ער"ן
קובץ:Eran.jpg | |
סניפים | 17 |
---|---|
מייסדים | מריה ברטה זסלני |
חברים | 1,600 מתנדבים |
יושב ראש | גיורא ברדעה - יו"ר הוועד המנהל |
מנכ"ל | דוד קורן |
אנשי מפתח | ד"ר שירי דניאלס - מנהלת מקצועית ארצית |
פרסים והוקרה |
פרס יושב-ראש הכנסת לאיכות חיים (1998) אות הנשיא להתנדבות (2022) |
ער"ן - עזרה ראשונה נפשית היא עמותה התנדבותית המעניקה שירותי תמיכה נפשית בטלפון ובאינטרנט לאנשים הזקוקים לאוזן קשבת.[1] שירותי העמותה ניתנים באופן אנונימי ומידי לכלל הציבור הישראלי. מוקד ער"ן בטלפון מאויש 24 שעות ביממה בכל ימות השנה. מספר הטלפון הארצי הוא 1201.
בנוסף לקו הטלפון, ניתנים שירותים אינטרנטיים באמצעות סמס, צ'אט, וואטסאפ, דואר אלקטרוני ופורום, המאפשרים לקבל סיוע נפשי ותמיכה תוך שימוש בתקשורת כתובה. המוקדים מאוישים על ידי מתנדבים שעברו הכשרה מתאימה וביניהם דוברי שפות עברית, ערבית, אנגלית, רוסית, אמהרית, צרפתית וספרדית.[2]
עמותת ער"ן מפעילה מוקדים בשלושה עשר סניפים ברחבי ישראל, בארבעה סניפים נוספים בצפון אמריקה וסניף נוסף אמור להיפתח באוסטרליה. בארגון פעילים למעלה מ-1,600 מתנדבים. ער"ן ממומנת ברובה מתרומות של חברות, גופים ציבוריים ואזרחים.[3] כמו כן מקבל הארגון תמיכה מעטה מממשלת ישראל.
תולדות העמותה
עמותת ער"ן נוסדה בפברואר 1971 על ידי מריה ברטה זסלני לזכר בעלה, הפסיכיאטר ד"ר אריה זסלני.[4] המוקד הראשון של ער"ן הוקם בחדר העבודה של אריה זסלני המנוח, בביתה של מריה זסלני בירושלים. את הקו איישו אנשי מקצוע ואקדמיה, עמיתיו של הד"ר זסלני. בהמשך הצטרפו סטודנטים לפסיכולוגיה ואנשים נוספים ללא רקע מקצועי, בעלי כישורי הקשבה ואמפתיה. הגב' זסלני פעלה לביסוס את הארגון ולהרחבתו. עד שנת 1983 הוקמו ארבעה סניפים נוספים: בתל אביב, בחיפה, בבאר שבע ובנתניה. תחילה פעלו הסניפים בסיוע משרד הבריאות והעיריות. ב-1983 איגד שמואל טולדנו את הסניפים לעמותה ארצית אחת, וכיהן כמזכ"ל הראשון של ער"ן.
במהלך השנים היו מספר פעמים שבהן נקלע הארגון למגבלות תקציביות. בשנת 2009 נקלעה עמותת ער"ן למשבר תקציבי ועמדה בפני סכנת סגירה, עקב המשבר הכלכלי העולמי שגרם לירידה משמעותית בהיקף התרומות לעמותה. ב-22 ביולי באותה שנה הודיעה העמותה כי המוקד הפסיק לפעול באופן זמני בשעות הלילה בין חצות לבין שמונה בבוקר בשל המצוקה התקציבית; זאת על אף שאלו השעות הנחשבות לקשות ביותר בקרב אנשים הנתונים במצוקה נפשית.[5] מאוחר יותר חודש השירות לפונים בשעות הלילה.
מאז 2011 מנכ"ל העמותה הוא דוד קורן.[6][7]
החל מ-27 ביולי 2012 שיחות טלפון אל מוקדי הסיוע הן ללא תשלום.[8]
בשנת 1998 הוענק לעמותה פרס יושב-ראש הכנסת לאיכות החיים.
במאי 2022 נבחרה עמותת ער"ן לקבל את אות הנשיא למתנדב לשנת 2022. האות מוענק לעמותת ער"ן על תרומתה בסיוע נפשי לכל פונה ובכל מצוקה. האות הוקדש לאלו הפועלים לשותפות וסולידריות למען האדם, החברה והסביבה בשאיפה ליצירת חברת מופת במדינת ישראל.
פעילויות העמותה
ער"ן פועלת כגוף לאומי מרכזי בתחום סיוע נפשי ראשוני, לוקחת חלק בפרויקטים לאומיים ובינלאומיים בתחום בריאות הנפש, רווחה וחוסן לאומי. מגוון הפניות לער"ן הוא רחב וכולל בין היתר התמודדות עם טראומה, דיכאון, מצוקה כלכלית, משברי גיל ההתבגרות, בדידות, אלימות, התעללות, הפרעות אכילה, דימוי עצמי, קושי בגידול ילדים, חרדה, ועוד.[9] העמותה שמה לה למטרה להיות כתובת זמינה לכל אדם שחווה מצוקה רגשית. ער"ן מפעילה קווי טלפון ייעודים לניצולי השואה ואזרחים ותיקים,[10] לקהילה החרדית,[11] לחיילים,[12] לבני-נוער ולצעירים.[13] שירותי ער"ן באינטרנט מאפשרים קבלת סיוע נפשי ותמיכה רגשית באמצעות המילה הכתובה לכלל הציבור.
בין המיזמים של ער"ן נמצא "מצילים חיים על הפסים" - שיתוף פעולה עם רכבת ישראל שנועד להקטין את מספר ההתאבדויות ברציפי הרכבת.[14][15] ער"ן גם שותפה ב"קואליציה הישראלית לטראומה" (ITS) שהיא ארגון גג של תאגידים ויחידים העוסקים בתחום הפסיכו-טראומה והחוסן. במסגרת זו מתקיימים פרויקטים משותפים של משלחות לסיוע ברחבי העולם בעת אסונות, פיגועים ואירועים רבי נפגעים, פעולות למען חוסנם של תושבי קווי העימות בצפון ובדרום בעת מלחמה ובמבצעי צה"ל.
עמותת ער"ן היא הארגון הלאומי המסייע לחברת מטא העולמית במניעת אובדנות בישראל דרך פייסבוק ואינסטגרם, שיתוף הפעולה בין הרשתות החברתיות של מטא לבין ער"ן מאפשר להתריע על מצבי סיכון הדורשים התערבות מידית ולהפנות את המשתמש לקבלת סיוע מקצועי. בשנת 2022 הורחב שיתוף הפעולה גם עם הרשת החברתית טיקטוק. שירי דניאלס, המנהלת המקצועית של ער"ן הפועלת במסגרת המועצה הלאומית למניעת אובדנות, עובדת בשיתוף פעולה הדוק עם מנהלת המדיניות בישראל כדי לזהות מצוקה ולמנוע הפצה של תופעות הקשורות לבריונות ולאובדנות ברשת.
עמותת ער"ן שותפה קבועה בדיונים בוועדות הכנסת (רווחה, בריאות, חינוך, שלום הילד, עולים ועוד) בנושא מניעת אובדנות, וכן שותפה בשדולה למניעת אובדנות[16] שקמה בכנסת בשנת 2020.
עמותת ער"ן בשיתוף עם משרד הביטחון מפעילים קו ייעודי לחייל ולבני משפחתו (2201*). שירות זה משלים את שירותי בריאות הנפש המופעלים על ידי צה"ל, בכך שהוא מאפשר לחיילים ולבני משפחתם פניה אנונימית לקבלת סיוע מכל מקום ובכל שעה.
ער"ן היא בעלת מעמד יועץ מיוחד למועצה הכלכלית-חברתית של האו"ם משנת 2017, וחברה בארגון IFOTES, ארגון בינלאומי המאגד אגודות לעזרה ראשונה נפשית בטלפון. בארגון חברים 32 ארגונים ואגודות מ-28 מדינות ובכללן ער"ן.[17] בשנת 2011 הצטרפה ער"ן לתנועה עולמית Child Helpline International – CHI, ארגונים המפעילים קווי סיוע שפועלים להגן על ילדים בכל רחבי העולם. ער"ן נוטלת חלק בכל הפעילויות של הארגון ומיוצגת בוועד המנהל הבינלאומי המונה 16 חברים מ-13 מדינות.
מאז פרוץ משבר הקורונה, הפכה ער"ן לחלק ממערך החירום הלאומי. לאור הזינוק הגדול במספר הפניות, נפתחו קווי חירום לסיוע נפשי, ותוגבר מספר המתנדבים בכל משמרת הן בקווי הסיוע בטלפון והן באמצעות האינטרנט.[18]
במהלך הפלישה הרוסית לאוקראינה השיקה קו המיועד לישראלים דוברי רוסית השוהים באוקראינה. מתנדבי ער"ן, המאיישים את הקו המיוחד עברו הדרכות כחלק מההיערכות לפתיחת הקו וכדי לתת מענה מיטבי למצוקות הישראלים, לקשיים ולאי הוודאות שיחוו כאזרחים זרים באזור לחימה. הקו, שמספרו 972-76-884-4450+, נפתח לבקשת שגרירות ישראל באוקראינה, ובשיתוף הקואליציה הישראלית לטראומה.[19] עם הימשכות הלחימה, גדל ב-15% מספר הפניות על רקע נפשי גם בישראל, הן אצל יוצאי ברית המועצות לשעבר - אוקראינים ורוסים, והן אצל ישראלים שאינם קשורים באופן ישיר לאזור הלחימה אך מראות המלחמה מציפים אצלם קושי רב.[20]
עמותת ער"ן מקיימת שיתוף פעולה עם איגוד האינטרנט הישראלי על מנת להציע תמיכה רגשית ועזרה ראשונה נפשית לקורבנות בריונות ואלימות ברשת ופועלת להסרת תכנים פוגעניים ואלימים. קו חם לתמיכה במקרים של פגיעות ברשת פועל 24 שעות ביממה.
בעקבות התפשטות מגפת הקורונה, שנת 2020 הייתה שנת שיא כל הזמנים במספר הפניות הכולל לקווי העמותה - מספר הפניות לער"ן זינק בשיעור של 50 אחוזים.
דו"ח פעילות ער"ן, כפי שהוצג בוועדת הבריאות בכנסת בפברואר 2022,[21] מראה שבמהלך 2021 נתנו מתנדבי ער"ן מענה ל-305,749 פניות מצוקה. עוד עולה מן הדו"ח כי התקבלו במוקדי העמותה 9,172 פניות אשר זוהו כבעלות תוכן אובדני, מתוכן 920 פניות חירום.
גל פיגועי הטרור במרץ ובאפריל 2022, גרם לעומס רב בקווי הסיוע של ער"ן. מספר הפניות ליום נע בין 1000–1500 של אנשים שחווים מצוקה נפשית, חרדות וחוסר ודאות עקב המצב.[22]
במסגרת דיונים במפקדת אכ"א סוכם על הרחבת שיתוף הפעולה בקו לחייל כאלטרנטיבה לפתיחת קו ייעודי של הצבא ופרסומו בקרב החיילים והחיילות המשרתים.
איגוד הפרמדיקים בישראל המאגד את כל בעלי התפקידים בנושא רפואה ראשונית דחופה, פנה לער"ן בבקשה להקמת שירות תמיכה מיוחד, השירות בתמיכת הקואליציה הישראלית לטראומה.
במסגרת מיזם עולמי "אמיצים ביחד" (brave together), הושקה ביוני 2022 תוכנית חברתית כלל עולמית בשיתוף עם עמותת ער"ן. התוכנית בהובלת חברת מיבליין ניו יורק ובשיתוף עם קהילת המומחים בעמותת ער"ן,[23] יזמה תוכנית חברתית שמטרתה לתמוך בצעירים החווים חרדה ודיכאון, לנפץ את הסטיגמה הציבורית סביב הנושא ולהגדיל את הסיכוי לאיתורה בשלבים מוקדמים. התוכנית מיועדת למתבגרים וצעירים המהווים קבוצה חברתית הממעטת לפנות לסיוע ולעזרה. מטרת שיתוף הפעולה היא יצירת פלטפורמה להעלאת המודעות לחרדה ודיכאון, לזיהוי סימני מצוקה בשלבים מוקדמים ולטיפול בהם. במסגרת התוכנית, הושק קמפיין דיגיטלי בהובלת כוכבי רשת שמטרתו להגביר את המודעות ולהנגיש את ערוצי הסיוע למי שזקוק לכך.
סבב הלחימה במבצע "עלות השחר" באוגוסט 2022, גרם לעליה של 40–60 אחוזים במספר הפניות למוקד ער"ן. בראיון שהתקיים באולפן ynet, סקר מנכ"ל עמותת ער"ן, דוד קורן, את ההשלכות הנפשיות של המבצע, העלייה ברמת החרדה והזינוק במספר הפניות למוקדי הסיוע הנפשי .[24] בעקבות כך, החליטה השרה מירב כהן, על תוכנית חירום שבמסגרתה אזרחים ותיקים מכל הארץ יוכלו לקבל טיפול פסיכולוגי חינם. ד"ר שירי דניאלס, המנהלת המקצועית של ער"ן, התראינה לכמה אמצעי תקשורת ונתנה עצות פרקטיות להורים המבקשים להתמודד עם חרדות הילדים עקב המצב הביטחוני. היא הגדירה את ההורים "כיפת ברזל הרגשית של הילדים".[25]
התנדבות
מתנדבי ער"ן מגיעים מרקע מקצועי מגוון. המתנדבים עוברים הליכי מיון ולאחריהם הכשרה ממושכת[26] המקנה להם מיומנות להגשת עזרה ראשונה נפשית בטלפון או באינטרנט.[27] חלק ממערך ההכשרה כולל ליווי המתנדבים, לאורך כל שנות התנדבותם, בסדנאות ובהרצאות שניתנות על ידי מנחים מקצועיים בנושאים שאליהם הם נחשפים מול הפונים לער"ן. הסיוע של המתנדבים בער"ן ניתן בתנאים של אנונימיות הן של הפונים והן של המתנדבים.
בגלל הקושי לאיוש הקו החם בשעות הקטנות של הלילה (בשעון ישראל), שעות שבהן יש פונים רבים המצפים לתמיכה, ער"ן, בשיתוף עם Israeli American Council וארגון ICC@JCC, נערכו והקימו 4 סניפים חדשים בארצות הברית ובקנדה וכעת מוקם גם סניף באוסטרליה. תהליך גיוס מתנדבים דוברי עברית בסניפים הללו נמשך. המתנדבים עוברים הכשרה של ער"ן, ונותנים מענה לפניות הרבות בשעות הלילה של ישראל.
שותפים לדרך
הקואליציה הישראלית לטראומה" (ע"ר) ארגון גג של תאגידים ויחידים העוסקים בתחום הפסיכוטראומה והחוסן. נוסדה בפברואר 2002 מיסודה של פדרציית ניו יורק UJA. לעבודת הקואליציה שותפים כ-65 ארגונים, עמותות ומשרדי ממשלה – ביניהם עמותת ער"ן.
META ישראל (פייסבוק ישראל) - עמותת ער"ן הינה הארגון הלאומי המסייע לפייסבוק העולמית במניעת אובדנות בישראל. שיתוף הפעולה בין פייסבוק לבין ער"ן מאפשר להתריע על מציבי סיכון הדורשים התערבות מיידית והפניה לקבלת סיוע מקצועי.
משרד הביטחון - משנת 2006 עמותת ער"ן בשיתוף משרד הביטחון וצה"ל מפעילים קו סיוע ייעודי לחייל ומשפחותיהם 2201* השירות לכלל המשרתים בצה"ל משלים את שירותי בריאות הנפש המופעלים על ידי צה"ל ומאפשר לחיילות וחיילים בשירות סדיר ובקבע ומשפחותיהם קבלת סיוע כל מקום ובכל שעה.
משרד הבריאות והמועצה הלאומית למניעת אובדנות תומכים קבועים בפעילות עמותת ער"ן.
המכללה האקדמית תל-חי וער"ן מקיימת במהלך שנת הלימודים האקדמית שיתוף פעולה ייחודי במסגרת המסלול ללימודי לחץ וטראומה בחוג לעבודה סוציאלית. הסטודנטים עוברים ראיונות אישיים וקבוצתיים בהתאם לנהוג בתנאי הקבלה להתנדבות בער"ן, ומוכשרים ע"י מנחים מעמותת ער"ן למתן מענה טלפוני לפונים במצוקה.
איגוד האינטרנט הישראלי ועמותת ער"ן מקיימים שיתוף פעולה עם המרכז לאינטרנט בטוח על מנת להציע תמיכה רגשית ועזרה ראשונה נפשית לקורבנות בריונות ואלימות ברשת ופועלת בשיתוף להסרת תכנים פוגעניים ואלימים. קו חם לתמיכה לפגיעות ברשת פועל 24 שעות ביממה.
בנק הפועלים מקיים שיתוף הפעולה עם עמותת ער"ן לאורך שנים והנו חשוב וחיוני לפעילות העמותה והכשרת המתנדבים. בשיתוף עם "פועלים בקהילה" מתקיימים קורסי הדרכה לעובדי בנק הפועלים בסניפים ליצירת התנדבות משמעותית בקהילה ובקווי ער"ן.
ער"ן בשיתוף פעולה חברת אמדוקס עורכים קורסי הדרכה לבעלי תפקידים ומנהלים להכשרת עובדי החברה להתנדבות משמעותית בקהילה ובקווי ער"ן.
בשנת 2016 חברה רפא"ל לסניף ער"ן בכרמיאל בשיתוף פעולה במטרה להכשיר את עובדי רפא"ל להתנדבות משמעותית בקהילה ובקווי ער"ן. שיתוף הפעולה הוליד פתיחת שלוחה של ער"ן כחלק בלתי נפרד ממשרדי החברה בצפון. עובדי רפא"ל מהווים נדבך חשוב ומהותי תמהיל מתנדבי ער"ן בצפון.
חברת לייבפרסון מלווה את שירות ער"ן באינטרנט ומאפשרת להעניק תמיכה וסיוע בצ'אט באתר.
משרד הפרסום יהושע\TBWA ובעליו רמי יהושע [28]מלווים את ער"ן מזה כשני עשורים, בכל האתגרים הפרסומים ותורמים להציג עת הפעילות של ער"ן לציבור הרחב ולהגביר את המודעות לעזרה נפשית וקבלת סיוע אנונימי ומיידי.
פרסים ותעודות
- 1998 - פרס יושב-ראש הכנסת לאיכות חיים, הפרס ניתן על פעילות בשרות החברה והקהילה, גישור הפערים בין שכבות האוכלוסין ומיזוג גלויות.
- 2001 - פרס יגאל אלון, על מעשה מופת חלוצי - סיוע מקצועי ונפשי לקהילה ולחברה בישראל.
- 2009 - אות הוקרה מטעם המועצה הלאומית להתנדבות יחד עם פיקוד העורף. הפרס ניתן על חיזוק חוסנה של מדינת ישראל ותושבי הדרום במבצע "עופרת יצוקה".
- 2012 - פרס המשרד לאזרחים ותיקים, ניתן לאזרחים ותיקים, מתנדבי ער"ן, על סיוע מקצועי לשירותי ער"ן לזקן, על הדרכת מתנדבים חדשים בהפעלת קו ער"ן לזקן ותרומה מיוחדת לחברה בישראל.
- 2013 - אות האפקטיביות לעמותת ער"ן, ניתן על הישגים יוצאי דופן, מחוללי שינוי והשפעה למען עזרה ראשונית נפשית לאנשים במצוקה ועל היותה דוגמה מעוררת השראה לעשיה חברתית אפקטיבית למען חברה ישראלית טובה יותר.
- 2016 - פרס הפורום לחדשנות בשיווק לער"ן על מהלך שיווקי חדשני בנושא סרט לגיוס מתנדבים.
- 2022 - אות הנשיא למתנדב לער"ן על תרומה ביצירת חברת מופת במדינת ישראל.
ראו גם
לקריאה נוספת
- עדיטל בן-ארי ופייסל עזאיזה, קווי מצוקה (ער"ן) בשפה הערבית, ירושלים, המוסד לביטוח לאומי, האגף לפיתוח שירותים, מנהל המחקר והתכנון, 2003.
קישורים חיצוניים
- אתר האינטרנט הרשמי של ער"ן
- ער"ן, ברשת החברתית פייסבוק
- ער"ן, סרטונים בערוץ היוטיוב
- דו"ח פעילות ער"ן, כפי שהוצג לוועדת הבריאות, 14 בפברואר 2022
- ער"ן - עזרה ראשונה נפשית בטלפון, באתר גיידסטאר ישראל
- ערן מקשיבים לך תמיד, סרטון ביוטיוב, 29 בינואר 2019
- הדר גיל-עד, מבודדים, חרדים ובודדים: מכת המדינה החדשה שלא מקבלת מענה מספק, באתר ynet, 14 בפברואר 2022
- לא תמיד רואים את הסימנים, סרטון ביוטיוב, 29 ביוני 2020
- קבלת אות הנשיא למתנדב, ראיון בגלי צהל, בוקר טוב ישראל, 8 במאי 2022
- סיכונים שמתבגרים חשופים אליהם בחופש הגדול וכיצד מתמודדים איתם, מיכל לב ארי, מנהלת שירותי הסיוע באינטרנט עמותת ערן, כתבה בירחון את (כתב עת), 7 ביולי 2022
הערות שוליים
- ^ שירותי התמיכה של ער"ן
- ^ ער"ן בשפות שונות
- ^ תרומות לער"ן
- ^ אודות ער"ן באתר הארגון
- ^ יעל ברנובסקי, מוקד ער"ן מפסיק לפעול בלילות: "זה ייגמר באסון", באתר ynet, 22 ביולי 2009
- ^ מטה העמותה, באתר עמותת ער"ן
- ^ צוות המקצועי, עמותת ער"ן
- ^ אושר: שיחה לער"ן - ללא תשלום, באתר ערוץ 7, 5 במרץ 2012
- ^ גם לאנשים חזקים יש רגעים קשים
- ^ הקו החם לניצולי שואה
- ^ הקו המיוחד לקהילה החרדית,
- ^ הקו החם לחיילים במצוקה נפשית
- ^ הקו החם לבני נוער וצעירים
- ^ עידו אפרתי, עובדי הרכבת יעברו הכשרות למניעת התאבדויות על הפסים בתחנות, באתר הארץ, 6 ביוני 2019
- ^ מצילים חיים על הפסים #2 - ראיון כאן11 רכבת ישראל, סרטון בערוץ "עמותת ער"ן", באתר יוטיוב (אורך: 3:37)
- ^ הושקה השדולה למניעת אובדנות, באתר ערוץ 7, 2 בנובמבר 2020
- ^ ער"ן חברה בארגון IFHTES העולמי
- ^ מיכל אסף, מקשיבים ומצילים חיים, באתר TheMarker, 21 ביוני 2021
- ^ פעילות ער"ן למען אוקראינה, "וסטי", 23 במרץ 2022
- ^ מירב כהן, מאז תחילת הפלישה לאוקראינה: גידול של 15% במספר הפניות למוקד לסיוע נפשי בישראל, באתר וואלה!, 17 במרץ 2022
- ^ דו"ח פעילות ערן כפי שהוצג בכנסת, באתר הכנסת, 14-2-22
- ^ אטילה שומפלבי, עומס פניות לער"ן בעקבות הפיגועים: "אנחנו חווים רעידת אדמה רגשית", באתר ynet, 31 במרץ 2022
- ^ "אמיצים ביחד" - יוזמה כלל-עולמית בשיתוף עם עמותת ער"ן, יוני 2022
- ^ ראיון שנתן מנכ"ל עמותת ער"ן במהלך סבב הלחימה במבצע "עלות השחר", באתר אולפן YNET, 7 באוגוסט 2022
- ^ ד"ר שירי דניאלס "אנחנו ההורים כיפת ברזל הרגשית של הילדים", באתר ראיון לתכנית הבוקר "בוקר טוב ישראל", 7 באוגוסט 2022
- ^ ער"ן מרכז הכשרה
- ^ התנדבות לער"ן
- ^ משרד פרסום פרו בונו ער"ן
34894263ער"ן