רכבת קישור לנמל תעופה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
תחנת הרכבת נמל התעופה בן-גוריון, תחנת הרכבת היחידה בישראל הסמוכה לטרמינל תעופה

רכבת קישור לנמל תעופה הוא שירות הניתן לנוסעים בין נמל תעופה לעיר סמוכה, בעזרת רכבת. שירות זה של הרכבת מגיע ישירות לטרמינל, כאשר מערכות תחבורה אחרות נדרשות בדרך כלל לשאטלים על מנת להגיע אליו.

שירות זה מאוד נפוץ ופופולרי במדינות אירופה וביפן. לשירות יתרונות רבים, ביניהם זמן הגעה מהיר יותר, התמצאות גבוהה יותר בנמל התעופה וחיבור מהיר שלו למערכת התחבורה המקומית, והרשויות יעדיפו להפעיל שירות זה משיקולים של חסכון במרחב, זיהום אוויר מופחת, ועמדות עסקיות שונות. בנוסף, שירות זה יעיל לנמלי התעופה עצמם הנגישים באמצעותו למספר רב יותר של נוסעים.

בישראל, תחנת הרכבת היחידה הסמוכה לטרמינל תעופה היא תחנת הרכבת נמל התעופה בן-גוריון, השוכנת תחת טרמינל 3 בנתב"ג. עם השנים עלו מספר הצעות[1] לקשר את נמל התעופה רמון (תחנת הרכבת נמל התעופה רמון) לאילת (תחנת הרכבת אילת) בעזרת רכבת, שחלקן זכו אף לתמיכה ממשלתית[2][3], אך הצעות אלה לא יצאו לפועל. יש התולים את כישלונו של נמל התעופה בעובדה זו.

סוגים

רכבת קלה

עבור נמלי תעופה הבנויים בתוך או בקרבת ערים, ניתן לקשר את נמל התעופה לערים כחלק ממערך הרכבת הקלה, כמו בשאר חלקי העיר. במקרה כזה תדירות השירות תהיה בדרך כלל גבוהה, אך זמן ההמתנה שנחסך יוחזר במסגרת עצירות ביניים רבות לפני הגעה ליעד. חסרון נוסף של מצב זה הוא שברכבת קלה יש, ברוב המקרים, פחות מקום לכבודות הנוסעים. פתרון נפוץ לבעיות אלה הוא בנייה של רכבת קלה מותאמת למטרה זו, כמו רכבת אורליוואל (אנ').

תחנת הרכבת קלה הראשונה בהיסטוריה שקושרה לנמל תעופה הייתה תחנת Paradestraße (אנ') כחלק ממערך התחבורה של ברלין, והיא נפתחה בשנת 1927.

רכבת כבדה

חיבור רכבות נוסעים כבדות לנמלי תעופה נעשה פופולרי בשנות ה-80, אך תחנת הרכבת נמל התעופה בן-גוריון נפתחה רק ב-2004.

בהרבה מקרים, ישנן תחנות של רכבות כאלה בכניסה לאולמות הצ'ק-אין. ברוב המקרים, פתיחת תחנה כזו דורשת הקמת מסילת רכבת חדשה. אפשרות זולה יותר, הנמצאת בשימוש נפוץ, היא פתיחת תחנת רכבת, קרובה לנמל התעופה, על מסילה קיימת, והוצאת שאטלים משם לכיוון נמל התעופה. בעוד שאפשרות זו נבחרת בדרך כלל מתוקף היותה זולה יותר, היא אפשרית רק כאשר המסילה מראש סמוכה לנמל התעופה עצמו. ישנן מספר דוגמאות ברחבי העולם למערכות מסוג זה.

השקה עם מערכת נוסעים מקומית יוצרת מצב בו לעיתים חברות תעופה מוכרות כרטיסי טיסה הכולל נסיעה במערכת.

שאטל

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – שאטל#שאטל לנמל תעופה

בהרבה מקרים, אין תחנת רכבת קרוב לטרמינל התעופה. סיבה עיקרית לכך היא שמסובך לחבר רכבת לכל טרמינל ונמל תעופה, וחלקם נשארים בלי. כשזה קורה, דרושה מערכת שאטלים עבור חלקו האחרון של המסע; ניתן להשתמש עבור כך בסוג של רכבת או באוטובוסים. מערכת שאטלים תהיה זולה יותר לתפעול מאשר שני סוגי המערכות האחרות, אך יעילה פחות ובעלת טווח קטן יותר. שאטלים מסוג זה פועלים גם בתוך נמלי תעופה גדולים, ומקשרים בין תחנת רכבת מרכזית לטרמינלים השונים או בינם לבין עצמם.

דוגמאות לשאטלים לנמלי תעופה בארץ הם השאטלים לטרמינל 1 בנמל התעופה בן-גוריון, וקווים 7, 8, 280 ו-282 מאילת לנמל תעופה רמון.[4]

קישורים חיצוניים

הערות שוליים


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0