מרתון התנ"ך
הלוגו הרשמי של מרתון התנ"ך | |
ענף | ריצת מרתון |
---|---|
תאריך ייסוד |
1968 (חידוש המרוץ ב-2015) |
ארגון מפעיל | מועצה אזורית מטה בנימין, מרתון ישראל |
מוטו | אתגר הריצה הקדום בעולם |
מדינות משתתפות | ישראל |
יבשת | אסיה |
שמות קודמים | "מרוץ איש בנימין" (1968 - 1972) |
זוכה |
גברים: יפתח פשחור נשים: אלנה דוטלבה |
www.biblemarathon.co.il |
מרתון התנ"ך הבינלאומי, או בקיצור מרתון התנ"ך, הוא מרוץ מרתון למרחק של 42.2 ק"מ המחדש את הריצה ההיסטורית מאפק לשילה הקדומה לאחר תבוסת בני ישראל לפלשתים בקרב אבן העזר[1][2].
היסטוריה
קרב אבן העזר
לפי המתואר בספר שמואל א', פרק ד, יצאו בני ישראל למלחמה בפלשתים, כשהם חונים במקום המכונה אבן העזר ואילו הפלשתים חונים באפק[3]. אין הכתוב מודיע על סיבת היציאה לקרב, ואולם ניתן לשער כי לאחר מותו של שמשון חדרו הפלשתים עמוק יותר מזרחה לתוך נחלות אפרים ובנימין באזור ההר המרכזי, ושעבדו את ישראל[4].
בקרב הראשון הובסו בני ישראל ואיבדו כ-4,000 איש. כדי לתקן את תוצאות הקרב החליטו בני ישראל לקחת עמם לקרב השני את ארון הברית ממקום שבתו בשילה, בירת ישראל בפועל, שם שכן המשכן. בראותם את ארון הברית נפלה רוחם של הפלשתים, אולם הם התעודדו במהרה לאחר ששמעו את מפקדיהם אומרים להם: "אם לא תלחמו בגבורה, סופכם יהיה שהעברים ימשלו בכם כשם שקודם לכן אתם משלתם בהם". לאחר הדברים הללו עלה המורל בקרב הפלשתים והם יצאו והביסו את בני ישראל פעם נוספת. תוצאות הקרב השני היו כבדות מאוד; מספר האבדות בקרב השני עמד על 30,000 חיילים, הפלשתים לקחו את ארון הברית בתור שלל ושני בניו של עלי הכהן, חפני ופנחס, נהרגו. על מנת לדווח לעלי על תוצאות המלחמה באפק נשלח רץ משבט בנימין, שאין התנ"ך נוקב בשמו[5], לעלי בשילה. הידיעה על תבוסת בני ישראל במערכה, מות חפני ופנחס ולקיחת ארון הברית כשלל על ידי הפלשתים גרמה לעלי הכהן להלם כבד, דבר שהוביל לנפילתו מכיסא עליו ישב ולמותו בשל שבר במפרקת[6].
חידוש המרוץ
לאחר מלחמת ששת הימים מדד יוזם המכביה, יוסף יקותיאלי[7], את אורך המסלול מראש העין (אפק המקראית) לשילה שבשומרון והופתע לגלות שאורך המסלול ההיסטורי בציר הכבישים תאם בדיוק את אורך ריצת המרתון המודרנית - 42 קילומטרים[8][9]. ב-15 באפריל 1968 יזמו יקותיאלי ויצחק ברא"ז לראשונה מרוץ מרתון בציר זה, שקיבל את השם מרוץ איש בנימין והמנצח, צבי סגל, השלים אותו ב-3:30 שעות. המרוץ השני התקיים ב-2 באוגוסט 1969 ושולב במסגרת המכביה השמינית, והמרוץ השלישי התקיים ב-25 באפריל 1970. במרתון הרביעי, שהתקיים ב-22 במאי 1971 השתתפו תשעה רצים, והמנצח, ציון חצרוני, השלים אותו ב-2:43:55 שעות. את הזמן הטוב ביותר ב"מרוץ איש בנימין" (2:36:28) קבע דני משרקי במרוץ החמישי שהתקיים בשנת 1972[1].
"מרוץ איש בנימין" משך מעט משתתפים שרצו את המרחק באותה תקופה (במרוץ השלישי, הגדול מכולם, השתתפו 14 רצים בסך הכל) והיוזמה נפסקה לאחר חמישה מרוצים בלבד. כעבור 43 שנה, בשנת 2015, חודש המרוץ בשם מרתון התנ"ך[10][11]. המרוץ מתקיים מאז, להוציא את שנת חידושו ב-2015[12], במהלך חג הסוכות.
הלוגו הרשמי של המרוץ מכיל מספר מרכיבים, כאשר העיקריים שבהם הם איש רץ ולצידו הכיתוב "איש בנימין" בכתב עברי עתיק.
תיאור המסלול
מרתון התנ"ך הוא מרוץ כביש הררי באורך של 42.2 ק"מ שתחילתו ברחוב נחל רבה סמוך לאגם הצלילים בראש העין, המשכו לאורך כביש 5, כביש 4775 וכביש 60 עד לסיומו בשילה הקדומה שבשומרון. למסלול טיפוס וירידה מצטברים של 1,097 ו-454 מטרים בהתאמה; מנקודת הזינוק ברום של 49 מטרים ועד לנקודת הסיום ברום של 694 מטרים מעל גובה פני הים[13][14]. מקצה ה-42.2 ק"מ מוגבל למשתתפים מעל גיל 18[15].
כמו כן המרוץ כולל מספר מקצים נוספים[14][15]:
- מקצה 5 ק"מ ו-10 ק"מ - מסלול מעגלי עם נקודת זינוק בשילה הקדומה. מקצים אלה מוגבלים למשתתפים מעל גילים 10 ו-15 בהתאמה.
- מקצה 21.1 ק"מ (חצי מרתון) - מסלול לא מעגלי עם נקודת זינוק במרכז הארצי לפיתוח מנהיגות באריאל. מקצה זה מוגבל למשתתפים מעל גיל 18.
- "מקצה צמי"ד" - מסלול ריצה באורך של 1 ק"מ לאנשים בעלי צרכים מיוחדים. מקצה זה, אשר נערך לראשונה בשנת 2018 בשיתוף עמותת לב בנימין לקידום ילדים עם צרכים מיוחדים, הוא מסלול בצורת פרסה עם נקודת זינוק בשילה הקדומה.
כל משתתפי המרוץ אשר מסיימים את המקצים אליהם נרשמו מקבלים מדליות חרס מיוחדות, ומסיימי מקצה ה-42.2 ק"מ מקבלים בנוסף גם את מגן "איש בנימין"[16].
הפולמוס סביב המרוץ
מרתון התנ"ך משלב מרוץ ספורטיבי עם אירוע פוליטי, מכיוון שרוב מסלול המרוץ עובר בשטחי יהודה ושומרון. רק 3 ק"מ בתחילת המסלול נמצאים בגבולות הקו הירוק, ושאר המסלול עובר דרך אריאל ושטחים נוספים ביהודה ושומרון, ומסתיים בהתנחלות שילה. המסלול עובר ליד יישובים פלסטיניים רבים, אך הם אינם מוזכרים בתיאור המסלול מטעם המארגנים.
ההקשר הפוליטי של המרוץ מעורר מחלוקת בקהיליית הרצים בישראל. אחד הרצים תיאר אותו כ"מרוץ מראש העין לשילה, דרך מציאות שרבים רוצים להדחיק." רץ אחר, שנמנע מלהשתתף, כתב במאמר על המרוץ: "הסיפור של מרתון התנ"ך הוא חלק מהניסיון הנוכחי לנרמל את שליטתנו בשטחים, שנערך באזור שמלא באנשים שלא מוזמנים ולא משתתפים? וכל זה, בכספי ציבור ובתמיכת ממשלת ישראל."[17] כמקובל באירועי ספורט .
הפלסטינים מכנים את האירוע "המרתון של המתנחלים" ונמנעים מלהשתתף בו, למרות שהם מוזמנים להצטרף. בכל שנה ביום המרוץ נחסמים כביש 60 וכבישים נוספים בקרבת היישובים הפלסטיניים החל מהשעה 5:30 בבוקר, והתנועה משכם לרמאללה נחסמת למשך שעות ארוכות. בשנת 2015 הפגינו נגד המרוץ עשרות פלסטינים וכן פעילי שמאל ישראלים.[18]
מרתון התנ"ך פורסם בתחילה בלוח האירועים של ארגון המרתונים הבינלאומי (אנ'), אך לאחר מספר פניות לארגון, בין השאר מצד תנועת "לוחמים לשלום", הוא הוסר מלוח האירועים.[19]
טענה נוספת נוגעת לחוסר הדיוק ההיסטורי שנעשה ביחס בסיפור המקראי על ריצתו של אדם משבט בנימין מאבן העזר לשילה כאל אירוע שהתרחש במציאות, ולמרוץ כאל "שיחזור מדויק של המרתון הראשון בהיסטוריה כולה"[דרוש מקור].
מירוץ מרתון התנ"ך 2019
שיא חדש במרתון התנ"ך הבינלאומי אדיסו אוסקנו, בן 34 מראשון לציון, שבר שיא חדש במרתון הקדום בעולם עם זמן של 3:02.42 השיא של אוסקנו, חובב ריצות ומרתונים שזהו מרתון התנ"ך הראשון שלו, שובר את הישגו של יפתח פשחור משנה שעברה שעשה זמן של 3.14.00 בסיום קיבל אוסקנו את מגן איש התנ"ך מראש מועצת בנימין ישראל גנץ, סגן ראש המועצה רפול אנגל, מנכ"ל מרתון ישראל עופר פדן, מנהל תיירות בנימין משה רונצקי.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- אתר מרתון התנ"ך
- תמונות ממרתון התנ"ך שנערך בשנת 2018
- מגוון סרטונים אודות מרתון התנ"ך באתר Yutube
- [מרתון התנ"ך - אתגר הריצה הקדום בעולם, באתר Yutube
הערות שוליים
- ^ 1.0 1.1 סיפור מרתון התנ"ך.
- ^ סער גיט, כמו שכתוב בספר: גרסת התנ"ך של המרתון, באתר ynet, 24 באוקטובר 2016.
- ^ ספר שמואל א', פרק ד', פסוק א'.
- ^ זאת ניתן להסיק מהנאמר בפסוק ט'.
- ^ על פי המסורת הרץ היה שאול בן קיש, לימים מלך ישראל.
- ^ ספר שמואל א', פרק ד', פסוקים א'-י"ח.
- ^ עדנה יקותיאלי כהן, תל אביב-יפו נגלית לעין., יוסף יקותיאלי, באתר http://www.israelalbum.org.il, 1996
- ^ מרחק המרתון הרשמי נקבע רק בשנת 1908 באולימפיאדת לונדון.
- ^ אורלי גנוסר, של נעליך מעל רגליך, באתר גלובס, 13 באוקטובר 2016.
- ^ נרי וייס, לרוץ בדרך האבות: מרוץ התנ"ך הראשון, באתר ערוץ 7, 10 במרץ 2015.
- ^ "מרתון התנ"ך - רצים היסטוריה", באתר מרתון ישראל.
- ^ בשנה זאת התקיים המירוץ במהלך חג הפסח.
- ^ מרתון התנ"ך - מפות מסלולים וגבהים.
- ^ 14.0 14.1 מרתון התנ"ך - מידע לי מקצים.
- ^ 15.0 15.1 מרתון התנ"ך - תקנון רישום.
- ^ מרתון התנ"ך: לרוץ בתוך נופי בראשית.
- ^ אילן זיסר, מרתון התנ"ך: לרוץ בשבילי האפרטהייד כל הדרך אל הפייק היסטוריה, באתר "שיחה מקומית", 24 ביולי 2017.
- ^ אקטיבסטילס, פלסטינים הפגינו נגד "מרתון התנ"ך" ששיתק למשך שעות את התנועה בגדה, באתר "שיחה מקומית", 9 באפריל 2015.
- ^ אורי טלשיר, ארגון המרתונים הבינלאומי הסיר את מרתון התנ"ך, שמתקיים בחלקו מעבר לקו הירוק, באתר הארץ, 3 באוגוסט 2017
26530866מרתון התנ"ך