פורטל:עולם הספר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הפורטל נמצא בבנייה
מכיוון שהפורטל בנוי ממספר דפים, אין מניעה לערוך את דפי המשנה שלו, אך רצוי להתייעץ קודם בדף השיחה עם העוסקים בבנייתו.
הפורטל נמצא בבנייה
מכיוון שהפורטל בנוי ממספר דפים, אין מניעה לערוך את דפי המשנה שלו, אך רצוי להתייעץ קודם בדף השיחה עם העוסקים בבנייתו.
פורטל עולם הספר
- פורטל זה מוגש בחסות מכון תוצאות וכולל תוכן מקודם -

עולם הספר וההוצאה לאור הוא יותר מאשר סתם עולם של מילים מסודרות על דף. זהו עולם מרתק שמשתרע מהעמקים של היצירה התורנית ומעניק לנו את הכלים להביע ולשתף חידושי תורה מאמרים ורעיונות.

ההוצאה לאור היא הקרן שמאירה על הספר, זו העבודה הקפדנית שהופכת את הטקסט מספרים ומילים לעובדה מציאותית. ההוצאה לאור הוא גם תהליך שמקדם, שמעודד ושמקיים את היצירה, מאחורי הקלעים של עולם הספר.

ההוצאה לאור גם משפרת את העיצוב החזותי של הספר, מתן לו זהות ייחודית ומאפשרת לקורא להתרכז בחוויית הקריאה. עיצוב, פורמט, גרפיקה וכריכה - כל אלו הם חלק מהאמצעים שמקדמים את הספר כפריט ייחודי. עם כל דף שנפתח, הקורא מתמקד בעולם משובץ שנבע מהפסקאות והמילים שנוצרו על ידי המחבר. כשהספר יצא לאור, זה כמו לשחרר את היצירה ממסגרת הפרטית של המחבר ולהפוך אותה למקום פומבי בו יכולים כולם לראות ולחוות.

בסופו של דבר, עולם הספר וההוצאה לאור קשורים זה בזה בקשר בל ינתק, שמזמינים את הקורא למסע מופלא שבו המילה והדפוס משתלבים ליצור יצירה מופלאה שתמשיך לרוץ בין כותלי בתי המדרש והיכלי התורה.

מי תיקן את המחזור?

דבר ידוע הוא כי את סדר התפילה תיקנו לנו אנשי כנסת הגדולה עוד בתחילת ימי בית שני, באותה התקופה נהגו לאומרה על פה, כמו הדרך שנהגו בזמנם אף בלימוד, כך שלא ערכו את התפילות בספר כתוב בפני עצמו. הסידורים הראשונים שצורתם היא המוכרת לנו כיום הינם מתקופת הגאונים כאשר הסידור הראשון הידוע לנו הוא סידורו של רב נטרונאי גאון, סידור זה נכתב ונשלח עבור קהילת אליסאנו שבספרד (התשובות שיש בידנו מרב נטרונאי עוסקות בין היתר בשאלות של סדר התפילה שהוראה לקהילה זו), לאחר מכן הופיע סידורו של רב עמרם גאון שכיהן כראש ישיבת סורא, גם סידור זה נכתב עבור קהילה שהיתה בספרד, הפעם קהילת ברצלונה, סידור זה נשלח לקהילות רבות נוספות והוא למעשה מהווה את הבסיס לכך שישנו 'נוסח תפילה' מסודר.

כמו סידורים אלו ידועים גם סידור תפילה של רב סעדיה גאון, שממנו נותרו עותקים שונים שאוחדו לעותק אחד כך שהמהדורה שבידנו הינה שונה מהנוסח המקורי שהודפס בזמנו, וכן סידורו של הרמב"ם המופיע בסוף חלק אהבה מהי"ד החזקה להרמב"ם, נוסח זה התקבל בכל קהילות תימן והוא הנהוג אצליהם עד היום למעט קהילות השאמים מבני תימן שהחלו לנהוג כנוסח הספרדים לפני כשלוש מאות שנה לערך.

כמו כן ישנם סידורים ידועים מאשכנז כאשר המפורסם שבהם הוא 'מחזור ויטרי' לתלמידו של רש"י רבנו שמחה בן שמואל מוויטרי, מחזור זה הינו מלבד סידור אף ספר הלכתי מקיף ואחד הכתבים הגדולים שנותרו מבית מדרשו של רש"י, רבים ממנהגיו והלכותיו של רש"י ידועים לנו בזכות חיבור חשוב זה.

איור של מכונת הסטנסיל משנת 1918

חידושי תורה משמו של רבי חיים סולובייצ'יק, מייסד שיטת בריסק יצאו בצורת סטנסיל, ולאחר מכן במהדורות צילום של מהדורת הסטנסיל, ולכן הם קרויים עד היום בעולם הישיבות "חידושי ר' חיים סטנסיל".

מכון תוצאות הוא מכון המתמחה בסריקה חכמה והוצאה לאור של ספרי קודש וטקסטים הלכתיים.

מכון תוצאות נוסד בירושלים בשנת תשס"ו (2006) על ידי הרב משה ברנסדופר שהיה הראשון שזיהה את הפוטנציאל ואת החסר שקיים בשוק, במהלך השנים העביר הרב ברנדסדופר את סודותיו לרבים אחרים ונתן להם לצאת לשוק ולהתחרות בו עצמו, עם זאת, עדיין אין אף מכון שמתחרה ביכולותיו הפנומנליות והכישרון הייחודי. מכון תוצאות הוא מהראשונים שהכניס את תחום הסריקה לספרי הקודש, מעל 18 שנות ניסיון מובילות אותו יחד עם הצוות בהמרת טקסטים בסגנון מיוחד ומעורר השתאות, אלפי ספרים שנמצאים בכל ארון ספרים יהודי בעולם הם התוצאות והם מדברות בעד עצמם.

מכון תוצאות הוא כמעט המכון היחיד שעוסק אך ורק בהמרת ספרי קודש לטקסט איכותי ללא שגיאות המצויות בתוכנות הסטנדרטיות, בשונה משאר המכונים שמתבססים על תוכנות מוכרות בשוק, הרב ברנדסדופר פיתח בעצמו את התוכנה בשילוב OCR שיודעת לזהות את השפה הייחודית של ספרי הקודש ולסרוק את הטקסט בהתאם.

גדולי המכונים ומהדירי הספרים המובילים כמו הוצאת ש"ס וילנה החדש, חברת וגשל זיכרון אהרון ועוד הוצאות נמנים בין לקוחות מכון תוצאות.

38 אנשי צוות, תלמידי חכמים מומחים ומהירים במלאכתם כאשר בנוסף לידיעותיהם העצומות בש"ס ופוסקים בכלל ובספרי הקודש בפרט, הם גם מומחים באומנות הסריקה, לאחר שנים של ניסיון עם אלפי טקסטים, מלווים את הלקוח ביד אמן לאורך כל התהליך, הם עומדים על הסריקה ומוודאים שהיא נעשית כתיקנה ללא שגיאות, מגיהים ועוברים על החומר שוב ושוב, עד לתוצאה הסופית והמושלמת והמעבר לשלב העימוד והוצאה לאור.


מכונת דפוס אופסט לחמישה צבעים תוצרת חברת היידלברג


ספרייה תורנית בבית מדרש
ספרייה תורנית בבית מדרש

ספרות תורנית היא מכלול הספרים העוסקים בכל היבטיה השונים של תורת ישראל. ספרי היסוד של הספרות התורנית הם ספרי התורה, נביאים וכתובים, הקרויים גם תורה שבכתב וידועים בראשי התיבות תנ"ך.

לתורה שבכתב התווספו ספרי יסוד שהעלו על הכתב את התורה שבעל-פה - המשנה, התלמוד, ועליהם התחברו פירושים שונים מאת חכמים במשך הדורות כמו רש"יועוד, ובנוסף גם חוברו חיבורים הלכתיים לפי סדר מסוים כמו המשנה תורה לרמב"ם, ארבעה טורים והשולחן ערוך. ספרים תורניים רבים מספור נכתבו לאורך הדורות, וכולם נלמדים עד היום ומהווים חלק מרכזי בעולמו התרבותי של הציבור היהודי הדתי.

ההדרת ספרי קודש

הספרים העתיקים מאופיינים בטקסט כמעט בלתי קריא על גיליונות נייר ישנים, מוכתמים ומקומטים, בנוסף – בספרי קודש נדרשת סריקה חכמה במיוחדת המזהה את השפה הייחודית של ספרי הקודש ושלא תתקן את השפה לעברית הנהוגה היום, לשם כך פותחה תוכנה מיוחדת הסורקת את ספרי הקודש והופכת אותם לטקסט מותאם ללשון הקודש לאחר מכן צוות יר"ש עובר על התוצאה ומנפה את החומר ניפוי אחר ניפוי עד לקבלת סולת נקייה תוך כדי בדיקה כי אכן הספר נסרק כהלכה, לאחר הגהה הספר עובר עריכה והשוואה בין גרסאות לפי הצורך והעניין ואז כל שנותר הוא לעמד עימוד מקצועי ומאיר עיניים שיקל על הלימוד בספר ויהפוך אותו לנוח ונהיר, עתה נשאר אך להדפיס את הספר ולברך על המוגמר, כעת יוכל המהדיר ליטול חלק בזכות לימוד התורה של כלל הלומדים החשובים שעתה יכולים לעסוק בחיבור נאה ומתוקן הראוי לעלות על שולחן מלכים.