קרן תקווה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קרן תקווה ישראל
לוגו של התקווה.JPG
שפה רשמית אנגלית, עברית
משרד ראשי אהליאב 5, ירושלים
מקום פעילות ברחבי העולם
מייסדים זלמן ברנשטיין
יושב ראש אליוט אברמס
מזכיר כללי אריק כהן
מנכ"ל עמיעד כהן
https://tikvahfund.org.il
מרכז קרן תקוה בירושלים, רוממה

קרן תקווה היא ארגון יהודי ימני שמטרתו "לטפח מצוינות אינטלקטואלית ואזרחית בעם ישראל ובמדינת ישראל". הקרן דוגלת בציונות, שוק חופשי, ושמרנות לצד חירות הפרט.

הקרן הוקמה בשנת 1998 בידי הפילנתרופ האמריקאי זלמן ברנשטיין, אשר ייסד במקביל את צו פיוס, מרכז שלם וקרן אבי חי. הקרן נוהלה עם הקמתה על ידי ישי דוידי. יו"ר הקרן הוא אליוט אברמס.

הקרן מפעילה מיזמים חינוכיים ואינטלקטואליים בישראל ובארצות הברית; תוכניות אקדמיות וחינוכיות, מענקי מחקר ופרסומים. הקרן מוציאה לאור את כתבי העת Jewish Review of Books, "השילוח", ו"צריך עיון" וכן מממנת את אתרי האינטרנט "מידה", Mosaic ו-Library of Jewish Ideas (בשיתוף הוצאת אוניברסיטת פרינסטון). הקרן גם נמנית עם תורמיו המובהקים של המכון לאסטרטגיה ציונית ופורום קהלת.

קרן תקווה ישראל

קרן תקווה ישראל היא המרכז הישראלי של קרן תקווה ניו יורק. המרכז פעל מספר שנים כחלק בלתי נפרד מהקרן בארצות הברית עד שב-2017 התמנה מנכ"ל חדש, עמיעד כהן, לעמוד בראש הקרן בישראל ולהציבה כקרן מרכזית בשיווק רעיונות שמרניים ומשפיעה על השיח במדינת ישראל. במסגרת זאת, הוקם כתב עת השילוח להגות ומדיניות. בשנת 2014 עברה הקרן לרחוב אהליאב 5, ירושלים.

הסמינרים

סמינר קיץ של קרן תקווה

פרויקט הדגל של הקרן הוא הפעלת סמינרים בישראל וברחבי העולם אשר מתמקדים בארבעה תחומים: אסטרטגיה צבאית ומדינאות; כלכלה ומדיניות ציבורית; מחשבה חברתית; והגות והיסטוריה יהודית. הסמינרים אורכים שלושה שבועות ופונים, בהתאם לתוכן הסמינר הספציפי, לקהל ייעודי: פוליטיקאים, אקדמאים, חרדים, אנשי מקצוע והציבור הרחב. למשתתפי הסמינרים מוענק אש"ל מלא ומלגת קיום.

סמינר Tikvah Fellowship נערך בניו יורק בשאיפה "לבנות את דור המנהיגות הבא של העולם היהודי והציוני" ומשתתפים בה אמריקאים לצד ישראלים.

הסמינרים לחרדים קרויים "חכמתכם ובינתכם" והם נערכים מתוך הכרת הקרן "בחשיבות הרבה של הציבור החרדי עבור העם היהודי בכלל ומדינת ישראל בפרט". כמקובל במסגרות אקדמאיות המיועדות למגזר החרדי, ההרצאות נמסרות מפי מרצים גברים בלבד. הנושא המרכזי הוא "שמרנות מול חדשנות והמתח ביניהם", ובמסגרתו נבחנים בין היתר: מחשבת ישראל בעת החדשה, מוסר ומוסריות במורשת ישראל, אקטיביות ופסיביות במסורת ישראל, חירות וגבולותיה ביהדות, מדע מדינה: האסכולה הצרפתית והאסכולה הבריטית, שמרנות ויהדות, מה אנחנו צריכים לשמר?, התנ"ך כספר מכונן בעידן המודרני, חירות פוליטית וכלכלית, גישת התורה במישור הכלכלי, ה"חרדיות" - סוציולוגיה ואידאולוגיה.

בחודש שבט תשפ"ג יצאו גדולי הרבנים מהזרם הליטאי במכתב חריף כנגד הסמינרים "חכמתכם ובינתכם", בטענה ש'פעולותיהם הרס למשמרת הדת וכיבוי כל זיק של יהדות', והם 'ממיטות הרס וחורבן'. על המכתב חתמו הרב גרשון אדלשטיין, הרב דב לנדו, הרב משה הלל הירש, והרב דוד כהן[1].

דיקנים ומרצים בולטים

דיקן קרן תקווה וראש מכון ארגמן ללימודים שמרניים הוא דוקטור רונן שובל בצוות המרצים בתחום "מחשבה והיסטוריה יהודית" נמנים מיכה גודמן, משה הלברטל, יוסי קליין הלוי, הלל הלקין, יורם חזוני, מרים קוסמן, סלי מרידור, חיים נבון, יהודה ריינהרץ, הרב שלמה ריסקין והרב מאיר סולובייצ'יק[2].

בצוות המרצים בתחום "מדינאות" נמנים אליוט אברמס, יעקב עמידרור, ג'ון בולטון, מייקל דורן, דאגלס פיית', ג'ושוע מורבצ'יק, מיכאל אורן, ריצ'רד וגנר ופול וולפוביץ.

בצוות המרצים בתחום "מחשבה חברתית" נמנים דניאל ג'ונסטון, צ'ארלס קראוטהאמר, ויליאם קריסטול, דוד סתיו, גדעון ספיר, נורמן פודהורץ, דניאל פוליסר, וונדי שליט, ג'ונתן סילבר ומייקל וולצר.

צוות המרצים בתחום "כלכלה ומדיניות ציבורית" כולל את דן בן-דוד, ארז תדמור, מרטין פלדשטיין ואחרים. בראש צוות המרצים של תוכנית "חכמתכם ובינתכם" עומד הרב יהושע פפר.

כתב העת "השילוח"

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – השילוח (כתב עת ישראלי)

באוקטובר 2016 החלה הוצאתו לאור של כתב העת "השילוח" בעריכתו של יואב שורק (אין קשר בין כתב העת לעיתון ההיסטורי "השילוח") ובחסות קרן תקווה. כתב העת יוצא לאור חמש פעמים בשנה, והוא כולל מאמרים עיוניים ומאמרי ביקורת.

כתב העת כולל בכל גיליון מאמר או שניים מתורגמים, וכן מאמר או קטע עברי ישן תחת הכותרת "קלאסיקה עברית". בין הנושאים שנדונו בגיליונות הראשונים: מזרח תיכון לאסטרטגיה, כלכלה ומבנה המשק, זהות לאומית וסוגיות ממשל, מבנה המשפחה והזהות המינית, וכן מאמרים בהגות יהודית וציונית.

כתב העת "צריך עיון"

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – צריך עיון

באפריל 2017 החלה הוצאתו לאור של כתב העת צריך עיון, בעריכתו של הרב יהושע פפר, ובחסות המחלקה החרדית של קרן תקוה. כתב העת יוצא לאור במהדורה דיגיטלית מדי חודש באתר צריך עיון, וחמש פעמים בשנה במהדורה מודפסת בהפקה של הוצאת טקסט רץ.

כתב העת כולל מאמר עומק חודשי ועליו מספר מאמרי תגובה, וכן מאמרים נלווים העומדים בפני עצמם. כתב העת דן בנושאים הגותיים ועיוניים רבים הנוגעים לאקטואליה חרדית עכשווית, ביניהם; מעמדן ושכרן של נשים, שילוב חרדים באקדמיה, תופעת הרווקות המאוחרת במגזר החרדי, חיי הכוללים והאברכים החרדיים, היחס לחוזרים בתשובה, אפליה על רקע עדתי, ונושאים נוספים.

כנס "שמרנות ישראלית"

ביוזמת קרן תקווה נערך ב-16 במאי 2019 כנס "שמרנות ישראלית" הראשון, בבנייני האומה[3]. הכנס נועד לפתוח דיון בהגדרת השמרנות שמתאימה לחברה הישראלית ותוכנית הכנס כללה מושבים מקבילים שעסקו בהיבטים הפוליטיים, האינטלקטואליים והחברתיים של השמרנות בתחומי מדיניות, כלכלה ותרבות.

יואב שורק הגדיר את מהות הכנס: ”נקודת התחלה ונקודת סיום - סיום שלב ארוך ומורכב של זריעת זרעים בערוגות שונות, והתחלה של שלב חדש, שבו מבקשים לאסוף את היבול הצנוע של אותם זרעים מן הערוגות השונות לכלל תנועה מוכרזת, כדי שלדברים יהיה כוח ותהודה וכדי שיוכלו להתברר עוד ועוד”[4].

ספריית שיבולת

החל משנת 2019 קרן תקווה תומכת בהדפסת ספריית שיבולת בשיתוף עם הוצאת סלע מאיר. ספרייה זו כוללת סדרה של ספרי הגות שמרנית (בעיקר מתורגמת) היוצאים מדי שנה. באוקטובר 2021 חברי הכנסת עמיחי שיקלי, שמחה רוטמן ואמיר אוחנה השתתפו בקמפיין של הספרייה, מה שעורר עליהם ביקורת מכיוון שהשתתפו בשיווק חברה פרטית. נכון לדצמבר 2021, לספרייה למעלה מ-3,000 מנויים.

מכון ארגמן

מכון ארגמן הוא מכון מחקר במימון קרן תקווה הפועל משנת 2020, העוסק במחקר, עיון והוראה של פילוסופיה פוליטית והשלכותיה.[5] המכון מפעיל סמינרים, תוכניות כתיבה ומחקר, המתקיימות בירושלים ובתל אביב. הסמינרים עוסקים בכלכלה; מדינאות ואסטרטגיה; ופילוסופיה שמרנית. בנוסף, המכון מקיים ימי עיון והרצאות פתוחות לקהל הרחב, והחל משנת 2022 גם פודקסאט בשם 'הקאנון' אשר עוסק בטקסטים קאנונים בספרות המערבית.[6] בראש המכון עומד ד"ר רונן שובל.

הפורום הישראלי למשפט וחירות

פורום משפטי המתנגד לאקטיביזם שיפוטי ותומך בריסון שיפוטי ובהפרדת הרשויות[7][8]. יושבת ראש הפורום היא אלענה מייזל והמנהל הכללי הוא עו"ד יונתן (ג'וני) גרין[9]. הפורום מפעיל תאי סטודנטים בפקולטות למשפטים (בהאוניברסיטה העברית, אוניברסיטת רייכמן, אוניברסיטת בר-אילן ואוניברסיטת תל אביב)[10] מקיים אירועים וסמינרים וכן יוצר תוכן בערוצים שונים. בוועדה המייעצת חברים בין השאר ישראל אומן, דניאל פרידמן, רון שפירא וטליה איינהורן[11].

מחלוקת על מאפייני הקרן

בכתבה ב-nrg על הסמינרים של הקרן נכתב: "אין ספק שלבה של הקרן נטוע בשמרנות". מנכ"ל הקרן, אריק כהן, מגיב לנושא זה בכתבה: "כן, אנחנו שמרנים, אבל לא פחות מכך פלורליסטים. המרצים שאנחנו מביאים לא מסכימים ביניהם כמעט על שום דבר. יש בהם חילונים ודתיים, שמרנים וליברלים. אפשר לראות זאת גם בפרופילים של המשתתפים בתוכניות. אנחנו נוטים לגישה שמרנית, לא מתביישים בזה, ומעודדים את הוויכוח בין הגישות. כל תוכניות הלימוד שלנו נמצאות ברשת, וכל אחד יכול להחליט בעצמו תחת איזו הגדרה אנו נמצאים"[12].

נדב איל כתב על הקרן: "שמרנות היא קהילתנית. היא מקדשת את המקום, המסורת, הדרך בה תמיד נהגנו. קרן תקווה ושלוחותיה מחפשות לא שמרנות, אלא מהפכה של דיבוב אמריקני זול ... אם מביטים בחזקות שבמדינות המערב, באלה שטוב לחיות בהן, הרי שמדינות רווחה מאפשרות חיים טובים ויציבים, והשיטה האמריקנית במצוקות עמוקות. שמרנות ישראלית אמיתית הייתה מברכת על מדינת הרווחה, ערך מסורתי, קונצנזוס של הציונות, ושואלת איך לתקן אותה (באורח קפיטליסטי, לדידם של שמרנים, בוודאי)."[13]

קישורים חיצוניים

תחקירים

הערות שוליים

  1. ^ המכתב באתר פורום לתורה.
  2. ^ סגל המרצים (אנגלית)
  3. ^ תוכנית כנס השמרנות הראשון – 2019, באתר "שמרנות ישראלית"
  4. ^ יואב שורק, ‏פתיחה חגיגית, השילוח 15, יוני 2019
  5. ^ על המכון, באתר מכון ארגמן ללימודים שמרניים - מבית קרן תקווה
  6. ^ הקאנון, באתר pod.link (באנגלית)
  7. ^ על הפורום, באתר הפורום הישראלי למשפט וחירות
  8. ^ הפורום הישראלי למשפט וחירות | קרן תקווה, באתר www.tikvahfund.org.il
  9. ^ צוות הפורום, באתר הפורום הישראלי למשפט וחירות
  10. ^ תאי סטודנטים, באתר הפורום הישראלי למשפט וחירות
  11. ^ הוועדה המייעצת, באתר הפורום הישראלי למשפט וחירות
  12. ^ אריאל שנבל, השדרה החמישית פינת הציונות: תכנית לימודים מיוחדת בניו-יורק, באתר nrg‏, 6 בינואר 2013.
  13. ^ https://mobile.twitter.com/Nadav_Eyal/status/1529728868428525569?cxt=HHwWgsC91aGT2LoqAAAA
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0