שירות קריאת הסעה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נסיעה באובר בבוגוטה. הנהג פועל על פי הוראות המוצגות על גבי צג מכשיר הטלפון הנייד.

שירות הסעה לפי קריאהאנגלית: Ride hailing service) הוא שירות בו נעשה שימוש בפלטפורמות מקוונות על מנת לחבר בין נוסע לנהג מקומי המבצע הסעות באמצעות רכבו הפרטי. במקרים רבים ישנם יתרונות שונים לשימוש בשירות קריאת הסעה על פני שימוש בשירותי מוניות מקומיים. דוגמאות בולטות לשירות קריאת הסעה הן החברות אובר וליפט.

היסטוריה

ב-2019 עיריית ניו יורק קבעה תקנות שיכנסו לתוקף בהדרגה נגד כלי רכב שיתופיים הנוסעים ללא נוסעים.[1]

יתרונות

עבור הנוסעים

היתרונות של שירות קריאת הסעה לנוסעים, בהשוואה לשירות מוניות, כוללים:

  1. היכולת להגיש בקשה לקבלת שירות באמצעות יישום פשוט במכשיר הטלפון הנייד או באתר אינטרנט.
  2. היכולת להגיש בקשה לקבלת שירות באזורים פחות מאוכלסים או בעלי אוכלוסייה פחות אמידה אשר בהם בדרך כלל לא פועלות מוניות רבות.
  3. היכולת לעקוב אחר מיקום הנהג ולדעת מתי בדיוק יגיע לנקודת המפגש.
  4. יש מעקב אחר איכות השירות מצד חברת שירות קריאת כלי רכב (אובר, ליפט, וכו').
  5. ניתן לבחור לנסוע עם נהגים שקיבלו דירוג גבוה מכמות גדולה של נוסעים (בעוד שעם נהגי מוניות לא ניתן לדעת מי מגיע ואין דרך לוודא אם מדובר בנהג שמקפיד לתת שירות טוב לנוסעים).
  6. לעיתים רבות מחיר השירות נמוך ממחיר שירות המוניות המקומי.
  7. ניתן לקבל את הקבלה בדוא"ל.

עבור נהגי אפליקציות שירות קריאת כלי רכב

  1. עבור נהגים שבוחרים לעבוד עבור שירות קריאת הסעה העבודה מספקת "משרה גמישה עם מידה רבה יותר של עצמאות".[2]
  2. גם הנהגים מסוגלים לבחור את הנוסעים על סמך הדירוג שיתר הנהגים שמשתמשים בשירות נתנו לאותם הנוסעים בעבר ובאופן זה להימנע מנוסעים לא רצויים (בעוד שעבור נהגי מוניות אין שום יכולת לדעת אם מדובר בלקוח שמקפיד להתנהג בכבוד כלפי הנהגים בעת נסיעה במוניות).

עבור הציבור

שירות קריאת הסעה לכאורה מפחית את הגודש בכבישים (במיוחד בערים הגדולות שבהן פועלות מוניות רבות), בעיקר משום שכאשר נהגים נקראים לבצע הסעות באמצעות יישומי שירות קריאת הסעה הנהגים אינם חייבים יותר לנסוע בכבישים כל העת עד אשר נוסעים פוטנציאלים יעצרו אותם על מנת לבקש לנסוע עימם.[3]

ישנו מחקר שמצא שפעילות של שירות קריאת הסעה תרם להפחתת שיעור הנהיגה בשכרות באזור בו השירות זמין.[4]

חסרונות

עבור נהגי אפליקציות שירות קריאת כלי רכב

  • הנהגים אחראים לכל ההוצאות על הרכב (כמו דלק ותיקונים של המכונית).
  • ההצפה של השוק המקומי בנהגים שמספקים שירותי הסעות מורידה לאורך זמן במידה משמעותית את סך הרווחים של כל הנהגים (הן את הרווחים של נהגי שירותי קריאת כלי רכב והן את הרווחים של נהגי המוניות).
  • פוליסות הביטוח של חלק ניכר מחברות הביטוח לא מכסות נהגים המסיעים אנשים במסגרת שירות קריאת הסעה.
  • נוסעים רבים עשויים במקרים רבים לתת לנהג דירוג נמוך במיוחד ללא הצדקה. במקרים בהם חלק משמעותי מהנוסעים נתן לנהג דירוג נמוך ללא הצדקה חברות שירות קריאת הסעה עשויות להחליט לפטר את הנהג.

עבור הציבור

השירות יכול להגדיל את העומס והפקקים בכבישים. מחקרים רבים מראים ש"אובר" ו"ליפט" משכו אנשים מאוטובוסים, רכבות תחתיות והליכה, והביאו להגדלת הכמות הכללית של הנהיגה בארצות הברית.[5]

התנגדות מצד חברות מוניות

סימון ירוק - ערים בהן נכון ל-2015 אובר פעלה ללא הגבלות, סימון צהוב - מדינות וערים בהן נכון ל-2015 חלו הליכים משפטיים שמטרתם להטיל איסור על החברה לפעול בתחומן, סימון אדום - מדינות וערים בהן נכון ל-2015 היה קיים איסור מוחלט על אובר לפעול בתחומן.

חברות מוניות רבות ברחבי העולם הביעו את התנגדותם לכניסת השירות לערים והאזורים אשר בהם הייתה להם בלעדיות עד היום בטענה כי חברות שירות קריאת הסעה פועלות באופן בלתי חוקי על מנת לקחתם מהם את פרנסתם.[6] בעקבות כך, במדינות וערים מסוימות ברחבי העולם התקבלו כללים ותקנות שונים המסדירים ספציפית את הפעילות של חברות שירות קריאת כלי רכב, ובתחומי שיפוט מסוימים בעולם אף הוחלט שהפעילות של חברות שירות קריאת הסעה בלתי חוקית לחלוטין.

שירותי קריאת הסעה

קיימים שירותים רבים של שירותי קריאת הסעה, בהם בין היתר אובר, ליפט, דידי, Via, אולה, Gett ויאנדקס. טקסי.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ אתר למנויים בלבד אסנת ניר, אובר מודה: השירות שלנו תורם לעומס ולפקקים, באתר TheMarker‏, 13 באוקטובר 2019
  2. ^ "The gig-economy: Uber good or Uber bad?". canadianlabour.ca. 12 במאי 2015. אורכב מ-המקור ב-2015-09-12. נבדק ב-2017-11-30. {{cite web}}: (עזרה)
  3. ^ Felix Salmon (30 ביולי 2015). "New Yorkers love Uber. But is Uber good for New York?". Fusion. {{cite web}}: (עזרה)
  4. ^ "Uber Prevents Drunk Driving: Advantage Over Taxis". Lyft Uber Newsletter. אורכב מ-המקור ב-2016-02-20. נבדק ב-2017-11-30.
  5. ^ ג'ורנל, וול סטריט (2020-02-17). "קץ האוטופיה של אובר: כך התנפצו ההבטחות להפחתת העומס בכבישים". Globes. נבדק ב-2021-07-23.
  6. ^ Alex Goldmark (8 באוגוסט 2013). "In California, They're Not Taxis, They're 'Transportation Network Companies'". Transportation Nation. {{cite web}}: (עזרה)
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

שירות קריאת הסעה34828258Q16985745