שפריץ

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שפריץ - Spritz
שפריץ
נתונים
אופן ההכנה מזיגה ישירה להייבול
כוס כוס הייבול או כוס אולד פאשן

שפריץ (Spritz) הוא קוקטייל אלכוהולי ששורשיו במחוז ונטו שבאיטליה. זהו אפריטיף, אשר עשוי בגירסתו הנפוצה מפרוסקו מעורבב עם אפרול ומי סודה. למשקה גרסאות נוספות. שפריץ עם קמפרי במקום אפרול נקרא "שפריץ מריר". לעיתים מוסיפים לו גם צ'ינאר - ליקר אפריטיף איטלקי מתוצרת קבוצת קמפרי.

נהוג להגישו עם קרח, פלח תפוז (או כל פרי הדר אחר) ולעיתים גם זית. המשקה פופולרי בעיקר במחוזות צפון איטליה.

יין שפריץ

במזרח אירופה (בעיקר ברומניה, מולדובה והונגריה) קיימת גרסה שונה של המשקה, אשר מורכבת מיין מקומי או גרמני. יינות אלו מכילים לעיתים מעט פחמן דו-חמצני, אשר גורם ליין לתסוס. דבר זה נקרא בפי יוצאי מזרח אירופה "שפריץ"- על שם יין הנתזים הנוצר כתוצאה מכך. (בגרמנית: שפריץ - נתז).

כשהוא מופיע בצורתו הטבעית, הפחמן מעיד על כך שהבקבוק לא נחשף לחמצן ולא נפגם. ניתן ליצור שפריץ גם על ידי הוספה מלאכותית של פחמן דו-חמצני בזמן הביקבוק.

בישראל של שנות ה-60 נהגו יוצאי מזרח אירופה להכין את המשקה מיין לבן מסוג כרמל הוק (יקבי כרמל מזרחי) המעורבב עם מי סודה מסיפון או מסיפולוקס.

קישורים חיצוניים



הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0