פולסא דנורא
בערך זה חסרה אספקלריה תורנית. המידע בערך זה מוצג מנקודת מבט של חול ללא אספקלריה תורנית מספקת.
| ||
בערך זה חסרה אספקלריה תורנית. המידע בערך זה מוצג מנקודת מבט של חול ללא אספקלריה תורנית מספקת. |
פולסא דנורא ובתרגום מארמית-'מטבע של אש' או 'מכה של אש' הוא מושג המתאר מכה רוחנית שבכדי להסבירה במושגים גשמיים נמשלת למכה על ידי מקל של אש או צורת מטבע מאש. מושג זה מוזכר בתלמוד ובזוהר כמכה שקיבלו מלאכים או אנשים בדרך כלל כשניסו להגיע למקומות רוחניים שהם למעלה מדרגתם.
בעידן המודרני הושאל המושג לטקס-קללה קבלי מודרני. מהות הטקס היא תפילה לכך שהמקולל ימות במהרה, מידי שמיים. לקללה מספר נוסחים המבוססים באופן חופשי על מספר קטעים מספר הזוהר. נראה שטקס הקללה חייב להתנהל בנוכחות עשרה אנשים (מניין).
המקור
פירוש
רש"י במסכת יומא (דף ע"ז עמוד א') מפרש שמדובר במקל, ולעומת זאת בפירושו למסכת בבא מציעא (דף מ"ז עמוד א') הוא כותב שמדובר בניצוץ, שהוא עגול כמטבע. וכן במסכת שבת[1] אומר שפולסא הוא עיגול של עץ בצורת מטבע. על פי המילון התלמודי של ברוך קרוא, המילה הארמית פּוּלְסָא היא מכה בדומה לפולס (pulsus, בלטינית) שמשמעותו פעימה, מתקף, ועל פי זה פּוּלְסָא (או פּוּלְסֵי) דְנוּרָא היא מכת אש.
משמעות בספרות חז"ל
בספרות חז"ל, פולסי דנורא משמשים עונש שמימי שמוענשים בו מלאכים, או אנשים לאחר מותם:
- אדם שחטא בעולם הזה מספר לר' עקיבא על כך שמלאכים חובטים בו במקל אש. (מסכת כלה רבתי פרק ב הלכה ט)
- גבריאל, על שלא עשה את שליחותו כראוי בחורבן ירושלים (תלמוד בבלי, מסכת יומא, דף ע"ז עמוד א')
- מטטרון, שר הפנים שישב לפני הקב"ה והטעה את אלישע בן אבויה לחשוב שיש שתי רשויות בשמים (תלמוד בבלי, מסכת חגיגה, דף ט"ו עמוד א')
- אליהו שגילה לבני אדם סוד שמימי, שאסור היה לו לגלותו (תלמוד בבלי, מסכת בבא מציעא, דף פ"ה עמוד ב')
- רבא אומר לרב הונא מדסקרתא שלו לוי היה חי היה פוגע בו (תלמוד בבלי, מסכת בבא מציעא, דף מ"ז עמוד א')
על פי פרקי דרבי אליעזר (פרק ד'), הקב"ה מתואר כמי שמחזיק בידו מקל של אש, "מימינו חיים ומשמאלו מות ושבט של אש ופרוכת לפניו פרושה ועיניו משוטטות בכל הארץ...".
במספר מקומות בספר הזוהר, פולסא דנורא מתואר כעונש לחוטאים: "ומקדשי תיראו - בהאי יראה שריא פולסא דנורא לאלקאה לון לחייביא דלא נטרין פקודי אורייתא" (בתרגום: ומקדשי תיראו - בזו היראה הותר מקל אש להלקות להם לחוטאים שלא שומרים מצוות התורה) (ספר הזוהר, חלק ג, דף רס"ג, עמוד ב').
על פי התוספות יום טוב על המשנה "וֶהֱוֵי מִתְחַמֵּם כְּנֶגֶד אוּרָן שֶׁל חֲכָמִים, וֶהֱוֵי זָהִיר בְּגַחַלְתָּן שֶׁלֹּא תִכָּוֶה, שֶׁנְּשִׁיכָתָן נְשִׁיכַת שׁוּעָל, וַעֲקִיצָתָן עֲקִיצַת עַקְרָב, וּלְחִישָׁתָן לְחִישַׁת שָׂרָף, וְכָל דִּבְרֵיהֶם כְּגַחֲלֵי אֵשׁ." - הכוונה בפולסא דנורא הוא נידוי או חרם של תלמידי חכמים (משנה, מסכת אבות, פרק ב', משנה י').
באף אחד ממקורות אלה, אין ה"פולסא דנורא" טקס קבלי אנושי כלשהו.
טקסי פולסא דנורא בישראל
לא ברור מתי הפך "פולסא דנורא" ממכה שמימית לטקס קללה מאגי-קבלי. נראה שזהו שם מושאל, שהועבר מטקסי-קללה קבליים קודמים אל טקס זה[דרוש מקור], שגם אינו כולל מאמץ רב (כגון צומות), שלא כטקסים המקוריים. הקללה הוטלה בכמה הזדמנויות על אנשי ציבור בולטים.
טקסים מפורסמים
- כאשר עיתונו של אליעזר בן יהודה, "הצבי", עורר בראשית המאה ה-20 את זעמה של הקהילה החרדית בירושלים, נערך נגד בן יהודה טקס "פולסא דנורא"[דרוש מקור].
- קוללו ארכאולוגים (ביניהם פרופ' יגאל שילה שחפר בעיר דוד, ונטען שהוא מחלל קברים) ויו"ר רשות העתיקות אמיר דרורי.
- בשנת 1959 ערכו הדיינים החרדים רבי פנחס אפשטיין, רבי דוד יונגרייז ורבי ישראל יצחק רייזמן טקס פולסא דנורא נגד ראש עיריית ירושלים, גרשון אגרון בשל פתיחת בריכת ירושלים. הוא נפטר כשבועיים לאחר מכן וחרדים רבים ראו בכך תוצאה ישירה של הטקס[2].
- פולסא דנורא הוטלה על ידי העדה החרדית כנגד איל רגוניס, האדריכל של מיזם גבעת אנדרומדה ביפו, בשל טענתם כי הוא בונה את המיזם על קברות של יהודים. רגוניס נפטר בסמוך בגיל 37 מהתקף לב[3].
- ב-2 באוקטובר 1995 נערך טקס "פולסא דנורא" מול ביתו של ראש הממשלה יצחק רבין בירושלים[4]. בין עורכי הטקס היה אביגדור אסקין. רבין נרצח כחודש לאחר מכן.
- ב־19 ביולי 2005 נערך טקס "פולסא דנורא", בבית הקברות בראש פינה, נגד ראש הממשלה אריאל שרון, על ידי פעילי ימין רדיקלי בשל תוכנית ההתנתקות. חברי כנסת ורבנים גינו את עריכת הטקס, אריאל שרון נכנס לתרדמת כחצי שנה אחר כך ונפטר מוות טבעי שמונה שנים לאחר מכן.
- ב־26 ביוני 2006 נערך טקס "פולסא דנורא" נגד ראש הממשלה אהוד אולמרט בהר הרצל על ידי פעילי ימין רדיקלי[5].
בחוק הישראלי
בשל עיקרון חופש הפולחן בישראל, אין החוק אוסר במפורש על אף תפילה, לרבות הפולסא דנורא.
ב-30 באוגוסט 2005 החליט מני מזוז, היועץ המשפטי לממשלה, שלא להעמיד לדין 20 פעילים, שערכו טקס פולסא דנורא כנגד ראש הממשלה אריאל שרון, בנימוק שהם פנו לא-ל ולא לבני אדם, ותפילה שכזו למותו של אדם, אף שאיננה ראויה להיות חלק מהשיח הציבורי, איננה בגדר של הסתה לרצח ונכללת במסגרת חופש הביטוי.[6]
לקריאה נוספת
- Britt, Brian M., "Curses Left and Right: Hate Speech and Biblical Tradition", Journal of the Americal Academy of Religion 78.3 (2010), 633-661, doi:10.1093/jaarel/lfq020
- Zohar, Zion, "Pulsa De-Nura: The Innovation of Modern Magic and Ritual", Modern Judaism 27 (2007), 72-99, doi:10.1093/mj/kjl013
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
ערך מילוני בוויקימילון: פולסא דנורא |
שגיאות פרמטריות בתבנית:הארץ
פרמטרי חובה [ 4 ] חסרים שחר אילן, המלאכים, לא החילונים, צריכים לפחוד מפולסא דנורא, באתר הארץ- הרב שמואל ברוך גנוט, פולסא דנורא- מה הכוונה, באתר השבת
- עפרי אילני, מחקר: עסקנים חרדים המציאו את הפולסא דנורא, באתר הארץ, 24.10.07
הערות שוליים
- ^ תלמוד בבלי, מסכת שבת, דף נ"ה עמוד א'.
- ^ "המים שהבעירו אש בירושלים", משפחה (שבועון), נתן וייס, כ"ה בחשוון התשס"ז
- ^ ליעד גרינבוים, הפולסא דנורא שלאחריה מת אייל רגוניס לא מפחידה את משפחתו, באתר nrg, 12/5/2010
- ^ עפרי אילני, מחקר: עסקנים חרדים המציאו את הפולסא דנורא, באתר הארץ, 24.10.07
- ^ פולסא דנורא כנגד אהוד אולמרט, באתר ynet
- ^ היועמ"ש החליט שלא להעמיד לדין את מבצעי הפולסא דנורא, באתר nrg
22889361פולסא דנורא