


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

31010646אוסף היכל הפסלים הלאומי