נשיא רוסיה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף President of Russia)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נשיא הפדרציה הרוסית
Президент Российской Федерации
איוש נוכחי ולדימיר פוטין
תאריך כניסה לתפקיד 7 במאי 2012
דרכי מינוי בחירה ישירה
תחום שיפוט רוסיהרוסיה רוסיה
מעון רוסיהרוסיה נובו-אוגריובו, מוסקבה
מושב המשרה רוסיהרוסיה ארמון הסנאט (משרד עבודה) ארמון הקרמלין הגדול (טקסי)
משך כהונה קצוב 6 שנים
ייסוד המשרה 24 באפריל 1991 (העברת חוק הנשיאות)
24 במאי 1991 (תיקונים חוקתיים)
10 ביולי 1991 (השבעת הנשיא הראשון)
איוש ראשון בוריס ילצין
http://www.kremlin.ru
נס הנשיא הרוסי

נשיא הפדרציה הרוסיתרוסית: Президент Российской Федерации) הוא ראש המדינה הרוסית והמשרה העליונה בממשל הרוסי.

הכוח של הרשות המבצעת מתחלק בין נשיא רוסיה לבין ראש ממשלת רוסיה, כאשר הנשיא הוא בעל ההשפעה הרבה ביותר. על-פי חוקת רוסיה, שנחקקה ב-1993, הנשיא נבחר בבחירות כלליות, חשאיות וישירות אחת ל-4 שנים. משרת הנשיא מוגבלת לשתי קדנציות רצופות לכל היותר. ב-2009 הדומה קיבלה את הצעתו של הנשיא להארכת כהונת הנשיא, ונוסף תיקון לחוקה לפיו הנשיא נבחר ל-6 שנים (משרתו נותרה מוגבלת לשתי קדנציות בלבד) - התיקון נכנס לתוקף החל מהבחירות הנשיאותיות בשנת 2012.

סמל רוסיה
ערך זה הוא חלק מסדרת
ממשל ופוליטיקה של רוסיה
מוקדי כוח בלתי פורמליים
יחסי החוץ

על פי סעיף 92 בחוקה הרוסית, אם נבצר מהנשיא למלא את תפקידו, מכהן ראש ממשלת רוסיה כממלא מקום הנשיא; בסך הכול כיהנו בתפקיד שלושה נשיאים, אולם בין 5 ל-6 בנובמבר 1996 ראש הממשלה ויקטור צ'רנומירדין כיהן כממלא מקום הנשיא ילצין, בעקבות ניתוח מעקפים שעבר באותו היום. ראש הממשלה צ'רנומירדין סיפר בתקשורת כי הנשיא ילצין העביר אליו את סמכויות הנשיא לפני שנכנס לניתוח. עם החלמתו מהניתוח המשיך ילצין למלא את סמכויותיו כנשיא המדינה, עד תום המאה, ב-31 בדצמבר 1999.

דרישות התפקיד

על פי החוקה הרוסית, מתמודד לנשיאות רוסיה חייב להיות אזרח המדינה, בן 35 לפחות, אשר גר ברוסיה בקביעות בעשר השנים שלפני קיום הבחירות לנשיאות רוסיה. על מנת להשתתף בבחירות לנשיאות, על המועמד לקבל תמיכה מסיעה בדומה, הבית התחתון של הפרלמנט הרוסי (אם כי אינו מחויב להיות חבר במפלגה). אם הוא אינו נהנה מתמיכת מפלגה כלשהי בפרלמנט, עליו להגיש לוועדת הבחירות המרכזית, הגוף המארגן את הבחירות ברוסיה, שני מיליון חתימות לפחות.

כוח וסמכות

החוקה הרוסית מעניקה לנשיא סמכויות עצומות, אף על פי שהיא גם מרסנת את כוחו. בתיקונים שהוצעו בשנת 2020, אף הוגבלה מעורבותו בפיזור הקבינט ומינוי ראש הממשלה. על פי החוקה, הנשיא:

  • מתווה את קווי מדיניות הפנים והחוץ, ומושל במדיניות החוץ. כלומר הנשיא מתערב באופן אישי וישיר יותר במדיניות החוץ, ביטחון והגנה בעוד שיישום מדיניות בנושאים כמו תרבות, בריאות וחינוך מעסיקים יותר את ראש הממשלה.
  • הוא המפקד העליון של הכוחות המזוינים של רוסיה.
  • חותם על כל חוק שהתקבל בפרלמנט על מנת שייכנס לתוקפו. מגבלה זו מאפשרת לעקוף אם יש רוב בפרלמנט של למעלה משני שלישים.
  • מוציא צווים נשיאותיים, שלהם תוקף של חוק לכל דבר. על הצווים אסור להיות מנוגדים לחוקים, חוקים חוקתיים או סעיפים של החוקה, ובסמכות בית המשפט החוקתי של רוסיה לבטל צווים אלה אם הם נוגדים את החוקה.
  • ממנה את ראש הממשלה, סגניו ושרים בכפוף לאישור הדומה.
  • מעורב במינוי שר החוץ, שר הפנים ושר ההגנה וראשי גופי אכיפת החוק בהיוועצות עם מועצת הפדרציה של רוסיה ובלבד שיודיע על מועמדיו תוך שבוע לראש הממשלה.
  • אחראי גם על מינוי האדמיניסטרציה נשיאותית, גוף המתאם בין הנשיא והגופים השונים עימם הוא עובד.
  • הוא ראש הזרוע המבצעת של הממשלה הפדרלית הרוסית.
  • הוא ממנה שגרירים, צירים, קונסולים, שופטי בית המשפט העליון וחלק מפקידי הממשלה הפדרלית (בתיאום עם ראש הממשלה).
  • הוא גם בעל זכות הענקת חנינה על עבירות שונות.
  • בעל אפשרות להמליץ על חוקים שיידונו בפני שני בתי האספה הפדרלית של רוסיה.
  • מחויב למסור בפני האספה הפדרלית של רוסיה דיווח על מצב האומה.
  • עומד בראש מועצת הביטחון של רוסיה, גוף הייעוץ הנשיאותי לענייני ביטחון לאומי ומודיעין.
  • יכול לפזר את הפרלמנט.
  • יכול להכריז על בחירות חדשות, ועל קיום משאל עם.

תהליך הבחירה

ערך מורחב – הבחירות לנשיאות רוסיה

השתייכות פוליטית

אף על פי שטכנית הנשיא יכול להיות חבר במפלגה פוליטית, באופן מסורתי נמנעו נשיאי הפדרציה הרוסית מלהיות חברים במפלגה. באופן מסורתי הנשיא תומך במפלגה כלשהי או יותר במהלך הבחירות לדומה ולאחר מכן, אך זה על מנת לשרת את האינטרסים שלו ולסייע לו בקידום המדיניות ולשמש לו כבסיס כוח בפרלמנט. הנשיא נוטה להיות מעל לספקטרום הפוליטי, ולשמש כמדינאי המגשר ומאזן בין הקבוצות הפוליטיות השונות בזמן שהוא לא משתייך לאף אחת מהן באופן ממשי.

השבעת נשיא רוסיה

ערך מורחב – השבעת נשיא רוסיה

השבעת נשיא רוסיה (Инаугурация президента России) היא האירוע הרשמי לציון תחילת כהונה חדשה בת שש שנים (בעבר ארבע שנים) של נשיא הפדרציה הרוסית[1][2]. ההשבעה מתקיימת עבור כל תקופת כהונה, גם כשהנשיא ממשיך בתפקיד לתקופת כהונה שנייה. את ההשבעה מנהל נשיא בית המשפט לחוקה בהתאם לחוקת רוסיה, הקובעת כי על הנשיא להישבע אמונים לפני שיוכל להתחיל בתפקידו. טקס ההשבעה הוא אירוע חגיגי. מאז 1999 יום השבעתו לתפקיד של הנשיא הוא 7 במאי. ההשבעה האחרונה שהתקיימה היא השבעתו של ולדימיר פוטין, ביום שני, 7 במאי 2018, שציינה את תחילת הכהונה שלו כנשיא, לאחר שנבחר לתפקיד בפעם הרביעית.

ולדימיר פוטין בטקס השבעתו לנשיאות, 7 במאי 2018

לפני כניסתו לתפקיד באופן רשמי, על הנשיא הנבחר לשאת שבועה מיוחדת. שבועה זו, הכתובה בחוקה, היא:

אני נשבע עם כניסתי לתפקיד נשיא הפדרציה הרוסית, לכבד ולהגן על זכויות וחירויות האדם והאזרח, לשמור ולהגן על חוקת הפדרציה הרוסית, להגן על ריבונותה ועצמאותה, ביטחונה ושלמותה של המדינה, בנאמנות לשרת את העם.

המקור ברוסית
Клянусь при осуществлении полномочий Президента Российской Федерации уважать и охранять права и свободы человека и гражданина, соблюдать и защищать Конституцию Российской Федерации, защищать суверенитет и независимость, безопасность и целостность государства, верно служить народу.

נשיא רשאי להצהיר אמונים, במקום לשאת שבועה, אך מעולם לא היה נשיא שעשה כן. את ההשבעה עורך נשיא בית המשפט החוקתי והיא נעשית כאשר יד אחת של הנשבע, הנשיא הנבחר, מונחת על חוקת הפדרציה הרוסית.

מאז 2000 יום השבעתו לתפקיד של הנשיא הוא 7 במאי והיא נעשית בתחילת היום, בארמון הקרמלין הגדול.

לאחר ההשבעה, נערך בחצר הקרמלין מצעד של משמר הקרמלין. במצעד משתתפות תזמורות צעידה, העוברות בסך לפני הנשיא הנכנס והנשיא היוצא, שמביטים בצועדים ומנופפים להם לשלום. המצעד משודר בשידור חי ברשתות טלוויזיה המסקרות את אירועי אותו יום. לאחר המצעד החגיגי, נערך במוסקבה נשף לרגל היום המיוחד.

ממלא מקום

ערך מורחב – ממלא מקום נשיא רוסיה

ממלא מקומו של הנשיא אם הנשיא לא מסיים את תקופת כהונתו (בעקבות מוות, התפטרות, הדחה, חוסר יכולת לתפקד או כל סיבה אחרת) הוא ראש הממשלה. על פי סעיף 92 בחוקה הרוסית, זהו סדר ההחלפה של תפקיד הנשיא בפועל:

  1. ראש ממשלת רוסיה
  2. סגן ראשון לראש הממשלה
  3. יושב ראש מועצת הפדרציה
  4. יושב ראש הדומה
  5. יושב ראש בית המשפט לחוקה
  6. יושב ראש בית המשפט העליון
  7. התובע הכללי

מעונות נשיאותיים ותחבורה

ערכים מורחבים – המכונית הנשיאותית (רוסיה), המטוס הנשיאותי של רוסיה

שירותי תחבורת הקרקע של הנשיא מסופקים על ידי גוף הנקרא "המוסך למטרה מיוחדת" שכפוף לשירות האבטחה הפדרלי.

שירותי תחבורת האוויר של הנשיא מסופקים על ידי חברת התעופה רוסייה. המטוס הנשיאותי של רוסיה הוא מטוס איליושין IL-96 המשרת את נשיא רוסיה והכולל 2 גרסאות האחת - Ил-96-300ПУ - נכנסה לשירות ב-1995. המטוס השני - Ил-96, б/н 96016 - המריא לראשונה ב-21 באפריל 2003. בנוסף לכך לרשות הנשיא קיימים מטוסים נוספים ומסוקים. כלי הטיס הנשיאותי של רוסיה נושא את צבעי הטריקולור הרוסי כחול-אדום-לבן. על מטוס הנשיא מתווסף סמל המדינה וסמל הנשיא כאשר כלי הטיס בשימוש.

הנשיא ובני משפחתו נשמרים בכל עת על ידי אנשי שירות האבטחה הפדרלי.

המעונות הנשיאותיים כוללים את:

המפקד העליון של הכוחות המזוינים הרוסיים

דגל המפקד העליון של הכוחות המזוינים של הפדרציה הרוסית, המונף על ידי ספינות הצי הרוסי, בעת נוכחות המפקד העליון במקום.

המפקד העליון של הכוחות המזוינים של הפדרציה הרוסית (Верховный Главнокомандующий Вооружёнными Силами Российской Федерации) הוא הדמות הבכירה ביותר בשרשרת הפיקוד הצבאית ברוסיה, תפקיד שממלא נשיא רוסיה, בהתאם לסעיף 87 בחוקת רוסיה.

התפקיד נוצר ב-7 במאי 1992 עם הקמת משרד ההגנה הרוסי, כיורש משרד ההגנה הסובייטי. ארבעה אנשים נשאו את התפקיד הזה, שלושה מהם נשיאים מכהנים והאחד ממלא מקום הנשיא. בוריס ילצין כיהן כמפקד עליון מ-1991 ועד 1995 ולאחר מכן ברציפות עד להתפטרותו ב-1999. במשך יומיים (מ-5 בנובמבר ועד 6 בנובמבר 1995) את תפקיד ממלא מקום נשיא רוסיה והמפקד העליון מילא ויקטור צ'רנומירדין, ראש הממשלה, שהחליף את הנשיא בשל אשפוזו הבהול. מ-1999 המפקד העליון הוא נשיא המדינה.

ב-2009 התקבל סמל רשמי למפקד העליון של הכוחות המזוינים.

סמל המפקד העליון של הכוחות המזוינים של הפדרציה הרוסית, כפי שהוצג ב-15 בינואר 2009

זכויות סוציאליות של נשיאים לשעבר

באוגוסט 1995, נשיא רוסיה דאז, בוריס ילצין חתם על צו לפיו יחולו זכויות סוציאליות מסוימות למי שכיהנו כנשיאי רוסיה. ב-1999 הוכנסו שינויים בצו הנשיאותי ובינואר 2001 אושר הצו על ידי האספה הפדרלית של רוסיה כחוק פדרלי.

על פי החוק, נשיא רוסיה זכאי לשכר חודשי של 75% מהשכר הממוצע לנשיא מכהן, אם מת הנשיא בזמן כהונתו זכאית משפחתו לקבלת סיוע כספי. כל החלטה על הפסקת סיוע לנשיאים לשעבר מתקבלת על ידי משרד העבודה והרווחה הרוסי, בהתאם להנחיות ולגודל הפנסיה הממלכתית המגיעה לנשיאים לשעבר. אם הנשיא אינו מכהן עוד בשירות המדינה, הוא זכאי לאבטחה מטעם שירות האבטחה הפדרלי למשך תקופה של 5 שנים.

נשיאי רוסיה

ערך מורחב – נשיאי רוסיה

נשיאי הפדרציה הרוסית
מס. דיוקן שם

(תקופת חיים)

מפלגה מזוהה תקופת כהונה מערכות בחירות
התחלה סיום
1 בוריס ילצין

(1931–2007)

גוש רוסיה הדמוקרטית
רוסיה ביתנו
10 ביולי 1991 31 בדצמבר 1999 1991  •  1996
2 ולדימיר פוטין

(1952–)

רוסיה המאוחדת 31 בדצמבר 1999 7 במאי 2008 2000  •  2004
3 דמיטרי מדבדב

(1965–)

7 במאי 2008 7 במאי 2012 2008
(2) ולדימיר פוטין

(1952–)

7 במאי 2012 עודנו מכהן 2012  •  2018

Kremlin.ru

סמל האתר, שהוא גרסה דיגיטלית לסמל רוסיה.

Kremlin.ruרוסית: Кремлин.ру או президент.рф) הוא פורטל אינטרנט בשפה הרוסית המשמש למעשה כאתר האינטרנט הרשמי של נשיא רוסיה וסגל הקרמלין.

האתר נפתח לראשונה בשנת 2000, זמן קצר לאחר שממשלת רוסיה חנכה את אתר האינטרנט שלה ב-1999, ומאז עבר מספר שינויים ושדרוגים. גרסתו הנוכחית של האתר עלתה ב-2009, וכיום הוא נגיש גם לטלפונים סלולריים וכן באמצעות הקלדת אותיות קיריליות, עם הדומיין рф.

האתר מכיל את כל פגישות הנשיא וישיבותיו עם חברי הממשלה הפדרלית, וכן את מפת רוסיה והעולם. הקלדה על כל מחוז ומדינה מציגה את היסטוריית ביקוריו של הנשיא במקום.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא נשיא רוסיה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ מסורת טקס ההשבעה לנשיאות (ברוסית)
  2. ^ הליך טקס ההשבעה לנשיאות (ברוסית)


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

37912404נשיא רוסיה